Keselamatan Siber: Ciri Komunikasi Kuantum Yang Paling Hebat | VPNoverview.com

Komunikasi kuantum disebut-sebut sebagai jawapan kepada semua masalah keselamatan siber semasa. Bagaimanakah keselamatan komunikasi kuantum berfungsi dan benar-benar sangat mudah?


Teknologi Kuantum Dijelaskan

Serta kemajuan dalam pengkomputeran kuantum, ada kemajuan pesat dalam pengembangan jaringan komunikasi kuantum. Ini diperlukan untuk menyatukan komputer kuantum dan membentuk internet kuantum.

Rangkaian komunikasi kuantum, seperti komputer kuantum, menggunakan qubit untuk komunikasi. Qubits adalah setara dengan bit dan bait sistem digital. Walau bagaimanapun, tidak seperti bit yang hanya boleh mempunyai keadaan sama ada sifar atau satu, qubit boleh mempunyai keadaan kedua-dua sifar dan satu pada masa yang sama.

Kemampuan qubit untuk menahan beberapa keadaan sekaligus menjadikan komputer kuantum begitu cepat dalam menyelesaikan masalah yang kompleks. Daripada menyelesaikan setiap kemungkinan jawapan untuk satu masalah satu demi satu, komputer kuantum dapat menggunakan semua kemungkinan jawapan pada masa yang sama.

Peningkatan Keselamatan Siber untuk Rangkaian Komunikasi Quantum dan Internet

Negara-negara, terutama China dan AS, bergegas mengembangkan jaringan komunikasi kuantum. Ini kerana mereka diharapkan dapat menyediakan saluran komunikasi dan internet yang sangat selamat. Di dunia di mana cyberwarfare menjadi semakin biasa, tarikannya jelas.

Walaupun demikian, seperti yang dibahas dalam artikel sebelumnya, kedatangan pengkomputeran kuantum dilihat sebagai ancaman terhadap sistem keselamatan siber saat ini. Pengkomputeran kuantum akan menjadikan teknik enkripsi masa kini menjadi usang. Namun, ini tidak akan diperlukan dalam dunia jaringan kuantum dan internet kuantum.

Para saintis telah memulakan usaha untuk mengembangkan protokol kriptografi kuantum baru yang siap untuk kedatangan internet kuantum. Pada masa ini, saintis sedang menguji pengekodan mesej dalam keadaan kuantum.

Menjamin Rangkaian Komunikasi Quantum dan Internet

Komunikasi kuantum diharapkan menjadi sangat selamat berkat undang-undang mekanik kuantum. Hukumnya sedemikian rupa sehingga jika pesan dikodekan dalam keadaan kuantum, pesan itu secara automatik rosak jika seseorang berusaha memintasnya dan membacanya.

Ini kerana mengukur keadaan kuantum segera mengubahnya. Akibatnya, sebarang mesej yang dikodkan dalam keadaan kuantum akan rosak sekiranya ada yang cuba memintasnya. Oleh itu, pada dasarnya mustahil untuk mendengar perbualan kuantum. Pengetahuan akan dapat dikongsi antara dua pihak yang tidak dapat dipintas oleh pihak ketiga.

Kemampuan untuk membuat kod dan menyahkod mesej akan menjadi salah satu ciri paling kuat dari internet kuantum.

Bagaimana Komunikasi Kuantum Berfungsi?

Qubits berkongsi maklumat melalui proses yang disebut keterlibatan. Untuk dua pihak dapat berkomunikasi, mereka mesti membuat sepasang qubit yang terjerat dan kemudian berkongsi masing-masing pasangan. Setelah qubit terjerat, pasangan qubit akan mempunyai keadaan yang sama.

Sekiranya salah satu pihak ingin menghantar mesej kepada yang lain, pengirim mesti membuat qubit ketiga yang menyimpan mesej tersebut. Untuk mengirim mesej, pengirim harus mengambil “pengukuran” pada keadaan pasangan qubitnya dan qubit mesej secara bersamaan. Melakukan pengukuran melibatkan dua qubit ini dan memutuskan ikatan antara pasangan qubit asal.

Namun, dalam melakukan pengukuran pasangan qubit penerima kemudian mempunyai keadaan yang sama dengan qubit pesan sebelum pengukuran diambil. Mesej telah “teleport” dari qubit mesej ke qubit penerima.

Adakah Kriptografi Kuantum Memberi Perlindungan Tanpa Fool?

Komunikasi dan kriptografi kuantum menjanjikan internet kuantum masa depan yang tidak dapat diretas. Malangnya, ini tidak mungkin berlaku. Walau seberapa hebat teknologinya, ia selalu mempunyai antara muka manusia, yang sering menjadi penghubung yang lemah.

Perlu diingat bahawa teknologi yang sangat selamat dan sangat selamat tidak akan berlaku sekiranya individu menyalahgunakannya. Menyediakan individu dengan sambungan terenkripsi kuantum tidak akan berguna jika mereka kemudian menggunakan kata laluan yang lemah, berkongsi kata laluan atau mengklik pautan yang tidak sepatutnya. Dalam dunia kuantum, penyerang masih boleh menunggu individu untuk mendedahkan kunci kuantum yang sangat selamat dan mencurinya.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map