Toegang tot WhatsApp in het buitenland: hoe de beperkingen te omzeilen

Met de populaire berichtenservice WhatsApp kunnen gebruikers veilig tekstberichten, videogesprekken en bestanden met elkaar uitwisselen. In een tijd waarin datalekken veel voorkomen, spreekt WhatsApp veel mensen aan. Helaas is WhatsApp in China en de Verenigde Arabische Emiraten verboden en in meerdere andere landen beperkt. Het is echter mogelijk voor WhatsApp-gebruikers om toegang te krijgen tot de service in deze landen. Hier is een overzicht van WhatsApp-beperkingen in het buitenland en hoe u deze kunt omzeilen.

Welke landen beperken WhatsApp en waarom?

China heeft WhatsApp de afgelopen jaren grotendeels verboden. In juli 2017 is de Chinese regering begonnen met het blokkeren van veel WhatsApp-functies. Deze omvatten het delen van bestanden, video- en spraakchats. China hief het blok een paar weken later op. Maar in september 2017 blokkeerde de regering alle functies van de app. Het verbod blijft momenteel van kracht, ondanks bezorgdheid dat het Chinese bedrijven verstoort.

Hoewel het verbod op WhatsApp in China bekend is, beperken ook andere landen de app. Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten verbieden WhatsApp, Snapchat en FaceTime. Saoedi-Arabië heeft in het verleden een aantal functies van WhatsApp beperkt, met name spraakoproepen, maar het verbod in 2016 opgeheven. Andere landen die WhatsApp tijdelijk stopzetten, zijn Brazilië, Oeganda, Zimbabwe, Egypte en Marokko.

Waarom verbieden ze WhatsApp?

Whatsapp-logoHet is de moeite waard om te onderzoeken waarom sommige landen WhatsApp tijdelijk hebben verboden of afgesloten. De Braziliaanse burgers hadden vroeger meer online vrijheid. Het land heeft in 2014 zelfs een internetgrondwet aangenomen die netneutraliteit ondersteunt. Maar in 2015 en 2016 heeft de regering WhatsApp twee keer geblokkeerd. Dit kwam omdat de regering een geschil had met WhatsApp-eigenaar Facebook over het overhandigen van gegevens om cybercriminaliteit te onderzoeken. De Braziliaanse regering heeft sindsdien meer wetten aangenomen die cybercriminaliteit bestrijden. Maar deze wetten beperken ook de internetvrijheid van veel Brazilianen.

Turkije blokkeerde WhatsApp in november 2016 na de arrestatie van leden van de Koerdisch gesteunde People’s Democracy Party (PDP). De Turkse regering maakt steeds meer gebruik van internetcensuur. Dit is vooral bedoeld om te voorkomen dat bepaalde politieke gebeurtenissen in de media worden vermeld. Ze beweren dat deze acties zijn bedoeld om burgerlijke onrust te voorkomen. Ze beperken echter de internetvrijheid van Turkse burgers aanzienlijk.


Saoedi-Arabië verbood spraakoproepen voor WhatsApp, Skype en andere VoIP-diensten (Voice over Internet Protocol) vóór 2017. Dit maakte het voor Saoedische inwoners moeilijker om met de buitenwereld te communiceren. Het doel was om de stroom van buitenlandse ideeën en informatie naar het land te beperken. Het koninkrijk heeft dat verbod in 2017 opgeheven om zakelijke en economische groei te bevorderen. China deelt het idee dat diensten als WhatsApp en Skype moeten worden beperkt om zich te verdedigen tegen negatieve invloeden.

WhatsApp-beperkingen en de grote firewall van China

Het verbod op WhatsApp in China houdt verband met de pogingen van het land om vrije en open communicatie te censureren. Het internetcensuurprogramma van China, bekend als de Grote Firewall van China, is een van de meest beperkende ter wereld. De regering heeft de firewall ontworpen om informatie te blokkeren die haar communistische principes bedreigt. Het dient ook om de verspreiding van buitenlandse en westerse ideeën binnen het land te beperken.

WhatsApp is met name van belang voor de Chinese overheid omdat het geavanceerde coderingsfuncties heeft. De coderingstechnologie voorkomt dat derden gesprekken en berichten zien die via WhatsApp zijn verzonden. Als gevolg hiervan vreest de regering dat Chinese burgers anticommunistische inhoud via WhatsApp zullen uitwisselen. Daarom is de app samen met veel andere websites beperkt.

China heeft andere berichtenservices zoals WeChat, die vergelijkbaar is met WhatsApp, maar zonder de coderingsfuncties. Zoals te verwachten, worden services zoals WeChat vaak gecontroleerd door de overheid. Daarnaast verstrekt WeChat op verzoek informatie aan de Chinese overheid. Deze praktijk toont aan dat de regering zeer wantrouwend staat tegenover particuliere communicatie. Als gevolg hiervan censureert China zijn burgers zwaar.

