Fjalori: VPN, Privatësia dhe Interneti i Sigurt | VPNoverview.com

Fjalori i sigurisë së kibernetikës


Fjalori: VPN, Privatësia dhe Interneti i Sigurt

Redaktimi i fundit: 3 Mars 2020

Kompjuterët dhe siguria e internetit janë tema komplekse dhe shumë njerëz kanë vështirësi të kuptojnë plotësisht termat kryesorë të përdorur me këto çështje. Sidomos shkurtesat e bëjnë të vështirë marrjen e një lënde. Për fat të mirë ne ofrojmë një ndihmë, në këtë fjalor do të lexoni një listë gjithëpërfshirëse të termave dhe shkurtesave që mund të hasni. Nëse është e nevojshme, ne i referohemi faqeve me informacion shtesë.

Bllokues i reklamave

Bllokuesit e reklamave janë programe ose shtesa të shfletuesit që bllokojnë reklamat ose pop-upet tërheqëse. Shpesh këta bllokues reklamash përdoren në kombinim me bllokuesit e përmbajtjes. Këto të fundit bllokojnë cookie-të adware dhe gjurmuese.

AES

Akronimi AES qëndron për Advanced Encryption Standard. Shtë një teknikë e kriptimit që kripton komunikimin e të dhënave midis pajisjeve. Prandaj, lehtëson një lloj komunikimi dixhital më të sigurt. AES ka madhësi kryesore të 128, 192 ose 156 bit. AES përdoret shpesh në kriptimin e lidhjeve VPN.

anonimitet

Dikush është anonim kur emri i tij / saj është mbajtur ose nëse ky person nuk mund të identifikohet brenda një grupi të caktuar.

Email anonim

Emaili anonim i referohet një adrese emaili me një pronar që nuk mund të gjurmohet. Më shpesh një adresë e tillë e-mail automatikisht përcjell mesazhe në adresën e vërtetë të postës elektronike të pronarit. Ka disa vende në internet ku mund të krijoni adresa emaili anonim.

Kriptimi asimetrik

Ky lloj kriptimi bën përdorimin e dy çelësave asimetrikë / të ndryshëm. Një çelës publik, i cili është i dukshëm për të gjithë. Dhe një çelës privat, i cili është në dispozicion vetëm të pronarit. Keyelësi publik është një funksion që mund të kriptojë vetëm të dhënat; pasi të kodohet vetëm çelësi privat mund ta deshifrojë atë.

dorë e fshehtë

Një prapavijë është një hyrje (shpesh e fshehur) brenda softverit që anashkalon masat e sigurisë ose të kriptimit. Shpesh, pjesët e prapambetura zbatohen me qëllim gjatë fazës së projektimit të softuerit. Fatkeqësisht, këto prapavijë mund të përdoren gjithashtu nga hakerat. Në këtë mënyrë hakerat mund të marrin qasje në sistemet kompjuterike ose ato madje mund të thyejnë informacionin e koduar.

Bitcoin

Bitcoin është një monedhë virtuale popullore. Njihet edhe si monedhë kriptoje. Karakterizohet me metodën e saj të decentralizuar të shkëmbimit. Ajo funksionon përmes një sistemi të quajtur zinxhir blloku. Të gjitha transaksionet janë të koduara duke e bërë Bitcoin një metodë anonime pagese.

BitTorrent

Ky është një protokoll komunikimi për ndarjen e skedarëve nga kolegët në kolegë. BitTorrent është veçanërisht i popullarizuar për ndarjen e muzikës, filmave dhe programeve kompjuterike.

Zgjatja e shfletuesit

Një shtesë e shfletuesit është softuer që ofron funksionalitete shtesë për shfletuesin tuaj të internetit. Kjo mund të jetë çdo gjë nga mbrojtja e intimitetit tuaj ndërsa kërkoni, bllokoni reklamat ose ruani fjalëkalimet tuaja. Shumica e shtesave janë falas për t’u shkarkuar.

