Cenzúra Kínában: Hogyan lehet megkerülni a nagy tűzfalat

Kínában az egyik legszorítóbb internetes cenzúra-program a világon, Kína Nagy Tűzfalának is nevezik. Ez egy nagyon ellentmondásos rendszer, a kritikusok azt állítják, hogy a tűzfal korlátozza a szólásszabadságot, megakadályozza az információkhoz való hozzáférést és elnyomja az innovációt. Olvassa tovább, hogy többet megtudjon a kínai nagy tűzfalakról, arról, hogy a kormány miért hajtja végre, és milyen lépéseket tehet annak megkerülésére..


Mi a kínai nagy tűzfal??

A Nagy Tűzfal a kínai kormány által végrehajtott internetes cenzúra-programra utal. A programot az ország Közbiztonsági Minisztériuma fejlesztette ki, amely ma továbbra is működteti a programot.

A tűzfalat az 1990-es években fektették le, amikor Fang Binxing kifejlesztette az „Arany Pajzs” szoftvert, amely lehetővé tette a kormány számára az adatok továbbításának ellenőrzését és bizonyos IP-címek blokkolását. A kínai kormány a 2000-es évek elején kezdte kibővíteni erőfeszítéseit kiegészítő rendeletek elfogadásával. A cenzúra drámai módon növekedett, miután Xi Jinping hatalomra került 2012-ben. Xi azt akarta, hogy az összes online tartalom a kommunista párt javát szolgálja. Ennek eredményeként a disszidensek korlátozása, a kommunista értékek népszerûsítése és a nyugati elképzelések megakadályozása volt a kínai társadalom befolyásolása.

Az utóbbi években az internetes cenzúra tovább nőtt Kínában. Ez magában foglalja bizonyos webhelyek blokkolását, a közösségi médiában való anonim üzenetküldés megakadályozását és a vállalatok felelősségvállalását azért, hogy az ügyfelek használják termékeiket. A nagy tűzfal eredményeként az internet-hozzáférés Kínában rendkívül korlátozott. Nem használhat olyan webhelyeket, mint a Google, a Facebook és a YouTube. Az olyan platformokat, mint a Skype és a WhatsApp, szintén betiltották.

Hogyan hajtják végre a tűzfalat??

A kínai kormány különféle módszereket alkalmaz a tűzfal érvényesítésére. Ezek egy része technológiai jellegű, mint például az URL-ek szűrése, a DNS-kiszolgálók megszakítása és a VPN-k blokkolása. Ezen felül a kormány folyamatosan dolgozik technológiáik és a kiberbiztonság javításán.

A kormány a kínai társaságokon belül öncenzúrát is érvényesít. Olyan törvényeket fogadtak el, amelyek a társaságokat felelőssé teszik minden online tartalomért. Ez azt jelenti, hogy a vállalatoknak gondoskodniuk kell arról, hogy tartalmuk vagy platformjuk sem tartalmaz tiltott témákat. Ha megsértik ezeket a törvényeket, pénzbírsággal, leállítással és más súlyos következményekkel sújtják őket.

Egy másik módszer, amelyet a kormány alkalmaz, a százezrek kínai állampolgárok alkalmazását a cenzúraszabályok végrehajtására. Ezeket az alkalmazottakat az internetes tartalom figyelésére, a jogsértések bejelentésére és a tartalom szerkesztésére használják fel. Az AI előrehaladása lehetővé teszi ezen ellenőrzési tevékenységek automatizálását.

Miért érvényesíti a kínai kormány cenzúrát??

Röviden: a kínai kormány cenzúrát hajt végre annak érdekében, hogy megvédje a kínai társadalmat a külföldi befolyásoktól és a nyugati ötletektől. Az 1980-as években Deng Xiaoping elnök piacgazdaságot fejlesztett Kínában és „nyitott ajtó politikát” hajtott végre. Ugyanakkor kijelentette: “Ha kinyitja az ablakot friss levegő elérésére, akkor néhány legyet befújnak.” Más szavakkal, bár a nyitott ajtó politikája a kínai gazdaság javát szolgálja, a nem kívánt nyugati ötletek is becsapódnak. Xi jelenlegi elnök ugyanazon a gondolkodásmóddal rendelkezik, és igyekezett korlátozni a nyugati befolyásokat azáltal, hogy sokkal több korlátozást vezet be az internet-hozzáférésre.

Meg tudják-e az emberek megkerülni?

A nagy tűzfalat körül lehet kerülni, leggyakrabban VPN használatával. Fontos azonban felismerni, hogy ez a módszer egyáltalán nem tökéletes.

2015 januárjában a kormány elkezdte blokkolni a tűzfalat megkerülő sok VPN-kínai állampolgárt. A kínai kormány 2017-ben hivatalosan betiltotta a VPN-eket, és továbbra is blokkolja azokat. Ez azt jelenti, hogy sok VPN nem fog működni Kínában. Mivel Kínában sok VPN blokkolva van, mindig meg kell állítania a VPN-t, mielőtt meglátogatja az országot.

A nagy tűzfalak megkerülésének legjobb VPN-lehetőségei a Stealth VPN vagy a SoftEther, amelyeket úgy tervezték, hogy szokásos https-kapcsolatoknak tűnjenek és megkerüljék a kormány szűrőit. 2019-től az ExpressVPN a kínai felhasználók körében az egyik legnépszerűbb választás hatékonysága és felhasználóbarát kialakítása miatt. Egy másik erősen ajánlott VPN a VyprVPN, amely a Chameleon nevű titkosítási protokollt használja, amely beolvassa a metaadatokat és hatékonyan küzd a VPN blokkolásával..

A VPN kiválasztása mellett van néhány más módszer is, amelyekkel megpróbálhatja megkerülni a tűzfalat, bár ezek hatékonysága korlátozott lehet. A Lámpa egy ingyenes kijátszási szoftver, amely peer-to-peer alagút hálózatot használ a tűzfal eljutásához. Vannak olyan proxy alkalmazások is, mint a Shadowsocks és a Surge iOS, amelyek a fejlesztők felé irányulnak.

Fontos szem előtt tartani, hogy a kínai kormány folyamatosan frissíti a kínai VPN-szolgáltatásokra vonatkozó szabályait. A legjobb megoldás egy VPN szolgáltató használata, aki képes alkalmazkodni ezekhez a változásokhoz.

Végső gondolatok

A Kínai Nagy Tűzfal egy erős cenzúrarendszer, amely korlátozza az online tartalmak nagy részét. A kormány szorosan figyelemmel kíséri valamennyi polgárát. Ugyanakkor vannak olyan módok, amelyek révén a látogatók és a kínai állampolgárok is átjuthatnak a tűzfalon, és hozzáférhetnek ehhez a blokkolt tartalomhoz. A VPN használata továbbra is a leghatékonyabb módszer erre, annak ellenére, hogy a kínai kormány arra törekszik, hogy blokkolja őket. Ha Kínába látogat, és VPN-t szeretne használni, gondosan vizsgálja meg a szolgáltatókat, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a kormány nem zárta le őket. A VPN-t megérkezés előtt is be kell állítania. E lépések megtételével nagyon jó esélye van arra, hogy megkerülje a nagy tűzfalat, és hozzáférjen a Google, a Facebook és más korlátozott programokhoz és webhelyekhez Kínában töltött ideje alatt..

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me