Facebook-begrensninger i utlandet: Hvordan omgå det | VPNOverview

Facebook er en av de mest populære og allestedsnærværende plattformene for sosiale medier i moderne historie. Nettstedet kan skryte av over 1,23 milliarder brukere fra hele verden og i gjennomsnitt får 486 183 brukere tilgang til Facebook hvert minutt.


Til tross for den overveldende populariteten, er det fremdeles land som betydelig har begrenset eller direkte forbudt bruk av Facebook. I ekstreme tilfeller har totalitære regjeringer, slik som de som er funnet i Nord-Korea eller Iran, inkludert Facebook i teppeforbud på sosiale mediesider av politiske årsaker..

Overraskende nok begrenser eller filtrerer noen mer liberale land og myndigheter trafikken til Facebook. Selv om du kan forvente slike begrensninger på Cuba eller Kina, har regjeringene i land som Bangladesh, India og Vietnam alle forbudt Facebook på et eller annet tidspunkt.

Den ideelle organisasjonen Reporters Without Borders har til og med inkludert land som Storbritannia, USA og Tyskland på listen over “Enemies of the Internet”. Dette etter at de innførte lovverk som tillater dem å filtrere innhold på internett og sosiale medier med formål “nasjonal sikkerhet.”

Så hvis du synes at tilgangen din til Facebook blokkeres, eller du er bekymret for at innholdet ditt blir filtrert eller overvåket, hvordan kan du omgå disse begrensningene?

I denne artikkelen skal vi se på hvordan og hvorfor Facebook er begrenset, hvilke land som begrenser det og hvordan du kan bruke teknologi som virtuelle private nettverk (VPN-er) og proxy-nettsteder for å overvinne disse begrensningene..

Hvorfor begrenser land Facebook?

Facebook-blokkeringSom på mange sosiale medier er Facebook ofte forbudt fordi det fungerer som et forum for sosiale, religiøse eller politiske tanker som visse regjeringer ikke vil at innbyggerne skal ha tilgang til. Å begrense tilgangen til Facebook er generelt, men ikke alltid, som en del av en mer betydelig innsats for å begrense tilgangen til internett.

I tilfeller av land som Iran og Pakistan, kan forbud på Facebook være religiøst motivert. Et utmerket eksempel på dette er da den pakistanske regjeringen blokkerte tilgangen til Facebook i 2010 som svar på en global konkurranse på nettet for å sende inn tegninger av profeten Muhammed som ble arrangert på en Facebook-side. Under visse islamske lover er enhver skildring av profeten Muhammed strengt forbudt.

I land som Tyrkia og Kina er det satt på plass sosiale begrensninger for å hindre innbyggerne i å få tilgang til politiske ideer som anses som farlige for staten. Bevis for dette kan sees i Tyrkias økende begrensning av ytringsfrihet, nyhetsmedier og sosiale medier etter det mislykkede kuppet i 2016.

Hvordan er Facebook forbudt eller begrenset?

Generelt forekommer Facebook-restriksjoner i land der regjeringen har et stort mål av kontroll over selskapene som fungerer som Internett-leverandører (ISP). Når lovgivningen er vedtatt som gjør det mulig for regjeringen å svarteliste visse nettsteder, kreves det at disse Internett-leverandørene vanligvis blokkerer kundene sine fra å få tilgang til forbudt innhold.

Regjeringene i land som Tyrkia og UEA utøver streng kontroll over ISP-ene. De krever at de registrerer seg hos regjeringen. Disse selskapene trenger et “aktivitetssertifikat” for å gjøre forretninger. Som en del av denne registreringen må de følge regjeringens sensurvirksomhet eller møte harde straff.

Det er flere måter en ISP kan blokkere trafikk til et bestemt nettsted. En av de vanligste metodene er ved å blokkere domener på DNS-nivå. Individuelle myndigheter, som de i Tyrkia og Iran, bruker mer sofistikert teknologi som pakkefiltrering for å aktivt forhindre brukere i å få tilgang til forbudt innhold.

Hvilke land begrenser Facebook?

