Kemas kini Zum: Platform Terus Berjuang | VPNoverview.com

Kami telah melaporkan masalah yang dihadapi Zoom di sekitar privasi dan keselamatan semasa krisis korona. Malangnya, masalahnya belum dapat diselesaikan. Ketua Pegawai Eksekutif Zoom mengumumkan pada awal April bahawa mereka bekerja keras untuk menyelesaikan masalah. Zoom telah menjadi sangat popular sekarang kerana orang ramai di rumah.


Bekas Ketua Keselamatan Facebook Dihidupkan

Zoom menjawab semua kritikan tersebut dengan mengambil langkah lain untuk memperbaiki masalah privasi dan keselamatan. Syarikat itu mengumumkan pada 8 April bahawa mereka telah membawa bekas ketua keselamatan Facebook, Alex Stamos. Dia akan bertindak sebagai perunding luar, membantu menyelesaikan masalah keselamatan. Stamos didekati oleh Zoom setelah dia menyiarkan utas di Twitter, memberikan cadangan untuk menyelesaikan beberapa masalah keselamatan mereka.

Syarikat ini juga telah menubuhkan lembaga privasi dan keselamatan yang sama sekali baru. Sebilangan anggota adalah ketua keselamatan dari syarikat besar seperti VMware, Netflix, Uber, dan Electronic Arts. Mereka semua akan berperanan memberi nasihat kepada CEO tentang bagaimana menangani tugas besar yang ada di hadapannya.

Zum Disaman oleh Pemegang Saham

Salah satu pemegang saham Zoom menuntut syarikat itu kerana “terlalu banyak mengukur keselamatannya”. Dia mendakwa bahawa dia telah kehilangan wang setelah semua publisiti buruk di sekitar kekurangan keselamatan. Perhatian media ini menyebabkan penurunan harga sahamnya.

Ini bukan satu-satunya tuntutan mahkamah yang mungkin dihadapi oleh Zoom. Bulan lalu syarikat itu disaman kerana mereka telah berkongsi data dengan Facebook.

Data Pengguna Dihantar ke China

Para penyelidik mendapati bahawa beberapa data pengguna Zoom telah dikendalikan di China. Beberapa panggilan yang dibuat di Amerika Utara disalurkan melalui China. Data tersebut kadangkala merangkumi kunci penyulitan. Kekunci ini dapat digunakan untuk membuka kunci perbualan yang telah disimpan. Zum mengawal kunci penyulitan ini, kerana platform ini tidak disulitkan dari hujung ke hujung. Oleh itu, ia dapat mengakses panggilan pengguna.

Biasanya panggilan disambungkan melalui pelayan berdekatan. Tetapi bila-bila masa anda tidak dapat berhubung, kerana penggunaan puncak misalnya, anda akan melalui pusat data sekunder. Zoom menjelaskan bahawa ketika meningkatkan kapasiti pelayan mereka, secara tidak sengaja membiarkan dua pusat data China menerima panggilan. Pusat data ini hanya berfungsi sebagai cadangan sekiranya berlaku kesesakan rangkaian.

Zoom telah menerapkan peraturan untuk mencegah akses yang tidak sah ke kandungan ini – walaupun harus diperdebatkan bahawa semua akses tidak sah, kerana itu adalah pertemuan pribadi. Masalahnya ialah pihak berkuasa China dapat menuntut agar Zoom menyerahkan kunci penyulitan sehingga orang Cina dapat melihat apa yang ada di pelayan mereka. Masalahnya telah diperbaiki, tetapi tidak jelas pengguna mana, atau berapa banyak, yang terpengaruh.

Sekolah telah Melarang Platform

Kebimbangan yang semakin meningkat mengenai privasi dan keselamatan telah menyebabkan larangan Zoom di beberapa sekolah. Sekolah tidak akan duduk-duduk dan menunggu semua masalah dapat diselesaikan. New York City telah melarang Zoom sepenuhnya. Sebaliknya, mereka meminta sekolah untuk bekerjasama dengan Microsoft Teams. Sekolah di Nevada mengambil langkah serupa untuk mengelakkan persekitaran yang tidak selamat bagi guru dan pelajarnya.

Bukan hanya sekolah AS yang kehilangan kepercayaan terhadap keselamatan Zoom. Singapura juga telah menangguhkan penggunaan alat tersebut. Kementerian Pendidikan memutuskan perkara ini setelah pelajar menjadi mangsa Zoombomber.

Mencegah Zoombombing

Zoom telah mengambil beberapa langkah untuk mencegah “Zoombombing”. Mulai 5 April orang akan diminta menggunakan kata laluan untuk memasuki mesyuarat. ID Mesyuarat sering digunakan semula atau ditebak, yang menyebabkan orang menyerang perjumpaan orang lain. Zoom juga telah mengaktifkan ciri ruang tunggu secara lalai sehingga setiap orang yang ingin memasuki mesyuarat perlu diterima oleh tuan rumah.

Syarikat Besar dan Agensi Kerajaan Ban Zoom

Syarikat roket Elon Musk SpaceX baru-baru ini melarang pekerja menggunakan platform tersebut. Syarikat ini mengembangkan teknologi yang dianggap penting untuk keselamatan negara, kerana NASA adalah salah satu pelanggan terbesar SpaceX. Larangan ini berlaku setelah amaran FBI mengenai keselamatan Zoom.

Google juga telah memutuskan untuk melarang perisian Zoom dari komputer riba pekerja, kerana tidak memenuhi standard keselamatan mereka. Mereka masih membenarkan penggunaan platform melalui aplikasi dan penyemak imbas mudah alih.

Bukan hanya syarikat yang menangani larangan maklumat selamat Zoom, beberapa pemerintah juga mengambil langkah-langkah untuk memastikan keselamatan mereka.

Senat AS telah memberitahu anggotanya untuk tidak menggunakan aplikasi itu lagi. Taiwan dan Jerman juga telah membataskan penggunaan Zoom. Adalah masuk akal bahawa pihak berkuasa menyuarakan keprihatinan mereka mengenai platform ini, kerana pertemuan itu tidak disulitkan dari hujung ke hujung. Kerajaan takut maklumat mereka ditinggalkan di jalanan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me