Shtypja e gishtave të shfletuesit

Shtypja e gishtërinjve në shfletues është një teknikë që përdor veçori unike të shfletuesit tuaj të internetit për të identifikuar përdoruesin. Kjo u mundëson palëve të treta t’ju përcjellin në internet. Shtë mjaft e vështirë për të parandaluar shtypjen e gishtërinjve të shfletuesit.

Autoriteti i Certifikatës

Një autoritet çertifikimi është një entitet që lëshon certifikata dixhitale. Këto certifikata dixhitale vërtetojnë pronësinë e një çelësi publik (kriptografik).

shifër

Një algoritëm shifrues ose encryption përdoret për të kriptuar ose deshifruar të dhënat. Përbëhet nga një algoritëm matematikor. Ekspertët e sigurisë përpiqen të përmirësojnë këto shifra, ndërsa hakerat përpiqen të thyejnë shifrat.

Metodat e lidhjes

Kur dy ose më shumë pajisje komunikojnë me njëra-tjetrën kjo quhet lidhje. Brenda kontekstit të VPN-ve, një metodë lidhjeje përfshin mënyrën se si u krijua një lidhje midis pajisjes dhe serverit. Ekzistojnë disa lloje të lidhjeve VPN. Për shembull, OpenVPN, PPTP dhe L2TP. Methodsdo metodë e lidhjes ka karakteristikat e veta.

biskota

Cookies përbëhen nga një dokument i vogël teksti, i cili gjenerohet nga një uebfaqe që vizitoni dhe përcillet në shfletuesin tuaj të internetit. Ky dokument përmban të dhëna personale si emrin e përdoruesit, përmbajtjen e shportës tuaj ose preferencat e faqes suaj të internetit. Fatkeqësisht, cookie-t në internet shpesh përdoren në një mënyrë dashakeqe për të gjurmuar identitetin tuaj të vërtetë.

Web i errët

Ueb i errët është pjesë e diçkaje më të madhe të quajtur ueb i thellë. Ueb i thellë përbëhet nga faqet e internetit që nuk indeksohen nga motorët e kërkimit. Kjo pjesë e internetit kryesisht përbëhet nga faqet e internetit që janë të arritshme vetëm me një fjalëkalim. Lessshtë e panevojshme të thuhet se këto faqe të internetit përmbajnë të dhëna private dhe nuk duhet të jenë të arritshme për të gjithë.

Web i errët është pjesë e këtij rrjeti të thellë, ai përfshin faqet e internetit që kërkojnë softuer të caktuar të shfletuesit si shfletuesi Tor. Web i errët është i njohur për pjesën e tij të madhe të faqeve të internetit mashtruese dhe të paligjshme. Shembuj janë tregjet e zeza, shkëmbimet e valutave të kriptove ose përmbajtja e ndaluar.

DD-WRT

DD-WRT është alternativë e firmware-it me burim të hapur me bazë Linux-it për ruterët. Firma është në dispozicion për një shumëllojshmëri të ruterave. Shtë mjaft popullor për shkak të funksioneve shtesë që ka për të ofruar. Për shembull, me firmware DD-WRT mund të instaloni një VPN në ruterin tuaj.

DMCA

DMCA (Digital Millennium Copyright Act) është një ligj amerikan, i cili synon të mbrojë pronësinë intelektuale. DMCA ndalon prodhimin dhe shpërndarjen e softuerëve që mund të përdoren për të anashkaluar masat digjitale të sigurisë. Ndër të tjera, kjo ka për qëllim të mbrojë të drejtat e autorit.

Në bazë të DMCA, pronarët e faqeve të internetit dhe serverët shpesh janë të detyruar të heqin përmbajtjen që mund të shkelë të drejtat e autorit në formën e një njoftimi. Këto thirrje quhen njoftime për mbledhjen e DMCA.

DNS

DNS qëndron për Sistemin e Emrave të Domainave. Serverat DNS funksionojnë disi si një libër telefonik. Këta serverë DNS shoqërojnë informacionin me emrin e kërkuar të domain. Si shembull, mund t’ju tregojë se cila adresë IP i përket emrit të domain VPNoverview.com. Serverat DNS ju mundësojnë të përktheni emrin e domain në një adresë IP të përdorshme, me të cilën mund të lidheni me serverin e duhur.

