Akıllı telefonunuzdan veya tabletinizden tüm hassas verileri silme

Akıllı telefonlar ve tabletler, dünyayla etkileşim kurma biçimimizde devrim yarattı. Eski sarı sayfalar telefon rehberleri bulunamıyor. Adres defteriniz artık telefonunuzda yaşıyor. Alışveriş yapma ve banka yapma şeklimiz bile değişti. Cebinizdeki bu küçük bilgisayar artık hayatınızla ilgili neredeyse tüm önemli bilgileri barındırıyor. Bu, en yeni modele geçmeden önce bu bilgileri tamamen silmediğiniz sürece, birisinin sizinle ilgili son derece hassas bilgilere erişebileceği anlamına gelir. Şaşırtıcı haber, fabrika ayarlarına sıfırlamanın verilerinizi silmek için yeterli olmayabileceğidir.


Silinen Neden Güvenli Değil

Verileri Silme iPad iPhoneBir parça temiz, beyaz, kağıt alın ve adresinizi kurşun kalemle yazın. Şimdi adresinizi silin. Bu, akıllı telefonunuzun veya tabletinizin fabrika ayarlarına sıfırlanması sırasında gerçekleşen şeydir. Hepimiz, dedektifin silinen bir kağıt parçasını aldığı ve üzerine bir kalem sürerek, üzerinde daha önce yazılanları okuyabildiği gizemleri gördük. Bu kağıdı ışığa kadar tutarsanız, muhtemelen adresi bile okuyabilirsiniz. Birisinin fabrika ayarlarına sıfırlama ile silinen dosyaları ve verileri geri yükleyebilecek bazı yazılımlara erişmesi kolaydır. İyi haber şu ki, verilerinizin eski cihazınızdan gerçekten gittiğinden emin olmak için atabileceğiniz bazı basit adımlar var.

Şifreleme Nihai Silgidir

Fabrika ayarlarına sıfırlamayı denemeden önce, cihazınızdaki verileri şifreleyin. Şifrelemenin anahtarları olmadan, bilgilerinizi yeniden oluşturmak neredeyse imkansızdır. Bilgiler fabrika ayarlarına sıfırlamada olduğu gibi hala oradadır, ancak alınabilen her şey şifrelenmiş verilerdir. Bu, hassas bilgilerinizin sizden sonra cihazınıza sahip biri tarafından alınmasını önler.

Çoğu cihazda şifreleme basit bir konudur. İOS 8.0 veya üstünü çalıştıran bir Apple cihazınız varsa, cihazınız otomatik olarak şifrelenir ve Apple’ın açmak için bir şifreleme anahtarı yoktur. Apple cihazında fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi gerçekleştirirseniz, şifrenize sahip olmayan hiç kimse verileri geri yükleyemez. Marshmallow veya daha yenisini çalıştıran Android cihazlar için bilgilerinizin varsayılan olarak şifrelenmesi gerekir.

bilgileri sil android

Biraz daha eski bir Android cihazınız varsa, telefonunuzun şifrelenip şifrelenmediğini veya bilgilerinizi şifrelediğini kontrol edebilirsiniz. Bunu, ayar menüsüne gidip güvenlik ekranını tıklayarak yapabilirsiniz. Bu, cihazınıza bağlı olarak farklı sekmeler altında olabilir. Ayrıca ‘Ekranı kilitle ve güvenlik’ gibi bir etiketle de işaretlenmiş olabilir.

kilit ekranı ve güvenlik

Doğru ekranı bulduktan sonra güvenliği tıklayın ve “Cihazı şifrele” seçeneğini bulun. Yine, cihazınıza bağlı olarak bu “Şifreleme”, “Şifreleme” veya benzeri bir şeyle etiketlenebilir.

cihazı şifreleme

Şifreleme ekranı, şifrelemenin uzun bir süreç olduğu konusunda sizi uyarır. Telefona en az bir saat ihtiyaç duymayacağınız bir süre beklemek isteyeceksiniz ve muhtemelen şifreleme yapılırken cihazınızın fişini prize takmak isteyeceksiniz. Şifrelenince, cihazınızdaki bilgiler korunur.

