Sekatan Facebook di Luar Negara: Cara memintasnya | Tinjauan VPNO

Facebook adalah salah satu platform media sosial yang paling popular dan terdapat di mana-mana dalam sejarah moden. Laman web ini mempunyai lebih dari 1,23 bilion pengguna dari seluruh dunia dan, rata-rata, 486,183 pengguna mengakses Facebook setiap minit.


Walaupun popularitinya luar biasa, masih ada negara yang secara signifikan melarang atau melarang penggunaan Facebook. Dalam kes yang melampau, pemerintah totaliter, seperti yang terdapat di Korea Utara atau Iran, telah memasukkan Facebook dalam larangan selimut di laman media sosial kerana alasan politik.

Anehnya, beberapa negara dan kerajaan yang lebih liberal juga menyekat atau menyaring lalu lintas ke Facebook. Walaupun anda mungkin mengharapkan sekatan seperti itu di Cuba atau China, pemerintah negara-negara seperti Bangladesh, India, dan Vietnam telah melarang Facebook pada satu masa atau yang lain.

Organisasi bukan untung Reporters Without Borders malah memasukkan negara-negara seperti UK, AS, dan Jerman dalam senarai “Musuh Internet” mereka. Ini setelah mereka memperkenalkan undang-undang yang memungkinkan mereka menyaring kandungan internet dan media sosial untuk tujuan “keselamatan negara.”

Oleh itu, jika anda mendapati akses anda ke Facebook disekat, atau anda bimbang kandungan anda disaring atau dipantau, bagaimana anda memintas sekatan ini?

Dalam artikel ini, kita akan melihat bagaimana dan mengapa Facebook dibatasi, negara mana yang menyekatnya dan bagaimana anda boleh menggunakan teknologi seperti rangkaian peribadi maya (VPN) dan laman web proksi untuk mengatasi sekatan tersebut.

Mengapa Negara Mengehadkan Facebook?

Blok FacebookSeperti banyak laman web media sosial, Facebook sering dilarang kerana berfungsi sebagai forum pemikiran sosial, keagamaan atau politik yang mana pemerintah tertentu tidak mahu akses kepada warganya. Mengehadkan akses ke Facebook secara umum, walaupun tidak selalu, adalah sebahagian daripada usaha yang lebih signifikan untuk menghadkan akses ke internet.

Dalam kes negara seperti Iran dan Pakistan, larangan di Facebook dapat didorong oleh agama. Contoh yang sangat baik adalah ketika Kerajaan Pakistan menyekat akses ke Facebook pada tahun 2010 sebagai tindak balas kepada pertandingan dalam talian global untuk menghantar gambar nabi Muhammad yang dihoskan di laman Facebook. Di bawah undang-undang Islam tertentu, sebarang penggambaran nabi Muhammad dilarang sama sekali.

Di negara-negara seperti Turki dan China, sekatan media sosial dilaksanakan untuk mencegah warganya mengakses idea politik yang dianggap berbahaya bagi negara. Bukti untuk ini dapat dilihat dalam peningkatan larangan kebebasan bersuara, media berita, dan media sosial Turki setelah rampasan kuasa yang gagal pada tahun 2016.

Bagaimana Facebook Diharamkan atau Terhad?

Secara amnya, sekatan Facebook berlaku di negara-negara di mana pemerintah mempunyai ukuran kawalan yang besar terhadap syarikat yang bertindak sebagai penyedia perkhidmatan internet (ISP). Setelah undang-undang diluluskan yang memungkinkan pemerintah menyenarai hitam laman web tertentu, ISP tersebut biasanya diharuskan untuk menyekat pelanggan mereka daripada mengakses kandungan yang dilarang.

Kerajaan negara seperti Turki dan UEA menjalankan kawalan ketat terhadap ISP mereka. Mereka menghendaki mereka mendaftar dengan kerajaan. Syarikat-syarikat ini memerlukan “sijil aktiviti” untuk menjalankan perniagaan. Sebagai sebahagian daripada pendaftaran ini, mereka harus mematuhi kegiatan penapisan pemerintah atau menghadapi hukuman yang berat.

Terdapat beberapa cara di mana ISP dapat menyekat lalu lintas ke laman web tertentu. Salah satu kaedah yang paling biasa adalah dengan menyekat domain di peringkat DNS. Pemerintah individu, seperti di Turki dan Iran, menggunakan teknologi yang lebih canggih seperti penyaringan paket untuk secara aktif mencegah pengguna mengakses kandungan yang dilarang.