Rrjedhje DNS

Kur dikush është duke përdorur një VPN, ata përpiqen të qëndrojnë anonimë. Ata e bëjnë këtë vetëm duke u lidhur me serverat VPN. Një rrjedhje e DNS ndodh kur një përdorues VPN rastësisht viziton faqet e internetit direkt përmes serverit DNS. Si pasojë, faqet e internetit që vizitoni më pas mund të lidhen me adresën tuaj IP personale.

Shkarkoni mirë

Një gjobë ose zgjidhje e shkarkimit mund të vendoset nëse dikush shkarkon përmbajtje të mbrojtur nga të drejtat e autorit nga një burim i paligjshëm. Pothuajse çdo vend ka organizatat e veta të të drejtave të autorit që zbatojnë respektimin e këtyre ligjeve.

encryption

Kriptimi është procesi i kodimit të informacionit me një shifër në një mënyrë që vetëm përdoruesit e autorizuar mund të qasen në të. Kriptimi shtrembëron të dhënat në atë mënyrë, që vetëm marrësi me një çelës të saktë mund ta deshifrojë atë dhe të sigurojë aksesin në të dhënat origjinale.

Kriptimi nga fundi në fund

Me kriptimin nga fundi në fund i referohemi kriptimit të të dhënave që mbrojnë të dhënat nga fillimi në fund. Shumë shërbime nuk e përdorin encryption fund-në-fund, që do të thotë se të dhënat janë deshifruar para se të arrijë te përdoruesi. Kjo krijon një pikë të dobët në sigurinë e cila mund të përdoret nga hakerat për të vjedhur të dhëna.

Pesë sytë

Pesë sytë u referohen 5 vendeve që bashkëpunojnë në përpjekje për të përmirësuar aktivitetet e tyre të përbashkët spiunazh. Këto 5 vende janë: Australia, Kanada, Zelanda e Re, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

GCHQ

GCHQ (Selia e Komunikimeve të Qeverisë) është versioni britanik i NSA (Agjensia e Inteligjencës Amerikane). Kohët e fundit ata morën vëmendje të shtuar me programin e tyre Tempora, i cili gjurmon dhe ruan afërsisht 60% të trafikut të internetit në të gjithë botën.

Kufizimet gjeografike

Vendosja e kufizimeve gjeografike (e njohur edhe si gjeo-bllokim) është praktikë e vetëm bërjes së përmbajtjes në internet në rajone të caktuara. Prandaj, disa përmbajtje ose pamjet transmetuese mund të jenë të paarritshme nga vende të caktuara. Netflix, faqet e internetit të lajmeve dhe lejet sportive dixhitale janë shembuj të mirë të përmbajtjes së bllokuar gjeo-bllok, që do të thotë se aksesi në këto burime mund të jetë i kufizuar në varësi të vendndodhjes tuaj. Duke përdorur një VPN ju mund të anashkaloni këto kufizime gjeografike.

shtrëngim duarsh

Në degën IT, termi shtrëngim dore nënkupton procesin e përdorur nga SSL / TLS për verifikimin dhe shkëmbimin e çertifikatave. Një shtrëngim duarsh krijon një lidhje të koduar midis dy ose më shumë pajisjeve.

HTTPS

Një lidhje HTTPS është e ngjashme me një lidhje HTTP. Dallimi i vetëm është se një lidhje HTTPS funksionon në një protokoll SSL të koduar, i cili ofron siguri shtesë. Përdoret për të dërguar dhe marrë të dhëna nga faqet e internetit në mënyrë të sigurt. HTTPS është veçanërisht e rëndësishme për t’u siguruar që informacioni juaj personal është i sigurt kur jeni duke kërkuar në internet.

