Online cenzúra Iránban: miért cenzúrázza? | VPNOverview

Az irániok számára a cenzúra az élet ténye. A független őrszemi szervezet, a Freedom House szerint Irán „továbbra is a világ egyik legrosszabb országa az internetszabadság szempontjából”. Az Iráni Távközlési Társaság (TCI), valamint a Kulturális és Iszlám útmutatási Minisztérium együtt működik a natív internetszolgáltatókkal (ISP) a webhelyek és e-mailek tartalomvezérlő szoftverének megvalósításán. De hogyan került erre? Ebben a cikkben elolvashatja a cenzúra helyzetét Iránban, annak okait és körülötte lévő lehetőségeket.


Az cenzúra helyzete Iránban

A sajtóképviseleti csoport, a Riporterek Sans Frontières nonprofit szabadsága 2010-ben felvette Iránt a tizenhárom ország listájába, amelyet „az internetes ellenségeknek” neveztek. Levélben írták az akkori ENSZ emberi jogi fõbiztosnak, Navi Pillay-nak, hogy tiltakozzanak Irán állami szintû cenzúrájával az interneten. Amely tartalmaz egy részletet a natív szabad beszéd aktivisták célzásáról.

Csak az elmúlt három évben az iráni internetszolgáltatók összesen 886 domainhez blokkolták a hozzáférést. E korlátozások túlnyomó többsége a nyugati sajtóközleményekben és az emberi jogi csoportok webhelyein terjedt ki. Ezek a webhelyek csatlakoznak egy több tízezer hasonló webhely állami feketelistájához. Nem blokkolják őket az „erkölcstelen” vagy „nem iszlám” tartalmak előállítása vagy bemutatása érdekében.

Ezen átfogó korlátozás ellenére az internet továbbra is jelentős szerepet játszik a mindennapi iráni életben és politikában. Hassan Rouhani elnök 2017. évi újraválasztási ajánlatának részeként élő közvetítést folytatott kampányáról az Instagramon. Így tette, remélve, hogy kapcsolatba léphet az iráni 41 millió internetes felhasználóval és közel 50 millió okostelefon-tulajdonosával.

A spektrum ellentétes végén sokan a Telegram üzenetküldő alkalmazást használják a nagyvárosi utcai tüntetések elősegítésére és megszervezésére az Iránon 2017 végén / 2018 elején. Ez arra késztette Rouhani kormányát, hogy blokkolja a Telegram és az Instagram elérését..

Ebben a cikkben az iráni internetes cenzúra bonyolult kérdését vizsgáljuk meg. Látni fogja, hogy mennyire átfogóak a jelenlegi korlátozások, és hogy a hétköznapi irániok hogyan találnak módot azok megkerülésére.

Miért van annyira cenzúrázva az internet Iránban??

1993-ban Irán csak a Közel-Kelet második országává vált, amely hozzáférést kapott az internethez. Azóta az internethasználat a köztársaságban jelentősen megnőtt. Becslések szerint 2017 szeptemberére 56 millió vezetékes és mobil szélessávú felhasználó volt aktív.

Az iráni állam kezdetben csak enyhén szabályozta. Mivel azonban az internethasználat egyre népszerűbbé vált, az Iráni Iszlám Köztársaság vallási és igazságügyi hatóságai lépéseket tettek annak érdekében, hogy korlátozzák az olyan tartalmakhoz való hozzáférést, amelyeket „ellenforradalmi”, „iszlámellenes” vagy „antiszociális” ”. Erőfeszítéseket tettek annak érdekében, hogy az internet cenzúráját összhangba hozzák a médiára, a politikai hovatartozásra és a vallási kifejezésre vonatkozó korlátozásokkal.

Irán teokratikus kormánya cenzúrát hajt végre az állam belső stabilitásának megerősítése érdekében. Szigorúan tilos hozzáférni olyan tartalomhoz, amely veszélyezteti Irán politikai biztonságát. Ezenkívül a kormány figyelemmel kíséri a kommunikációt a reformista vagy az ellenforradalmi tüntetések megelőzése érdekében.

Irán erősen cenzúrázza azt a tartalmat, amely ellentétes az állami vallás erkölcsi sztrájkjaival, a Twelver gondozási iskola síia iszlámával. A pornográfiahoz, az LGBTQ-forrásokhoz vagy bármilyen más anyaghoz való hozzáférés, amely megsérti az iszlám ikonográfiával és ideológiával kapcsolatos szigorát, teljesen tilos..

Közigazgatási szervek

Az internetes cenzúra alkalmazása és végrehajtása a Virtuális Tér Legfelsõ Tanácsa felelõssége. Iráni legfelsõbb vezetõ, ajatollah Ali Khamenei 2012-ben hozta létre ezt a bizottságot annak érdekében, hogy visszaszorítsák az internetes tartalmakhoz való szabad hozzáférést..