Negara Yang Membataskan Facebook?

Semua negara yang disenaraikan di bawah mempunyai akses terhad kepada Facebook pada satu ketika atau yang lain. Di negara-negara yang lebih terhad, seperti Korea Utara dan Iran, akses ke Facebook dilarang sama sekali. Di laman web lain, seperti Turki dan Cuba, laman media sosial tidak disenarai hitam secara rasmi, walaupun ISP kebangsaan menggunakan sambungan pendikit untuk menjadikannya sangat sukar untuk diakses.

Korea Utara

Tidak mengejutkan bagi salah satu negara yang paling berahsia dan terkawal di dunia, majoriti orang Korea Utara tidak mempunyai akses ke internet. Sebaliknya, negara totaliter mengendalikan intranet yang sangat terhad, yang dikenali sebagai Kwangmyong. Rangkaian 3G disediakan untuk pelawat asing. Walau bagaimanapun, penggunanya sangat dipantau dan dilarang mengakses sebahagian besar laman web, termasuk Facebook.

Iran

Iran pada mulanya melarang Facebook selepas pilihan raya 2009 yang dipertikaikan sebagai tindak balas kepada ketakutan bahawa kedua-dua gerakan pembangkang dan kumpulan radikal menggunakan platform untuk merancang peristiwa dan bertukar mesej. Sama seperti Korea Utara, akses ke media sosial di Iran sangat dibatasi. Sebilangan besar laman web disenarai hitam oleh Kerajaan Iran.

China

Inisiatif penapisan dan pengawasan yang ditaja oleh kerajaan yang dikenali sebagai “The Great Firewall of China” telah menyekat akses ke Facebook sejak 2009. Sekatan awal ini diberlakukan setelah rusuhan 2009 di ürümqi. Pemerintah mencadangkan agar aktivis Xinjiang menggunakan Facebook untuk berkomunikasi dan merancang rusuhan.

Dalam usaha untuk menenangkan bakal pelabur asing, akses ke Facebook tersedia jika anda berada di zon perdagangan bebas 17 batu persegi di Shanghai.

Cuba

Di bawah undang-undang Cuba, hanya ahli politik, wartawan, dan pelajar perubatan terpilih yang dibenarkan mengakses internet dari rumah mereka. Sesiapa sahaja yang ingin berhubung terpaksa menggunakan kafe internet berlesen. Meminta $ 6 hingga $ 10 untuk satu jam akses internet mungkin tidak begitu banyak di beberapa bahagian dunia. Walau bagaimanapun, ia berlaku di negara di mana gaji purata sekitar $ 20 sebulan. Ini menjadikan akses ke internet sangat mahal.

Di samping itu, telah dilaporkan bahawa ISP milik pemerintah secara rutin menggunakan kecepatan putaran sambungan untuk menyekat akses ke laman media sosial, dengan halaman memuatkan beberapa minit.

Bangladesh

Pada tahun 2010 Kerajaan Bangladesh menyekat akses ke Facebook. Ini selepas kartun satira pegawai pemerintah dan nabi Muhammad dihoskan di laman Facebook. Larangan itu sejak dicabut, tetapi pemerintah pimpinan Liga Awami terus memantau akses ke laman media sosial. Mereka mensasarkan pengguna yang menyiarkan “kandungan menghasut atau menghina.”

Mesir

Mesir pada mulanya menyekat akses ke beberapa laman web media sosial semasa percubaan menggulingkan Presiden Mesir, Hosni Mubarak. Sejak masa itu tidak ada senarai hitam rasmi. Namun, pemerintah secara berkala menggunakan pendikit sambungan untuk menyekat akses ke media sosial. Selain itu, mereka memantau penggunaan internet dan komunikasi mereka di Mesir dengan alasan “keselamatan negara.”

Tajikistan

Sejak November 2012, Tajikistan telah menyekat akses ke Facebook. Sekatan ini dilaksanakan sebagai tindak balas terhadap komen negatif yang disiarkan dalam talian mengenai Presiden Emomalii Rahmon dan pegawai pemerintah yang lain.

India

Sebagai tindak balas kepada dakwaan bahawa media sosial digunakan oleh unsur-unsur anti-nasional dan anti-sosial yang disokong oleh badan perisik Tentera Darat Pakistan dan Pakistan, India mengenakan larangan enam bulan di Facebook, Twitter, dan laman sosial lain di Lembah Kashmir. pada tahun 2016.