IKEv2

IKEv2 (Versioni 2 i Shkëmbimit të Keyelësave të Internetit) është një teknikë që përdoret për të shkëmbyer çelësat e enkriptimit brenda protokollit IPsec. IKEv2s mbështetet nga shumë sisteme operative.

Adresa IP

Adresa IP është e shkurtër për adresën e Protokollit të Internetit. Connectiondo lidhje interneti ka adresën e vet IP. Adresat IP përbëhen nga 4 kombinime nga 1 deri në 3 numra (p.sh. 192.168.0.1). Përdoret si një kod identifikimi për të vendosur lidhje interneti. Palët e treta mund të gjurmojnë dhe gjurmojnë adresa specifike IP, që do të thotë se ata mund të lidhin veprimin tuaj në internet me vendndodhjen tuaj dhe ndoshta edhe me personin. Adresat IP janë thelbësore për përdorimin e internetit, por ato përmbajnë rreziqe të mëdha për privatësinë. Një VPN mban të fshehur adresën tuaj IP për palët e treta dhe në këtë mënyrë siguron privatësinë tuaj në internet.

Lidhja IP

Lidhja e IP është një teknikë që lejon programet të jenë aktivë vetëm kur përdorni një adresë specifike IP. Më shpesh kjo është një adresë IP e lidhur me një shërbim VPN. Lidhja e IP parandalon lidhjet e paqëllimta midis programeve dhe internetit. Kjo mund të ndodhë kur një lidhje VPN papritmas keqfunksionon.

IPsec

IPsec (Internet Security Security) është një protokoll sigurie i përdorur për kriptimin dhe vërtetimin e të dhënave para transmetimit në internet. IPsec gjithashtu ofron encryption fund-në-fund.

IPv4

IPv4 është për versionin e Protokollit të Internetit 4. Ai aktualisht është sistemi i paracaktuar për krijimin e adresave IP. Për shkak të rritjes së shpejtë të internetit decennia e kaluar, kanë mbetur adresa të kufizuara IPv4.

IPv6

IPv6 qëndron në Protokollin e Internetit versionin 6, ai është pasardhësi i protokollit IPv4. IPv6 krijon adresa IP 128-bit. Në këtë mënyrë mund të krijohen 2 ^ 128 adresa të mundshme. Për shkak se adresat IPv4 janë pothuajse të gjitha në përdorim, IPv6 u krijua për të kujdesur nevojën në rritje për adresat IP.

ISP

Një ISP (Ofruesi i Shërbimit të Internetit) është një ofrues i lidhjeve në internet. Për përdoruesit privatë kjo zakonisht përfshin lidhjet e internetit, lidhjet TV në internet dhe lidhjet e telefonit në internet.

Vrasin kaloni

Një ndërprerës vrasës është një funksion që përdoret shpesh në aplikacionet VPN. Mbyll të gjithë trafikun e internetit kur lidhja VPN humbet papritmas. Lidhjet VPN nuk janë 100% të qëndrueshme dhe mund të humbasin lidhjet për një sërë arsyesh. Ndërruesi i vrasjes parandalon rrjedhjet e të dhënave.

L2TP

L2TP (Layer 2 Tunneling Protokoll) është një protokoll i sigurisë VPN për kriptimin dhe vërtetimin e të dhënave. L2TP nuk mund të krijojë një lidhje VPN më vete, kështu që më së shpeshti përdoret në kombinim me IPsec.

L2TP / IPsec

L2TP / IPsec është një kombinim i tunelimit L2TP me encryption IPsec. Duke kombinuar këto dy protokol ju merrni një protokoll të fortë dhe të sigurt VPN.

Shkrime

Regjistrat janë skedarët e mbajtur nga p.sh. kompjuterin tuaj, faqet e internetit, ISP-të ose ofruesit VPN. Shkrimet mund të përdoren për një larmi arsyesh. Një nga arsyet për të përdorur shkrimet është të gjurmosh dikë dhe të identifikosh se kush është ky person. Natyrisht që kjo krijon disa çështje private për përdoruesit ose vizitorët e faqes në internet.

