Censura a la Xina: com desplaçar-se pel gran tallafoc

Xina té un dels programes de censura d’internet més restrictius al món, també conegut com el Gran tallafoc de la Xina. Es tracta d’un sistema molt controvertit, amb crítics que afirmen que el tallafoc limita la llibertat d’expressió, impedeix l’accés a la informació i suprimeix la innovació. Continua llegint per obtenir més informació sobre el Gran tallafoc de la Xina, per què el govern l’aplica i quins passos pots fer per evitar-ho.


Què és el Gran Firewall de la Xina?

El gran tallafoc es refereix al programa de censura d’internet implementat pel govern xinès. Va ser desenvolupat pel Ministeri de Seguretat Pública del país, que continua funcionant el programa actual.

Les bases del tallafoc es van posar a la dècada de 1990, quan Fang Binxing va desenvolupar el programari “Escut d’or” que permetia al govern supervisar qualsevol transmissió de dades i bloquejar determinades adreces IP. El govern xinès va començar a ampliar els seus esforços a principis dels anys 2000 passant normes addicionals. La censura va augmentar dràsticament després que Xi Jinping arribés al poder el 2012. Xi volia que tot el contingut en línia beneficiés el Partit Comunista. Això va suposar restringir els dissidents, promoure els valors comunistes i evitar que les idees occidentals influïssin en la societat xinesa.

En els darrers anys, la censura a Internet ha augmentat encara més a la Xina. Inclou mesures per bloquejar determinats llocs web, evitar la publicació anònima a les xarxes socials i responsabilitzar les empreses de la forma en què els clients utilitzen els seus productes. Com a resultat del gran tallafoc, l’accés a Internet a la Xina és extremadament restringit. No podeu utilitzar llocs web com Google, Facebook i YouTube. Plataformes com Skype i WhatsApp també estan prohibides.

Com s’aplica el tallafoc?

El govern xinès utilitza diversos mètodes per aplicar el tallafoc. Alguns d’aquests són tecnològics, com ara filtrar URL, interrompre els servidors DNS i bloquejar VPNs. A més, el govern treballa contínuament per millorar la seva tecnologia i la ciberseguretat.

El govern també fa valer l’autocensura dins de les empreses xineses. Han aprovat lleis que fan que les empreses siguin responsables de tot el seu contingut en línia. Això significa que les empreses han de garantir que cap dels seus continguts o plataformes contenen temes prohibits. Si incompleixen aquestes lleis, estan subjectes a multes, parades i altres conseqüències greus.

Un altre mètode que utilitza el govern és emprar centenars de milers de ciutadans xinesos per fer complir les lleis de censura. Aquests empleats són contractats per controlar el contingut d’internet, per denunciar infraccions a les autoritats i per editar el contingut. Els avenços en IA permetran automatitzar aquestes activitats de control.

Per què el govern xinès fa la censura?

En definitiva, el govern xinès fa valer la censura per protegir la societat xinesa de les influències estrangeres i de les idees occidentals. A la dècada de 1980, el president Deng Xiaoping va desenvolupar una economia de mercat a la Xina i va implementar una “política de portes obertes”. Al mateix temps, va afirmar: “Si obriu la finestra per a l’aire fresc, es bufaran algunes mosques”. En altres paraules, tot i que la política de les portes obertes beneficiarà l’economia xinesa, les idees no desitjades d’Occident també es complicaran. L’actual president Xi comparteix la mateixa mentalitat i ha intentat limitar les influències occidentals imposant moltes més restriccions a l’accés a Internet.

La gent pot passar per ella?

És possible desplaçar-se pel gran tallafoc, més comunament mitjançant una VPN. Però és important adonar-nos que aquest mètode no és de cap manera perfecte.

Al gener de 2015, el govern va començar a bloquejar a molts dels VPN ciutadans xinesos que solien obviar el tallafoc. El govern xinès va prohibir oficialment les VPN el 2017 i continua bloquejant-les. Això significa que moltes VPN no funcionaran a la Xina. Com que moltes VPN estan bloquejades a la Xina, sempre heu de configurar la vostra VPN abans de visitar el país.

Algunes de les millors opcions VPN per obviar el gran tallafoc són Stealth VPN o SoftEther, que van ser dissenyades per aparèixer com a connexions https regulars i evadir els filtres del govern. A partir del 2019, ExpressVPN és una de les opcions més populars entre els usuaris xinesos per la seva efectivitat i un disseny fàcil d’utilitzar. Una altra VPN molt recomanable és VyprVPN, que utilitza un protocol de xifratge anomenat Camaleó, que remet metadades i combat eficaçment el bloqueig VPN.

A més de seleccionar VPNs, hi ha un parell d’altres mètodes que podeu intentar obviar el tallafoc, encara que la seva efectivitat pot ser limitada. Lantern és un programari de circumval·lació gratuïta que utilitza una xarxa de tunelació peer-to-peer per passar pel tallafoc. També hi ha aplicacions de proxy com Shadowsocks i Surge iOS, que s’adreça als desenvolupadors.

És important tenir en compte que el govern xinès actualitza constantment les seves normes sobre serveis VPN a la Xina. La vostra millor opció és utilitzar un proveïdor de VPN que pugui acollir-se a aquests canvis.

Pensaments finals

El Gran Firewall de la Xina és un potent sistema de censura que restringeix gran quantitat de contingut en línia. El govern fa un seguiment estret de tots els seus ciutadans. Al mateix temps, hi ha maneres d’obtenir visitants i ciutadans xinesos per sobre del tallafoc i accedir a aquest contingut bloquejat. L’ús d’una VPN segueix sent la manera més eficaç de fer-ho, malgrat els esforços del govern xinès per bloquejar-los. Si teniu previst visitar Xina i voleu utilitzar una VPN, proveïdors de recerca amb cura per assegurar-se que el govern no els ha tancat. També haureu de configurar la vostra VPN abans d’arribar. Si feu aquests passos, teniu molt bones oportunitats de passar el gran tallafoc i accedir a Google, Facebook i altres programes i llocs web restringits durant el vostre temps a la Xina..

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map