Glosari: VPN, Privasi, dan Internet Selamat | VPNoverview.com

Glosari Keselamatan Siber


Glosari: VPN, Privasi, dan Internet Selamat

Terakhir diedit: 3 Mac 2020

Komputer dan keselamatan internet adalah topik yang rumit dan banyak orang mengalami kesukaran untuk memahami sepenuhnya istilah-istilah utama yang digunakan dalam perkara ini. Terutama singkatan menjadikannya sukar untuk memahami subjek. Nasib baik kami menawarkan bantuan, di glosari ini anda akan membaca senarai istilah dan singkatan yang mungkin anda hadapi. Sekiranya perlu, kami merujuk ke halaman dengan maklumat tambahan.

Penyekat Iklan

Penyekat iklan adalah program atau pelanjutan penyemak imbas yang menyekat iklan atau pop timbul yang mengganggu. Selalunya penyekat iklan ini digunakan bersama dengan penyekat kandungan. Yang terakhir menyekat adware dan mengesan kuki.

AES

Akronim AES bermaksud Advanced Encryption Standard. Ini adalah teknik penyulitan yang menyulitkan komunikasi data antara peranti. Oleh itu, ia memudahkan jenis komunikasi digital yang lebih selamat. AES mempunyai saiz kunci 128, 192, atau 156 bit. AES sering digunakan dalam penyulitan sambungan VPN.

Tanpa Nama

Seseorang tidak dikenali semasa namanya dirahasiakan atau jika orang ini tidak dapat dikenali dalam kumpulan tertentu.

E-mel Tanpa Nama

E-mel tanpa nama merujuk kepada alamat e-mel dengan pemilik yang tidak dapat dikesan. Selalunya alamat e-mel seperti itu menghantar pesanan ke alamat e-mel pemilik secara automatik. Terdapat beberapa tempat dalam talian di mana anda boleh membuat alamat e-mel tanpa nama.

Penyulitan Asimetri

Penyulitan semacam ini menggunakan dua kekunci asimetri / berbeza. Kunci awam, yang dapat dilihat oleh semua orang. Dan kunci peribadi, yang hanya tersedia untuk pemiliknya. Kunci awam adalah fungsi yang hanya dapat menyulitkan data; sekali disulitkan hanya kunci peribadi yang dapat menyahsulitnya.

Pintu belakang

Pintu belakang adalah pintu masuk (sering tersembunyi) dalam perisian yang memintas langkah keselamatan atau penyulitan. Kerusi belakang yang kerap dilaksanakan dengan sengaja semasa fasa reka bentuk perisian. Malangnya, bahagian belakang ini boleh digunakan oleh penggodam juga. Dengan cara ini penggodam dapat mengakses sistem komputer atau mereka juga dapat memecahkan maklumat yang dienkripsi.

Bitcoin

Bitcoin adalah mata wang maya yang popular. Juga dikenali sebagai mata wang kripto. Ia dicirikan oleh kaedah pertukarannya yang terdesentralisasi. Ia berfungsi melalui sistem yang disebut blok rantai. Semua transaksi disulitkan menjadikan Bitcoin sebagai kaedah pembayaran tanpa nama.

Bittorrent

Ini adalah protokol komunikasi untuk perkongsian fail peer-to-peer. BitTorrent sangat popular untuk berkongsi muzik, filem dan perisian.

Sambungan Penyemak Imbas

Pelanjutan penyemak imbas adalah perisian yang menawarkan fungsi tambahan pada penyemak imbas internet anda. Ini dapat berupa melindungi privasi anda semasa anda menyemak imbas, menyekat iklan atau menyimpan kata laluan anda. Sebilangan besar sambungan percuma dimuat turun.

Cap Jari Penyemak Imbas

Cap jari penyemak imbas adalah teknik yang menggunakan ciri unik penyemak imbas internet anda untuk mengenal pasti pengguna. Ini membolehkan pihak ketiga mengesan anda di internet. Cukup sukar untuk mengelakkan cap jari penyemak imbas.

Lembaga Perakuan

Pihak berkuasa perakuan adalah entiti yang mengeluarkan sijil digital. Sijil digital ini membuktikan pemilikan kunci awam (kriptografi).