Hoe u deze beperkingen kunt omzeilen

Het is belangrijk om te begrijpen hoe overheden WhatsApp beperken om deze beperkingen te omzeilen. Wanneer een regering besluit WhatsApp te blokkeren, stellen ze alle internetproviders (ISP’s) in het land hiervan op de hoogte. De internetproviders moeten de verbindingen van hun gebruikers met de app blokkeren, zodat ze er geen toegang meer toe hebben. Omdat alle ISP’s moeten voldoen, wordt de app geblokkeerd op elke internetverbinding in het land.

Ondanks deze verboden op WhatsApp, hebt u toegang tot de service via een virtueel particulier netwerk (VPN). U kunt ook VPN’s gebruiken om toegang te krijgen tot verboden webinhoud. De VPN versleutelt uw gegevens en verzendt deze via een proxyserver, die u een ander IP-adres toewijst. Dit verbergt uw werkelijke IP-adres en locatie en verzendt uw gegevens via een ander land. Op deze manier kan iemand in China het WhatsApp-blok omzeilen.

Geschikte VPN-opties om WhatsApp te deblokkeren

Om toegang te krijgen tot WhatsApp in landen die het gebruik ervan beperken, moet je eerst verbinding maken met een VPN-service. Vervolgens kunt u de beperkingen omzeilen en alle functies van de app gebruiken. Tegelijkertijd zijn niet alle VPN’s betrouwbaar. U moet een VPN-service vinden met geavanceerde beveiligingsfuncties, een groot netwerk van servers en hoge verbindingssnelheden. Hier zijn enkele VPN-opties die zeer geschikt zijn om WhatsApp te deblokkeren.

Toegang tot WhatsApp met ExpressVPN

ExpressVPN wordt beoordeeld als de beste algehele VPN-service van dit moment in termen van snelheid, betrouwbaarheid en beveiliging. Hiermee kunt u verbinding maken met een netwerk van meer dan 3000 servers in meer dan 90 landen. Dit betekent dat je WhatsApp-blokken in veel landen, waaronder China, kunt omzeilen. ExpressVPN is zelfs een van de beste VPN’s die je kunt gebruiken wanneer je China bezoekt.

Er zijn veel verschillende beveiligingsfuncties op ExpressVPN om je te beschermen terwijl je WhatsApp gebruikt. De functies omvatten 256-bits codering om uw gegevens te beschermen, DNS-lekbescherming en een kill-schakelaar om te voorkomen dat gegevens worden verzonden via een onbeschermde verbinding. Extra functies zijn onder meer een IP-checker en een no-logs-beleid om uw privégegevens verder te beschermen.

Deze service valt ook op door zijn hoge snelheden, waarmee je zonder vertraging teksten, berichten en spraakoproepen via WhatsApp kunt verzenden. Het is ook vrij eenvoudig te navigeren en te installeren, waardoor het een goede keuze is voor zowel beginners als ervaren gebruikers.

Toegang tot WhatsApp met CyberGhost

CyberGhost is een van de eenvoudigste beschikbare VPN-opties, waardoor het ideaal is voor nieuwe VPN-gebruikers. U hoeft geen hightech te zijn of eerdere ervaring met VPN’s te hebben om CyberGhost te achterhalen.

Het proces voor het deblokkeren van WhatsApp is eenvoudig. Het enige wat u hoeft te doen is de CyberGhost-software openen en de optie Deblokkeren van basiswebsites selecteren. Van daaruit kunt u WhatsApp met slechts een klik deblokkeren. Het programma configureert ook automatisch alle instellingen voor u.

Naast gebruiksgemak heeft CyberGhost nog vele andere belangrijke functies. Het netwerk bestaat uit duizenden servers in meer dan 60 verschillende landen. Net als ExpressVPN biedt het 256-bit encryptie, heeft het geen logs-beleid en hoge snelheden. Dit maakt het gemakkelijk om alle WhatsApp-functies veilig te gebruiken.

VPN’s gebruiken in China

Welke optie u ook kiest, als u naar China reist, zijn er aanvullende overwegingen. Als u van plan bent een VPN in China te gebruiken, vergeet dan niet uw provider zorgvuldig te kiezen en de VPN te downloaden voordat u van huis gaat. Dit komt omdat China ook VPN-services verbiedt. Door deze stappen te volgen, zou het geen probleem moeten zijn om WhatsApp in China te gebruiken.

Laatste gedachten

Veel landen beperken services zoals WhatsApp om verschillende redenen. Sommige landen zoals China maken zich zorgen over het feit dat mensen anti-regeringsberichten sturen. Of ze zijn bezorgd over het weghouden van ongewenste invloeden bij hun burgers. Tijdelijke WhatsApp-verboden komen vaak voor tijdens perioden van burgerlijke onrust of protesten tegen de regering. Vaak nemen landen hun toevlucht tot censuur om onrust of rellen te verminderen. In ieder geval is de bereidheid van een regering om de vrijheid van haar burgers te beperken een zeer controversiële praktijk.

Het goede nieuws is dat ondanks overheidsbeperkingen burgers en bezoekers nog steeds toegang hebben tot WhatsApp. Als je een VPN aanschaft bij een gerenommeerde provider, heb je alles wat je nodig hebt om WhatsApp in het buitenland te gebruiken. Zolang je de VPN instelt voordat je van huis gaat, is het mogelijk om WhatsApp-beperkingen in elk land te omzeilen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me