Pergolakan dalam Rakaman Kelas Dalam Talian dan Persidangan Video, juga disebut Zoombombing | VPNoverview.com

Biro Penyiasatan Persekutuan AS menghantar amaran untuk memerhatikan perampas yang cuba memasuki kelas dalam talian dan mesyuarat video atau telekonferensi di tengah-tengah krisis koronavirus. Di seluruh dunia, banyak sekolah dan perniagaan telah melaporkan orang asing menyusup dan mengganggu sesi “tertutup” mereka. Ada yang hanya prankter, yang lain tidak dikenali dengan mulut. Tetapi ia boleh melangkah lebih jauh dari itu, jika penjenayah siber mula menerobos masuk.


Lonjakan dalam Persidangan Video Muncul dengan Risiko Sendiri

Banyak sekolah dan perniagaan mencuba cara baru untuk terus berhubung dalam masa sosial ini, penutupan sekolah dan bekerja dari rumah. Malangnya bagi kebanyakan orang, persidangan video dan alat kolaborasi dalam talian adalah medan yang agak baru. Ramai yang belajar menggunakan aplikasi dengan cepat dan sering kekurangan pengetahuan untuk menyekat “tetamu” yang tidak diingini atau percubaan rampasan.

Terdapat beberapa cara penceroboh untuk memasuki mesyuarat dalam talian. Pertama, beberapa alat kolaborasi mempunyai risiko keselamatan dan privasi mereka sendiri. Kedua, terdapat beberapa langkah yang dapat dilakukan oleh tuan rumah dan peserta untuk melindungi persidangan video dengan lebih baik, tetapi sering kali tidak tahu atau tidak disedari. Suka tidak berkongsi pautan pertemuan di media sosial. Tidak membenarkan sesiapa berkongsi skrin mereka. Atau melakukan panggilan terus untuk mengira jumlah peserta yang dijemput dan sebenarnya.

Zoombombing semakin teratur

Telah terjadi lonjakan insiden Zoombombing sejak perhatian di media. Kedai-kedai seperti BBC dan New York Times menggunakan ‘trend’, yang juga bermaksud bahawa lebih banyak kanak-kanak ingin terlibat di dalamnya. Bilangan tempat dalam talian di mana anda boleh mengatur serbuan Zoom bertambah dengan pesat.

Zum persidangan zum dikongsi di tempat seperti Discord, Reddit, dan Twitter, dengan Discord menjadi yang paling popular. Biasanya, remaja berada di belakang serangan Zoom. Serbuan sering dirakam dan kemudian dimuat naik di YouTube atau TikTok. Sepertinya YouTube tidak memiliki masalah dengan video ini, jadi tidak termasuk kandungan yang bertentangan dengan dasar laman web. Sebilangan besar permintaan Zoombombing dibuat oleh remaja yang ingin mencabul rakan sekerja atau guru mereka yang tidak disukai.

Beberapa Sekolah Terjejas

Baru-baru ini, dua sekolah tempatan telah memberitahu FBI mengenai orang asing yang merosakkan kursus dalam talian. Satu sekolah yang berpusat di Massachusetts melaporkan bahawa “semasa seorang guru sedang menjalankan kelas dalam talian menggunakan Zoom, seorang individu yang tidak dikenali didail ke dalam kelas. Individu ini menjerit tidak senonoh dan kemudian menjerit alamat rumah guru di tengah arahan ”. Sekolah kedua yang berpusat di Massachusetts melaporkan pertemuan Zoom diakses oleh individu yang tidak dikenali. Dalam kejadian ini, individu tersebut mempamerkan tatu swastika.

Di tempat lain di AS, sebuah sekolah menengah di California hendak mengadakan perjumpaan Zoom pertamanya ketika beberapa pengguna yang tidak dikenali menyertai teleconference dan mula melaungkan kata-kata N, sementara gambar-gambar porno jarak dekat mengambil alih layar tengah. Begitu juga, kelas Zoom pertama seorang profesor Universiti Negeri Arizona menjadi salah apabila salah seorang peserta menggunakan ciri Zoom untuk memaparkan gambar dan video cabul.

Fenomena rampasan dalam talian bukan sahaja berlaku di AS. Sebagai contoh, hanya beberapa hari yang lalu di Norway, sebuah sekolah terpaksa melepaskan pelajaran dalam talian menggunakan alat tersebut setelah seorang lelaki berjaya merayap ke dalam kelas maya dan mendedahkan dirinya kepada sekumpulan kanak-kanak berusia sembilan tahun. Sejak itu sekolah telah beralih ke platform komunikasi yang berbeza.

Zoombombing Bukan sahaja Berlaku pada Zoom

Perkataan “zoombombing” merujuk kepada perjumpaan Zoom yang tidak diingini oleh individu atau individu atau jenis persidangan video yang lain, dalam hal ini. Bentuk pencerobohan ini secara teorinya boleh berlaku di platform lain. Hanya Zoom yang menjadi salah satu alat yang lebih popular dan digunakan secara meluas, sekarang kerana krisis coronavirus memaksa banyak orang bekerja dan belajar dari rumah.

Keprihatinan terbesar ialah orang-orang menggunakan alat kolaborasi jenis ini terlalu cepat kerana keadaan yang kita hadapi tanpa meluangkan masa untuk membiasakan diri dengan ciri dan tetapannya. Juga, konferensi video kini digunakan pada skala yang berbeza dengan banyak cara baru. Ini bermaksud aplikasi juga perlu disesuaikan.

Oleh kerana serbuan menjadi lebih utama, penyelenggara mesyuarat menjadi lebih baik dalam mendapatkan saluran mereka. Zoom juga bekerja keras untuk meningkatkan keselamatan dan privasi mereka setelah semua kritikan yang mereka alami selama sebulan terakhir.

Strategi Pencegahan Rampasan Dalam Talian

Berikutan kejadian trolling, University of California menerbitkan beberapa petua yang sangat praktikal untuk mencegah zoombombing, seperti yang dilakukan oleh Zoom di blog mereka pada 20 Mac 2020. Ini termasuk:

  • Menggunakan ciri ruang menunggu
  • Menguruskan perkongsian skrin
  • Memerlukan log masuk kata laluan
  • Melumpuhkan pemindahan fail
  • Biasakan diri anda dengan tetapan dan ciri yang berbeza

Selanjutnya, FBI menambahkan langkah-langkah pengurangan berikut:

  • Hanya berikan pautan terus kepada orang tertentu
  • Jangan membuat mesyuarat atau bilik darjah menjadi umum
  • Pastikan pengguna menggunakan aplikasi akses jarak jauh versi terbaru
  • Urus pilihan skrin
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me