Sensur i Kina: Hvordan komme seg rundt den store brannmuren

Kina har et av de mest restriktive internettsensurprogrammer i verden, også kjent som Great Firewall of China. Dette er et svært kontroversielt system, med kritikere som hevder at brannmuren begrenser ytringsfriheten, hindrer tilgang til informasjon og undertrykker innovasjon. Les videre for å lære mer om Great Firewall of China, hvorfor regjeringen håndhever det, og hvilke tiltak du kan ta for å komme deg rundt den.


Hva er den store brannmuren i Kina?

The Great Firewall viser til internett sensurprogrammet implementert av den kinesiske regjeringen. Det ble utviklet av landets departement for offentlig sikkerhet, som fortsetter å drifte programmet i dag.

Grunnlaget for brannmuren ble lagt på 1990-tallet, da Fang Binxing utviklet programvaren “Golden Shield” som gjorde det mulig for myndighetene å overvåke all overføring av data og blokkere visse IP-adresser. Den kinesiske regjeringen begynte å utvide innsatsen på begynnelsen av 2000-tallet ved å vedta tilleggsreguleringer. Sensuren økte dramatisk etter at Xi Jinping kom til makten i 2012. Xi ønsket at alt nettinnhold skulle komme kommunistpartiet til gode. Dette resulterte i å begrense dissenter, fremme kommunistiske verdier og forhindre vestlige ideer fra å påvirke det kinesiske samfunnet.

De siste årene har internett sensur økt ytterligere i Kina. Dette inkluderer tiltak for å blokkere visse nettsteder, for å forhindre anonymisering av sosiale medier, og for å holde selskaper ansvarlige for hvordan kunder bruker produktene sine. Som et resultat av den store brannmuren er internettilgang i Kina ekstremt begrenset. Du kan ikke bruke nettsteder som Google, Facebook og YouTube. Plattformer som Skype og WhatsApp er også forbudt.

Hvordan håndteres brannmuren?

Den kinesiske regjeringen bruker en rekke metoder for å håndheve brannmuren. Noen av disse er teknologiske, for eksempel filtrering av nettadresser, forstyrrelse av DNS-servere og blokkering av VPN-er. I tillegg jobber regjeringen kontinuerlig med å forbedre teknologien og cybersikkerheten.

Regjeringen håndhever også selvsensur i kinesiske selskaper. De har vedtatt lover som gjør selskaper ansvarlige for alt sitt online innhold. Dette betyr at selskapene må sørge for at ingenting av innholdet eller plattformene deres inneholder forbudte emner. Hvis de bryter disse lovene, blir de utsatt for bøter, nedleggelser og andre alvorlige konsekvenser.

En annen metode regjeringen bruker er å ansette hundretusener av kinesiske borgere for å håndheve sensurlovene. Disse ansatte blir ansatt for å overvåke internettinnhold, for å rapportere brudd til myndighetene og for å redigere innholdet. Fremskritt i AI vil gjøre det mulig å automatisere disse overvåkningsaktivitetene.

Hvorfor tvinger den kinesiske regjeringen sensur?

Kort fortalt håndhever den kinesiske regjeringen sensur for å beskytte det kinesiske samfunnet mot utenlandske påvirkninger og vestlige ideer. På 1980-tallet utviklet president Deng Xiaoping en markedsøkonomi i Kina og implementerte en “åpen dørpolitikk.” Samtidig uttalte han: “Hvis du åpner vinduet for frisk luft, vil noen fluer bli blåst inn.” Med andre ord, selv om Open Door-politikken vil komme den kinesiske økonomien til gode, vil uønskede vestlige ideer også sive inn. Nåværende president Xi deler samme tankegang, og har forsøkt å begrense vestlige påvirkninger ved å innføre langt flere begrensninger på internettilgang.

Kan folk komme seg rundt det?

Det er mulig å komme seg rundt Great Firewall, ofte ved å bruke en VPN. Men det er viktig å innse at denne metoden på ingen måte er perfekt.

I januar 2015 begynte regjeringen å blokkere mange av VPN-ene kinesiske borgere som pleide å omgå brannmuren. Den kinesiske regjeringen forbød offisielt VPN i 2017 og fortsetter å blokkere dem. Dette betyr at mange VPN-er ikke fungerer i Kina. Siden mange VPN-er er blokkert i Kina, bør du alltid sette opp VPN-en før du besøker landet.

Noen av de beste VPN-alternativene for å omgå Great Firewall er Stealth VPN eller SoftEther, som ble designet for å se ut som vanlige https-tilkoblinger og unngå regjeringens filtre. Fra og med 2019 er ExpressVPN et av de mest populære valgene blant kinesiske brukere for effektivitet og brukervennlig design. En annen sterkt anbefalt VPN er VyprVPN, som bruker en krypteringsprotokoll kalt Chameleon som krypterer metadata og effektivt bekjemper VPN-blokkering.

I tillegg til å velge VPN-er, er det et par andre metoder du kan prøve å omgå brannmuren, selv om deres effektivitet kan være begrenset. Lantern er en gratis omgåelsesprogramvare som bruker et peer-to-peer tunneling-nettverk for å komme forbi brannmuren. Det finnes også proxy-applikasjoner som Shadowsocks og Surge iOS, som er rettet mot utviklere.

Det er viktig å huske på at den kinesiske regjeringen kontinuerlig oppdaterer sine regler for VPN-tjenester i Kina. Det beste alternativet ditt er å bruke en VPN-leverandør som har plass til disse endringene.

Siste tanker

The Great Firewall of China er et kraftig sensursystem som begrenser mye online innhold. Regjeringen følger nøye med på alle borgere. Samtidig er det måter både besøkende og kinesiske borgere kan komme seg forbi brannmuren og få tilgang til dette blokkerte innholdet. Å bruke en VPN er fortsatt den mest effektive måten å gjøre det på tross av den kinesiske regjeringens innsats for å blokkere dem. Hvis du planlegger å besøke Kina og vil bruke en VPN, må forskningsleverandører nøye for å være sikker på at de ikke har blitt lagt ned av regjeringen. Du bør også konfigurere VPN før du ankommer. Ved å ta disse trinnene, har du en veldig god sjanse til å omgå Great Firewall og få tilgang til Google, Facebook og andre begrensede programmer og nettsteder i løpet av din tid i Kina.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map