Rang Undang-Undang Senat Akan Melarang TikTok dari Telefon Kerajaan AS | VPNoverview.com

Senator Republik Josh Hawley telah memperkenalkan undang-undang yang melarang pekerja persekutuan menggunakan aplikasi media sosial TikTok. Dia menuduh syarikat itu berkongsi data dengan pemerintah China. Rang undang-undang tersebut telah diluluskan di dewan dan sekarang menunggu suara di senat. Pada tahun 2019, TikTok adalah aplikasi yang paling banyak dimuat turun di AS.


TikTok mempunyai Hubungan dengan Kerajaan China

Rang undang-undang itu, yang ingin melarang penggunaan TikTok oleh semua pekerja persekutuan pada semua alat kerajaan persekutuan, diperkenalkan ke rumah itu pada 12 Mac oleh senator republik Josh Hawley dan Rick Scott. Sebab utama langkah ini adalah bahawa TikTok dimiliki oleh syarikat China ByteDance. Di bawah undang-undang Cina diharuskan untuk berkongsi data pengguna dengan pemerintah jika mereka memintanya. Oleh itu, ini boleh dianggap sebagai risiko keselamatan bagi pengguna AS.

Semasa pengenalan di rumah tersebut Hawley menyatakan hal berikut: “TikTok dimiliki oleh sebuah syarikat China yang termasuk anggota Parti Komunis China di papannya, dan diwajibkan oleh undang-undang untuk berkongsi data pengguna dengan Beijing. Syarikat itu bahkan mengaku mengumpulkan data pengguna semasa aplikasi mereka berjalan di latar belakang ”.

Larangan tersebut telah diluluskan sebagai sebahagian dari Undang-Undang Hak Pegawai Keselamatan Pengangkutan (H.R.1140). Perundangan TikTok ditambahkan ke RUU dengan pindaan yang disetujui sebulat suara.

Pentagon, jabatan Negara, departemen Keamanan Dalam Negeri, dan TSA semua melarang pekerja mereka menggunakan TikTok pada alat pemerintah pada masa lalu. Ini dilakukan kerana kebimbangan keselamatan dan kebimbangan mengenai kemungkinan pengintipan oleh pemerintah China.

Aplikasi ini sebelumnya digunakan untuk merekrut kadet untuk tentera, tetapi senator Chuck Schumer menimbulkan beberapa kebimbangan mengenai keselamatan platform tersebut. Jurucakap Angkatan Laut menyatakan bahawa biasanya kakitangan dibenarkan menggunakan aplikasi media sosial yang popular pada peranti pemerintah mereka, walaupun kadangkala aplikasi tertentu dilarang kerana risiko keselamatan. TikTok menjadi salah satu yang Disember lalu.

Tanggapan Platform

TikTok sebelumnya mengatakan bahawa ia tidak menyimpan data pengguna AS di China. Ini bermaksud bahawa orang Cina tidak dapat mengakses maklumat ini. Maklumat tersebut disimpan di bawah undang-undang AS. Tetapi terdapat keprihatinan lama di AS mengenai China dan kurangnya keselamatan kebebasan bersuara dan internet mereka. Orang ramai khuatir bahawa maklumat itu masih akan sampai ke tangan orang Cina.

Jurucakap TikTok telah mengatakan bahawa dia ingin bertemu dengan beberapa penggubal undang-undang untuk membincangkan isu-isu tersebut. “Walaupun kami menganggap kebimbangan itu tidak berasas, kami memahaminya dan terus memperkuat perlindungan kami sambil meningkatkan dialog kami dengan penggubal undang-undang untuk membantu menjelaskan dasar kami,” katanya.

Dasar Privasi TikTok

Apabila anda melihat dasar privasi TikTok, anda melihat bahawa mereka mengumpulkan banyak maklumat mengenai anda yang boleh dikongsi. Ini mungkin berbahaya. Mereka mengumpulkan data mengenai lokasi, mesej, dan tingkah laku menyemak imbas anda.

“Kami mengumpulkan maklumat tentang perangkat yang Anda gunakan untuk mengakses Platform, termasuk alamat IP Anda, pengenal peranti unik, model peranti anda, pembawa mudah alih anda, pengaturan zon waktu, resolusi layar, sistem operasi, nama dan jenis aplikasi dan fail, penekanan tombol corak atau irama, dan platform. “

Dan ketika itulah anda memilih untuk tidak memautkan rangkaian sosial lain ke akaun anda. Setiap kali anda memasukkan maklumat ke dalam aplikasi, ia akan digunakan untuk membuat profil pengguna. Dengan hanya menyediakan profil di platform, anda sudah memberi mereka banyak. Dan sebelum anda menyiarkan sesuatu.

Tetapan Keselamatan

Mungkin baik untuk mengetahui bahawa tetapan keselamatan lalai di TikTok bukanlah yang terbaik untuk privasi anda. Apabila anda masuk ke akaun anda dan mengklik “Privasi dan Keselamatan” anda akan menemui beberapa pilihan untuk menjadikan pengalaman TikTok anda sedikit lebih selamat. Di bawah “Keselamatan”, Anda dapat melihat bahawa tetapan lalai untuk kebanyakan pilihan adalah “Semua Orang”. Anda mungkin mahu mempertimbangkannya semula dan mengubahnya supaya hanya orang yang dapat melihatnya. Terutama jika anda masih di bawah umur menggunakan platform. Kerana sedihnya ada banyak orang dalam talian yang mempunyai niat buruk.

Pemberian Amal

Di tengah-tengah semua kontroversi ini TikTok mengikuti syarikat teknologi besar lain dalam memerangi krisis korona. Syarikat itu mengumumkan minggu lalu bahawa mereka akan menyokong peribadi perubatan, guru, dan masyarakat. TikTok telah menyisihkan $ 250 juta untuk melakukannya. Selain itu, mereka menyerahkan ruang iklan kepada organisasi kesihatan awam dan perniagaan yang ingin dibina semula, bernilai $ 125 juta lagi.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me