Serangan Pertukaran SIM Meningkat | VPNoverview.com

Tuduhan dua lelaki di AS kerana cuba mencuri $ 500,000 dalam bitcoin telah menjadikan serangan SIM Swap kembali ke perhatian orang ramai. Apa itu serangan SIM Swap? Adakah masyarakat umum perlu risau?


Apa itu SIM Swap Attack?

Pertukaran SIM melibatkan penyedia telekomunikasi penipuan jenayah siber untuk menetapkan semula nombor telefon mangsa yang dimaksudkan dari telefon mangsa ke kad SIM dalam peranti yang dipegang oleh penyerang. Penyerang kemudian berpura-pura menjadi mangsa dengan penyedia akaun dalam talian untuk meminta penyedia menghantar kod pengesahan atau pautan tetapan semula kata laluan ke telefon bimbit SIM yang dikendalikan oleh penyerang.

Selepas itu, penyerang dapat menetapkan semula maklumat masuk mangsa ke akaun media sosial untuk mendapatkan kawalan maklumat sensitif mangsa dan mencuri identiti mangsa. Mereka juga dapat, seperti yang dilakukan oleh dua orang Massachusetts, menetapkan semula kata laluan ke perkhidmatan peribadi seperti akaun e-mel dan dompet cryptocurrency.

Kes terkini

Kes dua lelaki Massachusetts yang didakwa minggu lalu melibatkan Eric Meiggs (20) dan Declan Harrington (21). Mereka didakwa cuba mencuri lebih dari $ 500,000 cryptocurrency dalam serangan yang disasarkan terhadap sepuluh individu. Individu ini menjadi sasaran kerana mereka cenderung memiliki akaun cryptocurrency yang besar dan mempunyai nama akaun media sosial bernilai tinggi. Mangsa belum dikenal pasti, tetapi dakwaan menggambarkan seorang mangsa memiliki mesin juruwang bitcoin dan yang lain menjalankan “perniagaan berasaskan blockchain”.

Siapa Pelaku Serangan Pertukaran SIM?

Penipuan pertukaran SIM, juga dikenali sebagai penipuan simjacking dan port-out, bukanlah penipuan yang sukar untuk dilakukan. Penipuan semacam itu juga bukan fenomena baru. Mereka telah wujud selama beberapa tahun sekarang. Walau bagaimanapun, pertukaran SIM telah menunjukkan peningkatan mendadak dalam kes yang dilaporkan. Orang muda yang berusia sembilan belas hingga pertengahan dua puluhan biasanya menjadi pelaku serangan SIM Swap. Mereka membeli kad SIM yang murah di internet dan kemudian memasukkannya ke telefon bimbit untuk digunakan untuk serangan tersebut.

Dengan pertukaran SIM menjadi semakin meluas di kalangan penjenayah siber muda, beberapa individu di ruang cryptocurrency menjadi mangsa serangan ini. Ini termasuk individu terkemuka di Messari, Coin Center dan VideoCoin, yang semuanya telah dilaporkan mengalami serangan SIM Swap. Michael Terpin, pelabur terkemuka di ruang kripto, mengajukan tuntutan mahkamah terhadap penyedia telefon bimbitnya AT&T dan dugaan pelakunya yang berusia 21 tahun setelah juga mengalami serangan pertukaran kad SIM.

Cara Melindungi daripada Serangan Pertukaran SIM?

Individu di ruang crypto biasanya menjadi sasaran utama serangan SIM Swap. Namun, sesiapa sahaja dari masyarakat umum boleh menjadi sasaran jika mereka memiliki sesuatu yang menarik bagi penjenayah siber ini.

Apa yang dapat dilakukan oleh masyarakat umum untuk melindungi diri mereka daripada serangan tersebut? Selain mengambil langkah berjaga-jaga biasa untuk melindungi data dan akaun peribadi, sebenarnya tidak banyak yang dapat dilakukan oleh masyarakat umum. Individu yang ditipu adalah pekerja penyedia telekomunikasi dan bukan mangsa yang dimaksudkan sendiri. Oleh itu, adalah bergantung kepada penyedia telekomunikasi untuk memperketat dasar privasi dan keselamatan mereka untuk melindungi semua orang dari serangan tersebut.

Untuk tujuan ini, individu terkemuka di ruang crypto, seperti Terpin, meminta pengawal selia mengambil tindakan terhadap pertukaran SIM untuk menghentikan penipuan jenis ini. Syarikat dan pengawal selia telah mengambil tindakan. Walau bagaimanapun. masih banyak yang perlu dilakukan sebelum data peribadi dan akaun peribadi kita selamat dari serangan tersebut.

Apa yang Masa Depan Tahan?

Dengan bermulanya teknologi 5G, kerosakan yang dapat ditimbulkan oleh serangan pertukaran SIM diharapkan akan jauh lebih besar. Oleh kerana 5G digunakan semakin banyak sebagai sebahagian daripada penyelesaian Teknologi Operasi (OT) di masa depan, serangan pertukaran SIM tidak hanya akan menargetkan individu, tetapi cenderung merebak ke peralatan perusahaan dan peranti yang menjalankan kad SIM 5G. Menurut Trend Micro, sebuah syarikat keselamatan siber dan pertahanan yang berpusat di Jepun, penggunaan teknologi 5G di OT akan membuka pintu kepada ancaman yang lebih luas seperti “penyadapan wayarles, suntikan perisian hasad, penipuan skala besar, keracunan pembelajaran mesin dan serangan rantaian bekalan”.

Walau bagaimanapun, permulaan teknologi 5G juga membawa perkembangan standard industri baru. Sebagai contoh, di Eropah standard keselamatan 5G ditetapkan dalam Projek Perkongsian Generasi ke-3 (3GPP). Memang benar bahawa 5G akan mewujudkan kelemahan baru. Walau bagaimanapun, ia memulakan kehidupan dari garis dasar yang jauh lebih tinggi daripada sistem mudah alih yang ada yang kini berada di bawah serangan pertukaran SIM. Oleh itu, semoga kita dapat mengelakkan atau mengatasi ancaman keselamatan berdasarkan SIM pada masa hadapan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me