Penstriman, menonton TV dan memuat turun meningkat berkat coronavirus. Filem dan siri mana yang ditonton orang? | VPNoverview.com

Sejak pengenalan langkah-langkah perlindungan untuk mengekang penyebaran koronavirus, perkhidmatan streaming, saluran televisyen dan laman torrent telah menyaksikan peningkatan mendadak jumlah pelanggan, penonton dan jumlah pengunjung. Pelbagai laporan media dan data penyelidikan mengesahkan trend ini, termasuk Forbes, Torrentfreak, dan Comscore. Walaupun ini mungkin bukan kejutan, sungguh mengejutkan bahawa filem dan siri mengenai wabak virus sangat popular. Televisyen langsung juga menyaksikan peningkatan jumlah penonton.


Jumlah Pelanggan Disney + Mingguan meningkat tiga kali ganda

Dari hari Sabtu, 14 Mac hingga Isnin, 16 Mac, jumlah pelanggan Disney + meningkat tiga kali ganda berbanding minggu sebelumnya. Ini adalah pertumbuhan terbesar untuk Disney + setakat ini pada tahun 2020. Peningkatan yang sangat dialu-alukan, kerana Disney terpaksa menutup taman tema mereka di AS, Eropah dan Asia kerana wabak COVID-19.

Apa yang Orang Tonton di Disney + semasa Wabak Coronavirus?

Berikutan langkah-langkah perlindungan yang lebih ketat yang berlaku kerana wabak COVID-19, Disney + memutuskan untuk meneruskan tarikh tayangan beberapa filem dan siri ke depan. Akibatnya, Ejen Frozen 2 dan Marvel dari S.H.I.E.L.D. sudah tersedia di Disney +. Oleh itu, tidak menghairankan bahawa kedua-dua filem ini berada dalam 10 filem dan siri Disney + yang paling popular, bersama dengan beberapa filem klasik, Disney + Originals dan siri kanak-kanak yang baru dilancarkan.

Filem dan siri yang popular di Disney+
1. Beku 2
2. Raja Singa (2019)
3. Beku
4. Rumah Kelab Mickey Mouse
5. Ejen Marvel S.H.I.E.L.D.
6. Star Wars: Perang Clone
7. Moana / Vaiana
8. Orang Mandolorian
9. Sofia Yang Pertama
10. Aladdin (2019)

Netflix telah Melihat Pertumbuhan Pangkalan Pelanggannya sebanyak 47%

Netflix telah berjalan dengan baik selama bertahun-tahun, tetapi nampaknya wabak COVID-19 meningkatkan angka mereka lebih jauh. Netflix telah menyaksikan asas pelanggannya meningkat 47% antara 14 dan 16 Mac. Ini disokong oleh data yang dilaporkan oleh Forbes, yang berdasarkan kumpulan pengguna Netflix AS. Pemegang saham Netflix nampaknya berkongsi kepercayaan bahawa Netflix akan mendapat keuntungan daripada kesan kepompong. Walaupun banyak syarikat lain menghadapi penurunan harga saham mereka, saham Netflix meningkat 7% pada bulan Februari sahaja. Namun, menurut mesej di Yahoo, pertumbuhan dijangka perlahan dalam jangka masa panjang, atau jumlah pelanggan sekali lagi akan berkurang. Ini kerana Netflix adalah produk mewah dan dengan jangkaan kemerosotan ekonomi yang akan datang berikutan wabak coronavirus, langganan untuk produk ini cenderung dibatalkan.

Apa yang Orang Tonton di Netflix semasa Wabak Coronavirus?

Filem yang berkaitan dengan virus dan wabak virus pada masa ini sangat popular. Oleh itu, tidak dijangka bahawa dokumentari “Pandemic” menjadi tren di Netflix. Selain itu, filem dan siri berikut juga menarik banyak penonton:

Filem dan siri yang sedang popular di Netflix (AS)
1. Raja Harimau
2. Semua orang Amerika
3. Buatan Sendiri
4. Platform
5. Cinta itu Buta
6. Tom Segura: Ball Hog
7. Surat untuk Raja
8. Penghuni
9. Boss Baby: Kembali dalam Perniagaan
10. 100 Manusia

Di banyak negara orang menonton Netflix Amerika. Ini kerana pangkalan data Netflix AS mempunyai rangkaian filem dan siri yang jauh lebih luas. Akibatnya, banyak orang di luar AS mencari jalan untuk mengakses Netflix versi Amerika.

Beberapa Perkhidmatan Penstriman Melihat Jumlah Pelanggan Baru Berganda

Di beberapa negara, perkhidmatan penstriman menyaksikan peningkatan yang signifikan dalam jumlah pelanggan. Jurucakap perkhidmatan streaming Belanda Videoland melaporkan: “Ketika langkah-langkah perlindungan terhadap wabah coronavirus dilaksanakan, kami melihat jumlah pelanggan Videoland baru meningkat dua kali lipat.”