Tüm Hesaplarda Oturumu Kapat

İster Apple ister Android cihaz kullanın, hesaplarınızdan çıkış yapmak iyi bir fikirdir. Bu, akıllı telefonu veya tableti fabrika ayarlarına sıfırlamaya ve yeni bir sahibe aktarmaya hazırlar.

iOS Cihazlar

İOS cihazlar için App store, iMessage ve iCloud’dan çıkış yapın. Bu adımları takip et:

  1. Oturumu kapatmadan önce, Apple Watch’unuz gibi bağladığınız tüm cihazların eşleştirmesini kaldırdığınızdan emin olun
  2. Ayarlar’dan ‘Mesajlar’ı bulun ve iMessage seçeneğini kapatın
  3. ‘İTunes’u bulun & App Store ’ayarını, Apple Kimliği e-postanızı ve ardından‘ Oturumu Kapat’ı tıklayın
  4. Son olarak, Ayarlar’da ekranın altındaki ‘iCloud’a dokunun,‘ Oturumu Kapat’ı bulun veya adınızı bulun ve ‘Oturumu Kapat’a dokunun. Cihazınız artık silmeye ve sıfırlamaya hazır.

elma imza

Android Cihazlar

Android cihazlarda, daha eski bir cihazınız varsa, bu noktada doğrudan fabrika ayarlarına sıfırlama işlemini atlayabilirsiniz. Daha yeni cihazlarda, Android’de fabrika ayarlarına sıfırlama koruması varsayılan olarak açıktır; bu, önce hesaplarınızı düzgün bir şekilde devre dışı bırakmazsanız yeni bir sahibin bir cihazda oturum açmasını önler.

Önce ekran kilidinizi devre dışı bırakın. Ayarlarınızda, kilit ekranı ayarlarını bulmanız gerekecektir. Bu, cihazınıza bağlı olarak birkaç farklı etiket altında olabilir, ancak genellikle ‘Kilit Ekranı Güvenliği’, Screen Ekranı Kilitle ’, screen Ekranı ve güvenliği kilitle’ veya benzeri bir şeyle etiketlenir..

ekran kilidi tipi

Kilit ekranınızı devre dışı bırakmak için “Hiçbiri” ni seçin.

kişisel ayarlar

Ardından, cihazdaki Google hesabınızdan çıkış yapın. Ayarlar menüsünden, “Kullanıcılar ve Hesaplar” veya “Hesaplar”.

hesapları

Cihaza giriş yaptığınız farklı hesapları görüntülemek için “Hesaplar” a hafifçe vurun. Her birinden ayrı olarak çıkış yapmak isteyebilirsiniz, ancak genellikle Google’dan çıkış yapmak güvenliğinizi sağlamak için yeterlidir.

“Google” ı bulun ve ardından kaldırmak için bu cihazda oturum açtığınız her Gmail hesabını tıklayın. Ekranın sağ üst köşesindeki “Diğer” i tıklayın ve oturumu kapatmak için “Hesabı kaldır” ı seçin.

Sıfırlamaya hazır

Bu adımları uyguladıktan sonra, verilerinizin güvenli olduğundan emin olarak fabrika ayarlarına sıfırlama işlemi yapabilirsiniz.

iOS

İOS aygıtınızda ayarlar menüsünden ‘Genel’i tıklayın,‘ Sıfırla’yı seçin ve son olarak All Tüm İçeriği ve Ayarları Sil’i seçin.

tüm içeriği sil elma sıfırlama

Silmeden önce verilerinizi iCloud’a yedekleme seçeneğiniz vardır. Verilerinizi yedeklemeyi veya Now Şimdi Sil’i seçin. Verileriniz artık cihazınızdan siliniyor.

Android

Bir Android cihazda, ayarlar menünüzde “Yedekle” & Sıfırla”. Bu, her zaman olmasa da, çoğu zaman ayarlarınızın sistem menüsünde bulunabilir.

Sıfırlama ekranına gitmek için ‘Yedekle ve sıfırla’yı seçin ve cihazınızı sıfırlama seçeneğini belirleyin.

yedekle ve sıfırla
İlk olarak, “Otomatik geri yükleme” seçeneğini kapattığınızdan emin olun. Bu seçenek, cihazı sıfırladığınızda kayıtlı ayarlarınızı ve verilerinizi geri getirir. Bunu kapatmak için kaydırıcıyı tıklayın.

Son olarak, cihazınızı sıfırlamak için ‘Fabrika verilerine sıfırla’yı seçin. Android, hâlâ cihazınızda oturum açmış olduğunuz hesapların bir listesini getirir (varsa). Sıfırlama seçiminizi onaylamak için ekranın altındaki Device Cihazı Sıfırla’yı seçin.

Bu basit adımları uygulayarak, cihazınızı yeni bir sahibe aktarırken bile bilgilerinizin güvende kalmasını sağlayabilirsiniz..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me