Facebook-beperkingen in het buitenland: hoe omzeilen | VPNOverzicht

Facebook is een van de meest populaire en alomtegenwoordige sociale mediaplatforms in de moderne geschiedenis. De website heeft meer dan 1,23 miljard gebruikers van over de hele wereld en gemiddeld 486.183 gebruikers hebben elke minuut toegang tot Facebook.

Ondanks de overweldigende populariteit zijn er nog steeds landen die het gebruik van Facebook aanzienlijk hebben beperkt of ronduit verboden. In extreme gevallen hebben totalitaire regeringen, zoals die in Noord-Korea of ​​Iran, om politieke redenen Facebook in algemene verboden op sociale-mediasites opgenomen.

Verrassend genoeg beperken of filteren sommige meer liberale landen en regeringen ook het verkeer naar Facebook. Hoewel je dergelijke beperkingen in Cuba of China mag verwachten, hebben de regeringen van landen als Bangladesh, India en Vietnam allemaal op een of ander moment Facebook verboden.

De non-profitorganisatie Reporters Without Borders heeft zelfs landen als het VK, de VS en Duitsland opgenomen in hun lijst “Vijanden van het internet”. Dit nadat ze wetgeving hadden ingevoerd waarmee ze internet- en sociale media-inhoud konden filteren met het oog op “nationale veiligheid”.

Dus als u merkt dat uw toegang tot Facebook wordt geblokkeerd of als u zich zorgen maakt dat uw inhoud wordt gefilterd of gecontroleerd, hoe omzeilt u deze beperkingen?


In dit artikel zullen we bekijken hoe en waarom Facebook is beperkt, welke landen het beperken en hoe u technologie zoals virtuele particuliere netwerken (VPN’s) en proxy-websites kunt gebruiken om die beperkingen te omzeilen.

Waarom beperken landen Facebook?

Facebook-blokZoals met veel sociale media-websites, is Facebook vaak verboden omdat het dient als een forum voor sociale, religieuze of politieke gedachten waartoe bepaalde regeringen niet willen dat hun burgers toegang hebben. Het beperken van de toegang tot Facebook is over het algemeen, maar niet altijd, een onderdeel van een grotere inspanning om de toegang tot internet te beperken.

In het geval van landen als Iran en Pakistan kunnen verboden op Facebook religieus worden gemotiveerd. Een uitstekend voorbeeld hiervan is toen de Pakistaanse regering in 2010 de toegang tot Facebook blokkeerde als reactie op een wereldwijde online wedstrijd om tekeningen in te dienen van de profeet Mohammed die op een Facebook-pagina wordt gehost. Onder bepaalde islamitische wetten is elke afbeelding van de profeet Mohammed ten strengste verboden.

In landen als Turkije en China worden beperkingen op sociale media ingevoerd om te voorkomen dat hun burgers toegang krijgen tot politieke ideeën die als gevaarlijk worden beschouwd voor de staat. Bewijs hiervoor is te zien in de toenemende beperking van Turkije op vrije meningsuiting, nieuwsmedia en sociale media na de mislukte staatsgreep in 2016.

Hoe is Facebook verboden of beperkt?

Over het algemeen treden Facebook-beperkingen op in landen waar de overheid een grote mate van controle heeft over de bedrijven die optreden als internetproviders (ISP’s). Zodra de wetgeving is aangenomen die de overheid toestaat om bepaalde websites op de zwarte lijst te zetten, zijn die ISP’s doorgaans verplicht om hun klanten de toegang tot verboden inhoud te ontzeggen.

De regeringen van landen als Turkije en de UEA oefenen strikte controle uit over hun ISP’s. Ze vereisen dat ze zich registreren bij de overheid. Deze bedrijven hebben een ‘certificaat van activiteit’ nodig om zaken te doen. Als onderdeel van deze registratie moeten ze zich houden aan de censuuractiviteiten van de overheid of worden ze geconfronteerd met zware straffen.

Er zijn een aantal manieren waarop een ISP het verkeer naar een bepaalde website kan blokkeren. Een van de meest gebruikte methoden is het blokkeren van domeinen op DNS-niveau. Individuele regeringen, zoals die in Turkije en Iran, gebruiken meer geavanceerde technologie zoals pakketfiltering om actief te voorkomen dat gebruikers toegang krijgen tot verboden inhoud.

Welke landen beperken Facebook?

