Censuur in Egypte – Hier leest u hoe u uw online vrijheid kunt terugvorderen

Na de revolutie van januari genoot Egypte een langere periode van gratis toegang tot internet. Sinds generaal Abdel Fattah el-Sisi in 2014 werd verkozen tot zesde president van Egypte, heeft de Egyptische regering hardhandig opgetreden tegen toegang tot bepaalde soorten inhoud en vrijheid van meningsuiting op internet.


Beginnend met het filteren van regionaal nieuws in 2015, heeft Egypte nu bijna vijfhonderd websites op de zwarte lijst gezet, voornamelijk nieuws- en mediasites, en heeft het meer dan vijfendertig journalisten en bloggers gearresteerd en vastgehouden voor hun online activiteiten.

In dit artikel zullen we kijken hoe en waarom de Egyptische regering het internet censureert, welke inhoud ze censureren, hoe censuur te omzeilen als je in Egypte bent en welke de beste virtuele particuliere netwerkproviders zijn om in Egypte te gebruiken..

Waarom censureert Egypte het internet?

De meeste internetcensuur in Egypte wordt om politieke redenen gedaan. De Egyptische regering, onder president Abdel Fattah el-Sisi, richt zich actief op mediakanalen, sociale-mediagroepen en bloggers die kritiek uitoefenen op het huidige regime of hen belachelijk maken.

Van de websites die door de Egyptische regering zijn geblokkeerd, bleek uit onderzoek van het Open Observatory of Network Interference dat 62% van hen nieuwswebsites waren, de rest was verdeeld tussen mensenrechtengroepen, politieke sites en websites en diensten die manieren bieden om de censuur te omzeilen.

In het algemeen rechtvaardigt de Egyptische regering de censuur van inhoud en zwarte lijst van websites als antiterrorismemaatregel. De regering heeft bijvoorbeeld herhaaldelijk telefoon- en internetdiensten op het Sinaï-schiereiland gesloten, zogenaamd om te voorkomen dat ze door islamitische militanten worden gebruikt.

Wat censureert de Egyptische regering?

De Egyptische overheid censureert nogal wat online content, net als bijvoorbeeld de regeringen van Iran en China. We zullen hier hieronder in meer detail op ingaan.

Nieuws media

De overgrote meerderheid van websites die door de Egyptische regering worden gecensureerd, zijn nieuwswebsites, zowel buitenlandse als lokale.

Na de diplomatieke crisis van 2018 tussen een aantal landen in het Midden-Oosten en Qatar heeft Egypte de toegang tot 21 nieuwswebsites permanent geblokkeerd, wat hun acties rechtvaardigde door te beweren dat de sites terrorisme bevorderden.

Deze zwarte lijst omvatte de site van al-Jazeera, een televisienetwerk in Qatar, dat in Egypte werd verboden vanwege de vermeende redactionele steun voor de Moslimbroederschap en de voormalige Egyptische president Mohamed Morsi.

Komedie

De Egyptische Hoge Raad voor Mediaverordening, een wetgevende organisatie die in 2016 is opgericht bij decreet van president el-Sisi om ervoor te zorgen dat de Egyptische media zich aan bepaalde ‘morele normen’ houden, verbood vier entertainment- en satirische shows op morele gronden in 2018. Alle verboden shows waren opmerkelijk omdat ze de regering of el-Sisi bespotten voordat ze werden gesloten.

Digitaal activisme

In lijn met de toenemende anti-pers retoriek van president el-Sisi, zijn digitaal activisme en politieke organisatie via het internet streng beperkt, met degenen die politieke verandering proberen te bevorderen of de regering bekritiseren die onder arrest staat, lange gevangenisstraffen en in het geval van Shaimaa al-Sabbah, dood.

Een wet die in november 2013 werd aangenomen, verbood zelfs geweldloze protesten en maakte de organisatie van dergelijk protest via digitale of sociale mediakanalen strafbaar. De “wet op de bestrijding van cybercriminaliteit en informatietechnologie”, die in mei 2018 is geratificeerd, maakt ook de vervolging mogelijk van personen die websites bezoeken die volgens de Egyptische regering “een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid” of voor de “nationale economie”.

LGBTQ-inhoud

Hoewel homoseksualiteit in Egypte niet uitdrukkelijk illegaal is, zijn er verschillende gevallen geweest waarin individuen werden vervolgd wegens het bevorderen van “seksuele afwijking” en “losbandigheid”. In een recent spraakmakende zaak werden tientallen gearresteerd in de nasleep van het concert door de Libanese band Mashrou ’Leila, wiens zanger openlijk homo is.

De autoriteiten gebruikten afbeeldingen van personen die tijdens het concert regenboogvlaggen vasthielden, afkomstig van sociale media, om hen te veroordelen voor “losbandigheid en immoraliteit”, waarbij gevangenisstraffen van één tot zes jaar werden opgelegd.