Cipher

Algoritma cipher atau enkripsi digunakan untuk menyulitkan atau menyahsulitkan data. Ia terdiri daripada algoritma matematik. Pakar keselamatan cuba memperbaiki cipher ini, sementara penggodam cuba memecahkan cipher.

Kaedah Penyambungan

Apabila dua atau lebih peranti saling berkomunikasi, ini dipanggil sambungan. Dalam konteks VPN, kaedah sambungan merangkumi cara sambungan dibuat antara peranti dan pelayan. Terdapat beberapa jenis sambungan VPN. Contohnya, OpenVPN, PPTP dan L2TP. Setiap kaedah sambungan mempunyai ciri tersendiri.

Kuki

Kuki terdiri daripada dokumen teks kecil, yang dihasilkan oleh laman web yang anda lawati dan diteruskan ke penyemak imbas internet anda. Dokumen ini mengandungi data peribadi seperti nama pengguna anda, kandungan keranjang belanja atau pilihan laman web anda. Malangnya, kuki internet sering digunakan dengan cara jahat untuk mengesan identiti sebenar anda.

Web Gelap

Web gelap adalah bahagian dari sesuatu yang lebih besar yang disebut deep web. Web dalam terdiri daripada laman web yang tidak diindeks oleh mesin pencari. Bahagian internet ini sebahagian besarnya terdiri daripada laman web yang hanya boleh diakses dengan kata laluan. Tidak perlu dikatakan laman web ini mengandungi data peribadi dan tidak boleh diakses oleh semua orang.

Web gelap adalah sebahagian dari web dalam ini, ia merangkumi laman web yang memerlukan perisian penyemak imbas tertentu seperti penyemak imbas Tor. Web gelap terkenal dengan sebilangan besar laman web penipuan dan haram. Contohnya ialah pasaran gelap, pertukaran mata wang kripto, atau kandungan terlarang.

DD-WRT

DD-WRT adalah alternatif firmware sumber terbuka berasaskan Linux untuk penghala. Firmware tersedia untuk pelbagai router. Ia cukup popular kerana fungsi tambahan yang ditawarkannya. Sebagai contoh, dengan firmware DD-WRT anda dapat memasang VPN pada penghala anda.

DMCA

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) adalah undang-undang Amerika, yang bertujuan untuk melindungi harta intelek. DMCA melarang pengeluaran dan pengedaran perisian yang boleh digunakan untuk memintas langkah keselamatan digital. Antara lain, ini bertujuan untuk melindungi hak cipta.

Berdasarkan DMCA, pemilik laman web dan pelayan sering dipaksa untuk membuang kandungan yang mungkin melanggar hak cipta dalam bentuk panggilan. Surat panggilan ini dipanggil notis penghapusan DMCA.

DNS

DNS bermaksud Sistem Nama Domain. Pelayan DNS berfungsi seperti buku telefon. Pelayan DNS ini mengaitkan maklumat dengan nama domain yang diminta. Sebagai contoh, ia dapat menunjukkan kepada anda alamat IP mana yang termasuk dalam nama domain VPNoverview.com. Pelayan DNS membolehkan anda menerjemahkan nama domain ke alamat IP yang boleh digunakan, dengan mana anda boleh menyambung ke pelayan yang betul.

Kebocoran DNS

Apabila seseorang menggunakan VPN, mereka akan berusaha untuk tidak dikenali. Mereka melakukannya dengan hanya berhubung dengan pelayan VPN. Kebocoran DNS berlaku apabila pengguna VPN secara tidak sengaja mengunjungi laman web secara langsung melalui pelayan DNS. Oleh itu, laman web yang anda lawati kemudian boleh dihubungkan ke alamat IP peribadi anda.

Muat turun Baik

Denda muat turun atau penyelesaian dapat dikenakan jika seseorang memuat turun konten berhak cipta dari sumber yang tidak sah. Hampir setiap negara mempunyai organisasi hak cipta sendiri yang mematuhi undang-undang ini.

Penyulitan

Enkripsi adalah proses pengekodan maklumat dengan cypher dengan cara yang hanya pengguna sah yang dapat mengaksesnya. Enkripsi memutarbelitkan data sedemikian rupa sehingga hanya penerima dengan kunci yang betul yang dapat menyahsulitnya dan mendapatkan akses ke data asal.