Alle onderstaande landen hebben op een bepaald moment beperkte toegang tot Facebook. In de meer beperkte staten, zoals Noord-Korea en Iran, is toegang tot Facebook volledig verboden. In andere, zoals Turkije en Cuba, staat de sociale-mediasite niet officieel op de zwarte lijst, hoewel nationale ISP’s wel verbindingsbeperking gebruiken om het erg moeilijk te maken om toegang te krijgen.

Noord Korea

Het is niet verwonderlijk dat een meerderheid van de Noord-Koreanen geen toegang heeft tot internet voor een van de meest gesloten en beperkte landen ter wereld. In plaats daarvan exploiteert de totalitaire staat een zwaar beperkt intranet, bekend als de Kwangmyong. Een 3G-netwerk is beschikbaar voor buitenlandse bezoekers. De gebruikers worden echter nauwlettend in de gaten gehouden en hebben geen toegang tot de overgrote meerderheid van websites, waaronder Facebook.

Ik rende

Iran verbood Facebook in eerste instantie na de betwiste verkiezingen van 2009 als reactie op de angst dat zowel oppositiebewegingen als radicale groepen het platform gebruikten om evenementen te plannen en berichten uit te wisselen. Net als in Noord-Korea is de toegang tot sociale media in Iran sterk beperkt. Een groot aantal websites staat op de zwarte lijst van de Iraanse regering.

China

Het door de overheid gesponsorde censuur- en bewakingsinitiatief, in de volksmond bekend als “The Great Firewall of China”, blokkeert de toegang tot Facebook sinds 2009. Deze eerste beperking werd ingevoerd na de Ürümqi-rellen in 2009. De regering suggereerde dat de Xinjiang-activisten Facebook gebruikten om te communiceren en de rellen te plannen.

In een poging potentiële buitenlandse investeerders tevreden te stellen, is toegang tot Facebook beschikbaar als u zich binnen de vrijhandelszone van 17 vierkante mijl in Shanghai bevindt.

Cuba

Volgens de Cubaanse wet hebben alleen politici, journalisten en geselecteerde medische studenten toegang tot internet vanaf hun huis. Iedereen die verbinding wil maken, wordt gedwongen internetcafés met een licentie te gebruiken. $ 6 tot $ 10 vragen voor een uur internettoegang lijkt in sommige delen van de wereld misschien niet zo veel. Het is echter in een land waar het gemiddelde salaris rond de $ 20 per maand ligt. Dit maakt de toegang tot internet onbetaalbaar.

Bovendien is gemeld dat de ISP’s van de overheid routinematig de snelheid van de verbinding beperken om de toegang tot sociale-mediasites te beperken, waarbij het enkele minuten duurt voordat pagina’s zijn geladen.

Bangladesh

In 2010 heeft de Bengaalse regering de toegang tot Facebook geblokkeerd. Dit nadat satirische cartoons van regeringsfunctionarissen en de profeet Mohammed op een Facebook-pagina werden gehost. Het verbod is inmiddels opgeheven, maar de door Awami-League geleide regering blijft de toegang tot de sociale mediasite bewaken. Ze zijn gericht op gebruikers die ‘opruiende of godslasterlijke inhoud’ plaatsen.

Egypte

Egypte blokkeerde aanvankelijk de toegang tot een reeks sociale-mediasites tijdens de poging tot omverwerping van de Egyptische president Hosni Mubarak. Sinds die tijd is er geen officiële zwarte lijst. De overheid gebruikt echter regelmatig verbindingsbeperking om de toegang tot sociale media te beperken. Bovendien houden ze toezicht op het internetgebruik en de communicatie van degenen in Egypte om redenen van ‘nationale veiligheid’.

Tadzjikistan

Sinds november 2012 heeft Tadzjikistan de toegang tot Facebook geblokkeerd. Deze beperking is ingevoerd als reactie op negatieve opmerkingen die online zijn geplaatst over president Emomalii Rahmon en andere overheidsfunctionarissen.

India

Als reactie op de beweringen dat sociale media werden gebruikt door anti-nationale en antisociale elementen die werden ondersteund door het Pakistaanse leger en de Pakistaanse inlichtingendiensten, legde India een verbod op van zes maanden op Facebook, Twitter en andere sociale netwerksites in de Kasjmir-vallei in 2016.

