Akta Keselamatan Dalam Talian Australia Baru dalam pembuatan | VPNoverview.com

Menteri Komunikasi, Keselamatan Siber dan Seni Australia, Paul Fletcher, mengumumkan garis besar pembaharuan keselamatan dalam talian baru untuk memastikan orang Australia selamat dalam talian. Perubahan yang dicadangkan bertindak balas terhadap tinjauan luas undang-undang yang ada yang dilakukan pada tahun 2018. Pihak yang berminat diminta untuk memberikan maklum balas mengenai cadangan dan kertas perbincangan pada 19 Februari 2020.


Satu Akta Keselamatan Dalam Talian

Hari ini, undang-undang keselamatan dalam talian berdasarkan dua Akta utama. Yang pertama, Akta Meningkatkan Keselamatan Dalam Talian 2015, merangkumi peruntukan untuk mempromosikan keselamatan dalam talian, sistem aduan dan penghapusan untuk buli siber kanak-kanak dan penyalahgunaan berdasarkan gambar. Yang kedua, Akta Perkhidmatan Penyiaran 1992, merangkumi sistem pengaduan dan penghapusan untuk kandungan dalam talian yang dilarang dan berpotensi dilarang.

Cadangan baru ini bertujuan untuk menyatukan kerangka peraturan sedia ada mengenai keselamatan dalam talian dalam satu Akta Keselamatan Dalam Talian.

Objektifnya adalah untuk:

 • Kekalkan elemen yang berfungsi dengan baik, seperti skema buli siber dan penyalahgunaan berdasarkan gambar
 • Atasi jurang, terutamanya apabila skema semasa sudah lapuk
 • Buat kerangka yang lebih fleksibel, yang boleh merangkumi bahaya dalam talian baru ketika ia muncul
 • Mampu membuat pelaku bertanggungjawab atas tindakan mereka secara dalam talian
 • Meningkatkan ketelusan dan kebertanggungjawaban penyedia perkhidmatan dalam talian
 • Aktifkan Pesuruhjaya eSafety untuk melindungi warga Australia dalam talian dengan secukupnya
 • Sediakan semua maklumat, alat dan sumber daya yang diperlukan kepada semua warga Australia untuk terlibat dalam talian dengan selamat dan membina ketahanan terhadap kemungkinan bahaya

Undang-undang baru secara khusus menangani pendedahan kepada kandungan yang tidak sah atau tidak sesuai dan tingkah laku berbahaya. Ancaman keselamatan siber terhadap privasi, ketersediaan dan integriti data dan rangkaian, serta risiko yang berkaitan dengan perjudian dalam talian ditangani oleh skema perundangan lain.

Lebuhraya dalam talian selamat

“Terus ada pemutusan yang signifikan antara harapan orang Australia dan apa yang disampaikan oleh industri internet hari ini,” kata Menteri Fletcher semalam dalam ucapannya, kepada National Press Club. “Manifestasi utama pemutusan itu adalah bahawa banyak produk dan perkhidmatan digital yang paling popular pada masa kini belum dirancang dengan mempertimbangkan keselamatan pengguna.”

Dia membandingkan keselamatan di “jalan raya online kami” dengan pendekatan keselamatan di pasar otomotif global, di mana piawaian antarabangsa, yang ditegakkan oleh undang-undang yang dibuat oleh negara-negara berdaulat, dipenuhi oleh pengeluar global ketika mereka membekalkan kenderaan mereka ke pasar global.

Platform Perlu Mengambil Tanggungjawab Lebih Banyak

Menteri Fletcher juga mendesak syarikat gergasi teknologi seperti Facebook dan Google untuk “meningkatkan” dan menurunkan kandungan berbahaya dengan lebih cepat, merujuk kepada serangan pengganas seperti penembakan Christchurch pada bulan Mac 2019. Pengganas itu dapat menyiarkan siaran langsung tindakan mengerikannya di Facebook, yang dikongsi lebih dari satu juta kali di media sosial, disalin dan disebarkan di platform lain dalam beberapa jam selepas serangan itu.

Di bawah Akta yang dicadangkan, Pesuruhjaya eSafety juga mempunyai kuasa tambahan untuk bertindak balas dengan cepat terhadap peristiwa krisis dalam talian dengan meminta penyedia perkhidmatan internet untuk segera menyekat akses ke laman web yang menganjurkan kandungan berbahaya atau bahan ganas yang melampau, untuk jangka waktu yang terhad.

Platform internet mempunyai masa maksimum 24 jam untuk menghapus kandungan berbahaya, dan bukannya 48 jam berdasarkan peraturan semasa. Ini termasuk buli siber, penyalahgunaan dan gangguan dalam talian, porno balas dendam dan bahan berbahaya yang lain.

Tetapan Privasi yang Lebih Kuat semasa Memasarkan kepada Kanak-kanak

Permainan dan aplikasi yang digunakan oleh kanak-kanak boleh menjadi saluran untuk kandungan dan tingkah laku yang menyinggung dan berbahaya. Untuk mencegah kanak-kanak mengakses kandungan berbahaya, diperlukan campuran pendekatan, termasuk pendidikan, maklumat tentang cara menjaga keselamatan anak-anak dalam talian, membangun ketahanan dan peraturan.

Kerajaan Morrison bekerjasama dengan penyedia perkhidmatan dalam talian untuk memastikan permainan, aplikasi dan perkhidmatan dalam talian yang bertujuan untuk kanak-kanak menetapkan tetapan privasi dan keselamatan kepada yang paling ketat secara lalai.

Pesuruhjaya eSafety Mencari maklum balas

Jabatan ini meminta maklum balas mengenai cadangan Akta Keselamatan Dalam Talian yang baru untuk meningkatkan kerangka peraturan keselamatan dalam talian Australia. Menteri Fletcher sangat mendorong mereka yang berminat dalam keselamatan dalam talian untuk menyumbang dalam proses perundingan.

Pihak yang berminat boleh mengemukakan komen mereka mengenai cadangan pembaharuan pada 19 Februari 2020.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map