Censur i Egypten – Så här tar du tillbaka din online frihet

Efter januarirevolutionen åtnjöt Egypten en längre period med fri tillgång till internet. Sedan general Abdel Fattah el-Sisi valdes till Egypts sjätte president 2014, har den egyptiska regeringen emellertid knäppt ner tillgången till vissa typer av innehåll och frihet att tala på internet.


Från och med filtrering av regionala nyheter 2015 har Egypten nu svartlistat nästan femhundra webbplatser, mest nyheter och mediasidor, och har arresterat och arresterat mer än trettiofem journalister och bloggare för sina onlineaktiviteter.

I den här artikeln kommer vi att titta på hur och varför den egyptiska regeringen censurerar internet, vilket innehåll de censurerar, hur man kringgår censur om du är i Egypten och vilka är de bästa leverantörerna av virtuella privata nätverk att använda i Egypten.

Varför censurerar Egypten Internet?

Majoriteten av internetcensur i Egypten görs av politiska skäl. Den egyptiska regeringen, under president Abdel Fattah el-Sisi, riktar sig aktivt till medier, sociala mediegrupper och bloggare som kritiserar eller gör narr av den nuvarande regimen.

Av de webbplatser som blockerats av den egyptiska regeringen visade forskning från Open Observatory of Network Interference att 62% av dem var nyhetswebbplatser, medan resten delades mellan mänskliga rättighetsgrupper, politiska webbplatser och webbplatser och tjänster som erbjuder sätt att kringgå censuren.

Som en allmän regel motiverar den egyptiska regeringen censurering av innehåll och svartlistning på webbplatsen som en antiterroriståtgärd. Till exempel har regeringen upprepade gånger stängt av telefontjänster och internettjänster på Sinai-halvön, till synes för att förhindra att de används av islamistiska militanter.

Vad censurerar den egyptiska regeringen?

Den egyptiska regeringen censurerar ganska mycket onlineinnehåll, precis som till exempel regeringarna i Iran och Kina. Vi kommer att utforska detta mer i detalj nedan.

Nyhetsmedia

De allra flesta webbplatser som censurerats av den egyptiska regeringen är nyhetswebbplatser, både utländska och lokala.

Efter den diplomatiska krisen 2018 mellan ett antal länder i Mellanöstern och Qatar blockerade Egypten permanent åtkomst till 21 nyhetswebbplatser, vilket motiverade deras handlingar genom att hävda att webbplatserna främjade terrorism.

Denna svartlista inkluderade sajten för al-Jazeera, ett Qatari-ägt TV-nätverk, som förbjöds i Egypten på grund av dess antagna redaktionella stöd för det muslimska brödraskapet och före detta egyptiska presidenten Mohamed Morsi.

Komedi

Egypts högsta råd för mediereglering, en lagstiftande organisation som inrättades 2016 genom ett dekret från president el-Sisi för att säkerställa att egyptiska medier hålls till vissa ”moraliska standarder”, som förbjöd fyra underhållning och satiriska show på moraliska grunder 2018. Alla de förbjudna showen noterades för att ha hånat antingen regeringen eller el-Sisi innan de stängdes.

Digital aktivism

I linje med den alltmer anti-pressoretik som kommer från president el-Sisi, har digitalaktivism och politisk organisation via internet varit hårt begränsad, med dem som försöker främja politisk förändring eller kritisera regeringen som är föremål för arrestering, långa fängelsestraff och i fallet med Shaimaa al-Sabbah, död.

En lag som antogs i november 2013 förbjöd även icke-våldsamma protester och gjorde organisationen av sådan protest via digitala eller sociala mediekanaler till ett brott. “Anti-Cyber ​​and Information Technology Crimes Law”, som ratificerades maj 2018, möjliggör också åtal för personer som besöker webbplatser som den egyptiska regeringen anser som “ett hot mot den nationella säkerheten” eller “den nationella ekonomin.”

LGBTQ-innehåll

Medan homosexualitet inte uttryckligen är olagligt i Egypten har det förekommit flera fall där individer har åtalats för att främja ”sexuell avvikelse” och ”avskedighet”. I ett nyligen högprofilerat mål arresterades dussintals efter konserten av det libanesiska bandet Mashrou ‘Leila, vars sångare är öppet gay.

Myndigheterna använde bilder av individer som innehöll regnbågsflaggor vid konserten, tagna från sociala medier, för att döma dem för ”avskräckning och omoralitet”, som delade fängelsestraff på mellan ett och sex år.