Penyulitan Akhir-ke-Akhir

Dengan enkripsi end-to-end kita merujuk kepada enkripsi data yang melindungi data dari awal hingga akhir. Banyak perkhidmatan tidak menggunakan enkripsi end-to-end, yang bermaksud bahawa data tersebut didekripsi sebelum sampai ke pengguna. Ini menimbulkan kelemahan dalam keselamatan yang dapat digunakan oleh penggodam untuk mencuri data.

Lima Mata

The Five Eyes merujuk kepada 5 negara yang bekerjasama dalam usaha meningkatkan aktiviti pengintipan bersama mereka. 5 negara ini adalah: Australia, Kanada, New-Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat.

GCHQ

GCHQ (Ibu Pejabat Komunikasi Kerajaan) adalah versi NSA (Agensi Perisikan Amerika) versi Britain. Baru-baru ini mereka mendapat perhatian dengan program Tempora mereka, yang melacak dan menyimpan kira-kira 60% lalu lintas internet di seluruh dunia.

Sekatan Geografi

Mengenakan sekatan geografi (juga dikenali sebagai penyekat geo) adalah praktik hanya menyediakan kandungan dalam talian di wilayah tertentu. Oleh itu, beberapa kandungan atau rakaman streaming mungkin tidak dapat diakses dari lokasi tertentu. Netflix, laman web berita dan pas sukan digital adalah contoh baik kandungan yang disekat geo, yang bermaksud bahawa akses ke sumber ini dapat dibatasi bergantung pada lokasi anda. Dengan menggunakan VPN, anda boleh melewati sekatan geografi ini.

Jabat tangan

Di cabang IT istilah berjabat tangan bermaksud proses yang digunakan oleh SSL / TLS untuk mengesahkan dan menukar sijil. Jabat tangan membuat sambungan yang disulitkan antara dua atau lebih peranti.

HTTPS

Sambungan HTTPS serupa dengan sambungan HTTP. Satu-satunya perbezaan adalah bahawa sambungan HTTPS dijalankan pada protokol SSL yang disulitkan, yang menawarkan keselamatan tambahan. Ini digunakan untuk mengirim dan menerima data dari laman web dengan cara yang selamat. HTTPS sangat penting untuk memastikan bahawa maklumat peribadi anda selamat semasa anda melayari internet.

IKEv2

IKEv2 (Internet Key Exchange versi 2) adalah teknik yang digunakan untuk menukar kunci penyulitan dalam protokol IPsec. IKEv2s disokong oleh banyak sistem operasi.

Alamat IP

Alamat IP adalah kependekan dari alamat Protokol Internet. Setiap sambungan internet mempunyai alamat IP tersendiri. Alamat IP terdiri daripada 4 kombinasi 1 hingga 3 nombor (mis. 192.168.0.1). Ia digunakan sebagai kod pengenalan untuk mengatur sambungan internet. Pihak ketiga dapat mengesan dan mengesan alamat IP tertentu, yang bermaksud mereka dapat menghubungkan tindakan dalam talian anda ke lokasi anda dan mungkin juga orang. Alamat IP sangat penting untuk penggunaan internet, tetapi merangkumi risiko privasi yang besar. VPN memastikan alamat IP anda tersembunyi untuk pihak ketiga dan dengan itu memastikan privasi anda dalam talian.

Pengikatan IP

Pengikatan IP adalah teknik yang membolehkan program hanya aktif semasa menggunakan alamat IP tertentu. Selalunya ini adalah alamat IP yang berafiliasi dengan perkhidmatan VPN. Pengikatan IP menghalang hubungan yang tidak diingini antara program dan internet. Ini mungkin berlaku apabila sambungan VPN tiba-tiba berfungsi.

IPsec

IPsec (Internet Protocol Security) adalah protokol keselamatan yang digunakan untuk enkripsi dan pengesahan data sebelum penghantaran melalui internet. IPsec juga menawarkan enkripsi dari hujung ke hujung.

IPv4

IPv4 adalah singkatan dari Internet Protocol versi 4. Pada masa ini ia adalah sistem lalai untuk membuat alamat IP. Kerana pertumbuhan internet yang pesat sejak beberapa dekad yang lalu, terdapat alamat IPv4 yang terhad.

