Zoom dan Houseparty: Panggilan Video dengan Risiko Anda (Privasi) | VPNoverview.com

Banyak orang bekerja dari rumah kerana krisis korona, sebab itulah kami baru-baru ini menerbitkan panduan lengkap mengenai cara bekerja dengan selamat dari rumah. Dengan keadaan semasa, banyak syarikat mengatur pertemuan mereka melalui panggilan video. Aplikasi seperti Google Hangouts, Skype dan Zoom adalah perkhidmatan yang sangat popular sekarang. Namun, Zoom mungkin bukan pilihan terbaik untuk privasi anda. Ramai orang juga menggunakan aplikasi serupa untuk mengatur panggilan kumpulan dengan rakan mereka. Penting untuk melihat aspek privasi dan keselamatan perkhidmatan ini. Anda tidak mahu seseorang menyertai Houseparty anda tanpa anda menjemput mereka.


Zum Dibuat untuk Majikan

Zoom telah menyediakan aplikasi mereka dengan jelas untuk kepentingan majikan. Privasi pekerja nampaknya kurang penting dalam hal ini. Dalam aplikasi Zoom, majikan dapat mengikuti perhatian peserta lain dalam panggilan video dengan apa yang disebut “Attendee Attention Tracker”.

Ini berfungsi seperti berikut: jika pekerja tidak aktif dalam Zoom selama 30 saat, majikan akan diberitahu. Sekiranya pekerja menghantar e-mel atau jika mereka mencari sesuatu di penyemak imbas, maka menurut Zoom seseorang tidak memperhatikan pertemuan dalam talian.

Aplikasi ini hanya berfungsi jika seseorang telah memasang versi 4.0 atau yang lebih baru. Tetapi kerana kebanyakan orang baru saja beralih bekerja dari rumah, ada kemungkinan banyak yang baru sahaja memasang program ini.

Kemas kini: Pada 2 April Zoom mengumumkan bahawa mereka akan berusaha meningkatkan privasi dan keselamatan platform.

Perbualan Disimpan oleh Zoom

Pengguna berbayar juga boleh memilih untuk merakam panggilan dalam Zoom. Dengan cara ini, semua yang dibincangkan disimpan sebagai fail audio dan sebagai transkrip (teks bertulis). Mesej sembang yang telah dihantar di kalangan peserta juga disimpan.

Majikan yang menggunakan pilihan ini dapat melakukan perbualan antara pekerjanya, walaupun mereka tidak mengambil bahagian dalam perbualan.

Zum Meneruskan Data Pengguna

Zoom menyatakan dalam terma dan syaratnya bahawa ia tidak menjual semula data pengguna kepada pihak ketiga. Walau bagaimanapun, syarikat seperti Google dibenarkan melihat data untuk tujuan pemasaran. Zoom juga didapati berkongsi data pengguna (seperti maklumat peranti) dengan Facebook, bahkan pengguna Zoom yang tidak memiliki akaun Facebook.

Melalui pengumpulan dan perkongsian maklumat Zoom dapat beriklan di platform dan laman web lain. Dengan kata-kata mereka sendiri, ini bukan secara teknis penjualan data, tetapi dapat dianggap penjualan berdasarkan beberapa perundangan wilayah atau nasional.

Kemas kini: Sehingga 29 Mac 2020 Zoom telah menyatakan untuk berhenti berkongsi data pengguna dengan Facebook.

Beberapa pengguna Twitter menyatakan kebimbangan mereka (lihat keseluruhan tweet di sini):

Zum twitter

Adakah Kamera Zum Boleh Dicari?

Selain itu, sebelum ini ditunjukkan bahawa Zoom bukanlah aplikasi paling selamat untuk pengguna dan perantinya. Musim panas lalu kami melihat bahawa pengguna Mac yang memulakan perbualan Zoom melalui Safari 12 rentan dan kamera mereka dapat diretas. Selain itu, Zoom telah menyediakan perkhidmatannya sedemikian rupa sehingga pengguna tidak diharuskan memberikan izin untuk menggunakan kamera.

Setelah aduan rasmi mengenai perkara ini, Zoom memutuskan untuk menyesuaikan tetapan pada musim panas 2019. Pengguna kini perlu secara jelas memberikan izin untuk penggunaan kamera mereka. Syukurlah ini menjadikannya lebih sukar untuk meretas kamera seseorang ketika mereka menggunakan Zoom.

Adakah Panggilan Video Peribadi dengan Pembantu Rumah adalah Peribadi?

Aplikasi lain yang kini banyak digunakan kerana corona adalah Houseparty. Individu menggunakannya untuk membuat panggilan video dengan rakan dan keluarga. Walau bagaimanapun, beberapa masalah privasi telah muncul, seperti yang ditunjukkan oleh tweet di bawah (lihat tweet di sini dan di sini).

Rumah Tangga Twitter

Sebagai contoh, akaun adalah umum secara lalai. Ini bukan sahaja bermaksud orang lain dapat menemui anda di dalam aplikasi, tetapi juga orang asing boleh muncul dalam panggilan video anda, melihat gambar video anda dan bercakap dengan anda.

Untuk mengelakkannya, sesuaikan tetapan anda. Tekan dan tahan kunci di bahagian bawah skrin anda. Sekiranya kunci ditutup, mod peribadi anda dihidupkan dan orang asing tidak dapat lagi mengambil bahagian dalam perbualan anda.

Kebenaran tidak selalu diperlukan di Houseparty

Semasa membuka Houseparty, aplikasi meminta izin untuk menggunakan kamera dan mikrofon anda. Ini penting untuk menggunakan aplikasi.

Houseparty juga meminta akses ke kenalan dan lokasi anda. Anda tidak perlu memberi kebenaran kepada aplikasi untuk dapat menggunakan aplikasi tersebut. Oleh itu, jika anda ingin melindungi privasi anda, pastikan anda tidak memberi Houseparty akses ke kenalan dan lokasi anda.

Menyelinap ke Baitullah

Adakah anda hanya mahu memanggil satu orang dan tidak memberitahu orang lain bahawa anda sedang dalam talian di Houseparty? Kemudian anda boleh log masuk dengan tidak kelihatan. Untuk melakukan ini, anda membuka aplikasi dengan menekan dan menahan ikon aplikasi. Anda kemudian akan melihat menu di mana anda dapat memilih “Menyelinap ke rumah”.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map