Pengkomputeran Kuantum Dilihat sebagai Ancaman terhadap Keselamatan Siber | VPNoverview.com

Perlumbaan antara Amerika Syarikat dan China untuk ketuanan kuantum sedang berlangsung. Namun, kedatangan pengkomputeran kuantum mengancam untuk memusnahkan sistem keselamatan siber semasa dan menjadikan teknik enkripsi masa kini menjadi usang. Ini mengancam semua maklumat yang kini dilindungi oleh teknik kriptografi masa kini.


Perlumbaan dihidupkan

Pengkomputeran kuantum berpotensi mengatasi masalah yang tidak dapat dilakukan oleh komputer klasik. Ia dilihat sebagai sempadan teknologi seterusnya yang akan mengubah dunia. Pencarian ketuanan pengkomputeran kuantum bukan sekadar perlumbaan antara China dan Amerika Syarikat. Negara-negara lain seperti Eropah, Australia dan Kanada melihatnya sebagai keutamaan geopolitik.

Kelebihan memiliki komputer pertama yang menjadikan semua komputer lain usang akan sangat besar. Ini akan memberikan kelebihan ekonomi, ketenteraan dan kesihatan awam kepada pemenang perlumbaan dunia maya ini. Pengkomputeran kuantum dapat digunakan untuk mengoptimumkan perubahan iklim dan model ramalan cuaca. Ini juga dapat digunakan untuk mencapai pengiriman produk yang lebih cepat dan biaya yang lebih rendah untuk barang-barang pembuatan.

Walaupun kemajuan dalam pengkomputeran seperti pengkomputeran kuantum dapat mengubah hidup, dengan itu perlunya kemajuan yang setara dalam keselamatan siber.

Ancaman Pengkomputeran Kuantum terhadap Keselamatan Siber

Matlamat utama keselamatan siber adalah mencegah pelanggaran data dan memelihara integriti data dengan menggunakan kriptografi kunci awam. Walau bagaimanapun, kekuatan pengkomputeran komputer kuantum yang dijangkakan akan dapat mematahkan sistem penyulitan yang paling canggih hari ini dalam beberapa hari atau jam.

Oleh itu, teknologi kuantum dilihat sebagai risiko keselamatan yang serius bagi syarikat dan individu. Kekuatan seperti itu di tangan penjenayah siber akan meletakkan maklumat peribadi dan kewangan yang disimpan di cakera keras atau awan di bawah ancaman besar. Pertukaran maklumat yang berlaku semasa pembelian dalam talian atau ketika e-mel kerja diakses dari jarak jauh, misalnya, tidak lagi aman.

Semua Data Berisiko

Semua data akan terancam serangan dari penjenayah siber atau pelaku jahat lain. Data peribadi, rekod bank dan kesihatan, serta rahsia ketenteraan dan negara semuanya boleh diancam. Pasaran kewangan global dan risikan rahsia kerajaan tidak lagi selamat.

Selain itu, bukan sahaja teknik enkripsi hari ini tidak selamat di dunia pasca-kuantum, tetapi data yang dienkripsi hari ini juga tidak selamat. “Penyerang dapat merakam komunikasi selamat kita hari ini dan mematahkannya dengan komputer kuantum bertahun-tahun kemudian. Semua rahsia hari ini akan hilang, ”kata Tanja Lange, profesor kriptologi di Universiti Teknologi Eindhoven, Belanda.

Menurut Lang, algoritma kuantum sudah ada yang dapat mematahkan semua teknik kriptografi yang digunakan untuk mendapatkan sambungan di internet. Yang diperlukan adalah kekuatan komputer kuantum yang dinanti-nantikan agar semua data dunia berada di bawah belas kasihan pelaku jahat.

Apa yang Dilakukan untuk Menangani Ancaman ini

Dalam menghadapi ancaman seperti itu, syarikat-syarikat sudah menuntut penyelesaian, walaupun pengkomputeran kuantum masih pada tahap eksperimen. Sebagai tindak balas, Suruhanjaya Eropah telah menyediakan konsortium penyelidikan yang dipanggil PQCRYPTO dengan dana € 3.9 juta. Konsortium, yang dipimpin oleh Lange, ditugaskan untuk mengembangkan teknik kriptografi baru yang akan selamat di dunia pasca-kuantum.

Perusahaan swasta seperti IBM, Google dan Microsoft juga melakukan penyelidikan untuk merancang teknologi kriptografi yang tahan terhadap serangan kuantum. Penyelidikan algoritma penyulitan selamat kuantum dilihat sangat penting untuk mempersiapkan apa yang disebut sebagai “techpocalypse”.

Tempat VPN di Dunia Pasca-Kuantum

Pada masa ini, penyelesaian keselamatan siber untuk pengguna dan perniagaan sangat bergantung pada rangkaian peribadi maya (VPN) untuk lapisan perlindungan tambahan. Untuk memberikan keselamatan dalam talian, VPN menggunakan kriptografi untuk membuat terowong yang selamat antara pengguna dan Internet.

Namun, dengan kedatangan komputer yang mampu memecahkan teknik kriptografi hari ini, teknologi VPN berisiko menjadi usang jika tidak berkembang untuk mengikuti.

Akibatnya, usaha telah dilakukan untuk menyiapkan VPN untuk dunia pasca-kuantum. Microsoft misalnya, telah memulakan Projek Post Quantum NIST, yang ingin menggabungkan perisian OpenVPN dengan kriptografi tahan post-kuantum.

VPN juga sedang dianggap sebagai penyelesaian jangka pendek yang mungkin terjadi di dunia pasca-kuantum untuk melindungi aplikasi yang tidak siap dengan kuantum. Oleh kerana VPN membolehkan aplikasi berjalan di dalamnya, VPN yang diamankan dengan kriptografi pasca-kuantum dapat digunakan di dunia pasca-kuantum untuk menjalankan aplikasi yang belum siap kuantum.

Sejauh mana Pengiraan Kuantum

Komputer kuantum pada masa ini sangat sensitif terhadap gangguan bunyi, suhu dan getaran. Ini menjadikan mereka sangat tidak stabil dan mengehadkan daya pengkomputeran mereka, menjadikannya tidak jauh lebih baik daripada komputer masa kini.

Walaupun begitu, ada yang meramalkan bahawa komputer kuantum komersial pertama akan datang seawal 2022. Ini nampaknya tidak realistik bagi kebanyakan orang. Sebilangan besar ahli teori menjangkakan bahawa teknologi kuantum akan menjadi teknologi yang dikembangkan sepenuhnya pada tahun 2025.

Sejajar dengan ini, dijangka 10 tahun atau lebih sebelum komputer kuantum yang kuat dan stabil akan beroperasi yang dapat memecahkan kriptografi kunci awam hari ini, menjadikannya usang.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me