IPv6

IPv6 adalah singkatan dari Internet Protocol versi 6, ia merupakan pengganti protokol IPv4. IPv6 membuat alamat IP 128-bit. Dengan cara ini 2 ^ 128 alamat berpotensi dapat dibuat. Oleh kerana alamat IPv4 hampir semua digunakan, IPv6 dibuat untuk memenuhi keperluan alamat IP yang semakin meningkat.

ISP

ISP (Penyedia Perkhidmatan Internet) adalah penyedia sambungan internet. Bagi pengguna swasta ini paling sering merangkumi sambungan internet, sambungan TV internet dan sambungan telefon internet.

Bunuh Suis

Suis kill adalah fungsi yang sering digunakan dalam aplikasi VPN. Ini mematikan semua lalu lintas internet apabila sambungan VPN tiba-tiba terputus. Sambungan VPN tidak stabil 100% dan boleh kehilangan sambungan kerana pelbagai sebab. Suis kill menghalang data daripada bocor.

L2TP

L2TP (Layer 2 Tunneling Protocol) adalah protokol VPN-security untuk penyulitan dan pengesahan data. L2TP tidak dapat membuat sambungan VPN sendiri, jadi paling sering digunakan dalam kombinasi dengan IPsec.

L2TP / IPsec

L2TP / IPsec adalah gabungan tunneling L2TP dengan enkripsi IPsec. Dengan menggabungkan dua protokol ini, anda mendapat protokol VPN yang kuat dan selamat.

Log

Log adalah fail yang disimpan oleh mis. komputer, laman web, ISP atau penyedia VPN anda. Log boleh digunakan dengan pelbagai alasan. Salah satu sebab untuk menggunakan log adalah untuk mengesan seseorang dan mengenal pasti siapa orang ini. Jelas sekali ini menimbulkan beberapa masalah privasi bagi pengguna atau pelawat laman web.

Metadata

Metadata menerangkan ciri-ciri maklumat lain seperti laman web, dokumen teks dan gambar. Metadata ini kebanyakannya menerangkan kapan, oleh siapa, dan berapa lama fail tertentu digunakan. Contohnya, tarikh e-mel dihantar, pengarang teks, atau alamat IP yang termasuk dalam akaun. Metadata biasanya mempunyai kesan negatif terhadap privasi.

NSA

NSA (National Security Agency) adalah salah satu agensi perisik Amerika Syarikat. NSA bertanggungjawab untuk memantau, mengumpulkan dan memproses maklumat untuk tujuan perisikan. NSA sering mendapat perhatian negatif, kerana kaedahnya yang tidak ortodoks.

Perisian sumber terbuka

Perisian sumber terbuka adalah sejenis perisian yang mana kod sumbernya dapat diakses oleh semua orang secara percuma. Biasanya, perisian sumber terbuka dibuat oleh rangkaian sukarelawan yang luas. Dari perspektif keselamatan dan privasi perisian sumber terbuka dilihat sebagai kaedah yang boleh dipercayai untuk membuat program. Oleh kerana kod sumber tersedia untuk sesiapa sahaja, setiap orang dapat memeriksa keselamatan dan mencari jalan keluar dan pepijat.

BukaVPN

OpenVPN adalah protokol VPN sumber terbuka, yang sering digunakan untuk mengatur sambungan VPN yang dienkripsi. OpenVPN dilihat sebagai salah satu protokol VPN yang paling selamat.

P2P

P2P adalah singkatan dari peer-to-peer, istilah ini digunakan dalam konteks memuat turun torrents atau berkongsi fail. P2P menerangkan ciri-ciri hubungan antara dua pengguna. Jenis sambungan P2P ini tidak menggunakan pelayan tetap untuk perkhidmatan mereka. Dengan rangkaian P2P, penghantaran data bergerak dari pengirim ke penerima tanpa pelayan berhenti. Rangkaian P2P yang paling terkenal adalah BitTorrent. Dengan rangkaian P2P, pengunduh dan pengunggah mudah dilacak jika mereka tidak menggunakan VPN.

Pengurus Kata Laluan

Program pengurus kata laluan membantu pengguna menghasilkan dan menyimpan kata laluan. Ia sering menghasilkan kata laluan yang unik, rawak dan selamat untuk anda.

PPTP

PPTP (Point to Point Tunneling Protocol) adalah protokol VPN yang sudah ketinggalan zaman. Sebilangan komputer menggunakan protokol jenis ini secara lalai, tetapi secara umum dianggap tidak selamat.