År 2014 inaktiverade dejting-appen Grindr användningen av geolokationsdata i Egypten och visade ett varningsmeddelande till alla lokala användare om att den egyptiska polisen använde appen för att spåra och gripa homosexuella män. New York Times uppskattar att mellan 2013 och 2016 arresterades minst 250 homosexuella, lesbiska och transpersoner egyptier på grund av information som hämtats från deras sociala medieverksamhet.

Anonyma surfningstjänster

Den egyptiska regeringen har rutinmässigt blockerat webbplatserna för verktyg och tjänster som kan användas för att kringgå censur. Dessa inkluderar platserna för Tor Network, TunnelBear, CyberGhost, Hotspot Shield, TigerVPN, ZenVPN och en rad andra VPN och proxy-tjänster.

VoIP-samtal

VoIP-tjänster har intermittent blockerats av egyptiska mobilnät. Även om det inte är uttryckligen olagligt har VoIP-användare upplevt allvarliga störningar när de försökte ringa röstsamtal över appar som WhatsApp, Apples FaceTime, Viber, Skype och Facebook Messenger. Det har noterats att dessa serviceavbrott har sammanfallit med perioder med politisk oro i Egypten.

Krypterade appar

Från och med december 2016 har de egyptiska myndigheterna permanent blockerat åtkomst till den krypterade kommunikationsappen Signal, liksom webbplatsen för operatören Open Whisper Systems. Även om detta representerar den första kända händelsen av egyptiska myndigheter som blockerar en app i sin helhet, har användare av andra krypterade appar, som Telegram, rapporterat anslutningssvårigheter orsakade av bandbreddstrottling.

Hur sensurerar den egyptiska regeringen Internet?

förordning

Från augusti 2018 har den egyptiska regeringen satt i kraft lagen om brottslighet mot information mot cyber och informationsteknologi. Denna lag tillåter den egyptiska regeringens svepande makter att slå ner den digitala yttrandefriheten och tillåter dem att blockera webbplatser som de anser “ett hot mot den nationella säkerheten” eller “den nationella ekonomin.”

Andra bestämmelser som ingår i lagen gör det möjligt att ålägga hårda fängelsestraffar för dem som vägrar att lämna information om sin onlineaktivitet till polisen, hacking något statligt system eller publicera information om militärets eller polisens rörelser. Internetleverantörer (ISP) måste också lagra information om sina användares aktiviteter och släppa den till egyptiska säkerhetstjänster på begäran.

Samtidigt som lagen om brotts mot anti-cyber och informationsteknologi antogs, antog Egypts parlament en lag som skulle behandla alla sociala mediekonton eller bloggar med mer än 5 000 följare som ett “media outlet”.

Genom att klassificera personliga konton och bloggar på sociala medier som media, har den egyptiska regeringen öppnat dem för åtal för brott som att publicera falska nyheter eller “incitament att bryta lagen.”

Statlig infrastruktur

Medan ISP: er som verkar i Egypten är mestadels privatägt, ägs och drivs den centraliserade internetinfrastrukturen och alla fiberoptiska kablar av Telecom Egypt, ett statligt ägt företag.

Eftersom all kommunikationsinfrastruktur är i händerna på ett statligt ägt företag har myndigheterna förmågan att misstänka tillgång till internet eller använda gasspjäll för att minska internets hastigheter till nära obrukbara nivåer.

Vid flera tillfällen har regeringen förhindrat åtkomst till internet under tider med politisk oro.

2011 inaktiverade de egyptiska myndigheterna landets Border Gateway-protokollrutter, vilket resulterade i en fullständig avstängning av all internettrafik på mindre än en timme. På grund av de strikta villkoren i de avtal som krävs av egyptiska tillsynsmyndigheter, beordrades telekommunikationsföretag att avbryta alla mobila internet- och textmeddelandetjänster. Denna fullständiga kopplingsstopp var motiverad av statliga underrättelsetjänster som en förebyggande åtgärd för att stoppa terroristaktiviteter.

Övervakning

Liksom med ett antal andra länder i Mellanöstern har den egyptiska regeringen aktivt förvärvat övervakningsteknologier som gör att de kan begränsa, övervaka och omdirigera internettrafik.

Förvärvet av sådan teknik från internationella företag som Blue Coat, Nokia Siemens Network och Hacking Team har gjort det möjligt för regeringen en betydande nivå av statlig kontroll över internet och en förbättrad förmåga att spåra sina medborgares internetaktiviteter.

Digitala attacker

Under 2016/17 upplevde mänskliga rättighetsaktivister och icke-statliga organisationer i Egypten en våg av phishing-attacker så sofistikerade och utbredda att det kallades “NilePhish.”