Alle landene oppført nedenfor har begrenset tilgang til Facebook på et eller annet tidspunkt. I de mer begrensede statene, slik Nord-Korea og Iran, er tilgang til Facebook fullstendig forbudt. I andre, som Tyrkia og Cuba, er ikke nettstedet for sosiale medier offisielt svartelistet, selv om nasjonale Internett-leverandører benytter seg av tilkoblingsregulering for å gjøre det veldig vanskelig å få tilgang til.

Nord-Korea

Overraskende for et av de mest hemmelighetsfulle og begrensede landene i verden, har ikke flertallet av nordkoreanere tilgang til internett. I stedet driver den totalitære staten et sterkt begrenset intranett, kjent som Kwangmyong. Et 3G-nettverk er tilgjengelig for utenlandske besøkende. Brukerne overvåkes imidlertid sterkt og er begrenset fra å få tilgang til de aller fleste nettsteder, inkludert Facebook.

Iran

Iran forbød først Facebook etter det omstridte valget i 2009 som svar på frykt for at både opposisjonsbevegelser og radikale grupper brukte plattformen til å planlegge hendelser og utveksle meldinger. Akkurat som Nord-Korea er tilgangen til sosiale medier i Iran sterkt begrenset. Et stort antall nettsteder er svartelistet av den iranske regjeringen.

Kina

Det regjeringssponserte sensur- og overvåkningsinitiativet kjent som “The Great Firewall of China” har blokkert tilgangen til Facebook siden 2009. Denne første begrensningen ble satt i verk etter uroen i Urümqi i 2009. Regjeringen foreslo at Xinjiang-aktivistene bruker Facebook for å kommunisere og planlegge opptøyene.

I et forsøk på å berolige potensielle utenlandske investorer, er tilgang til Facebook tilgjengelig hvis du befinner deg i frihandelssonen på 17 kvadratmeter i Shanghai.

Cuba

I henhold til kubansk lov er det bare politikere, journalister og utvalgte medisinstudenter som har tilgang til internett fra hjemmene sine. Alle andre som ønsker å koble seg til, blir tvunget til å bruke lisensierte internettkafeer. Å spørre $ 6 til $ 10 for en times internettilgang kan ikke virke som mye i noen deler av verden. Imidlertid er det i et land der gjennomsnittslønnen er rundt $ 20 per måned. Dette gjør tilgangen til internett uoverkommelig dyr.

I tillegg har det blitt rapportert at de statligeide Internett-leverandørene rutinemessig bruker tilkoblingshastighetsregulering for å begrense tilgangen til sosiale mediesider, med sider det tar flere minutter å laste.

Bangladesh

I 2010 blokkerte den bangladeshiske regjeringen tilgang til Facebook. Dette etter at satiriske tegneserier av myndighetspersoner og profeten Muhammed ble arrangert på en Facebook-side. Forbudet er siden opphevet, men Awami-League-ledede regjeringen fortsetter å overvåke tilgangen til nettstedet på sosiale medier. De er rettet mot brukere som legger ut “beroligende eller blasfemisk innhold.”

Egypt

Egypt blokkerte opprinnelig tilgangen til en rekke nettsteder på sosiale medier under forsøket på styrt av Egyptens president Hosni Mubarak. Siden den tid har det ikke vært noen offisiell svartelisting. Imidlertid bruker myndighetene jevnlig tilkobling til å begrense tilgangen til sosiale medier. Videre overvåker de internettbruk og kommunikasjon av de i Egypt av grunner av “nasjonal sikkerhet.”

Tadsjikistan

Siden november 2012 har Tadsjikistan sperret tilgangen til Facebook. Denne begrensningen ble satt på plass som svar på negative kommentarer lagt ut på nettet om president Emomalii Rahmon og andre myndighetspersoner.

India

Som svar på påstander om at sosiale medier ble brukt av anti-nasjonale og antisosiale elementer støttet av pakistens hær og pakistens etterretningsbyråer, innførte India et seks måneders forbud mot Facebook, Twitter og andre sosiale nettverkssider i Kashmir-dalen i 2016.