PGP

PGP bermaksud Pretty Good Privacy dan merupakan protokol penyulitan untuk mesej e-mel. Pada masa ini PGP adalah kaedah yang paling kerap digunakan dan selamat untuk menyulitkan e-mel anda. PGP dapat mengenkripsi teks dan fail yang dilampirkan. Malangnya, PGP tidak dapat menyulitkan tajuk e-mel. Tajuk ini juga mengandungi metadata. Oleh itu, PGP tidak dapat menjamin privasi sepenuhnya.

Proksi

Pelayan proksi bertindak sebagai pelayan perantaraan antara pengguna dan internet. Pelayan proksi membolehkan pengguna menukar lokasi maya. Tetapi pelayan proksi tidak menyulitkan data yang melaluinya. Oleh itu, pelayan proksi percuma dilihat agak tidak selamat dari segi perlindungan privasi.

Penghala

Penghala adalah peranti rangkaian yang meneruskan data antara peranti dan internet. Router melakukan fungsi mengarahkan lalu lintas di internet. Penghala menerima paket data dari peranti yang disambungkan, penghala kemudian membaca alamat rangkaian dan mengarahkan paket ke rangkaian berikutnya. Ini berterusan sehingga paket telah sampai ke destinasi terakhirnya. Penghala juga menerima pakej dari internet. Ia kemudian harus mengarahkan paket ke peranti yang betul dalam rangkaiannya. Dengan DD-WRT anda dapat mengatur VPN pada penghala anda.

SmartDNS

SmartDNS adalah perkhidmatan yang ditawarkan oleh sebilangan penyedia VPN, ia membantu memintas penyekat geo. Dengan menggunakan SmartDNS, lokasi maya pengguna diubah dengan menggunakan pelayan DNS di negara lain. Ini membolehkan pengguna berpura-pura berada di negara lain. Dengan cara ini anda boleh memintas sekatan geografi. Malangnya, SmartDNS tidak menyulitkan trafik data anda. Berbanding dengan VPN, SmartDNS kurang selamat. Walaupun begitu, SmartDNS adalah cara yang baik untuk memintas sebarang penyekat geo.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) adalah protokol kriptografi yang menyulitkan komunikasi antara peranti. Terdapat pelbagai jenis protokol SSL. SSL digunakan untuk laman web, e-mel, pesanan dan VoIP. Pengganti SSL dipanggil TLS.

Telemetri

Telemetri adalah pengumpulan data dari jarak jauh. Dalam dunia teknologi, data telemetri biasanya merujuk kepada maklumat yang dikumpulkan dalam talian oleh, misalnya, penyemak imbas dan sistem operasi. Maklumat yang dikumpulkan dihantar kepada syarikat-syarikat yang bertanggungjawab terhadap sistem tersebut, yang kemudian menggunakannya untuk tujuan analisis. Data ini biasanya tidak dianggap sebagai “data pribadi”, tetapi masih dapat banyak menunjukkan pengalaman pengguna. Biasanya tidak dapat dikenal pasti secara individu, walaupun mungkin mendedahkan, misalnya, berapa banyak tab yang anda buka di penyemak imbas anda pada waktu tertentu.

TLS

TLS (Transport Layer Security) adalah penerus SSL dan digunakan untuk keselamatan komunikasi digital. TLS memastikan integriti privasi dan data maklumat digital. Penyulitan TLS sering disalah anggap sebagai istilah SSL.

Tor

Tor (The Onion Router) adalah rangkaian internet. Dalam kombinasi dengan perisian percuma (penyemak imbas Tor) ia membolehkan pengguna melayari internet tanpa nama. Teknik ini berfungsi seperti bawang. Setiap hub sambungan dapat dilihat sebagai salah satu lapisan bawang. Paket data dihantar dalam bit kecil melalui setiap lapisan ini. Dengan cara ini sangat sukar untuk memintas data atau mengetahui asal usul data ini.

Tor terkenal dengan aktiviti haram dan kandungan yang anda dapati di dalamnya. Penggunaan Tor mempunyai beberapa kelemahan. Ini mungkin melambatkan sambungan internet anda dan pihak ketiga mungkin dapat meretas Tor, jika berjaya, ia boleh merosakkan privasi anda. Ternyata NSA telah berjaya menggodam Tor pada masa lalu.

