Syarikat Teknologi Menggunakan Data untuk Membantu Memerangi Coronavirus | VPNoverview.com

Beberapa syarikat teknologi besar, seperti Google dan Facebook, telah mengumumkan bahawa mereka ingin membantu dalam memerangi coronavirus. Syarikat-syarikat telah mengumpulkan banyak maklumat mengenai pengguna mereka, dan mereka berharap dapat memanfaatkannya dengan baik. Mereka ingin membantu organisasi memahami bagaimana, dan pada kadar berapa, virus itu merebak. Syarikat-syarikat tersebut telah banyak diteliti untuk mengumpulkan semua data ini mengenai penggunanya. Mereka mungkin berfikir bahawa ini boleh mengubah orang.


Data Besar dan Privasi

Kita harus sedar bahawa setiap kali kita masuk dalam talian maklumat mengenai tingkah laku kita disimpan. Banyak syarikat besar, seperti Google dan Facebook, mengumpulkan pelbagai jenis maklumat mengenai penggunanya. Semua data ini, misalnya, diimbas untuk membantu pengiklan untuk hanya menunjukkan kepada anda perkara yang relevan untuk anda.

Pada masa ini kita melihat banyak aplikasi baru sedang dikembangkan yang melacak coronavirus. Aplikasi ini ingin mengetahui banyak maklumat peribadi tentang anda, dan ada yang tidak benar-benar mempertimbangkan keselamatan data peribadi anda. Selama seminggu terakhir, syarikat data besar mengatakan bahawa mereka akan menggunakan maklumat yang mereka kumpulkan untuk membantu memerangi virus tersebut. Tetapi kita harus terus mengetahui apa yang dimaksudkan dengan privasi dan keselamatan kita.

Pangkalan Data Google Digunakan

Pada hari Jumaat, Google menerbitkan data yang menunjukkan pergerakan orang di kawasan yang dilanda coronavirus. Bagaimana mereka mendapat maklumat ini? Setiap orang yang menggunakan Google, atau mana-mana aplikasinya, mempunyai pilihan untuk berkongsi sejarah lokasi mereka dengan syarikat. Ramai orang memilih untuk tidak memilih ini, kerana mereka tidak mahu pergerakan mereka dijejaki. Tetapi bagi orang yang tidak bermaksud Google boleh log ke mana sahaja anda pergi.

Syarikat itu mengeluarkan laporan mengenai 131 negara, yang dinamakan Laporan Mobiliti Covid-19. Dalam laporan ini pergerakan orang semasa lockdown dibandingkan dengan pergerakan di luar lockdown. Google memutuskan untuk tidak hanya menyampaikan maklumat ini kepada pihak berkuasa, tetapi juga kepada orang ramai. Mereka mendakwa mereka ingin menjadi selembar mungkin dalam apa yang dikongsi, kerana mereka telah lama menjadi perdebatan mengenai privasi sejak sekian lama. Perbahasan ini menjadi sangat hidup lagi dalam beberapa minggu terakhir, dengan beberapa aplikasi pelacakan korona muncul yang tidak begitu menghargai privasi penggunanya.

Privasi dan Keselamatan

Google menyatakan bahawa mereka mengambil langkah-langkah untuk memastikan bahawa individu tidak dapat dikenali melalui laporan tersebut. Pengumpulan data jenis ini dengan mudah terasa seperti pengawasan orang, jadi mereka harus sangat berhati-hati. Yves-Alexandre de Montjoye, yang merupakan akademik dari Kumpulan Privasi Komputasi Imperial College London, mengatakan bahawa Google telah mengambil langkah yang baik untuk mengurangkan risiko privasi. Dia juga meminta agar syarikat memberikan lebih banyak perincian mengenai aspek teknikal. Ini dapat membantu penyelidik luar untuk memastikan bahawa mereka benar-benar melindungi privasi orang.

Sesiapa sahaja dapat melihat laporan tersebut, kerana laporan tersebut telah disiarkan kepada umum. Anda boleh mencari lebih banyak data wilayah di kebanyakan laporan. Google akan memberi anda data yang dikumpulkan dalam PDF setelah anda memilih wilayah yang anda inginkan maklumatnya. Dengan cara ini, anda tidak perlu terus berada dalam talian untuk mengaksesnya, dan ia boleh dibawa ke lapangan.

Facebook Mengikuti Langkah Google

Facebook juga telah berkongsi data lokasi dengan penyelidik di beberapa negara. Tetapi tidak seperti Google, mereka tidak menjadikannya umum. Data hanya tersedia melalui Data for Good. Program ini bermula pada tahun 2017 dan hanya boleh diakses oleh universiti dan organisasi bukan untung. Syarikat kini telah memutuskan untuk memperluas program itu. Ia akan menyediakan tiga peta baru untuk meramalkan di mana virus itu akan merebak dan mereka juga akan menunjukkan sama ada orang tinggal di rumah. Data untuk maklumat ini akan dikumpulkan di aplikasi Facebook.

Aplikasi Facebook kini akan menunjukkan pop-up untuk beberapa pengguna di AS, yang meminta mereka mengisi tinjauan mengenai gejala penyakit. Tinjauan ini dibuat oleh pusat epidemiologi Delphi Universiti Carnegie Mellon. Ini adalah sebahagian daripada projek pemetaan gejala baru yang akan membantu meramalkan di mana virus akan menyerang seterusnya dan di mana sumber perubatan diperlukan. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka “tidak akan berkongsi respons tinjauan individu dengan Facebook, dan Facebook tidak akan berkongsi maklumat tentang siapa anda dengan penyelidik.”

Adakah Ia Bermanfaat?

Semua syarikat besar berusaha melakukan yang terbaik untuk membantu selama ini. Kami melihat kilang menyusun semula barisan pembuatannya untuk mengeluarkan ventilator dan topeng muka. Tetapi berkongsi data lokasi juga membantu organisasi kesihatan. Mereka sekarang tahu di mana orang tinggal di rumah dan di mana mereka tidak berada. Ini bermaksud bahawa mereka dapat menjadi lebih sasaran dalam pemesejan mereka kepada orang lain. Semoga maklumat itu juga dapat membantu dalam memetakan jalan penyakit ini agar lebih banyak nyawa dapat diselamatkan.

Satu-satunya risiko yang timbul adalah bahawa kesan positif dalam pengumpulan data peribadi ini dapat membatalkan sebahagian kerja yang telah dilakukan oleh penyokong privasi dalam talian. Perbahasan semakin hangat dan orang ramai bimbang tentang apa yang berlaku terhadap maklumat mereka. Kini apabila keuntungan dari pengumpulan data ini ditampilkan, ia mungkin akan menghasilkan sedikit reaksi bagi syarikat.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me