Det har vært flere andre tilfeller av Facebook som ble blokkert i India, inkludert et tre-dagers forbud mot Facebook, og en rekke andre sosiale nettsteder, under opptøyene i Punjab, Haryana og Chandigarh som ble spurt av arrestasjonen av Baba Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistan forbød Facebook som svar på den samme Facebook-siden, som fremmet en global konkurranse på nettet for å produsere tegninger av profeten Muhammed, som fikk Bangladesh til å blokkere tilgangen til nettstedet.

Tilgang har siden blitt gjenopprettet, men den pakistanske regjeringen fortsetter å blokkere individuelle Facebook-sider for å filtrere ut religiøst og politisk innhold som de anser som skadelig for innbyggerne.

Vietnam

I mai 2016 blokkerte den vietnamesiske regjeringen offisielt tilgangen til Facebook i to uker for å begrense kommunikasjonen mellom grupper av protesterende studenter. Selv om det ikke er utstedt flere offisielle forbud, har observasjonssenteret Netblocks lagt merke til flere tilfeller der Facebook ikke var tilgjengelig i Vietnam i tider med sivil og politisk uro.

Hvordan kan du omgå Facebook-begrensninger?

Det er flere måter du kan omgå begrensninger for tilgang til Facebook, fra å bare endre DNS-innstillingene til å bruke Tor-nettleseren. Imidlertid er den klart mest effektive metoden å bruke en VPN-tjeneste. Nedenfor kan du finne ut hvordan disse metodene kan hjelpe deg med å omgå begrensninger.

Endre DNS-serverinnstillingene

En av de mer enkle, og derfor mest brukte, metodene for å begrense tilgangen til Facebook er for en Internett-leverandør å filtrere trafikk som går gjennom sine DNS-servere. Ved å endre din foretrukne DNS-server til Google Public DNS, kan du omgå disse begrensningene.

Hvis du vil endre DNS-serveren din på en Windows-PC, går du gjennom følgende trinn:

  • Naviger til Kontrollpanel > Nettverk og Internett > Nettverks- og delingssenter, og velg “Endre adapterinnstillinger”.
  • Høyreklikk den aktive tilkoblingsadapteren og velg “Egenskaper”.
  • Høyreklikk på “Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)” -oppføringen og velg “Properties”.
  • Aktiver alternativet “Bruk følgende DNS-adresser” og skriv 8.8.8.8 som din valgte DNS-serveradresse.

Med litt hell er dette det eneste du trenger å gjøre for å omgå regjeringens begrensninger.

Tor-nettverket

Hvis det ikke er tilstrekkelig å endre DNS-serveren din for å omgå ISP-begrensninger for tilgang til Facebook, kan Tor-nettleseren være nøkkelen til å komme tilbake på sosiale medier.

Tor-nettleseren fungerer ved å dirigere trafikken din gjennom en rekke distribuerte stafetter rundt om i verden. Bruken av disse stafettene gjør det veldig vanskelig for myndigheter eller Internett-leverandører å overvåke aktivitetene dine.

Ulempen med Tor-nettleseren er at omdirigering av trafikken øker ventetiden betydelig. Dette reduserer tilkoblingen og nedlastingshastigheten. Følgelig kan det være vanskelig å bruke taleprat-apper, for eksempel Skype. Som vi har sett, tillater noen land deg dessuten å gå til Facebook, men prøver å gjøre dette umulig ved å stotte internett. Tor-nettleseren vil bare bremse deg lenger, noe som gjør det virkelig umulig å gå på Facebook.

VPN

VPN-tilkobling-InternettVPN-er representerer det desidert beste alternativet for å få tilgang til Facebook uansett hvor du er i verden. Et VPN eller Virtual Private Network oppretter en kryptert forbindelse mellom datamaskinen din og en rekke servere rundt om i verden. Dette skjuler både dine online aktiviteter og forhindrer Internett-leverandører fra å blokkere din tilgang til nettsteder eller innhold.

Å bruke en VPN har også andre fordeler. Den krypterte arten av datamaskinens kommunikasjon med VPN-serveren hjelper deg med å beskytte deg mot nettkriminalitet, mens din evne til å rute trafikk gjennom servere i en rekke land lar deg overvinne geo-blokkering og se på alle dine favoritt sportsbegivenheter.