Pengesahan Dua Faktor (2FA)

Pengesahan Dua Faktor adalah kaedah mengesahkan identiti yang dituntut pengguna. Pengguna hanya akan mendapat akses ke akaun atau laman web dengan mengemukakan dua jenis bukti. Biasanya ini terdiri daripada sesuatu yang mereka tahu dan sesuatu yang mereka ada. Sebagai contoh, perbankan dalam talian, pertama anda perlu log masuk dengan nama dan kata laluan anda, kemudian anda perlu mengesahkan aktiviti tersebut dengan kod yang dihasilkan pada telefon atau pembaca kad anda. 2FA menghalang penggodam yang memegang akaun dan / atau kata laluan daripada masuk ke akaun anda.

URL

URL (Uniform Resource Locator) adalah alamat alfanumerik untuk laman web, yang dimaksudkan untuk dapat digunakan oleh manusia. Contoh URL adalah “https://vpnoverview.com”. Penyemak imbas internet menggunakan pelayan DNS untuk mengalihkan URL ini ke alamat IP milik laman web.

VPN

VPN bermaksud Rangkaian Peribadi Maya. VPN digunakan untuk membuat jaringan peribadi dalam jaringan awam. Sambungan VPN menyulitkan semua lalu lintas data. Dengan cara ini pihak ketiga tidak dapat membaca mana-mana maklumat anda yang ditukar, atau sekurang-kurangnya hanya versi yang sangat terdistorsi. VPN digunakan terutamanya untuk memastikan lebih banyak privasi dan keselamatan di internet. Untuk maklumat lebih lanjut, sila lawati halaman kami: apa sebenarnya VPN?

Sambungan VPN

Sambungan VPN atau terowongan VPN adalah hubungan antara pengguna dan pelayan VPN. Sambungan ini selamat dan disulitkan melalui protokol VPN.

Pelanggan VPN

Pelanggan VPN (klien Rangkaian Persendirian Maya) adalah program atau aplikasi yang membolehkan pengguna berhubung dengan perkhidmatan VPN. Sebilangan besar penyedia VPN menyediakan pelanggan VPN (percuma) dengan langganan VPN mereka. Pelanggan VPN menguruskan pengesahan sambungan dengan pelayan VPN. Kemudian klien VPN memilih protokol VPN yang sesuai atau diminta dan mewujudkan sambungan internet. Pelanggan VPN komersial biasanya menawarkan fungsi tambahan, seperti ujian kelajuan untuk mencari pelayan cepat atau suis pembunuh untuk mengelakkan sambungan tidak selamat.

Protokol VPN

Protokol VPN adalah jenis enkripsi / pengesahan yang digunakan untuk mengatur sambungan VPN yang selamat. Terdapat sebilangan besar protokol VPN yang dapat digunakan. Protokol yang paling terkenal adalah OpenVPN, PPTP, dan L2TP.

Pelayan VPN

Pelayan VPN adalah pelayan yang dikendalikan oleh penyedia VPN untuk menawarkan sambungan tanpa nama yang selamat untuk pengguna. Pelayan VPN berfungsi sebagai stesen perantaraan di mana data disalurkan antara web seluruh dunia dan pengguna VPN.

Terowong VPN

Terowong VPN adalah sambungan maya yang diamankan dan dienkripsi, yang dibuat antara pengguna dan pelayan VPN.

Hotspot Wi-Fi

Hotspot Wi-Fi adalah rangkaian wayarles awam yang disambungkan ke internet. Hotspot Wi-Fi boleh didapati di seluruh dunia (mis. Kafe, stesen kereta api, hotel, perpustakaan dan universiti). Penggunaan hotspot Wi-Fi menanggung beberapa risiko; penggodam dapat mengawasi tingkah laku internet anda atau mencuri maklumat peribadi. Anda dapat meminimumkan risiko dengan menggunakan sambungan VPN ketika disambungkan dengan hotspot Wi-Fi.

VPS

VPS bermaksud Virtual Private Server. Penyedia VPS mempunyai pelayan fizikal yang besar, yang boleh anda sewa atau beli. Apabila anda membeli atau menyewa sebahagian pelayan seperti itu, bahagian anda dipanggil VPS. Ia digunakan oleh laman web yang mahukan pelayan mereka sendiri. VPS tidak boleh dikelirukan dengan pelayan VPN.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map