Çevrimiçi gizlilik: Snapchat’iniz ne kadar güvenli? | VPNOverview

Snapchat yaşlı kullanıcılar arasında bazılarını yakalamaya başlarken, tüm Snapchat kullanıcılarının neredeyse yarısı 25 yaşın altında. Snapchat ile gizlilik endişeleri var. Uygulamayı kullanmanın sınırlamalarının ve risklerinin farkında olarak gizliliğinizi korumak mümkündür. Gizlilik ayarlarınızı gözden geçirmek ve uygulama üzerinden size sunulan bilgileri sağlamak yalnızca birkaç dakika sürer. Yalnızca herkese açık olmaktan rahat olduğunuz bilgileri açıkladığınızdan emin olabilirsiniz..


Snapchat’in Hikayesi

Snapchat logosuSnapchat’ın hikayesi, kurucu Evan Spiegel’in yeni bir sosyal ağ türü hayal etmesi nedeniyle 2011’de başlıyor. Facebook ve Twitter görüşmelerinizi tekrar ziyaret edebileceğiniz kalıcı bir kayıt sağlar. Diğer yandan Snapchat, sohbetlerin gerçek hayat gibi daha fazla gerçekleştiği bir yer olmaya çalışacaktı.

Snapchat Snaps, bir arkadaşınızla yüz yüze yaptığınız bir konuşma gibidir. Bir şey söylüyorsun, bir şey söylüyorlar. Üç gün sonra hiçbiriniz konuşmada ne söylendiğini tam olarak hatırlayamazsınız, ancak birbirinizle konuşma eylemi ilişkiyi kurar.

Sohbetler somut olmak ve zaman çizelgenizde sonsuza dek yaşamak yerine, Snapchat Anlıklarını ve Hikayelerini o an yaşamak için tasarlar. Sohbeti alırsınız ve yalnızca hafızanızda yaşayan sohbet kaybolur. Görüntülendikten sonra Snapchat’teki yayınlar kaybolur veya bunları oluşturup gönderirken belirlediğiniz sınırlı bir süre sonra kaybolur. Her neyse, fikir buydu.

Hikayeyle İlgili Sorunlar

2012’ye gelindiğinde, Snapchat, özellikle gençler arasında 10 milyondan fazla kullanıcıya sahipti. Gençler, ebeveynleri ve büyükanne ve büyükbabaları katılmaya başlarken Facebook’tan kaçıyorlardı. 2013 yılına gelindiğinde, Facebook Snapchat’i 3 milyar dolara satın almaya çalıştı – Spiegel nihayetinde reddetti. Snapchat, Snapchat’teki gönderilerin sonsuza dek ortadan kaybolduğu vaadiyle patlayıcı büyümesine devam etti. Snapchat gizlilik satıyordu ve Ağustos 2014’e kadar, 18 yaşındakilerin% 40’ı bağlandı.

Ne yazık ki, Snaps’iniz Snapchat’in vaat ettiği kadar özel değildi. Kullanıcılar telefonlarından ekran görüntüsü alabiliyordu ve Snapchat’te yayınlanan fotoğrafları ve videoları kaydedecek birçok üçüncü taraf uygulaması ortaya çıktı. Uygulama, konumunuzu bilginiz olmadan aktarmış olabilir ve birçok durumda sormadan adres defterinizden bilgi toplayabilir.

Snapchat, kaydolduklarında kullanıcılardan gelen telefon numaralarını doğrulamadığından, bir arkadaşıyla sohbet ettiklerini düşünen kullanıcılardan bilgi toplamak için sahte hesaplar ortaya çıktı. Bu ihlal 4.6 milyon Snapchat kullanıcı adının ve telefon numarasının yanlış ellere geçmesine izin verdi.

FTC ile yapılan bir yerleşimde, Snapchat’in, Snap’lerinizi alındıktan sonra sonsuza dek tamamen ortadan kalkma sözünü yerine getiremediği anlaşıldı. FTC Snapchat’e para cezası vermediği halde, şirketi önümüzdeki 20 yıl boyunca gizlilik uyumluluğu açısından izleyecekler.

Snapchat Gizlilik Bugün

Snapchat’e yapılan son güncelleme, gizlilik sorunları hakkında bir kez daha endişe yarattı. Snap Map adlı özellik, konumunuzu uygulamadaki arkadaşlarınızla paylaşmanıza olanak tanır. Varsayılan olarak Snapchat konum paylaşımını kapatır. Açıldıktan sonra, konumunuzu uygulamayı kullanan herkesle paylaşıyor olabileceğinizi unutmak kolay olabilir.

Neyse ki, gizlilik ayarlarında nereye bakılacağını biliyorsanız bu özelliği kolayca kapatabilirsiniz. Snapchat, kullanıcılarıyla bilgilerinin ne kadar güvenli olduğu konusunda iletişimde iyileştirmeler yaptı. Kullanıcıların Snap’lerini korumanın yollarının farkında olmalarına yardımcı oluyorlar. Yalnızca paylaşmak istediğinizi, paylaşmak istediğiniz kişilerle paylaştığınızdan emin olabilirsiniz.

