Få tilgang til WhatsApp i utlandet: Hvordan omgå begrensningene

Den populære meldingstjenesten WhatsApp lar brukere utveksle tekstmeldinger, videosamtaler og filer sikkert med hverandre. I en tid der datainnbrudd er vanlig, appellerer WhatsApp til mange mennesker. Dessverre er WhatsApp forbudt i Kina og De forente arabiske emirater og er begrenset i flere andre land. Imidlertid er det mulig for WhatsApp-brukere å få tilgang til tjenesten i disse landene. Her er en oversikt over WhatsApp-begrensninger i utlandet og hvordan du kan komme deg rundt dem.


Hvilke land begrenser WhatsApp og hvorfor?

Kina har i stor grad forbudt WhatsApp de siste årene. I juli 2017 begynte den kinesiske regjeringen å blokkere mange WhatsApp-funksjoner. Disse inkluderer fildeling, video og stemmechat. Kina løftet blokka noen uker senere. Men i september 2017 blokkerte regjeringen alle funksjonene i appen. Forbudet forblir foreløpig på tross av bekymring for at det forstyrrer kinesiske virksomheter.

Mens Kinas forbud mot WhatsApp er velkjent, begrenser også andre land appen. Qatar og De forente arabiske emirater forbyr WhatsApp, samt Snapchat og FaceTime. Saudi-Arabia begrenset noen trekk ved WhatsApp i det siste, spesielt taleanrop, men løftet forbudet i 2016. Andre land som midlertidig stenger WhatsApp inkluderer Brasil, Uganda, Zimbabwe, Egypt og Marokko.

Hvorfor forbyr de WhatsApp?

Whatsapp-logoDet er verdt å utforske hvorfor noen land midlertidig forbød eller lukket WhatsApp. Brasiliens borgere pleide å ha mer online frihet. Landet vedtok til og med en internett-grunnlov som støtter nettnøytralitet i 2014. Men i 2015 og 2016 blokkerte regjeringen WhatsApp to ganger. Dette fordi regjeringen hadde en tvist med WhatsApps eier Facebook om overlevering av data for å undersøke nettkriminalitet. Den brasilianske regjeringen har siden vedtatt flere lover som bekjemper nettkriminalitet. Men disse lovene begrenser også internettfriheten til mange brasilianere.

Tyrkia blokkerte WhatsApp i november 2016 etter arrestasjonen av medlemmer av det kurdiskstøttede folkedemokratiets parti (PDP). Den tyrkiske regjeringen har i økende grad typt til sensur på internett. Dette er mest for å forhindre medieomtale av visse politiske hendelser. De hevder disse handlingene er for å forhindre sivil uro. De begrenser imidlertid internettfriheten til tyrkiske borgere.

Saudi-Arabia forbød stemmesamtaler på WhatsApp, Skype og andre VoIP-tjenester (Voice over Internet Protocol) før 2017. Dette gjorde det vanskeligere for saudiske innbyggere å kommunisere med omverdenen. Målet var å begrense strømmen av utenlandske ideer og informasjon til landet. Kongeriket løftet det forbudet i 2017 for å fremme næringsliv og økonomisk vekst. Ideen om at tjenester som WhatsApp og Skype skal begrenses til å forsvare seg mot negativ påvirkning deles av Kina.

WhatsApp-begrensninger og den store brannmuren i Kina

Kinas WhatsApp-forbud er relatert til landets forsøk på å sensurere gratis og åpen kommunikasjon. Kinas internettsensurprogram, kjent som Great Firewall of China, er et av de mest restriktive i verden. Regjeringen utformet brannmuren for å blokkere informasjon som truer dens kommunistiske prinsipper. Det fungerer også for å begrense spredningen av utenlandske og vestlige ideer i landet.

WhatsApp er spesielt bekymringsfull for den kinesiske regjeringen fordi den har avanserte krypteringsfunksjoner. Krypteringsteknologien forhindrer tredjeparter i å se samtaler og meldinger sendt over WhatsApp. Som et resultat frykter regjeringen at kinesiske borgere vil utveksle antikommunistisk innhold over WhatsApp. Dette er grunnen til at appen er begrenset sammen med mange andre nettsteder.

Kina har andre meldingstjenester som WeChat, som ligner WhatsApp, men uten krypteringsfunksjonene. Overraskende overvåkes tjenester som WeChat ofte av myndighetene. I tillegg gir WeChat informasjon til den kinesiske regjeringen på forespørsel. Denne praksisen viser at regjeringen er dypt mistenksom overfor privat kommunikasjon. Som et resultat sensurerer Kina innbyggerne tungt.

Hvordan komme seg rundt disse begrensningene

Det er viktig å forstå hvordan myndighetene begrenser WhatsApp for å komme seg rundt disse begrensningene. Når en regjering bestemmer seg for å blokkere WhatsApp, varsler de alle internettleverandørene (ISPene) i landet. Internett-leverandørene må blokkere brukernes tilkoblinger til appen slik at de ikke lenger kan få tilgang til den. Siden alle Internett-leverandører må overholde, blokkeres appen på alle internettforbindelser i landet.