A cenzúrával kapcsolatos döntéseket a bűncselekmények tartalmát meghatározó bizottság (CDICC) hozza meg. Elméletileg a 2009. évi számítógépes bűncselekményekről szóló törvényre (CCL) alapozzák tevékenységüket.

A valóságban az iráni vallási, demokratikus és igazságszolgáltatási hatóságok gyakran versenyképes jellege eltérések, politikai indíttatású és gyakran visszamenőleges korlátozások alkalmazását eredményezi. Kiváló példa erre az Instagram rövid letiltása, amelyet az iráni kormány kemény vonalvezetői vezettek be a 2017. évi választások során. Ezzel a blokkmal meg akarták akadályozni a református jelöltet, és most Hassan Rouhani elnököt a kampányának élő közvetítéséből. Egyik kormányzati szerv sem hivatalosan kijelentette a felelősséget a blokkoló végzésért.

Hogyan cenzúrázódik az Internet Iránban??

Keylogger Hacker2016-ban Irán 36 millió dollárt fektetett be az „intelligens szűrés” technológia fejlesztéséhez. Ennek alapja a meglévő kínai szoftver volt. A szoftver lehetővé tenné a hatóságok számára, hogy szelektíven cenzúrálják polgárainak internet-hozzáférését.

Az iráni internetszolgáltatók – többek között a Twitter, a Facebook, a YouTube, a Google és a WordPress – véglegesen blokkolják webhelyek százezreit. A népszerű üzenetküldő alkalmazást, a Viber-t blokkolták, amikor kiderült, hogy az izraeli állampolgárok tulajdonában van. Ezenkívül, amikor a Telegram 2017 áprilisában elindította az ingyenes titkosított hanghívást, a főügyész parancsot adott ki minden internetszolgáltatónak a szolgáltatás azonnali és végleges blokkolására..

Az internetszolgáltatóknak teljesíteniük kell. Így az országban nincs olyan internetkapcsolat, amely lehetővé tenné a polgárok számára a blokkolt webhelyek látogatását.

Állami tulajdonú kommunikáció

Mielőtt hozzáférést biztosítanak az internethez, az internetszolgáltatóknak először regisztrálniuk kell mind a Kulturális és Iszlám Orientációs Minisztériumon, mind az Iráni Távközlési Társaságnál (TCI). Az iráni internetszolgáltatóknak tartalomvezérlő szoftvert kell telepíteniük. A szoftver korlátozza az államilag feketelistán szereplő webhelyek hozzáférését és figyeli az e-mail kommunikációt. A mai napig a kormány legalább tizenkét iráni internetszolgáltatót zárolt be a tartalom megfelelő szűrésének elmulasztása miatt.

A TCI a Irán legnagyobb internetszolgáltatójának, az Adat- és Kommunikációs Társaságnak (DCC) is tulajdonosa. Az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) a TCI többségi részvényese. Ez biztosítja, hogy a kormány teljes ellenőrzést gyakoroljon az új internetszolgáltatók ellenőrzési folyamata felett. Arra is jogosultak, hogy önkényesen leállítsák a meglévő internetszolgáltatókat.

Irán legnagyobb mobilszolgáltatója, az Iráni Mobiltelekommunikációs Társaság (MCI) a TCI leányvállalata. A második legnagyobb mobilhálózat, az MTN Iran Cell, 51% -ban az Iran Electronics Industries tulajdonában van, amely a Védelmi Minisztérium és a fegyveres erők logisztikája leányvállalata. Ez lehetővé teszi a katonai és biztonsági erők számára, hogy figyelemmel kísérjék a 75 millió iráni mobil felhasználó összeköttetéseit és korlátozzák a mobil internet-hozzáférést.

Tartalomtulajdon és „Sebességváltó”

Az iráni kormány szintén gyakorolja a „sebességfojtást”. Ez korlátozza az internethez és az üzenetküldő alkalmazásokhoz való hozzáférést politikai bizonytalanság idején. Csatlakozás sebességét csökkentették a kommunikáció korlátozása érdekében a 2009-es és a 2013-as választások során, az Arab Tavasz eseményei és a 2017–18-as utcai tüntetések során..

A tulajdonosoknak regisztrálniuk kell weboldalaikat a Kulturális Minisztériumban. Ezenkívül az Iránon belüli platformokat rendszeresen kérik minden olyan tartalom eltávolítására, amelyet a kormány elfogadhatatlannak tart. A hírportálok és a blogok bármilyen módon nem tudnak jelentést tenni a hazai hírekről. Nem beszélhetnek szabadon olyan témákról sem, mint például a politikai nyugtalanságok, gazdasági nehézségek és a korrupció bizonyítéka. Ezen túlmenően olyan témák vannak, mint például Irán nukleáris megállapodása vagy olyan ellentmondásos politikai szereplők, mint Mohammad Khatami volt elnök..

