Censuur in China: hoe u de grote firewall kunt omzeilen

China heeft een van de meest beperkende internetcensuurprogramma’s ter wereld, ook wel bekend als de Grote Firewall van China. Dit is een zeer controversieel systeem, waarbij critici beweren dat de firewall de vrijheid van meningsuiting beperkt, toegang tot informatie verhindert en innovatie onderdrukt. Lees verder voor meer informatie over de Grote Firewall van China, waarom de overheid deze handhaaft en welke stappen u kunt ondernemen om deze te omzeilen.


Wat is de grote firewall van China?

The Great Firewall verwijst naar het internetcensuurprogramma van de Chinese overheid. Het is ontwikkeld door het ministerie van Openbare Veiligheid van het land, dat het programma vandaag de dag blijft uitvoeren.

De basis voor de firewall werd gelegd in de jaren negentig, toen Fang Binxing de “Golden Shield” -software ontwikkelde waarmee de overheid elke overdracht van gegevens kon controleren en bepaalde IP-adressen kon blokkeren. De Chinese regering begon haar inspanningen in het begin van de jaren 2000 uit te breiden door aanvullende voorschriften aan te nemen. De censuur nam dramatisch toe nadat Xi Jinping in 2012 aan de macht kwam. Xi wilde dat alle online inhoud ten goede zou komen aan de Communistische Partij. Dit resulteerde in het beperken van dissidenten, het promoten van communistische waarden en het voorkomen dat westerse ideeën de Chinese samenleving zouden beïnvloeden.

De internetcensuur is de afgelopen jaren in China verder toegenomen. Dit omvat maatregelen om bepaalde websites te blokkeren, om anonieme publicatie op sociale media te voorkomen en om bedrijven verantwoordelijk te houden voor hoe klanten hun producten gebruiken. Als gevolg van de Great Firewall is internettoegang in China extreem beperkt. U mag geen websites gebruiken zoals Google, Facebook en YouTube. Platforms zoals Skype en WhatsApp zijn ook verboden.

Hoe wordt de firewall afgedwongen?

De Chinese regering gebruikt verschillende methoden om de firewall af te dwingen. Sommige hiervan zijn technologisch, zoals het filteren van URL’s, het verstoren van DNS-servers en het blokkeren van VPN’s. Daarnaast werkt de overheid continu aan het verbeteren van hun technologie en cybersecurity.

De overheid handhaaft ook zelfcensuur binnen Chinese bedrijven. Ze hebben wetten aangenomen die bedrijven verantwoordelijk maken voor al hun online inhoud. Dit betekent dat de bedrijven ervoor moeten zorgen dat geen van hun inhoud of platforms verboden onderwerpen bevatten. Als ze deze wetten overtreden, zijn ze onderworpen aan boetes, shutdowns en andere ernstige gevolgen.

Een andere methode die de regering gebruikt, is het inzetten van honderdduizenden Chinese burgers om de censuurwetten te handhaven. Deze medewerkers worden ingehuurd om internetinhoud te monitoren, schendingen aan de autoriteiten te melden en de inhoud te bewerken. Dankzij de vooruitgang op het gebied van AI kunnen deze monitoringactiviteiten worden geautomatiseerd.

Waarom dwingt de Chinese regering censuur af?

Kortom, de Chinese overheid handhaaft censuur om de Chinese samenleving te beschermen tegen buitenlandse invloeden en westerse ideeën. In de jaren tachtig ontwikkelde president Deng Xiaoping een markteconomie in China en voerde hij een ‘open deurbeleid’ in. Tegelijkertijd zei hij: ‘Als je het raam openzet voor frisse lucht, worden er wat vliegen naar binnen geblazen.’ Met andere woorden, hoewel het Open Door-beleid de Chinese economie ten goede zal komen, zullen ook ongewenste westerse ideeën binnensijpelen. De huidige president Xi heeft dezelfde mentaliteit en heeft getracht westerse invloeden te beperken door veel meer beperkingen op te leggen aan internettoegang.

Kunnen mensen er omheen komen?

Het is mogelijk om de Great Firewall te omzeilen, meestal door een VPN te gebruiken. Maar het is belangrijk om te beseffen dat deze methode zeker niet perfect is.

In januari 2015 begon de regering met het blokkeren van veel van de VPN’s die Chinese burgers gebruikten om de firewall te omzeilen. De Chinese regering heeft VPN’s in 2017 officieel verboden en blijft ze blokkeren. Dit betekent dat veel VPN’s niet werken in China. Aangezien veel VPN’s binnen China worden geblokkeerd, moet u altijd uw VPN instellen voordat u het land bezoekt.

Enkele van de beste VPN-opties voor het omzeilen van de Great Firewall zijn Stealth VPN of SoftEther, die zijn ontworpen om te verschijnen als gewone https-verbindingen en de filters van de overheid te omzeilen. Vanaf 2019 is ExpressVPN een van de meest populaire keuzes onder Chinese gebruikers vanwege de effectiviteit en het gebruiksvriendelijke ontwerp. Een andere sterk aanbevolen VPN is VyprVPN, dat een coderingsprotocol gebruikt genaamd Chameleon dat metadata vervormt en VPN-blokkering effectief bestrijdt.

Naast geselecteerde VPN’s zijn er een aantal andere methoden die u kunt proberen om de firewall te omzeilen, hoewel de effectiviteit ervan mogelijk beperkt is. Lantern is een gratis ontwijkingssoftware die een peer-to-peer-tunneling-netwerk gebruikt om voorbij de firewall te komen. Er zijn ook proxy-applicaties zoals Shadowsocks en Surge iOS, die is gericht op ontwikkelaars.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat de Chinese regering haar regels met betrekking tot VPN-services in China voortdurend bijwerkt. U kunt het beste een VPN-provider gebruiken die voor deze wijzigingen geschikt is.

Laatste gedachten

The Great Firewall of China is een krachtig censuursysteem dat veel online inhoud beperkt. De regering volgt al hun burgers op de voet. Tegelijkertijd zijn er manieren waarop zowel bezoekers als Chinese burgers voorbij de firewall kunnen komen en toegang kunnen krijgen tot deze geblokkeerde inhoud. Het gebruik van een VPN blijft de meest effectieve manier om dit te doen, ondanks de inspanningen van de Chinese regering om deze te blokkeren. Als u van plan bent om China te bezoeken en een VPN wilt gebruiken, onderzoek providers dan zorgvuldig om er zeker van te zijn dat ze niet zijn gesloten door de overheid. Je moet ook je VPN instellen voordat je aankomt. Door deze stappen te nemen, heb je een zeer goede kans om de Great Firewall te omzeilen en toegang te krijgen tot Google, Facebook en andere beperkte programma’s en websites tijdens je verblijf in China.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map