Snapchats Gizlilik Ayarları

Gizlilik ayarlarınıza erişmek için uygulamada profilinize erişmek için ekranın sol üst köşesindeki profil resminize dokunun. Ayarlarınıza erişmek için sağ üst köşedeki dişliye dokunun. “Ek Hizmetler” başlığını görene kadar aşağı kaydırın ve başlamak için “Yönet” e dokunun. Aşağıda, hesabınızı daha gizli hale getirmek için hangi ayarları değiştirebileceğinizi gösteriyoruz.

Snapchat ayarları

Snapchat’in Hedeflenen Reklamları

“Reklam Tercihleri” ne gidin ve Snapchats reklamcılık ayarlarını görüntülemek için üzerine dokunun. Snapchat, size hedefli reklamlar sağlamak için uygulama kullanımınızdan aldığı verileri kullanır. Ayrıca, reklamları sizden hedeflemek için reklamverenlerden toplanan bilgileri de kullanır. Her iki seçenek de varsayılan olarak seçilidir. Reklamverenlerden alınan bilgilere dayalı olarak hedeflemeyi devre dışı bırakmak için “Kitleye Dayalı” seçeneğinin işaretini kaldırın. Snapchat’teki etkinliğinize göre sizi hedefleyen reklamları devre dışı bırakmak için “Etkinlik Tabanlı” nın işaretini kaldırın.

Snapchat’in Kişilerinizi Kullanımını Yönetin

“Yönet” menüsünden Kişiler’e gidin. Varsayılan olarak, Snapchat kişilerinizi uygulamayla senkronize etmez. Snapchat’e geçmişte bunu yapma izni verdiyseniz, her değişiklik yaptığınızda kişilerinizi güncellemeye devam eder. Bunu kapatmak için Kişileri Senkronize Et’in işaretini kaldırın. Ayrıca Snapchat ile senkronize ettiğiniz tüm kişileri görüntüleyebilir veya tüm kişilerinizin bilgilerini uygulamadan silebilirsiniz.

Sizinle Kimin İletişim Kurmasına İzin Verdiğinizi Denetleme

Ayarlar menüsüne dönünce, “Kimler Yapabilir…” başlıklı bölüme ilerleyin. Buradan, sizinle iletişim kurmanıza izin verdiğiniz kişileri kısıtlamak için “Bana Ulaşın” ı tıklayın. Snapchat bu ayarı kısıtlamak için yalnızca bir seçenek sunuyor: “Arkadaşlarım”.

Snaps’a ek olarak, Snap’leri Hikayenize gönderebilirsiniz. Hikayenizi herkese veya sadece arkadaşlarınıza gösterme seçeneğiniz vardır. Hikayenizi, belirli arkadaşlarınızın Hikayenize eklediğiniz Snap’leri görmesini engellemek için özelleştirebilirsiniz. Bu ayara erişmek için “Hikayemi Görüntüle” ye tıklayın.

Ortak arkadaşlarınız veya ilgi alanlarınız varsa Snapchat, Hızlı Ekleme özelliklerinde sizi başkalarına önerebilir. Profilinizi daha gizli tutmayı tercih ediyorsanız, “Hızlı Ekleme’de Beni Gör” düğmesine dokunun ve kutunun işaretini kaldırın.

“Konumumu Gör” düğmesine dokunarak bu bölümdeki tartışmalı Snap Haritalar özelliğini de devre dışı bırakabilirsiniz. Hayalet Modu işaretlenirse, konumunuzu kimseyle paylaşmazsınız. Bu Snapchat’in varsayılan modudur. Konumunuzu geçmişte paylaşmayı seçtiyseniz, konumunuzu herkesten gizlemek için Hayalet Modu’nu kontrol edebilirsiniz. Alternatif olarak, konumunuzu arkadaşlarınızla paylaşabilir veya yalnızca konumunuzu paylaşmak istediğiniz arkadaşlarınızı seçmek için “Yalnızca Bu Arkadaşlar…” seçeneğini belirleyebilirsiniz..

Snapchat Dışında Gizliliğinizi Koruma

VPN bağlantısıSnapchat gibi uygulamalarda neler paylaştığınız konusunda dikkatli olsanız bile, çevrimiçi gerçekleştirdiğinizden daha fazlasını paylaşıyor olabilirsiniz. Çevrimiçi gizliliğinizi korumanın kolay bir yolu, kaliteli bir VPN hizmetini kullanmaktır. VPN, bilgilerinizin çevrimiçi olarak anonim tutulmasına yardımcı olur, hassas bilgileri korur ve çevrimiçi ortamda daha fazla gizlilik sağlamanıza olanak tanır. Ayrıca, iş yerinizden hangi web sitelerini ziyaret edebileceğinizle ilgili kısıtlamalardan veya bulunduğunuz yere göre coğrafi kısıtlamalardan kaçınabilirsiniz. Daha fazla bilgi edinmek için bir VPN’in işlevleri hakkındaki yazımızı okuyun.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me