In 2014 schakelde de dating-app Grindr het gebruik van geolocatiegegevens in Egypte uit en gaf een waarschuwing aan alle lokale gebruikers dat de Egyptische politie de app gebruikte om homoseksuele mannen te volgen en te arresteren. The New York Times schat dat tussen 2013 en 2016 minstens 250 homoseksuele, lesbische en transgender Egyptenaren werden gearresteerd vanwege informatie afkomstig van hun sociale media-activiteiten.

Anonieme browserdiensten

De Egyptische regering heeft routinematig de websites met tools en diensten geblokkeerd die kunnen worden gebruikt om censuur te omzeilen. Deze omvatten de sites van het Tor-netwerk, TunnelBear, CyberGhost, Hotspot Shield, TigerVPN, ZenVPN en een reeks andere VPN’s en proxyservices.

VoIP-bellen

VoIP-diensten zijn met tussenpozen geblokkeerd door Egyptische mobiele netwerken. Hoewel niet expliciet illegaal, hebben VoIP-gebruikers ernstige verstoringen ondervonden bij het proberen om te bellen via apps zoals WhatsApp, Apple’s FaceTime, Viber, Skype en Facebook Messenger. Opgemerkt wordt dat deze onderbrekingen in de dienstverlening samenvielen met perioden van politieke onrust in Egypte.

Versleutelde apps

Met ingang van december 2016 hebben de Egyptische autoriteiten de toegang tot de gecodeerde communicatie-app Signal en de website van de exploitant Open Whisper Systems permanent geblokkeerd. Hoewel dit het eerste bekende incident is waarbij Egyptische autoriteiten een app in zijn geheel blokkeren, hebben gebruikers van andere gecodeerde apps, zoals Telegram, verbindingsproblemen gemeld die worden veroorzaakt door bandbreedtebeperking.

Hoe censureert de Egyptische regering het internet?

Regulatie

Sinds augustus 2018 heeft de Egyptische regering de wet op de bestrijding van cybercriminaliteit en informatietechnologie in werking getreden. Deze wet stelt de Egyptische regering in staat om de digitale vrijheid van meningsuiting hard aan te pakken en staat websites toe die zij beschouwen als “een bedreiging voor de nationale veiligheid” of voor de “nationale economie”.

Andere bepalingen in de wet maken het mogelijk dat zware straffen worden opgelegd aan degenen die weigeren informatie over hun online activiteiten aan de politie te verstrekken, een overheidssysteem te hacken of informatie te publiceren over de bewegingen van het leger of de politie. Internetserviceproviders (ISP’s) zijn ook verplicht om informatie over de activiteiten van hun gebruikers op te slaan en deze op verzoek vrij te geven aan de Egyptische veiligheidsdiensten.

Tegelijk met de goedkeuring van de wet op de cybercriminaliteit en de informatietechnologie, heeft het Egyptische parlement een wet aangenomen die elk social media-account of blog met meer dan 5.000 volgers als een “media-outlet” zou behandelen.

Door persoonlijke sociale media-accounts en blogs te classificeren als mediakanalen, heeft de Egyptische regering ze opengesteld voor vervolging voor misdaden zoals het publiceren van nepnieuws of “aansporing om de wet te overtreden”.

Staatseigendom

Hoewel ISP’s die in Egypte actief zijn, meestal in particulier bezit zijn, zijn de gecentraliseerde internetinfrastructuur en alle glasvezelkabels eigendom van en worden beheerd door Telecom Egypt, een staatsbedrijf.

Omdat alle communicatie-infrastructuren in handen zijn van een overheidsbedrijf, hebben de autoriteiten de mogelijkheid om de toegang tot internet te vermoeden of beperking te gebruiken om de internetsnelheden te verlagen tot bijna onbruikbare niveaus.

In tijden van politieke onrust heeft de regering meermaals de toegang tot internet verhinderd.

In 2011 hebben de Egyptische autoriteiten de Border Gateway Protocol Routes van het land uitgeschakeld, wat resulteerde in een volledige stopzetting van al het internetverkeer in minder dan een uur. Vanwege de strikte voorwaarden van de overeenkomsten die door de Egyptische toezichthouders werden vereist, kregen telecommunicatiebedrijven de opdracht om alle mobiele internet- en sms-diensten af ​​te sluiten. Deze volledige black-out van de verbinding werd door staatsinlichtingendiensten gerechtvaardigd als een preventieve actie om terroristische activiteiten te stoppen.

Toezicht

Zoals met een aantal andere landen in het Midden-Oosten, heeft de Egyptische regering actief surveillancetechnologieën verworven waarmee ze internetverkeer kunnen beperken, bewaken en omleiden.

De acquisitie van dergelijke technologieën van internationale bedrijven zoals Blue Coat, Nokia Siemens Network en Hacking Team heeft de overheid een aanzienlijk niveau van staatscontrole op het internet gegeven en een verbeterde mogelijkheid om de internetactiviteiten van haar burgers te volgen.

Digitale aanvallen

Tijdens 2016/17 hebben mensenrechtenactivisten en niet-gouvernementele organisaties in Egypte een golf van phishing-aanvallen meegemaakt die zo geavanceerd en wijdverbreid waren dat het de codenaam ‘NilePhish’ kreeg.