Videoland juga meluncurkan “Mocro Mafia” musim kedua lebih awal dari yang direncanakan kerana ada banyak permintaan dari pengguna karena langkah COVID-19 diberlakukan. “Sekarang banyak orang tinggal di rumah, Videoland dan pemeran Mocro Mafia menerima banyak pesan dari orang-orang yang meminta kami melepaskan musim baru sebelumnya.”

Perkhidmatan penstriman tempatan lain seperti Cinetree, perkhidmatan penstriman untuk filem arthouse, juga menyaksikan peningkatan jumlah pelanggan. “Jumlah kunjungan telah meningkat banyak dalam beberapa minggu terakhir”, kata pengasas Cinetree, Pelakon Hanna Verboom, dalam wawancara dengan surat kabar Belanda AD.

Perkhidmatan Streaming Menurunkan Kualiti Video

Atas permintaan Suruhanjaya Eropah, Netflix dan YouTube telah menurunkan kualiti video mereka buat sementara waktu. Ini kerana, peningkatan jumlah video yang disiarkan sebaliknya boleh membebani internet. Akibatnya, Pesuruhjaya Eropah, Thierry Breton, mengemukakan permasalahan ini ke perhatian beberapa syarikat teknologi. Amazon, Disney +, Apple TV +, Facebook dan Instagram juga telah menurunkan kualiti video mereka. Akibatnya, kualiti audio dan video dari video yang disiarkan sedikit lebih rendah, tetapi setidaknya internet tetap dapat diakses, bahkan untuk media yang melaporkan tentang wabah coronavirus..

Penarafan TV Naik Secara Mendadak, Berita dan Urusan Semasa Terutama Popular

Televisyen adalah salah satu bentuk media massa utama di banyak negara. Pada masa krisis, seperti dengan krisis coronavirus yang berlaku sekarang, ketika kebanyakan orang tinggal di rumah kerana keperluan, menonton TV menjadi lebih popular. Akibatnya, banyak saluran televisyen melihat peningkatan jumlah tontonannya yang ketara.

Di Belanda, organisasi bebas Stichting KijkOnderzoek meneliti tingkah laku melihat orang yang mesti tinggal di rumah sebagai sebahagian daripada langkah-langkah coronavirus. Dalam dua minggu terakhir, orang telah menonton televisyen secara langsung lima belas minit lebih lama setiap hari daripada biasa. Setakat ini, waktu tayangan pada tahun 2020 telah meningkat 33 minit sehari berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu. Program dalam genre bukan fiksyen sangat digemari. Program berita dan urusan semasa, seperti berita dan sidang media mengenai krisis VOCID-19, menyumbang 38% dari jumlah masa tontonan. Tidak mengejutkan, terdapat penurunan yang signifikan dalam jumlah acara sukan yang ditonton kerana ini telah banyak dibatalkan kerana COVID-19.

Torrents juga Melihat Peningkatan Frekuensi Muat Turun semasa Krisis Coronavirus

Menurut Torrentfreak telah terjadi lonjakan jumlah pengunjung ke situs torrent sejak tindakan perlindungan koronavirus diterapkan di Itali.

Juga melonjak adalah minat dalam filem “Contagion”. Filem ini adalah mengenai pandemik yang berkaitan dengan virus. Ia kini muncul dalam 10 torrents teratas yang paling banyak dimuat turun, walaupun filem ini dikeluarkan pada tahun 2011. Setelah kumpulan torrent YTS melancarkan dua rangkap baru “Contagion” minggu lalu, filem itu dimuat beratus-ratus ribu kali, cukup untuk memperoleh tempat dalam 10 teratas mingguan filem Torrentfreak yang paling banyak dimuat turun. Menurut Torrentfreak, ini adalah kali pertama filem yang lebih tua melangkah ke 10 senarai teratas beberapa tahun selepas pertama kali dilancarkan..

Filem dan Siri mana yang paling banyak dimuat turun semasa Wabak Coronavirus?

Seperti biasa, senarai 10 teratas Torrentfreak terdiri terutamanya dari filem yang baru dikeluarkan. Walau bagaimanapun, adalah luar biasa bahawa filem Contagion yang berusia hampir 10 tahun telah mendapat tempat dalam senarai 10 teratas ini.

10 muat turun torrent teratas
1. Star Wars: Episod IX
2. Lelaki Yang Tidak Terlihat
3. 1917
4. Sonic: Landak
5. Jumanji: Tahap Seterusnya
6. Pemburuan
7. Beku 2
8. Ke hadapan
9. Penularan
10. Jurubank

Senarai ini juga merangkumi Frozen 2, walaupun filem ini tersedia secara sah melalui Disney +. Menariknya, sebilangan orang lebih suka memuat turun filem ini melalui rangkaian torrent daripada melanggan perkhidmatan streaming, walaupun mereka berisiko mendapat denda muat turun yang teruk.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me