Metadata

Metadata përshkruan karakteristikat e informacioneve të tjera si faqet e internetit, dokumentet e tekstit dhe fotografitë. Kjo metadata përshkruan më së shumti kur, nga kush, dhe për sa kohë është përdorur një skedar i caktuar. Për shembull, data kur u dërgua një email, autori i një teksti, ose adresa IP që i përket një llogarie. Metadata zakonisht ka një efekt negativ në intimitetin.

NSA

NSA (Agjensia e Sigurisë Kombëtare) është një nga agjensitë e inteligjencës në Sh.B.A. NSA është përgjegjëse për monitorimin, mbledhjen dhe përpunimin e informacionit për qëllime të inteligjencës. NSA shpesh merr vëmendje negative, për shkak të metodave të tyre jodorodike.

Softuer me burim të hapur

Softueri me burim të hapur është një lloj programi, për të cilin kodi burimor është i disponueshëm falas për të gjithë. Zakonisht, softueri me burim të hapur krijohet nga një rrjet i gjerë vullnetarësh. Nga këndvështrimi i sigurisë dhe privatësisë, softueri me burim të hapur shihet si një mënyrë e besueshme për krijimin e një programi. Meqenëse kodi i burimit është i disponueshëm për këdo, çdo person mund të kontrollojë sigurinë dhe të kërkojë çdo prapavijë dhe gabime.

OpenVPN

OpenVPN është një protokoll VPN me burim të hapur, i cili përdoret shpesh për vendosjen e një lidhjeje të koduar VPN. OpenVPN shihet si një nga protokollet më të sigurt të VPN.

P2P

P2P ka të bëjë me bashkëmoshatarët, ky term përdoret në kontekstin e shkarkimit të torrenteve ose shkëmbimit të skedarëve. P2P përshkruan karakteristikat e lidhjes midis dy përdoruesve. Ky lloj i lidhjes P2P nuk përdor serverë fikse për shërbimin e tyre. Me një rrjet P2P, transmetimi i të dhënave shkon nga dërguesi te marrësi pa ndalje të serverit. Rrjeti më i famshëm P2P është BitTorrent. Me rrjetet P2P, shkarkuesi dhe ngarkuesi janë të lehta për tu zbuluar nëse nuk përdorin një VPN.

Menaxher i fjalëkalimit

Një program menaxheri fjalëkalimi ndihmon përdoruesin të gjenerojë dhe ruajë fjalëkalime. Shpesh krijon fjalëkalime unike, të rastit dhe të sigurta për ju.

PPTP

PPTP (Protokolli për Tunneling nga Pika në Pikë) është një protokoll VPN që është i vjetëruar. Disa kompjuterë përdorin këtë lloj protokolli si parazgjedhje, por në përgjithësi ai perceptohet si i pasigurt.

PGP

PGP ka të bëjë me privatësinë Pretty Good dhe është një protokoll kriptimi për mesazhe në postë elektronike. Për momentin PGP është mënyra më e përdorur dhe e sigurt për të kriptuar emailet tuaja. PGP mund të kriptojë të dy tekstin dhe skedarët bashkangjitur. Fatkeqësisht, PGP nuk mund të shifrojë titullin e një emaili. Kjo kokë përmban gjithashtu metadata. Prandaj, PGP nuk mund të garantojë intimitet të plotë.

prokurë

Serverët me prokurë veprojnë si një server i ndërmjetëm ndërmjet një përdoruesi dhe interneti. Proxy serverët lejojnë përdoruesin të ndryshojë vendndodhjen e tij / saj virtuale. Por një server me proxy nuk kodon të dhëna që kalojnë nëpër të. Prandaj, serverët me proxy falas shihen si relativisht të pasigurt përsa i përket mbrojtjes së intimitetit.

router

Një ruter është një pajisje e rrjetit që përcjell të dhëna midis pajisjeve dhe internetit. Ruterat kryejnë funksionet e drejtimit të trafikut në internet. Një ruter merr paketën e të dhënave nga pajisjet e lidhura, ruteri më pas lexon adresën e rrjetit dhe e drejton paketën në rrjetin tjetër. Kjo vazhdon derisa paketa të ketë arritur në destinacionin e saj përfundimtar. Ruteri gjithashtu merr pako nga interneti. Pastaj duhet të ridrejtojë paketën në pajisjen e duhur brenda rrjetit të tij. Me DD-WRT mund të vendosni një VPN në ruterin tuaj.