Hvilke VPN-er som er best for tilgang til Facebook?

Hvis du vil begynne å bruke en VPN for å få tilgang til Facebook, må du sørge for å velge riktig VPN-leverandør. Du trenger en VPN som er pålitelig og har alle funksjonene du trenger for å beskytte dataene dine fra en snuperende regjering. Nedenfor kan du finne noen av våre anbefalinger.

NordVPN

NordVPN tilbyr en fantastisk pakke til en konkurransedyktig pris. De er kjent for sin raske og sikre service og har et stort antall servere over hele verden, og tilbyr deg en rekke alternativer for å dirigere trafikken din.

Ved å bruke Obfsproxy for å unngå Deep Packet Inspection og bruke en “no-logging” -policy, gir NordVPN deg tilgang til alt innholdet du ønsker. Du trenger ikke å bekymre deg for at noen overvåker deg. Hvis du ikke er helt fornøyd med tjenesten deres, eller du vil teste den ut før du forplikter deg, tilbyr NordVPN en 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

CyberGhost

Med et rykte for å være enkel å installere og bruke, lar CyberGhosts programvare deg koble til tjenesten deres fra syv forskjellige enheter, ideell for å holde deg oppdatert på sosiale medier på all elektronikken din.

Med et betydelig antall servere som tilbys og utmerkede tilkoblingshastigheter, vil CyberGhost ha deg koblet til Facebook på kort tid. Hvis du ikke er 100% fornøyd, tilbyr de også en 30-dagers pengene-tilbake-garanti.

IPVanish

Hvis du føler behov for hastighet, er IPVanish VPN-tjenesten for deg. IPVanish blir sett på som en av de raskeste VPN-tjenestene. De tilbyr utmerkede tilkoblingshastigheter til deres store utvalg av globale servere.

IPVanishs tjenester er veldig rimelige. De står ved kvaliteten på systemet, og tilbyr sine kunder en 7-dagers pengene-tilbake-garanti hvis du ikke er helt fornøyd med forbindelsen din.

Siste tanker

For mange mennesker er sosiale medier-plattformer som Facebook deres viktigste måte å holde kontakten med sine venner og familie. Å ha den forbindelsen tatt bort på grunn av landet du er i kan være veldig frustrerende, for ikke å nevne noe isolerende.

Dessverre blokkerer eller filtrerer mange land rundt om i verden fortsatt tilgang til Facebook av både politiske og religiøse grunner. De kutter ganske enkelt innbyggerne og besøkende fra sosiale medier-tilkoblinger.

Det er ikke lett å komme seg rundt disse begrensningene, men det er heller ikke umulig. Å konfigurere DNS-serveren din til Google Public DNS-serveren kan få deg rundt de mest enkle begrensningene. For mer gjennomgripende filtrering, trenger du imidlertid å gjøre bruk av Tor Browser eller VPN.

Selv om Tor-nettleseren er en utmerket måte å bla anonymt på, har den noen ulemper. Ved å bruke de mange stafettene dine for å omdirigere trafikken din, øker det ventetiden din. Dette betyr at du vil legge merke til ganske langsom nedgang i forbindelsen din. I tillegg gjør noen land som rutinemessig begrenser tilgangen til internettinnhold, for eksempel Kina, stadig større innsats for å finne og sperre Tor utsalg.

Den desidert beste måten å koble til Facebook i et begrenset land er å bruke en VPN-tjeneste. VPN-er er enkle å installere, enkle å bruke og har en rekke fordeler som går utover bare gir deg tilgang til ett nettsted. Med en VPN på plass, kan du være trygg på at ingen sporer internettaktivitetene dine. VPNs krypterte forbindelse betyr at verken myndigheter eller nettkriminelle vil ha tilgang til dataene dine.

Hvis du er en sportsfan, eller bare vil se BBC iPlayer fra utlandet, er en VPN nettopp det du leter etter. Ettersom trafikken din ser ut til å være fra alle land, får en VPN deg rundt den irriterende geo-blokkeringen. På denne måten kan du se favorittprogrammet ditt og oppdatere sosiale medier uten begrensninger i det hele tatt.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me