Penyelidik Universiti Carnegie Mellon Melancarkan Aplikasi Privasi IoT | VPNoverview.com

Minggu ini, penyelidik CyLab, institut penyelidikan keselamatan dan privasi Universiti Carnegie Mellon, melancarkan aplikasi Pembantu Internet of Things (IoT). Aplikasi baru ini memberitahu pengguna mengenai teknologi IoT apa yang ada di sekitar mereka dan data apa yang mereka kumpulkan.


Pasar IoT yang berkembang pesat

Sejak awal tahun 2010, jumlah peranti IoT meningkat 31% dari tahun ke tahun kepada 8.4 bilion pada tahun 2017. Anggarannya berbeza-beza, tetapi dijangkakan akan ada 25 hingga 30 bilion peranti yang digunakan pada akhir tahun ini. Nilai pasaran global IoT diunjurkan mencapai trilion.

Dalam hal ini, pengguna lebih berhubung berbanding sebelumnya. Elektronik pengguna juga merangkumi segmen terbesar dari semua peranti IoT. Peranti ini sering dibahagikan kepada ruang pengguna, komersial, perindustrian dan infrastruktur.

Lebih-lebih lagi, pada masa ini terdapat sejumlah perkembangan teknologi yang menggemari penggunaan IoT. Selama bertahun-tahun akan datang, ‘Home’ akan menjadi segmen yang paling cepat berkembang. Ini akan didorong oleh pertumbuhan pesat dalam peranti rumah pintar dan juga alat pakai.

Pengguna Selalunya Tidak Menyedari Data yang Dijejaki

Malangnya, apabila bilangan peranti yang disambungkan IoT dan Bluetooth bertambah, begitu juga jumlah data yang sedang dilacak. Ini mungkin berlaku dengan pengetahuan pengguna atau tanpa.

“Orang-orang yang menavigasi lanskap digital Internet hari ini dihujani pemberitahuan mengenai bagaimana data mereka dilacak. Tetapi dalam dunia fizikal, di mana peranti IoT mengesan semua jenis data, hanya sedikit – jika ada – pemberitahuan yang diberikan “, kata Daniel Tkacik, wakil Universiti Carnegie Mellon,.

Profesor Norman Sadeh, seorang anggota fakulti CyLab di Institut Penyelidikan Perisian dan Carnegie Mellon dan penyelidik utama mengenai projek ini, menambahkan: “Kerana undang-undang baru seperti Peraturan Perlindungan Data Umum (GDPR) dan Akta Privasi Pengguna California (CCPA), orang memerlukan untuk dimaklumkan mengenai data apa yang dikumpulkan mengenai mereka. Mereka juga perlu diberi beberapa pilihan untuk proses ini. “

Aplikasi Pembantu Internet Perkara (IoT)

Untuk membantu orang mengawal privasi mereka, sekumpulan penyelidik Carnegie Mellon membuat aplikasi, bersama dengan keseluruhan infrastruktur sokongan, untuk mengatasi masalah ini. Aplikasi Pembantu Internet Perkara (IoT) dilancarkan minggu ini. Aplikasi ini memberitahu pengguna tentang teknologi IoT apa yang ada di sekitar mereka dan data apa yang mereka kumpulkan. Aplikasi ini tersedia untuk kedua-dua telefon iOS dan Android.

“Pertimbangkan kamera awam dengan kemampuan pengecaman wajah dan pengecaman pemandangan. Bluetooth beacon secara diam-diam mengesan lokasi anda di pusat membeli-belah. Atau loceng pintu pintar atau pembesar suara pintar jiran anda. Aplikasi Pembantu IoT akan membolehkan anda menemui peranti IoT di sekitar anda. Ia juga akan memberitahu anda mengenai data yang mereka kumpulkan. Sekiranya peranti ini menawarkan pilihan privasi seperti memilih masuk atau keluar dari pengumpulan data, aplikasi akan membantu anda mengakses pilihan ini ”, salah seorang penyelidik menjelaskan.

Sekarang ini, beberapa ruang awam yang berada di bawah pengawasan mungkin mempunyai tanda. Ini mungkin, misalnya, mengatakan “Kawasan ini dalam pengawasan”. Oleh itu, orang-orang di sekitar peranti disedari bahawa ia boleh menjadi rakaman video. Tetapi Profesor Norman Sadeh mengatakan bahawa ini tidak mencukupi. “Tanda-tanda ini tidak memberitahu anda apa yang sedang dilakukan dengan rakaman anda.” Berapa lama rakaman akan disimpan? Adakah ia menggunakan pengecaman wajah? Maklumat siapa yang akan dikongsi bersama?

Portal Dalam Talian untuk Pemilik Peranti

Pengguna akhir boleh menggunakan aplikasi untuk melihat maklumat mengenai peranti IoT di sekitarnya. Pemilik peranti IoT, sebaliknya, juga boleh menggunakan portal dalam talian berasaskan awan untuk menerbitkan kehadiran sumber peranti IoT mereka sendiri. Untuk melakukan ini, mereka bebas menggunakan daftar yang disediakan melalui infrastruktur privasi yang dibangunkan di CMU. Templat yang dibuat sebelumnya memudahkan untuk menambahkan pelbagai peranti IoT yang berbeza ke pendaftaran, termasuk peranti luar rak.

Organisasi seperti pengendali pusat membeli-belah, pemilik kedai, universiti, atau individu boleh meminta penciptaan pendaftar di mana mereka dapat mengawal penerbitan teknologi IoT di berbagai bidang. Infrastruktur dihoskan di cloud dan direka agar mudah digunakan.

“Kami telah berjaya untuk anda,” kata Profesor Norman Sadeh. “Yang perlu anda lakukan ialah mula menambahkan sumber IoT anda sehingga anda dapat mematuhi undang-undang privasi hari ini.”

Membangun Infrastruktur Privasi IoT

Aplikasi Pembantu Internet Perkara (IoT) adalah sebahagian daripada Projek Pembantu Privasi Peribadi. Ia terdiri daripada dua komponen utama. Pertama, aplikasi mudah alih Pembantu IoT. Orang boleh memuat turun aplikasi ini di telefon pintar mereka untuk mengetahui teknologi IoT di sekitar mereka dan amalan data mereka. Kedua, koleksi Daftar Sumber Daya IoT yang semakin meningkat. Di sini orang dapat menghebahkan kehadiran sumber IoT dan amalan data mereka di kawasan yang berbeza.

“Kami membayangkan pembantu privasi yang diperibadikan sebagai agen pintar yang mampu mempelajari pilihan privasi pengguna mereka dari masa ke masa, mengkonfigurasi banyak tetapan secara automatik, dan membuat banyak keputusan privasi bagi pihak mereka. Melalui interaksi yang disasarkan, pembantu privasi akan membantu pengguna mereka lebih memahami kesan yang berkaitan dengan pemprosesan data mereka, dan memberi kuasa kepada mereka untuk mengendalikan pemprosesan sedemikian secara intuitif dan berkesan, ”jelas laman web projek. Sebagai contoh, penyelidik juga meneroka idea untuk menambahkan “dorongan” ke aplikasi, atau pemberitahuan yang akan memberitahu pengguna tentang data yang mereka kongsi.

Sebagai nota kaki: tahukah anda bahawa konsep rangkaian peranti pintar telah dibincangkan seawal tahun 1982, dengan mesin layan diri Coca-Cola yang diubah suai di Universiti Carnegie Mellon menjadi alat pertama yang berhubung dengan Internet. Ia dapat melaporkan inventori dan sama ada minuman yang baru dimuat sejuk atau tidak.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me