SmartDNS

SmartDNS është një shërbim i ofruar nga disa ofrues të VPN, ndihmon për të anashkaluar geo-bllokimin. Duke përdorur një SmartDNS, vendndodhja virtuale e përdoruesit ndryshohet me anë të serverëve DNS në vendet e tjera. Kjo i mundëson përdoruesit të pretendojë se ai / ajo është në një vend tjetër. Në këtë mënyrë ju mund të anashkaloni kufizimet gjeografike. Fatkeqësisht, SmartDNS nuk e kripton trafikun e të dhënave tuaja. Në krahasim me një VPN, një SmartDNS është më pak i sigurt. Sidoqoftë, një SmartDNS është një mënyrë e mirë për të anashkaluar çdo bllokim gjeografik.

SSL

SSL (Secure Socket Layer) është një protokoll kriptografik i cili kodon komunikimin midis pajisjeve. Ekzistojnë lloje të ndryshme të protokolleve SSL. SSL përdoret për faqe në internet, postë elektronike, mesazhe dhe VoIP. Pasardhësi i SSL quhet TLS.

telemetrisë

Telemetria është mbledhja e të dhënave nga distanca. Në botën e teknologjisë, të dhënat e telemetrisë zakonisht i referohen informacionit të mbledhur në internet nga, për shembull, shfletuesit dhe sistemet operative. Informacioni i mbledhur u dërgohet kompanive përgjegjëse të atyre sistemeve, të cilët më pas i përdorin për qëllime analitike. Këto të dhëna zakonisht nuk konsiderohen si “të dhëna personale”, por prapë mund të zbulojnë shumë për përvojën e përdoruesit. Zakonisht nuk është i identifikueshëm individualisht, megjithëse mund të zbulojë, për shembull, sa skedarë keni hapur në shfletuesin tuaj në një kohë të caktuar.

TLS

TLS (Transport Layer Security) është pasardhësi i SSL dhe përdoret për sigurinë e komunikimit dixhital. TLS siguron intimitetin dhe integritetin e të dhënave të informacionit dixhital. Kriptimi TLS shpesh gabohet me termin SSL.

shkëmb

Tor (The Onion Router) është një rrjet në internet. Në kombinim me programin falas (shfletuesi Tor) ai i mundëson përdoruesit të shfletojnë në internet në mënyrë anonime. Teknika funksionon disi si një qepë. Everydo qendër lidhëse mund të shihet si një nga shtresat e një qepë. Paketat e të dhënave dërgohen në copa të vogla përmes secilës prej këtyre shtresave. Në këtë mënyrë është shumë e vështirë të përgjohen të dhënat ose të kuptohet origjina e këtyre të dhënave.

Tor është famëkeq për aktivitetet e paligjshme dhe përmbajtjen që mund të gjeni në të. Përdorimi i Tor ka disa disavantazhe. Mund të ngadalësojë lidhjen tuaj të internetit dhe palët e treta mund të jenë në gjendje të hakojnë Tor, nëse ata ia dalin mbanë, kjo mund të dëmtojë privatësinë tuaj. Rezulton se NSA tashmë ka hakuar me sukses Tor në të kaluarën.

Autentifikimi i dy faktorëve (2FA)

Autentifikimi me dy faktorë është një metodë për të konfirmuar identitetin e pretenduar të një përdoruesi. Përdoruesi do të ketë qasje vetëm në llogari ose në faqen e internetit duke paraqitur dy lloje të provave. Zakonisht kjo përbëhet nga diçka që ata dinë dhe diçka që ata kanë. Për shembull, bankar në internet, së pari duhet të identifikoheni me emrin dhe fjalëkalimin tuaj, atëherë duhet të konfirmoni aktivitetet me një kod të gjeneruar në telefonin tuaj ose lexuesin e kartave. 2FA parandalon hakerat që kanë një pritje të llogarive dhe / ose fjalëkalimin, nga hyrja në llogarinë tuaj.

