Tonton Formula 1 dalam talian, di mana sahaja anda berada! | Tinjauan VPNO

Formula 1 adalah sukan yang menarik perhatian penonton dari seluruh dunia. Kerana ia adalah sukan antarabangsa, dengan perlumbaan berlangsung di seluruh dunia, banyak negara menayangkan perlumbaan tersebut. Masih ada negara di mana perlumbaan tidak disiarkan. Sekiranya anda ingin menonton Formula 1 di salah satu negara tersebut, anda memerlukan laman web asing yang mengalirkan Formula 1 dan VPN (Virtual Private Network).


Gunakan VPN untuk menonton Formula 1 dalam talian

Mengapa anda memerlukan VPN untuk menonton Formula 1 dalam talian? Sebabnya, mudah: kerana hak melihat. Kerana popularitinya, Formula 1 mempunyai hak televisyen yang cukup mahal. Ini bermaksud syarikat penyiaran harus membayar banyak wang untuk menunjukkan perlumbaan. Ini biasanya tidak menjadi masalah, tetapi syarikat penyiaran ini hanya membeli hak untuk menunjukkan perlumbaan di negara mereka sendiri. Sekiranya anda tidak tinggal di negara ini, anda tidak akan dapat menyaksikan perlumbaan, bahkan tidak dalam talian. Sangat mudah juga bagi syarikat penyiaran dan laman web mereka untuk menyekat anda daripada menonton kandungan F1 mereka dari negara lain. Mereka hanya menggunakan blok geo yang disebut untuk menyekat alamat IP asing.

Itulah sebabnya anda memerlukan VPN. VPN adalah cara untuk melindungi sambungan internet anda dengan membuat terowongan VPN yang selamat yang menghubungkan anda ke internet melalui pelayan VPN luaran. Proses ini juga memberi anda alamat IP yang berbeza: pelayan VPN yang anda sambungkan. Sekiranya anda memilih pelayan di negara lain, anda akan menggunakan alamat IP pelayan tersebut dan laman web akan menganggap anda berada di negara tersebut. Anda dapat menggunakannya untuk membuka kunci kandungan khusus wilayah seperti aliran, video, dan laman web. Untuk menonton Formula 1, anda menggunakannya untuk membuka kunci aliran yang disediakan oleh syarikat penyiaran di negara lain.

kereta lumbaSebagai contoh: kami beroperasi dari Belanda. Walaupun Formula 1 semakin popular di sini kerana Max Verstappen (pemandu Formula 1 Belanda yang sangat popular), kami tidak selalu dapat menonton Formula 1, kerana syarikat penyiaran tempatan kami tidak mempunyai hak penyiaran. Untuk menonton Formula 1, kita mesti berhubung dengan British Sky Sports. Dengan menggunakan VPN, kami hampir dapat mengubah lokasi sambungan internet kami sehingga laman web Sky Sports berpendapat bahawa kami berada di UK. Ini membolehkan kita menonton aliran Formula 1 mereka tanpa masalah.

Inginkan maklumat yang lebih mendalam mengenai perkhidmatan VPN? Lihat artikel ini: VPN dijelaskan.

Bilakah anda memerlukan VPN untuk menonton F1?

Anda memerlukan VPN untuk menonton Formula 1 dalam situasi tertentu. Beberapa contoh situasi ini adalah:

 • Anda bercuti atau pergi berniaga tetapi ingin menonton siaran Formula 1 dari negara asal anda (contohnya kerana komen).
 • Anda dapati diri anda di negara di mana mereka tidak menyiarkan Formula 1 sama sekali.
 • Anda tidak menyukai komen yang diberikan oleh penyiar di negara anda (ini adalah alasan yang cukup popular di Belanda).