Terdapat beberapa kejadian Facebook yang disekat di India termasuk larangan Facebook selama tiga hari, dan rangkaian laman web sosial lain, semasa rusuhan di Punjab, Haryana, dan Chandigarh yang disebabkan oleh penangkapan Baba Ram Rahim Sing.

Pakistan

Pakistan melarang Facebook sebagai tindak balas ke laman Facebook yang sama, yang mempromosikan pertandingan dalam talian global untuk menghasilkan gambar nabi Muhammad, yang menyebabkan Bangladesh menyekat akses ke laman web.

Akses sejak itu dipulihkan, tetapi Kerajaan Pakistan terus menyekat laman Facebook individu untuk menyaring kandungan agama dan politik yang mereka anggap berbahaya bagi warganya.

Vietnam

Pada bulan Mei 2016, pemerintah Vietnam secara rasmi menyekat akses ke Facebook selama dua minggu untuk membatasi komunikasi antara kumpulan pelajar yang memprotes. Walaupun tidak ada larangan rasmi lagi yang dikeluarkan, Netblocks observatorium penutupan internet telah mencatat beberapa kejadian di mana Facebook tidak dapat diakses di Vietnam pada masa pergolakan sivil dan politik.

Bagaimana Anda Boleh Mengabaikan Sekatan Facebook?

Terdapat beberapa cara untuk memotong sekatan akses ke Facebook, dari sekadar mengubah tetapan DNS anda hingga menggunakan Penyemak Imbas Tor. Walau bagaimanapun, sejauh ini kaedah yang paling berkesan adalah menggunakan perkhidmatan VPN. Di bawah ini anda dapat mengetahui bagaimana kaedah ini dapat membantu anda memintas sekatan.

Menukar Tetapan Pelayan DNS Anda

Salah satu kaedah yang lebih mudah, dan oleh itu paling sering digunakan, untuk menyekat akses ke Facebook adalah untuk ISP untuk menyaring lalu lintas yang melalui Server DNSnya. Dengan menukar pelayan DNS pilihan anda ke Google Public DNS, anda boleh mengelakkan sekatan ini.

Untuk menukar pelayan DNS anda pada PC Windows, ikuti langkah berikut:

 • Navigasi ke Panel Kawalan > Rangkaian dan Internet > Pusat Rangkaian dan Perkongsian, dan pilih “Ubah tetapan penyesuai”.
 • Klik kanan penyesuai sambungan aktif anda dan pilih “Properties”.
 • Klik kanan entri “Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)” dan pilih “Properties”.
 • Aktifkan pilihan “Gunakan alamat DNS berikut” dan masukkan 8.8.8.8 sebagai alamat pelayan DNS pilihan anda.

Dengan sedikit keberuntungan, ini adalah satu-satunya perkara yang perlu anda lakukan untuk mengelakkan sekatan kerajaan anda.

Rangkaian Tor

Sekiranya menukar pelayan DNS anda tidak mencukupi untuk memintas sekatan ISP untuk mengakses Facebook, penyemak imbas Tor mungkin menjadi kunci anda untuk kembali ke media sosial.

Penyemak imbas Tor berfungsi dengan mengarahkan lalu lintas anda melalui sebilangan geganti yang diedarkan di seluruh dunia. Penggunaan relai ini menyukarkan kerajaan atau ISP untuk memantau aktiviti anda.

Kelemahan pada penyemak imbas Tor ialah pengalihan semula lalu lintas anda secara signifikan meningkatkan kependaman anda. Ini melambatkan kelajuan sambungan dan muat turun anda. Oleh itu, sukar untuk menggunakan aplikasi sembang suara, seperti Skype. Lebih-lebih lagi, seperti yang telah kita lihat, beberapa negara mengizinkan anda masuk ke Facebook, tetapi cubalah menjadikannya mustahil dengan membuang internet anda. Penyemak imbas Tor hanya akan melambatkan anda lebih jauh, menjadikannya mustahil untuk masuk ke Facebook.

VPN

VPN-sambungan-InternetVPN merupakan pilihan terbaik untuk mengakses Facebook di mana sahaja anda berada di dunia. VPN, atau Rangkaian Peribadi Maya, membuat sambungan yang dienkripsi antara komputer anda dan rangkaian pelayan di seluruh dunia. Ini menyembunyikan kedua-dua aktiviti dalam talian anda dan mencegah ISP menyekat akses anda ke laman web atau kandungan.

