Google Merancang Menghapus Kuki untuk Meningkatkan Privasi Pengguna | VPNoverview.com

Google merancang untuk menghentikan penggunaan kuki di Chrome dalam 2 tahun ke depan. Syarikat teknologi ingin melindungi model pendapatan dan privasi pengguna pada masa yang sama. Ia juga mengkritik keputusan pesaing untuk menyekat kuki pihak ketiga.


Rancangan Google untuk Kuki

Google menyusun rencananya untuk menghapuskan kuki dalam catatan bertajuk “Membangun web yang lebih peribadi: Jalan menuju menjadikan kuki pihak ketiga menjadi usang”. Dalam catatan ini, Justin Schuh – Pengarah, Kejuruteraan Chrome, menjelaskan bahawa Google telah melihat peningkatan privasi pengguna untuk beberapa waktu.

Karya ini bermula tahun lalu pada bulan Ogos ketika Google mengumumkan inisiatif privasi baru mereka yang disebut “Privacy Sandbox”. Inisiatif ini melihat pengembangan piawaian untuk meningkatkan privasi secara asasnya di web sambil tetap membenarkan web yang disokong iklan. Inisiatif baru ini diharapkan dapat memberikan penyelesaian alternatif yang akan menjadikan kuki pihak ketiga usang dalam dua tahun akan datang.

Inisiatif Kotak Pasir Privasi

Sebaik-baiknya, inisiatif Sandbox akan membolehkan pengiklan untuk menampilkan iklan yang relevan kepada pengguna sambil melindungi data mereka dan sejarah penyemakan imbas sebanyak mungkin. Google mempunyai model pendapatan berdasarkan iklan. Oleh itu, standard yang dicadangkan perlu membolehkan pengiklan menyampaikan iklan yang lebih relevan tanpa membenarkan mereka mengesan pengguna individu.

Dalam catatan bertarikh Ogos 2019, Shuh mengatakan: “Kami meneroka cara menyampaikan iklan kepada sekumpulan besar orang yang serupa tanpa membiarkan data mengenal pasti secara berasingan meninggalkan penyemak imbas anda – berdasarkan teknik Privasi Berbeza yang telah kami gunakan di Chrome selama hampir 5 tahun untuk mengumpulkan maklumat telemetri tanpa nama. “

Sebab Penolakan Google untuk Menyekat Kuki Pihak Ketiga

Google selalu menegaskan bahawa menyekat sokongan untuk kuki pihak ketiga tanpa memberikan alternatif akan merosakkan kesihatan web. Selanjutnya, menurut Google, menyekat kuki pihak ketiga dalam penyemak imbas Chrome-seperti Apple telah melakukan dengan Safari dan Mozilla dengan Firefox-akan mendorong penggunaan kaedah penjejakan alternatif seperti cap jari penyemak imbas.

“… kami percaya ini [menyekat kuki] mempunyai akibat yang tidak diingini yang boleh memberi kesan negatif kepada pengguna dan ekosistem web. Dengan melemahkan model perniagaan banyak laman web yang disokong iklan, pendekatan kuki yang terang mendorong penggunaan teknik legap seperti cap jari (penyelesaian invasif untuk menggantikan kuki), yang sebenarnya dapat mengurangkan privasi dan kawalan pengguna, ”kata Shuh.

Cap jari penyemak imbas mengumpulkan ciri kecil penyemak imbas untuk mengenal pasti orang yang menggunakannya secara unik. Tidak seperti kuki, cap jari lebih sukar dikesan, dan profil cap jari pengguna tidak dapat dihapuskan dengan mudah.

Apa itu Kuki dan untuk apa ia digunakan

Kuki adalah sebilangan kecil data yang dihantar dari laman web. Mereka disimpan di komputer pengguna oleh penyemak imbas web semasa pengguna menyemak imbas. Terdapat dua jenis kuki:

  • Kuki pihak pertama – ini dibuat oleh laman web yang mungkin dikunjungi oleh individu
  • Kuki pihak ketiga – ini dibuat oleh laman web lain yang memiliki sebahagian daripada kandungan di laman web ini. Contohnya termasuk iklan dan gambar

Kuki pihak pertama digunakan oleh syarikat untuk memudahkan pengalaman dalam talian orang dengan menyimpan maklumat penyemakan imbas. Dengan kuki, laman web dapat memastikan individu masuk, mengingati pilihan laman web dan memberikan kandungan yang relevan secara tempatan.

Kuki pihak ketiga digunakan oleh syarikat untuk mengesan aktiviti individu di internet dan juga kebiasaan melayari. Penerbit web dan syarikat pengiklanan menggunakan maklumat ini untuk menentukan iklan apa yang akan disasarkan kepada orang tertentu.

Kuki merupakan teras industri periklanan. Mereka membenarkan pengiklan menargetkan orang dengan iklan untuk laman web yang mereka lawati sebelumnya. Kuki juga memudahkan syarikat menentukan keberkesanan iklan tertentu dalam membuat pengguna internet melayari.

Penggunaan Kuki Pihak Ketiga

Ini adalah penggunaan kuki pihak ketiga yang dibantah oleh penyokong privasi dan sejak lama mengkritik syarikat kerana menggunakannya. Inisiatif privasi Google merancang untuk menghentikan kuki pihak ketiga ini. Namun, sementara itu, Google berhasrat untuk menerapkan beberapa teknik untuk membatasi kemampuan kuki pihak ketiga.

“Seperti yang telah kami umumkan sebelumnya, Chrome akan menghadkan penjejakan lintas tapak yang tidak selamat mulai bulan Februari, dengan memperlakukan kuki yang tidak menyertakan label SameSite sebagai pihak pertama sahaja, dan mewajibkan kuki berlabel untuk penggunaan pihak ketiga untuk diakses melalui HTTPS. Ini akan menjadikan kuki pihak ketiga lebih selamat dan memberi pengguna kawalan kuki penyemak imbas yang lebih tepat, ”kata Shuh.

Mulai Februari dan seterusnya, peraturan SameSite akan menghendaki pembangun yang ingin menggunakan kuki pihak ketiga untuk melabelnya secara jelas. Tambahan pula, perubahan ini bermaksud bahawa penjual iklan pihak ketiga perlu melalui Google untuk mendapatkan maklumat mengenai pengguna internet.

Sebilangan pengkritik mengatakan bahawa ini memberi kelebihan kepada Google dan sebenarnya menjadikan pasaran kurang adil dan selamat. “Ini menimbulkan masalah inti dari perspektif persaingan. Ini adalah satu lagi contoh Google mengurangkan akses pesaing iklan ke data dengan tujuan yang dinyatakan untuk melindungi privasi pengguna, “kata Dina Srinivasan, seorang peguam yang memfokuskan diri pada isu persaingan.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map