WHO bukan sahaja Memerangi Coronavirus Novel, tetapi juga Penyebaran Kesalahan Maklumat dan Penipuan Dalam Talian | VPNoverview.com

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melangkah untuk mempercepat penahanan strain coronavirus baru. Malangnya, ia juga harus mengatasi penyebaran maklumat yang salah dan penipuan dalam talian yang kelihatannya berkaitan dengan agensi PBB yang terkenal.


Maklumat yang salah mula tersebar

Coronavirus Wuhan, yang diberi nama sementara 2019-nCoV, pertama kali dilaporkan pada awal Disember 2019. Jangkitan manusia pertama yang diketahui berlaku di wilayah Wuhan China. Virus ini kemudiannya merebak ke seluruh wilayah China dan ke lebih dari dua lusin negara lain.

Pada 30 Januari 2020, novel coronavirus diisytiharkan sebagai darurat kesihatan global oleh WHO. Hari ini, terdapat 40,158 kes jangkitan yang disahkan. Jumlah kematian yang disebabkan oleh virus telah meningkat menjadi 906 orang.

Ketika keadaan terungkap, salah maklumat, penipuan dan bentuk ancaman digital yang lain mulai melanda seluruh web di seluruh dunia. Penipu dan penjenayah siber malah menggunakan nama WHO sendiri untuk menyebarkan rasa panik dan memikat orang ke dalam penipuan dalam talian. Ini mendorong WHO untuk meningkatkan usaha mereka untuk menghentikan penyebaran maklumat yang salah dan meningkatkan kesedaran mengenai benang digital.

Pandemik yang berubah menjadi Infodemik

Pengurus media sosial WHO, Aleksandra Kuzmanovic, dan rakan-rakannya kini berhubung dengan syarikat teknologi gergasi seperti Google, Facebook, Pinterest, Twitter, dan juga laman web media sosial utama milik WeChat untuk menghentikan apa yang disebutnya sebagai “infodemik” . Mengikuti usaha minggu lalu, pengguna Google, Facebook dan Pinterest yang mencari maklumat atau gambar yang berkaitan dengan coronavirus kini melihat sumber WHO dan halaman mitos WHO terlebih dahulu. Suapan berita yang mengandungi maklumat yang betul juga diterjemahkan ke dalam bahasa Cina.

Minggu ini, pengurus penyelesaian digital WHO, Andrew Pattison, akan pergi ke ibu pejabat Facebook. Dalam pertemuan dengan sekumpulan kira-kira 20 syarikat teknologi, termasuk Uber dan Airbnb, dia ingin membincangkan cara bagi syarikat-syarikat ini untuk membantu WHO memerangi penyebaran maklumat yang salah. “Saya ingin melihat Airbnb memberi nasihat kepada orang yang melakukan perjalanan mengenai coronavirus,” kata Pattison kepada New York Times.

Bukan idea yang buruk, memandangkan pelbagai tuntutan tidak benar mengenai coronavirus. Sebilangan mesej menyatakan bahawa ia dapat dicegah dengan memakan bawang putih, berkumur kumur atau menggunakan minyak bijan, misalnya. Yang lain mengatakan bahawa haiwan peliharaan dan bahkan paket dari China dapat menyebarkan virus, atau hanya orang tua yang terkena.

Penipuan Coronavirus Phishing Sedang Meningkat

Malangnya, keadaan kecemasan kesihatan global seperti ini memberi penjenayah siber alasan yang boleh dipercayai untuk menghubungi orang dan memikat mangsa ke dalam penipuan pancingan data. Sebagai contoh, dalam satu penipuan pengguna menerima e-mel dengan pautan ke topeng mulut untuk melindungi diri mereka daripada coronavirus. Seterusnya, mereka berakhir di laman web pancingan data yang meminta mereka memasukkan butiran kad kredit mereka.

Lebih-lebih lagi, WHO memberi amaran kepada pengguna untuk waspada terhadap e-mel palsu yang membawa logo Pertubuhan Kesihatan Sedunia [atau Pusat Pengendalian dan Pencegahan Penyakit (CDC) organisasi lain yang terkenal dalam hal ini]. Salah satu contoh penipuan menggunakan logo mereka adalah e-mel dengan subjek “Safty Corona Virus Awareness WHO”, yang mengandungi butang klik melalui untuk “Langkah keselamatan” yang penting.

Orang yang fasih berbahasa Inggeris mungkin dengan cepat menyedari kesalahan ejaan pada baris subjek. Pemberian lain adalah rujukan ke laman HTTP, bukan laman HTTPS. Ini tidak biasa hari ini. Ketiga, ada pop-up pada gambar beranda WHO yang meminta pengguna untuk “Mengesahkan” e-mel mereka, dengan mengetikkan alamat e-mel dan kata laluan mereka. Setelah pengguna mengklik mengesahkan, penjenayah hanya mengarahkan pengguna ke laman WHO yang sebenarnya, setelah mendapat akses ke akaun e-mel mereka dalam proses.

Kaedah lain yang boleh digunakan penjenayah siber adalah untuk melampirkan .pdf yang berniat jahat. fail .mp4 atau .docx ke e-mel yang nampaknya boleh dipercayai. Pada kenyataannya, fail ini mengandungi trojan dan worm yang mampu mengganggu peralatan atau rangkaian komputer mangsa.

Apa nak buat?

Secara amnya, perkara terbaik yang dapat dilakukan pengguna adalah memberi perhatian kepada e-mel yang meragukan. Jangan tertipu dengan nama pengirim, dan perhatikan kesalahan ejaan dan tatabahasa. Selanjutnya adalah lebih baik untuk mengelakkan clinking pada pautan yang tidak diminta, mencurigakan, atau membuka fail yang tidak dijangka. Jangan sekali-kali memasukkan data yang tidak boleh diminta oleh laman web.

Selain itu, disarankan untuk menggunakan kata laluan selamat, menghidupkan pengesahan dua faktor dan memastikan perisian anda sentiasa dikemas kini. Ketahuilah bahawa organisasi yang berwibawa tidak meminta sumbangan dalam bentuk bitcoin atau bentuk mata wang digital yang lain.

Untuk terus mengetahui mengenai coronavirus, hanya kunjungi sumber maklumat yang boleh dipercayai secara langsung (dengan memasukkan alamat sendiri), seperti laman web dan akaun media sosial rasmi WHO dan CDC.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me