A korlátozott tartalomhoz való hozzáférésért büntetés szigorú. Ez általában hosszú börtönbüntetésből, jelentős bírságokból és a mozgás és a véleménynyilvánítás szabadságának korlátozásából áll.

Válaszul a nukleáris centrifugáival szembeni 2010. évi Stuxnet-támadásra Irán megkezdte saját nemzeti információs hálózatának, a SHOMA néven történő felépítését. Halal internetként számolva, a SHOMA célja az internet sebességének javítása. Ezenkívül az iráni böngészők számára elérhető tartalom nagy részét a hazai szerverekre akarják helyezni. Ez lehetővé teszi a megfigyelési és cenzúrázási lehetőségek szélesebb körét.

2017 januárjától az iráni internetszolgáltatókra 50% -os árengedményt kaptak a belföldi forgalomra, amely hozzáférést jelent a Hírközlési Szabályozó Hatóság által jóváhagyott 500 weboldal listájához..

Hogyan lehet az irániok megkerülni az internetes cenzúrát??

Az iráni közigazgatási, igazságügyi és vallási hatóságok növekvő kísérleteivel szemben az internethez való hozzáférés korlátozására és a személyes kommunikáció invazívabb ellenőrzésének végrehajtására az iráni állampolgárok folyamatosan új módszereket fejlesztenek az állami cenzúra leküzdésére..

A Tor projekt által közzétett, a Tor webböngészőn keresztül anonim internet-hozzáférést kínáló Tor Project statisztikái azt mutatják, hogy az Iráni származású felhasználók száma megduplázódott a 2017. decemberi tüntetések során. A Telegram üzenetküldő alkalmazás továbbra is népszerű kommunikációs módszer, annak ellenére, hogy a kormány rendszeresen blokkolja. Sőt, a kormány gyakran zaklat, letartóztat és bebörtönöz a csoport adminisztrátorait a csoportjaikra küldött üzenetek tartalma miatt. Az emberek azonban továbbra is használják az alkalmazást a kormány cenzúrájának megkerülésére.

VPN-kapcsolat-InternetEzenkívül a VPN-szolgáltatások továbbra is népszerű módszer az internetes korlátozások megkerülésére. Az iráni kormány folyamatos macska- és egérjátékot játszik a VPN-szolgáltatókkal. Folyamatosan próbálják felismerni és blokkolni a népszerű VPN-szolgáltatók IP-címét. Szerencsére a VPN-szolgáltatók nem valószínűleg visszalépnek.

Az iráni kormány Deep Packet Inspection (DPI) szoftvert alkalmaz a VPN-portok forgalmának felismerésére és blokkolására. Ez arra kényszeríti a VPN-szolgáltatókat, hogy olyan módszereket használják, amelyek álcázják a VPN-forgalmat szokásos HTTPS-forgalomként. Azok a VPN-szolgáltatások, amelyek képesek megtéveszteni a kormányzati szoftvereket, valószínűleg képesek szűrés nélküli internetes hozzáférést biztosítani Iránban.

Végső gondolatok

Autokratikus teokráciaként az iráni kormány és annak „legfelsõbb vezetõje” érdekli az internet cenzúrázása. Ily módon korlátozzák azt a tartalmat, amely nem felel meg társadalmi, politikai és vallási eszményeiknek. A katonai és forradalmi őrök ellenőrző részesedéssel bírnak az állami telekommunikációs monopóliumban. Ez a cenzúrát és a kommunikáció figyelését széles körben és átfogóan eredményezi.

Az a technológia, amelyet e cenzúra végrehajtására használnak, egyre kifinomultabb. Intelligens tartalmi korlátozásokat alkalmaznak a webhelyek szelektív blokkolására. Ezen felül mély csomag ellenőrzést alkalmaznak a VPN használatának leküzdésére. A cenzúraelkerülési módszerekkel fogva tartott iráni állampolgárokat szigorú büntetés fenyegeti. Ez a büntetés jelentős börtönbüntetéseket is tartalmazhat.

A kockázat és korlátozások ellenére az irániok továbbra is olyan módszereket alkalmaznak, mint a VPN, a Telegram és a Tor böngésző, hogy megpróbálják megkerülni a kormányzati korlátozásokat. Növekszik a vágy egy szabadon elérhető internethez. Mindez arra készteti az iráni reformista politikusokat, hogy nyújtsanak be nyilatkozatokat az internetes cenzúra jövőbeni csökkentéséről. Ki tudja? Ez akár változáshoz is vezethet!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map