Data Ujian DNA Dalam Talian Rentan kepada Peretasan Genetik | VPNoverview.com

Perkhidmatan ujian genetik langsung ke pengguna ─ seperti GEDmatch, MyHeritage dan FamilyTreeDNA ─ di mana pengguna boleh memuat naik data DNA mereka, misalnya, mencari saudara, terdedah kepada ‘penggodaman genetik’. Amaran ini datang dari dua kumpulan penyelidikan, Michael Edge dan Graham Coop, dari University of California, Davis, dan juga dari Peter Ney et al., Yang mewakili University of Washington.


Perniagaan Booming Ujian Genetik

Kit ujian DNA di rumah telah menjadi sangat popular. Sebilangan besar orang merasa senang untuk mengetahui lebih banyak mengenai hubungan keturunan dan silsilah mereka, atau untuk mengira campuran etnik mereka. Selain itu, ujian DNA langsung ke pengguna kini boleh dilakukan dengan mudah dari keselesaan rumah sendiri dan dengan harga yang berpatutan. Oleh itu, tidak hairanlah bahawa ujian genetik adalah perniagaan yang berkembang pesat.

Setelah bertahun-tahun menjadi lebih banyak produk khusus, alat ujian DNA di rumah pasti menjadi arus perdana. Dianggarkan bahawa pasaran ujian DNA global, termasuk penjagaan kesihatan dan ujian DNA yang cepat, akan meningkat dari sekitar $ 2 bilion pada tahun 2018 menjadi $ 22 bilion pada tahun 2024. Setiap tahun, berjuta-juta orang mengambil ujian genetik untuk tujuan selain daripada maklumat perubatan, seperti ujian keturunan genetik.

Banyak Data Dimuat naik

Sebilangan besar alat ujian DNA di rumah dilengkapi dengan borang soal selidik yang mudah, arahan untuk mengumpulkan sampel DNA, panduan untuk cara mendaftarkan kit ujian DNA dan mengembalikannya ke syarikat, dan penjelasan ringkas mengenai apa yang diharapkan dari segi hasil. Tidak ada nama yang disertakan semasa menghantar kembali kit ujian. Juga, hasil yang diterima melalui surat adalah tanpa nama, untuk melindungi privasi orang tersebut.

Sebilangan perkhidmatan ujian genetik langsung ke pengguna membolehkan orang memuat naik maklumat genetik untuk mengetahui lebih banyak mengenai sejarah keluarga mereka dan, misalnya, untuk mencari saudara. Pangkalan data seperti itu juga digunakan oleh pemerintah untuk mengesan penjenayah melalui pertandingan DNA.

Selalunya, dengan persetujuan tersurat atau tersirat, nama penuh saudara mara dan kadang-kadang maklumat hubungan dimuat naik ke pangkalan data ini. Pada tahun 2019, lebih daripada 26 juta orang mendaftar di pangkalan data dari lima syarikat terbesar sahaja.

Maklumat Rentan kepada Penggodam

Dalam makalah mereka, penyelidik Michael Edge dan Graham Coop dari University of California, Davis, menyatakan bahawa data ini rentan terhadap penggodam. Masalahnya tidak berlaku untuk syarikat penjujukan DNA komersial, di mana pengguna harus mengirimkan air liur untuk mendapatkan akses ke data genetik mereka. Dengan pangkalan data awam, sebaliknya, kelemahannya banyak.

“Bahkan seseorang dengan sedikit kepakaran khusus dalam bidang genetik dan teknologi komputer dapat merancang dan memuat naik urutan DNA yang mengekstrak lebih banyak maklumat dari pangkalan data daripada sekadar data genealogi.”

Dengan cara ini, penyerang dapat mengambil maklumat genetik dari orang dalam pangkalan data atau mengenal pasti orang yang mempunyai sifat genetik tertentu, seperti kerentanan terhadap penyakit Alzheimer. “Orang juga cenderung memberikan lebih banyak maklumat daripada yang mereka ketahui, ketika mereka memuat naik data ke laman web yang dapat diakses oleh orang ramai. Dan tidak seperti maklumat kad kredit, seseorang tidak boleh membatalkan genom lama mereka dan mendapatkan yang baru ”, tambah Graham Coop.

Peter Ney et al. dari Paul G. Allen School of Computer Science & Kejuruteraan, University of Washington menyatakan: “Keamanan adalah masalah yang sukar bagi syarikat internet di setiap industri, dan salasilah genetik tidak berbeza. Pilihan untuk berkongsi data adalah keputusan peribadi, dan bila-bila masa pengguna berkongsi data selalu ada potensi risiko masalah keselamatan data. “

Perkhidmatan Ujian Genetik untuk Menjelaskan Kerentanan

Kedua-dua kumpulan penyelidikan berkongsi maklumat mereka dengan perkhidmatan ujian genetik terkemuka dan telah menawarkan kemungkinan tindakan pencegahan. “Kami ingin perkhidmatan untuk menjelaskan kelemahan mereka dan bagaimana mereka menanganinya”, tambah Graham Coop.

“Kami mempunyai sejumlah saran untuk layanan silsilah genetik”, kata Peter Ney. “Cadangan ini tidak dimaksudkan untuk komprehensif, perlu, atau cukup untuk keamanan. Sebaliknya, cadangan ini memberikan titik permulaan untuk memikirkan reka bentuk sistem yang selamat. Kami mendorong lebih banyak penyelidikan masa depan mengenai reka bentuk perkhidmatan salasilah genetik yang selamat. “

Setakat ini, para penyelidik mempunyai tindak balas yang bercampur-campur.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me