URL

Një URL (Uniform Resource Locator) është një adresë alfanumerike për faqet e internetit, ajo është menduar të jetë e përdorshme për njerëzit. Një shembull i një URL është “https://vpnoverview.com”. Shfletuesit e Internetit përdorin një server DNS për të transferuar këto URL në adresat IP që i përkasin faqeve të internetit.

VPN

VPN qëndron për Rrjetin Virtual Privat. Një VPN përdoret për të krijuar një rrjet privat brenda një rrjeti publik. Një lidhje VPN kodon të gjithë trafikun e të dhënave. Në këtë mënyrë palët e treta nuk mund të lexojnë ndonjë nga informacionet tuaja të shkëmbyera, ose të paktën vetëm një version të shtrembëruar rëndë të tij. VPN-të përdoren kryesisht për të siguruar më shumë intimitet dhe siguri në internet. Për më shumë informacion, ju lutemi vizitoni faqen tonë: çfarë është saktësisht VPN?

Lidhja VPN

Një lidhje VPN ose tuneli VPN është lidhja midis përdoruesit dhe serverit VPN. Kjo lidhje është e sigurt dhe e koduar me anë të një protokolli VPN.

Klienti VPN

Një klient VPN (klienti Virtual Private Network) është një program ose aplikacion i cili i mundëson përdoruesit të lidhet me një shërbim VPN. Shumica e ofruesve të VPN sigurojnë një klient (falas) VPN me pajtimet e tyre VPN. Klienti VPN menaxhon vërtetimin e lidhjes me një server VPN. Pastaj klienti VPN zgjedh protokollin e duhur ose të kërkuar VPN dhe krijon një lidhje interneti. Klientët komercialë të VPN zakonisht ofrojnë funksionalitet shtesë, si testet e shpejtësisë për të gjetur një server të shpejtë ose një ndërprerës vrasës për të parandaluar lidhje të pasigurta.

Protokolli VPN

Një protokoll VPN është lloji i kriptimit / vërtetimit që përdoret për të vendosur një lidhje të sigurt VPN. Ekziston një larmi e madhe e protokolleve VPN që mund të përdoren. Protokollet më të njohura janë OpenVPN, PPTP dhe L2TP.

VPN Server

Një server VPN është një server i mirëmbajtur nga një ofrues VPN për të ofruar lidhje të sigurta, anonime për përdoruesit. Serveri VPN shërben si një stacion i ndërmjetëm përmes të cilit kanalizohen të dhënat midis rrjetit botëror dhe një përdoruesi VPN.

Tuneli i VPN

Një tunel VPN është një lidhje virtuale e sigurt dhe e enkriptuar, e cila është vendosur midis një përdoruesi dhe serverit VPN.

Hotspot Wi-Fi

Një pikë e nxehtë Wi-Fi është një rrjet publik pa tel që është i lidhur me internetin. Pikat e nxehta Wi-Fi mund të gjenden në të gjithë botën (p.sh. kafene, stacione treni, hotele, biblioteka dhe universitete). Përdorimi i pikave të nxehta Wi-Fi sjell një rrezik; një haker mund të monitorojë sjelljen tuaj të internetit ose madje të vjedhë informacione private. Ju mund të minimizoni rreziqet duke përdorur një lidhje VPN ndërsa jeni të lidhur me një pikë të nxehtë Wi-Fi.

VPS

VPS qëndron për Server Virtual Private. Ofruesit VPS kanë serverë të mëdhenj fizikë, të cilët mund t’i merrni me qira ose t’i blini. Kur blini ose merrni me qira një pjesë të një serveri të tillë, pjesa juaj quhet VPS. Përdoret nga faqet e internetit që duan serverin e tyre. Një VPS nuk duhet të ngatërrohet me një server VPN.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me