YouTube Secara rasmi Melancarkan Perubahan Privasi COPPA untuk Semua Kandungan Video yang Berorientasikan Kanak-kanak | VPNoverview.com

Minggu ini, YouTube memulakan pelancaran peraturan pengiklanan baru mereka untuk kandungan video yang bertujuan untuk kanak-kanak. Sebabnya adalah tuntutan mahkamah yang diselesaikan oleh YouTube dengan pemerintah AS kerana melanggar Akta Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak (COPPA). Peraturan baru akan menyesuaikan dasar dan amalan YouTube dengan COPPA. Sebilangan pencipta takut kehilangan iklan-hasil yang besar.


Pemasaran kepada Kanak-kanak

Terdapat beberapa sebab mengapa pemasaran kepada anak-anak adalah perniagaan bernilai satu bilion dolar. Kanak-kanak mewakili demografi penting kepada pemasar. Pertama, daya beli mereka sendiri cukup besar, dan berkembang. Kedua, mereka mempengaruhi keputusan pembelian ibu bapa mereka.

Di samping itu, generasi kanak-kanak sekarang sangat mementingkan jenama dan cenderung mengembangkan kesetiaan jenama yang sengit. Ini bermula pada usia kanak-kanak, ketika anak-anak tidak dapat membezakan iklan dari pertunjukan. Juga, pemasaran dari mulut ke mulut sangat besar, terutama di kalangan remaja dan remaja.

Yang terpenting, pengguna tidak selalu tahu cara menavigasi tetapan privasi YouTube dengan betul. Buangkan pengumpulan data ke dalam campuran dan mudah difahami mengapa topik ini begitu kontroversial. Di satu pihak, terdapat permintaan kuat untuk memasarkan kepada anak-anak, walaupun dengan etika yang tidak memanfaatkan kenaifan mereka. Sebaliknya, peraturan semakin ketat dan denda semakin tinggi.

COPPA Sebentar

Undang-undang Perlindungan Privasi Dalam Talian Kanak-kanak persekutuan Amerika telah lama wujud. Kongres menetapkan COPPA pada tahun 1998, untuk mengehadkan pengumpulan maklumat peribadi dari anak-anak tanpa persetujuan ibu bapa mereka.

Peraturan Suruhanjaya yang melaksanakan COPPA, berkuat kuasa sejak April 2000, ditujukan kepada laman web, perkhidmatan dan aplikasi yang terutama dirancang untuk kanak-kanak berumur 12 tahun ke bawah, atau laman web yang dengan sengaja mengumpulkan atau menyimpan maklumat peribadi kanak-kanak dalam kumpulan umur tersebut. Undang-undang ini berlaku untuk pencipta kandungan dengan cara yang sama jika pemilik saluran memiliki laman web atau aplikasinya sendiri.

COPPA melarang, antara lain, pengumpulan maklumat seperti nama, alamat, alamat IP dan kuki tanpa persetujuan ibu bapa terlebih dahulu. Undang-undang juga mengharuskan laman web untuk “memposting kebijakan privasi yang lengkap, memberi tahu orang tua secara langsung mengenai amalan pengumpulan maklumat mereka, dan mendapatkan persetujuan orang tua yang dapat disahkan sebelum mengumpulkan maklumat peribadi dari anak-anak mereka atau membaginya dengan orang lain”.

Perubahan Privasi YouTube

Alasan untuk melancarkan perubahan YouTube adalah tuntutan mahkamah bahawa platform perkongsian video diselesaikan dengan pemerintah kerana melanggar COPPA. Pada bulan September, YouTube didenda $ 170 juta oleh pengatur AS, Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC), dan sebagai sebahagian dari penyelesaian yang dijanjikan untuk membuat penyesuaian.

Kini dilarang untuk menyiarkan iklan yang disasarkan pada video kanak-kanak. Selanjutnya, mustahil untuk memberi komen mengenai video yang ditujukan kepada penonton muda. Banyak ciri YouTube yang lain, seperti mengirim pemberitahuan push, juga dimatikan.

Pemilik saluran harus menentukan apakah video yang mereka muat naik “ditujukan untuk anak-anak”. Tujuan keperluan ini adalah untuk memastikan bahawa pemilik YouTube dan pemilik saluran mematuhi undang-undang.

Juga, kerana tidak selalu dapat mengetahui siapa penontonnya, sesiapa yang menonton “video kanak-kanak” dilihat sebagai kanak-kanak. Tidak kira berapa umur penonton sebenarnya.

Peraturan baru akan segera berlaku untuk semua video di seluruh dunia. YouTube akan menggunakan algoritma AI untuk mengesahkan sama ada pencipta telah melabelkan kandungannya dengan betul. Lebih-lebih lagi, YouTube mengatakan bahawa ia akan mengganti label sekiranya berlaku kesalahan atau penyalahgunaan, dan dapat mengambil tindakan terhadap pelanggar, termasuk penamatan akaun.

Kesan yang kuat terhadap Perniagaan Pembuat Video

Saluran yang memfokuskan pada video kanak-kanak tidak diragukan lagi akan merasakan kesan perniagaan yang kuat dan kemungkinan kehilangan pendapatan iklan. YouTube mengatakan bahawa ia “berkomitmen untuk membantu pencipta menavigasi landskap baru ini dan untuk menyokong ekosistem kandungan keluarga kami”.

Pembuat video telah mengetahui sejak September bahawa perubahan akan datang. Seperti yang disebutkan di atas, pembuat video mesti menunjukkan diri mereka sama ada video itu ditujukan untuk kanak-kanak atau tidak. YouTube meletakkan tanggungjawab, dan sebarang denda FTC, kepada pembuatnya.

FTC memang menyediakan garis panduan yang membantu pengedar dan pencipta menentukan sama ada kandungan ditujukan kepada anak-anak. Kandungan tidak dianggap “ditujukan kepada kanak-kanak” hanya kerana beberapa kanak-kanak mungkin melihatnya. Tetapi, menurut pengedar dan pencipta, apa sebenarnya video kanak-kanak, masih kabur. Atau sekurang-kurangnya cukup luas dan samar-samar untuk menakutkan banyak pencipta kandungan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me