Til tross for disse forbudene på WhatsApp, kan du få tilgang til tjenesten ved hjelp av et virtuelt privat nettverk (VPN). Du kan bruke VPN-er for å få tilgang til utestengt nettinnhold også. VPN krypterer dataene dine og overfører dem via en proxy-server, som tildeler deg en annen IP-adresse. Dette skjuler din faktiske IP-adresse og beliggenhet og sender dataene dine gjennom et annet land. På denne måten kan noen i Kina komme seg rundt WhatsApp-blokken.

Egnede VPN-alternativer for å fjerne blokkering av WhatsApp

For å få tilgang til WhatsApp i land som begrenser bruken, må du først koble til en VPN-tjeneste. Da kan du komme deg rundt begrensningene og bruke alle appens funksjoner. Samtidig er ikke alle VPN-er pålitelige. Du må finne en VPN-tjeneste med avanserte sikkerhetsfunksjoner, et stort nettverk av servere og raske tilkoblingshastigheter. Her er noen VPN-alternativer som er godt egnet til å fjerne blokkering av WhatsApp.

Få tilgang til WhatsApp med ExpressVPN

ExpressVPN er vurdert som den beste generelle VPN-tjenesten for dette øyeblikket når det gjelder hastighet, pålitelighet og sikkerhet. Den lar deg koble til et nettverk med over 3000 servere i mer enn 90 land. Dette betyr at du kan komme deg rundt WhatsApp-blokker i mange land, inkludert Kina. Faktisk er ExpressVPN en av de beste VPN-ene du kan bruke når du besøker Kina.

Det er mange forskjellige sikkerhetsfunksjoner på ExpressVPN for å holde deg trygg når du bruker WhatsApp. Funksjonene inkluderer 256-biters kryptering for å beskytte dine data, DNS-lekkasjebeskyttelse og en drepebryter for å stoppe data fra å overføres via en ubeskyttet forbindelse. Ytterligere funksjoner inkluderer en IP-kontroller og en ikke-loggpolicy for å beskytte dine private data ytterligere.

Denne tjenesten er også kjent for sine høye hastigheter, som lar deg sende tekster, meldinger og taleanrop gjennom WhatsApp uten forsinkelser. Det er også ganske enkelt å navigere og installere, noe som gjør det til et godt valg for VPN-nybegynnere så vel som mer erfarne brukere.

Få tilgang til WhatsApp med CyberGhost

CyberGhost er et av de enkleste VPN-alternativene som er tilgjengelige, noe som gjør det ideelt for nye VPN-brukere. Du trenger ikke å være høyteknologisk eller ha tidligere erfaring med VPN-er for å finne ut CyberGhost.

Prosessen for å fjerne blokkering av WhatsApp er grei. Alt du trenger å gjøre er å åpne CyberGhost-programvaren og velge alternativet Fjern blokkering av grunnleggende nettsteder. Derfra kan du fjerne blokkeringen av WhatsApp med bare et klikk. Programmet vil også konfigurere alle innstillingene automatisk.

I tillegg til brukervennlighet, har CyberGhost mange andre viktige funksjoner. Nettverket består av tusenvis av servere i 60+ forskjellige land. I likhet med ExpressVPN tilbyr den 256-bits kryptering, har ingen logger-retningslinjer og har høye hastigheter. Dette gjør det enkelt å bruke alle WhatsApp-funksjoner på en sikker måte.

Bruker VPN-er i Kina

Uansett hvilket alternativ du velger, hvis du reiser til Kina er det flere hensyn. Hvis du planlegger å bruke et VPN i Kina, må du huske å velge leverandøren nøye og laste ned VPN før du reiser hjemmefra. Dette fordi Kina også forbyr VPN-tjenester. Ved å følge disse trinnene, bør du ikke ha noen problemer med å bruke WhatsApp i Kina.

Siste tanker

Mange land begrenser tjenester som WhatsApp av mange forskjellige årsaker. Noen nasjoner som Kina bekymrer seg for at folk sender meldinger mot regjeringen. Eller de er opptatt av å holde uønskede påvirkninger borte fra innbyggerne. Midlertidige WhatsApp-forbud skjer ofte i perioder med sivil uro eller protester mot regjeringen. Mange ganger tyrer land til sensur for å redusere uro eller opptøyer. Uansett er regjeringens vilje til å begrense innbyggernes frihet en veldig kontroversiell praksis.

Den gode nyheten er at til tross for myndighetsbegrensninger, kan borgere og besøkende fortsatt få tilgang til WhatsApp. Hvis du kjøper en VPN fra en anerkjent leverandør, har du alt du trenger for å bruke WhatsApp i utlandet. Så lenge du konfigurerer VPN før du reiser hjemmefra, er det mulig å komme rundt WhatsApp-begrensningene i alle land.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me