Er zijn verschillende andere incidenten geweest waarbij Facebook in India werd geblokkeerd, waaronder een driedaags verbod op Facebook en een reeks andere sociale websites, tijdens de rellen in Punjab, Haryana en Chandigarh naar aanleiding van de arrestatie van Baba Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistan verbood Facebook als reactie op dezelfde Facebook-pagina, die een wereldwijde online wedstrijd promootte om tekeningen van de profeet Mohammed te produceren, waardoor Bangladesh de toegang tot de website blokkeerde.

De toegang is sindsdien hersteld, maar de Pakistaanse regering blijft individuele Facebook-pagina’s blokkeren om religieuze en politieke inhoud te filteren die zij als schadelijk voor hun burgers beschouwen..

Vietnam

In mei 2016 heeft de Vietnamese regering de toegang tot Facebook twee weken officieel geblokkeerd om de communicatie tussen groepen protesterende studenten te beperken. Hoewel er geen officieel verbod meer is uitgevaardigd, heeft het observatiecentrum voor internetstop Netblocks verschillende gevallen opgemerkt waarin Facebook in tijden van burgerlijke en politieke onrust niet toegankelijk was in Vietnam.

Hoe kunt u Facebook-beperkingen omzeilen?

Er zijn een aantal manieren waarop u beperkingen op de toegang tot Facebook kunt omzeilen, van het eenvoudig wijzigen van uw DNS-instellingen tot het gebruik van de Tor-browser. Verreweg de meest effectieve methode is echter om een ​​VPN-service te gebruiken. Hieronder leest u hoe u met deze methoden beperkingen kunt omzeilen.

Uw DNS-serverinstellingen wijzigen

Een van de eenvoudigere en daarom meest gebruikte methoden om de toegang tot Facebook te beperken, is dat een ISP verkeer filtert dat door zijn DNS-servers gaat. Door de DNS-server van uw voorkeur te wijzigen in Google Public DNS, kunt u deze beperkingen omzeilen.

Voer de volgende stappen uit om uw DNS-server op een Windows-pc te wijzigen:

  • Navigeer naar Configuratiescherm > Netwerk en internet > Netwerkcentrum en selecteer “Adapterinstellingen wijzigen”.
  • Klik met de rechtermuisknop op uw actieve verbindingsadapter en selecteer “Eigenschappen”.
  • Klik met de rechtermuisknop op het item “Internet Protocol versie 4 (TCP / IPv4)” en selecteer “Eigenschappen”.
  • Schakel de optie “Gebruik de volgende DNS-adressen” in en voer 8.8.8.8 in als het door u gekozen DNS-serveradres.

Met een beetje geluk is dit het enige dat u hoeft te doen om de beperkingen van uw regering te omzeilen.

Het Tor-netwerk

Als het wijzigen van uw DNS-server niet voldoende is om ISP-beperkingen bij het openen van Facebook te omzeilen, is de Tor-browser wellicht uw sleutel om weer op sociale media te komen.

De Tor-browser werkt door uw verkeer door een aantal gedistribueerde relais over de hele wereld te leiden. Het gebruik van deze relais maakt het erg moeilijk voor overheden of ISP’s om uw activiteiten te controleren.

Het nadeel van de Tor-browser is dat het omleiden van uw verkeer uw latentie aanzienlijk verhoogt. Dit vertraagt ​​je verbinding en downloadsnelheid. Daarom kan het moeilijk zijn om voicechat-apps zoals Skype te gebruiken. Bovendien, zoals we hebben gezien, staan ​​sommige landen je wel toe om naar Facebook te gaan, maar probeer dit onmogelijk te maken door je internet te vertragen. De Tor-browser zal je alleen maar verder vertragen, waardoor het echt onmogelijk is om op Facebook te gaan.

VPN’s

VPN-verbinding-internetVPN’s zijn verreweg de beste optie om overal ter wereld toegang te krijgen tot Facebook. Een VPN of Virtual Private Network zorgt voor een gecodeerde verbinding tussen uw computer en een reeks servers over de hele wereld. Dit verbergt zowel uw online activiteiten als voorkomt dat ISP’s uw toegang tot websites of inhoud blokkeren.

Het gebruik van een VPN heeft ook andere voordelen. De gecodeerde aard van de communicatie van uw computer met de VPN-server helpt u te beschermen tegen cybercriminaliteit, terwijl u door het vermogen om verkeer door servers in verschillende landen te leiden, geoblocking kunt overwinnen en al uw favoriete sportevenementen kunt bekijken.