Panduan langkah demi langkah 5 minit: cara menonton Formula 1 di mana sahaja

Sekiranya anda membaca artikel ini, kemungkinan anda hanya ingin menyaksikan perlumbaan Formula 1 secepat mungkin. Itulah sebabnya kami mendapat panduan langkah demi langkah yang mudah untuk membantu anda memulakannya dalam masa kurang dari lima minit, di mana sahaja anda berada di dunia. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Langgan penyedia VPN yang layak. Adakah anda menghadapi masalah dalam membuat pilihan? Penyedia yang sangat baik untuk menonton Formula 1 ialah ExpressVPN. VPN ini boleh dipercayai, cepat dan murah. Lebih-lebih lagi, jika anda tidak berpuas hati dengan VPN, anda boleh menggunakan jaminan wang dikembalikan selama 45 hari pertama langganan anda. Mulakan dengan segera dengan mengklik butang oren di bawah.
 2. Setelah mendapat langganan ExpressVPN, anda muat turun aplikasi VPN pada peranti anda (komputer riba, telefon pintar, tablet, dll.). Anda akan dapat memuat turun yang betul di laman web rasmi penyedia VPN anda.
 3. Setelah dimuat turun, mulakan aplikasinya, pilih pelayan VPN di negara yang anda mahu streaming dari dan sambungkan. Aplikasi ExpressVPN sangat mudah digunakan, jadi anda tidak perlu risau. Sekiranya anda merasa memerlukan sedikit panduan, anda boleh mendapatkan lebih banyak maklumat dalam tinjauan ExpressVPN kami.
 4. Anda akan disambungkan ke pelayan dalam masa beberapa saat. Sekarang anda boleh melayari web seolah-olah anda sebenarnya berada di negara pelayan yang anda pilih. VPN akan mengekalkan sambungan yang selamat di latar belakang komputer anda. Sekarang kamu boleh menonton aliran Formula 1.

Cara anda mendapat akses ke aliran Formula 1 berbeza di setiap negara. Di beberapa negara, anda memerlukan langganan untuk perkhidmatan yang menyediakan aliran. Sekiranya anda memilih pelayan Inggeris, misalnya, anda boleh menggunakan aliran yang disediakan oleh British Sky Sports untuk menonton perlumbaan. Selebihnya artikel ini akan memberi anda lebih banyak cadangan untuk VPN yang berbeza yang boleh anda gunakan, streaming di negara yang berbeza dan memberitahu anda lebih banyak mengenai cara VPN berfungsi dan kelebihannya.

Perkhidmatan VPN terbaik untuk menonton Formula 1

Memilih perkhidmatan VPN yang tepat untuk anda boleh menjadi sangat merepotkan. Nasib baik, ada aspek tertentu yang boleh anda fokuskan jika anda ingin menonton Formula 1 dengan VPN. Aspek yang paling penting dalam kes ini adalah: kelajuan, lokasi pelayan, harga dan kebolehgunaan. Di bawah ini anda akan dapati senarai tiga perkhidmatan VPN yang sangat sesuai untuk menonton Formula 1 dalam talian. Mencari senarai yang lebih luas? Lihat senarai penyedia VPN peringkat 1 kami.

ExpressVPN untuk Formula 1

ExpressVPN adalah VPN yang sangat terkenal, cepat, mempunyai banyak pelayan di banyak negara dan sangat mesra pengguna. Ini menjadikannya salah satu yang terbaik, jika bukan yang terbaik untuk menonton F1. Di atas spesifikasi hebat, VPN ini memberikan sokongan pelanggan yang hebat, dan mempunyai jaminan pengembalian wang selama 30 hari. Semua ini menjadikan ExpressVPN sebagai VPN pilihan bagi kebanyakan peminat Formula 1.

NordVPN untuk Formula 1

NordVPN adalah VPN yang sangat baik dan sangat popular yang menjalankan tugasnya dengan baik jika anda ingin menggunakannya untuk menonton Formula 1. Penyedia ini tidak menyimpan sebarang log dan mempunyai pelayan khas untuk streaming dan juga trafik P2P. Ketika membebaskan aliran, NordVPN boleh dibilang penyedia terbaik yang boleh anda pilih.

Lebih-lebih lagi, NordVPN sangat selamat dan mencapai kelajuan tinggi dengan pelayannya. Oleh itu, anda tidak perlu menunggu aliran untuk menyekat. Anda boleh mencuba NordVPN dengan hanya beberapa euro sebulan. Selain itu, anda juga akan mendapat jaminan pulangan wang selama 30 hari yang boleh anda gunakan sekiranya penyedia tidak sesuai dengan keinginan anda.

CyberGhost untuk Formula 1

CyberGhost adalah VPN pilihan untuk setiap penonton yang mencari nilai yang baik, tanpa harus mengorbankan prestasi. Penyedia ini adalah VPN yang sangat mesra pengguna dan berkinerja baik secara keseluruhan. Ini, digabungkan dengan salah satu harga terendah dari sebarang premium VPN, menjadikan CyberGhost VPN yang baik untuk menonton Formula 1. Tidak pasti sama ada CyberGhost sesuai untuk anda? Jangan risau, CyberGhost mempunyai jaminan pulangan wang selama 45 hari untuk semua langganan.

Untuk memasang salah satu dari 3 VPN ini, ikuti langkah berikut:

Pasang Desktop Langkah demi Langkah VPN

Bagaimana saya menyediakan VPN untuk menonton Formula 1 dalam talian?

Menyiapkan VPN untuk menonton Formula 1 tidaklah sukar. Sebilangan besar perisian VPN dipasang dengan cara yang sama seperti perisian lain. Pada komputer desktop dan komputer riba anda memuat turun program dan memasangnya. Pada peranti tablet dan telefon pintar anda memuat turun aplikasi dari kedai aplikasi rasmi.

