Tindakan Pecah Antarabangsa pada IM RAT Spyware | VPNoverview.com

Seorang lelaki Inggeris dipenjara semalam sebagai sebahagian daripada operasi antarabangsa untuk menindak Trojan Akses Jauh (RAT). RAT Spyware mengendalikan sepenuhnya komputer mangsa untuk mencuri maklumat peribadi, bukti masuk dan rakaman video.

Operasi untuk Menutup Spyware IM RAT

Operasi yang diselaraskan antarabangsa dimulakan pada bulan Jun 2019 untuk mematikan RAT Imminent Monitor (IM). Operasi itu memuncak minggu lalu dengan serangan di Australia, Colombia, Republik Czech, Belanda, Poland, Sepanyol, Sweden dan UK. Ia menyasarkan penjual dan pengguna IM RAT.

Operasi ini diketuai oleh Polis Persekutuan Australia dan diselaraskan di peringkat antarabangsa oleh Europol. Menurut Europol, sekitar 13 “pengguna paling produktif” RAT ditangkap dan 430 peranti dirampas.

Spyware RAT dipercayai telah digunakan di 124 negara dan dijual kepada lebih daripada 14,500 pembeli. Itu sangat popular kerana mudah digunakan, dengan pembeli tidak perlu berpengetahuan secara teknis untuk menggunakannya. Tambahan lagi, harga jualnya agak rendah hanya US $ 25.

Jumlah mangsa dipercayai berpuluh-puluh ribu. Penyiasat telah menemui bukti perincian peribadi, kata laluan, gambar peribadi dan rakaman video yang dicuri.


Operasi yang diselaraskan kini telah menamatkan ketersediaan IM RAT. Tambahan pula, perisian intip IM RAT tidak lagi dapat digunakan oleh mereka yang sudah membelinya.

Pelaku Ditangkap di UK

Di UK 21 waran carian dikeluarkan, yang menyebabkan penangkapan sembilan individu dan pemulihan 100 barang.

Sebagai sebahagian daripada operasi di UK, seorang lelaki Merseyside, Scott Cowley, ditangkap dan dijatuhkan hukuman penjara dua tahun semalam. Dia menjangkiti komputer mangsa yang tidak bersalah dengan IM RAT untuk mengawal kamera web mereka dan menontonnya.

Pegawai penangkap menemui sejumlah folder di komputer Cowley yang mengandungi rakaman korbannya. Folder itu nampaknya mengandungi gambar dan video wanita yang menanggalkan pakaian dan pada saat-saat intim, termasuk seks.

Polis tidak menghadapi masalah untuk mengesan Cowley kerana dia dilaporkan membeli perisian intip RAT menggunakan akaun PayPal yang dihubungkan dengan nama dan alamat e-melnya yang sebenarnya. Stuart Mills, mempertahankan Cowley berkata: “… sangat mengejutkan bahawa ia sangat bebas untuk dijual dan dibeli kerana tidak ada kecanggihan di sini – ia dibeli dengan akaun PayPal defendan ini dan dia dapat dikenali.” Dia menambahkan: “Defendan ini sendiri bukan individu yang sangat canggih.”

Apa itu RAT?

Trojan Akses Jauh (RAT) adalah perisian hasad yang membolehkan penggodam memantau dan mengawal komputer atau rangkaian mangsa. Ia berfungsi seperti program akses jarak jauh yang sah yang sering digunakan oleh sokongan teknikal untuk membantu pelanggan dengan masalah komputer.

Namun, sementara program akses jarak jauh yang sah digunakan untuk sokongan teknikal dan perkongsian fail, RAT digunakan untuk mengintip, merampas komputer dan mencuri maklumat sulit.

RAT biasanya dimuat turun dengan program yang diminta oleh mangsa atau dihantar sebagai lampiran e-mel. Mereka sukar dikesan kerana tidak memperlambat komputer yang dijangkiti. Mereka juga tidak muncul dalam senarai program atau tugas yang berjalan di komputer. Kecuali penggodam melepaskan diri dengan menghapus fail atau menggerakkan kursor di layar, mangsa boleh dijangkiti oleh RAT selama bertahun-tahun tanpa memperhatikan.

Apakah Tujuan RAT?

RAT memberi penggodam akses pentadbiran ke komputer yang dijangkiti. Oleh itu, penggodam dapat menghapus komputer mangsa atau melakukan tindakan haram secara dalam talian atas nama mangsa. Mereka boleh mencuri maklumat seperti bukti kelayakan masuk dan akaun bank dalam talian atau maklumat keselamatan sosial. Seorang penggodam juga dapat menggunakan RAT untuk mengendalikan komputer mangsa dan menjadikannya sebagai bagian dari botnet.

Tambahan pula, RAT yang digunakan untuk mengintip menjadi semakin popular. Mereka mengawal kamera web mangsa dan menggunakan video atau gambar yang dihasilkan untuk memeras ugut atau tujuan lain yang tidak wajar. Beberapa RAT bahkan tidak mengaktifkan lampu penunjuk kamera web, jadi mangsa tidak menyedari bahawa mereka sedang diperhatikan.

Mengelakkan Spyware RAT

Orang ramai dan perniagaan boleh mengikuti langkah mudah untuk melindungi diri mereka daripada perisian intip RAT. Langkah-langkah tersebut merangkumi:

  • Memasang dan mengekalkan perisian antivirus yang berkesan
  • Mengelakkan muat turun program atau aplikasi yang bukan dari sumber yang dipercayai
  • Berhati-hati sebelum mengklik pautan dalam e-mel – mereka mungkin pancingan data
  • Berhati-hati sebelum membuka lampiran dalam e-mel, walaupun mereka berasal dari orang yang dikenali
  • Mengelakkan laman web yang mencurigakan
  • Meliputi kamera web apabila tidak digunakan, sama ada peranti terpasang atau klip
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me