Censur i Kina: Hur man tar sig runt den stora brandväggen

Kina har ett av de mest restriktiva program för censur på internet i världen, även känd som Kinas stora brandvägg. Detta är ett mycket kontroversiellt system, där kritiker hävdar att brandväggen begränsar yttrandefriheten, förhindrar tillgång till information och undertrycker innovation. Läs vidare för att lära dig mer om den stora brandväggen i Kina, varför regeringen verkställer den och vilka åtgärder du kan vidta för att komma runt den.


Vad är den stora brandväggen i Kina?

Den stora brandväggen hänvisar till det censursprogram som genomförts av den kinesiska regeringen. Det utvecklades av landets ministerium för allmän säkerhet, som fortsätter att driva programmet idag.

Grunden för brandväggen lades på 1990-talet, då Fang Binxing utvecklade programvaran “Golden Shield” som gjorde det möjligt för regeringen att övervaka all överföring av data och blockera vissa IP-adresser. Den kinesiska regeringen började utvidga sina ansträngningar i början av 2000-talet genom att anta ytterligare förordningar. Censuren ökade dramatiskt efter att Xi Jinping kom till makten 2012. Xi ville att allt onlineinnehåll skulle gynna kommunistpartiet. Detta resulterade i begränsning av oliktänkande, främjande av kommunistiska värden och förhindrande av västerländska idéer från att påverka det kinesiska samhället.

Under senare år har internetcensur ökat ytterligare i Kina. Detta inkluderar åtgärder för att blockera vissa webbplatser, för att förhindra anonym postning på sociala medier och att hålla företag ansvariga för hur kunderna använder sina produkter. Som ett resultat av den stora brandväggen är internetåtkomst i Kina extremt begränsad. Du kan inte använda webbplatser som Google, Facebook och YouTube. Plattformar som Skype och WhatsApp är också förbjudna.

Hur verkställs brandväggen?

Den kinesiska regeringen använder olika metoder för att verkställa brandväggen. Några av dessa är tekniska, till exempel att filtrera URL: er, störa DNS-servrar och blockera VPN: er. Dessutom arbetar regeringen kontinuerligt för att förbättra sin teknik och cybersäkerhet.

Regeringen verkställer också självcensur inom kinesiska företag. De har antagit lagar som gör företag som ansvarar för allt sitt onlineinnehåll. Detta innebär att företagen måste se till att inget av deras innehåll eller plattformar innehåller förbjudna ämnen. Om de bryter mot dessa lagar utsätts de för böter, avstängning och andra allvarliga konsekvenser.

En annan metod som regeringen använder är att anställa hundratusentals kinesiska medborgare för att verkställa censurlagarna. Dessa anställda anlitas för att övervaka internetinnehåll, rapportera överträdelser till myndigheterna och redigera innehållet. Framstegen i AI gör det möjligt att automatisera dessa övervakningsaktiviteter.

Varför verkställer den kinesiska regeringen censur?

Kort sagt verkställer den kinesiska regeringen censur för att skydda det kinesiska samhället från utländska influenser och västerländska idéer. På 1980-talet utvecklade president Deng Xiaoping en marknadsekonomi i Kina och genomförde en ”Open Door Policy”. Samtidigt uttalade han, “Om du öppnar fönstret för frisk luft kommer vissa flugor att blåsa in.” Med andra ord, även om öppen dörrpolitik kommer att gynna den kinesiska ekonomin, kommer oönskade västerländska idéer också att smälla in. Nuvarande president Xi delar samma tankesätt och har försökt begränsa västerländska inflytanden genom att införa mycket fler restriktioner för internetåtkomst.

Kan människor komma runt det?

Det är möjligt att ta sig runt Great Firewall, oftast med hjälp av en VPN. Men det är viktigt att inse att denna metod inte alls är perfekt.

I januari 2015 började regeringen blockera många av de VPN: s kinesiska medborgare som används för att kringgå brandväggen. Den kinesiska regeringen förbjöd officiellt VPN under 2017 och fortsätter att blockera dem. Detta innebär att många VPN inte fungerar i Kina. Eftersom många VPN är blockerade i Kina bör du alltid ställa in ditt VPN innan du besöker landet.

Några av de bästa VPN-alternativen för att kringgå Great Firewall är Stealth VPN eller SoftEther, som utformades för att se ut som vanliga https-anslutningar och undvika regeringens filter. Från och med 2019 är ExpressVPN ett av de mest populära valen bland kinesiska användare för dess effektivitet och användarvänliga design. En annan mycket rekommenderad VPN är VyprVPN, som använder ett krypteringsprotokoll som kallas Chameleon som kryper metadata och effektivt bekämpar VPN-blockering.

Förutom att välja VPN finns det ett par andra metoder som du kan försöka kringgå brandväggen, även om deras effektivitet kan vara begränsad. Lantern är en gratis kringgående programvara som använder ett peer-to-peer tunneling nätverk för att komma förbi Firewall. Det finns också proxy-applikationer som Shadowsocks och Surge iOS, som är inriktad på utvecklare.

Det är viktigt att komma ihåg att den kinesiska regeringen ständigt uppdaterar sina regler för VPN-tjänster i Kina. Det bästa alternativet är att använda en VPN-leverantör som kan rymma för dessa ändringar.

Slutgiltiga tankar

The Great Firewall of China är ett kraftfullt censursystem som begränsar mycket onlineinnehåll. Regeringen övervakar nära alla sina medborgare. Samtidigt finns det sätt som både besökare och kinesiska medborgare kan komma förbi brandväggen och få tillgång till detta blockerade innehåll. Att använda en VPN är fortfarande det mest effektiva sättet att göra det, trots den kinesiska regeringens ansträngningar att blockera dem. Om du planerar att besöka Kina och vill använda ett VPN, ska forskningsleverantörer noga säkerställa att de inte har stängts av regeringen. Du bör också ställa in ditt VPN innan du anländer. Genom att ta dessa steg har du en mycket god chans att kringgå den stora brandväggen och komma åt Google, Facebook och andra begränsade program och webbplatser under din tid i Kina.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me