Under ett år dokumenterades upp till 92 sofistikerade nätfiskeattacker. NilePhish riktade sig mot både organisatoriska och personliga konton för mänskliga rättighetsaktivister från sju framträdande egyptiska icke-statliga organisationer. Alla de personer som NilePhish riktade sig anklagades också för att ha fått illegala utländska medel som en del av en större och långvarig rättegång.

Phishing-attackerna var försök att få personlig information och kontouppgifter, och e-postmeddelandena tycktes komma från betrodda företag och tjänster, som Google och Dropbox, eller från andra människorättsaktivister.

Är det olagligt att använda en VPN i Egypten?

Användningen av ett VPN är ännu inte olagligt i Egypten. Lagen om brottslighet mot information mot internet och informationsteknologi innehåller dock en bestämmelse som tillåter en person att åtalas för att ha visat blockerat innehåll i Egypten.

Antiterrorismlagarna som ofta används som motivering för borttagningar av webbplatser är tillräckligt vakt formulerade för att det kan tänkas att VPN-användare kan dömas för “incitament att bryta lagen” eftersom definitionen av terrorist inkluderar “alla som hotar allmän ordning av någon betyder, ”även om det hittills inte har gjorts några åtal för VPN-användning.

Det bör noteras att cirka 40% av webbplatserna som svartlistas av den egyptiska regeringen är webbplatser som erbjuder VPN-tjänster eller andra metoder för att kringgå censur, så om du planerar att använda en VPN när du reser är det bäst att registrera dig till tjänsten innan du anländer till Egypten.

Vad är den bästa VPN-tjänsten att använda i Egypten?

Det finns flera bra VPN-alternativ för oss som reser till Egypten. Vi kan rekommendera följande VPN-tjänster:

NordVPN

Med sin avancerade kryptering, snabba service och ett stort utbud av servrar i länder över hela världen representerar NordVPN en av de bästa VPN-tjänsterna du kan välja. I ett land med en historia av övervakning och övervakning av internetaktiviteter ger NordVPN dig all den sekretess du behöver.

NordVPN tillämpar en “ingen loggning” -policy och eftersom de är baserade i Panama är de inte skyldiga att hålla register över dina onlineaktiviteter och kommer definitivt inte att överlämna dem till någon.

Om du vill njuta av strömningstjänster från hela världen är NordVPN just den tjänst du vill ha. Deras VPN ger dig möjlighet att kringgå begränsningar för strömningstjänster som Hulu och Netflix och titta på de program du vill se, oavsett var du är.

ExpressVPN

Om du letar efter ett VPN med en snabb anslutning för spel eller streaming är ExpressVPN ett fantastiskt val. Med ett massivt urval av över 3000 servrar över hela världen kan du alltid hitta en snabb anslutning, och deras VPN-nätverk är torrentvänligt.

Om du väljer ExpressVPN, behöver du inte oroa dig för vilket operativsystem du laddar på det, eftersom deras användarvänliga applikation fungerar på Android, iPhone, Windows och OS x. För att sötra affären, om du registrerar dig för ett års plan med ExpressVPN med vår länk, kan du få ett exklusivt erbjudande om tre månader gratis.

Cyberghost

CyberGhost är en välkänd VPN-leverantör med ett starkt fokus på användarvänligheten av sin mjukvara och verkar från Rumänien och Tyskland och har en stor användarbas på över 15 miljoner människor.

Som ivrig anhängare och främjare av medborgerliga rättigheter, ett fritt samhälle och ocensurerat internet fokuserar CyberGhost-teamet på att låta konsumenterna använda internet fritt och anonymt. Deras mjukvara är väl krypterad, användarvänlig och snabb. Deras prenumerationspaket är billiga och de erbjuder en omfattande återbetalningsgaranti om du inte är helt nöjd.

Slutgiltiga tankar

Trots att de kort har tillåtit sina medborgare fri tillgång till internet har den egyptiska regeringen, och i synnerhet el-Sisi-administrationen, övervakat en hård nedbrytning av yttrandefriheten, pressens rättigheter och yttrandefrihet i Egypten.

Denna nedbrytning har också spridit sig till betydande censur av internet, där regeringen använder statlig infrastruktur för att övervaka, censurera och ibland helt stänga av åtkomsten till internet. Som med många länder i regionen är det enda sättet att få gratis och obevakad åtkomst till internet när du besöker Egypten att använda ett VPN för att kryptera din anslutning.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me