Welke VPN’s zijn het beste voor toegang tot Facebook?

Als je een VPN wilt gaan gebruiken om toegang te krijgen tot Facebook, moet je ervoor zorgen dat je de juiste VPN-provider kiest. Je hebt een VPN nodig die betrouwbaar is en alle functies heeft die je nodig hebt om je gegevens te beschermen tegen een snuffelende overheid. Hieronder vindt u enkele van onze aanbevelingen.

NordVPN

NordVPN biedt een fantastisch pakket voor een scherpe prijs. Ze staan ​​bekend om hun snelle en veilige service en hebben een groot aantal servers over de hele wereld, die u een scala aan opties bieden voor het routeren van uw verkeer.

Door Obfsproxy te gebruiken om Deep Packet Inspection te vermijden en een “niet-loggen” -beleid te hanteren, geeft NordVPN u toegang tot alle gewenste inhoud. U hoeft zich geen zorgen te maken dat iemand u in de gaten houdt. Als je niet helemaal tevreden bent met hun service, of je wilt het eerst testen voordat je het doet, biedt NordVPN een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

CyberGhost

Met de reputatie eenvoudig te installeren en te gebruiken, kunt u met de software van CyberGhost verbinding maken met hun service vanaf zeven verschillende apparaten, ideaal om op de hoogte te blijven van uw sociale media op al uw elektronica.

Met een aanzienlijk aantal servers en uitstekende verbindingssnelheden, zal CyberGhost u in een mum van tijd verbonden hebben met Facebook. Als je niet 100% tevreden bent, bieden ze ook een 30 dagen niet-goed-geld-terug-garantie.

IPVanish

Als je behoefte hebt aan snelheid, dan is IPVanish de VPN-service voor jou. IPVanish wordt algemeen beschouwd als een van de snelste VPN-services die er zijn. Ze bieden uitstekende verbindingssnelheden met hun brede scala aan wereldwijde servers.

De diensten van IPVanish zijn zeer redelijk geprijsd. Ze staan ​​voor de kwaliteit van hun systeem en bieden hun klanten een geld-terug-garantie van 7 dagen als u niet helemaal tevreden bent met uw verbinding.

Laatste gedachten

Voor veel mensen zijn sociale mediaplatforms zoals Facebook hun belangrijkste manier om contact te houden met hun vrienden en familie. Het kan erg frustrerend zijn om die verbinding weg te halen vanwege het land waarin je je bevindt, om nog maar te zwijgen van een beetje isolerend.

Helaas blokkeren of filteren veel landen over de hele wereld de toegang tot Facebook nog steeds om zowel politieke als religieuze redenen. Ze sluiten simpelweg hun burgers en bezoekers af van sociale media-verbindingen.

Die beperkingen omzeilen is niet eenvoudig, maar het is ook niet onmogelijk. Het opnieuw configureren van uw DNS-server naar de Google Public DNS-server kan u de meest eenvoudige beperkingen omzeilen. Voor meer alomvattende filtering moet u echter de Tor-browser of een VPN gebruiken.

Hoewel de Tor-browser een uitstekende manier is om anoniem te browsen, heeft het enkele nadelen. Het gebruik van de vele relais om uw verkeer om te leiden, draagt ​​bij aan uw latentie. Dit betekent dat je behoorlijk wat vertraging zult merken in je verbinding. Bovendien doen sommige landen die de toegang tot internetinhoud routinematig beperken, zoals China, steeds meer om Tor-verkooppunten te vinden en te blokkeren.

Verreweg de beste manier om verbinding te maken met Facebook in een beperkt land, is door een VPN-service te gebruiken. VPN’s zijn eenvoudig te installeren, gebruiksvriendelijk en hebben een reeks voordelen die verder gaan dan alleen toegang tot één website. Met een VPN geïnstalleerd, kunt u er zeker van zijn dat niemand uw internetactiviteiten volgt. Door de versleutelde verbinding van de VPN hebben noch overheden, noch cybercriminelen toegang tot uw gegevens.

Als je een sportfan bent, of gewoon BBC iPlayer vanuit het buitenland wilt kijken, dan is een VPN precies wat je zoekt. Aangezien uw verkeer vanuit elk land kan lijken, leidt een VPN u om die vervelende geoblocking. Op deze manier kunt u uw favoriete show bekijken en uw sociale media bijwerken zonder enige beperking.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me