Gedurende een periode van een jaar werden tot 92 geavanceerde phishing-aanvallen gedocumenteerd. NilePhish richtte zich op de organisatorische en persoonlijke verslagen van mensenrechtenactivisten van zeven vooraanstaande Egyptische NGO’s. Alle individuen waarop NilePhish was gericht, werden ook beschuldigd van het ontvangen van illegale buitenlandse fondsen als onderdeel van een grotere en langlopende rechtszaak.

De phishingaanvallen waren pogingen om persoonlijke informatie en accountgegevens te verkrijgen, en de e-mails leken afkomstig te zijn van vertrouwde bedrijven en services, zoals Google en Dropbox, of van andere mensenrechtenactivisten..

Is het illegaal om een ​​VPN in Egypte te gebruiken?

Het gebruik van een VPN is in Egypte nog niet illegaal. De wet op de bestrijding van cybercriminaliteit en informatietechnologie bevat echter een bepaling waardoor een persoon kan worden vervolgd voor het bekijken van geblokkeerde inhoud terwijl hij in Egypte is.

De antiterrorismewetten die vaak worden gebruikt als rechtvaardiging voor het verwijderen van websites, zijn vaag genoeg geformuleerd dat het denkbaar is dat VPN-gebruikers kunnen worden veroordeeld voor “aansporing om de wet te overtreden”, aangezien de definitie van terrorist omvat “iedereen die de openbare orde door wie dan ook bedreigt” betekent ”, hoewel er tot op heden geen vervolging is geweest voor VPN-gebruik.

Opgemerkt moet worden dat ongeveer 40% van de websites die door de Egyptische overheid op de zwarte lijst zijn geplaatst, sites zijn die VPN-diensten aanbieden of andere manieren om censuur te omzeilen, dus als u van plan bent om tijdens het reizen een VPN te gebruiken, kunt u zich het beste eerst aanmelden bij de dienst je komt aan in Egypte.

Wat is de beste VPN-service om te gebruiken in Egypte?

Er zijn verschillende goede VPN-opties voor degenen onder ons die naar Egypte reizen. We kunnen de volgende VPN-services aanbevelen:

NordVPN

Met zijn geavanceerde encryptie, snelle service en een enorm scala aan servers in landen over de hele wereld, vertegenwoordigt NordVPN een van de beste VPN-services die je kunt kiezen. In een land met een geschiedenis van bewaking en monitoring van internetactiviteiten, biedt NordVPN u alle privacy die u nodig heeft.

NordVPN heeft een beleid van “geen logboekregistratie” en aangezien ze in Panama zijn gevestigd, zijn ze niet verplicht om uw online activiteiten bij te houden en zullen ze deze zeker niet aan iemand overdragen.

Als u wilt genieten van streamingdiensten van over de hele wereld, dan is NordVPN precies de service die u zoekt. Met hun VPN kun je beperkingen op streamingdiensten zoals Hulu en Netflix omzeilen en de shows bekijken die je wilt zien, ongeacht waar je bent.

ExpressVPN

Als je op zoek bent naar een VPN met een snelle verbinding om te gamen of te streamen, dan is ExpressVPN een fantastische keuze. Met een enorme selectie van meer dan 3000 servers wereldwijd kun je altijd een snelle verbinding vinden en hun VPN-netwerk is torrent-vriendelijk.

Als u voor ExpressVPN kiest, hoeft u zich geen zorgen te maken over op welk besturingssysteem u het laadt, aangezien hun gebruiksvriendelijke applicatie werkt op Android, iPhone, Windows en OS x. Om de deal te veraangenamen, als je je aanmeldt voor een jaarabonnement bij ExpressVPN via onze link, kun je een exclusieve deal van 3 gratis maanden krijgen.

CyberGhost

CyberGhost is een bekende VPN-provider met een sterke focus op de gebruiksvriendelijkheid van hun software, opereert vanuit Roemenië en Duitsland en heeft een groot gebruikersbestand van meer dan 15 miljoen mensen.

Als enthousiaste voorstanders en promotors van burgerrechten, een vrije samenleving en ongecensureerd internet, richt het CyberGhost-team zich op het vrij en anoniem laten gebruiken van internet door consumenten. Hun software is goed gecodeerd, gebruiksvriendelijk en snel. Hun abonnementspakketten zijn goedkoop en ze bieden een uitgebreide geld-terug-garantie als je niet helemaal tevreden bent.

Laatste gedachten

Ondanks dat ze hun burgers kort gratis toegang tot internet hebben gegeven, hebben de Egyptische regering, en met name de regering van el-Sisi, toegezien op een hard optreden tegen de vrijheid van meningsuiting, de rechten van de pers en de vrijheid van meningsuiting in Egypte.

Dit hardhandig optreden heeft zich ook uitgebreid tot een aanzienlijke censuur van het internet, waarbij de overheid staatsinfrastructuur gebruikt om de toegang tot internet te bewaken, censureren en soms volledig af te sluiten. Zoals met veel landen in de regio, is de enige manier om gratis en ongecontroleerde toegang tot internet te krijgen tijdens een bezoek aan Egypte, een VPN te gebruiken om uw verbinding te versleutelen.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me