Untuk peranti lain, kami menulis beberapa panduan berguna untuk membantu anda memasang VPN:

 • Memasang VPN pada penghala anda
 • Memasang VPN di TV Pintar anda
 • Memasang VPN di Amazon Fire TV Stick anda
 • Memasang VPN di TV Android anda
 • Memasang VPN di Google Chromecast anda

Saluran dan perlumbaan Formula 1

Seperti yang telah disebutkan sebelumnya, anda memerlukan dua perkara sekiranya anda ingin menonton Formula 1: laman web yang menyiarkan perlumbaan dan VPN untuk menukar alamat IP anda ke negara yang tepat untuk membuka kunci kandungan laman web.

Mencari laman web atau syarikat penyiaran yang menyiarkan Formula 1? Lihat senarai di bawah yang menyebut beberapa penyedia aliran Formula 1 yang terkenal. Tidak pasti bila perlumbaan seterusnya? Kami juga memberi anda liputan: di bawah senarai syarikat penyiaran, anda boleh mendapatkan gambaran keseluruhan semua perlumbaan dalam musim F1 ini.

Saluran dan laman web yang menyiarkan Formula 1

 • ESPN (Amerika Syarikat)
 • Saluran 4 (UK)
 • Sukan Sky (UK)
 • RTL + (Jerman)
 • Sport Telenet (Belgium)
 • RTBF (Belgium, Perancis)
 • TV F1 (Beberapa negara. Ini adalah perkhidmatan interaktif baru yang membolehkan anda memilih sudut kamera kegemaran anda.)

Kalendar Formula 1 2020

Setelah anda mengetahui dengan tepat bagaimana dan di mana untuk menonton Formula 1, di mana sahaja anda berada, anda pasti ingin tahu kapan semua perlumbaan! Itulah sebabnya di bawah ini kami menyertakan jadual berguna yang merangkumi semua perlumbaan tahun ini dan memberitahu anda kapan ia berlangsung.

Malangnya, banyak perlumbaan Formula 1 musim ini telah dibatalkan. Ini disebabkan krisis korona yang sedang berlaku di seluruh dunia. Oleh itu, sebilangan besar perlumbaan Grand Prix ditunda ke masa yang belum diketahui – jika ia akan berlaku sama sekali. Jadual di bawah menunjukkan semua perlumbaan yang telah dibatalkan, perlumbaan yang telah ditunda, dan yang mungkin masih berlaku. Segala maklumat baru akan didedahkan secepat mungkin.

Tarikh
Grand Prix
Lokasi
13-15 Mac 2020 (dibatalkan)AustraliaTaman Albert
20-22 Mac 2020 (ditangguhkan)BahrainLitar Antarabangsa Bahrain
3-5 April 2020 (ditangguhkan)VietnamHanoi
17-19 April 2020 (ditangguhkan)ChinaLitar Antarabangsa Shanghai
1-3 Mei 2020 (ditangguhkan)BelandaZandvoort
8-10 Mei 2020 (ditangguhkan)SepanyolLitar de Catalunya
21-24 Mei 2020 (ditangguhkan)MonacoMonaco
5-7 Jun 2020 (ditangguhkan)AzerbaijanLitar Bandar Baku
12-14 Jun 2020 (ditangguhkan)KanadaLitar Gilles Villeneuve
26-28 Jun 2020PerancisPaul Richard
3-5 Julai 2020AustriaCincin Lembu Merah
17-19 Julai 2020InggerisSilverstone
31 Juli – 2 Ogos 2020HongaryKelaparan
28-30 Ogos 2020BelgiumSpa-Francorchamps
4-6 September 2020ItaliMonza
18-20 September 2020SingapuraSingapura
25-27 September 2020RusiaSochi Autodrom
9-11 Oktober 2020JepunSuzuka
23-25 ​​Oktober 2020Amerika SyarikatLitar Amerika
30 Oktober – 1 November 2020MexicoAutodromo Hermanos Rodriguez
13-15 November 2020BrazilInterlagos
27-29 November 2020Abu DhabiYas Marina

Penafian: Perlu diketahui bahawa artikel ini hanya bertujuan untuk memberikan petua mengenai cara menonton Formula 1 di seluruh dunia dan apa yang harus dilakukan sekiranya terdapat sekatan geografi atau penapisan. Walau bagaimanapun, adalah tanggungjawab anda sendiri untuk mengambil kira perjanjian pengguna terkini dari sebarang perkhidmatan (streaming) yang anda gunakan dan bertindak sesuai dengan perjanjian ini. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me