Menggunakan VPN juga mempunyai faedah lain. Sifat enkripsi komunikasi komputer anda dengan pelayan VPN membantu melindungi anda daripada jenayah siber sementara kemampuan anda untuk mengarahkan lalu lintas melalui pelayan di pelbagai negara membolehkan anda mengatasi penyekat geo dan menonton semua acara sukan kegemaran anda.

VPN mana yang terbaik untuk mengakses Facebook?

Sekiranya anda ingin mula menggunakan VPN untuk mendapatkan akses ke Facebook, anda harus memastikan anda memilih penyedia VPN yang tepat. Anda memerlukan VPN yang boleh dipercayai dan memiliki semua ciri yang anda perlukan untuk melindungi data anda dari pemerintah yang mengintip. Di bawah ini anda boleh mendapatkan beberapa cadangan kami.

NordVPN

NordVPN menawarkan pakej hebat dengan harga yang kompetitif. Terkenal dengan perkhidmatan pantas dan selamat, mereka mempunyai sebilangan besar pelayan di seluruh dunia, menawarkan anda pelbagai pilihan untuk mengarahkan lalu lintas anda.

Dengan menggunakan Obfsproxy untuk mengelakkan Pemeriksaan Paket Dalam dan menjalankan dasar “tanpa pembalakan”, NordVPN membolehkan anda mengakses semua kandungan yang anda mahukan. Anda tidak perlu risau ada yang mengawasi anda. Sekiranya anda tidak sepenuhnya berpuas hati dengan perkhidmatan mereka, atau anda ingin mengujinya sebelum melakukan, NordVPN menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

CyberGhost

Dengan reputasi yang senang dipasang dan digunakan, perisian CyberGhost membolehkan anda menyambung ke perkhidmatan mereka dari tujuh peranti yang berbeza, sesuai untuk terus mengikuti perkembangan di media sosial anda di semua elektronik anda.

Dengan jumlah pelayan yang ditawarkan dan kelajuan sambungan yang sangat baik, CyberGhost akan membolehkan anda menyambung ke Facebook dalam masa yang singkat. Sekiranya anda tidak 100% gembira, mereka juga menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari.

IPVanish

Sekiranya anda merasa memerlukan kelajuan, maka IPVanish adalah perkhidmatan VPN untuk anda. IPVanish secara meluas dianggap sebagai salah satu perkhidmatan VPN terpantas di sekitar. Mereka menawarkan kelajuan sambungan yang sangat baik ke pelbagai pelayan global mereka.

Perkhidmatan IPVanish sangat berpatutan. Mereka berpegang teguh pada kualiti sistem mereka, menawarkan pelanggan mereka jaminan wang dikembalikan selama 7 hari jika anda tidak berpuas hati dengan hubungan anda.

Pemikiran Akhir

Bagi kebanyakan orang, platform media sosial seperti Facebook adalah kaedah utama mereka untuk terus berhubung dengan rakan dan keluarga mereka. Menghilangkan hubungan itu kerana negara tempat anda berada boleh menjadi sangat mengecewakan, belum lagi agak mengasingkan diri.

Malangnya, banyak negara di seluruh dunia masih menyekat atau menapis akses ke Facebook atas alasan politik dan agama. Mereka hanya memotong warganegara dan pelawat mereka dari hubungan media sosial.

Mengatasi sekatan itu tidak mudah, tetapi juga tidak mustahil. Menyusun semula pelayan DNS anda ke pelayan DNS Awam Google dapat memberi anda sekatan yang paling mudah. Namun, untuk penapisan yang lebih meluas, anda perlu menggunakan Tor Browser atau VPN.

Walaupun penyemak imbas Tor adalah cara terbaik untuk melayari tanpa nama, ia mempunyai beberapa kelemahan. Menggunakan banyak relay untuk mengubah arah lalu lintas anda menambah kependaman anda. Ini bermakna anda akan melihat sedikit kelambatan dalam hubungan anda. Selain itu, beberapa negara yang secara rutin menyekat akses ke kandungan internet, seperti China, sedang berusaha untuk mencari dan menyekat gerai Tor.

Sejauh ini cara terbaik untuk menyambung ke Facebook di negara yang dilarang adalah dengan menggunakan perkhidmatan VPN. VPN mudah dipasang, mudah digunakan dan dilengkapi dengan pelbagai kelebihan yang melampaui hanya membolehkan anda mengakses satu laman web. Dengan adanya VPN, anda boleh yakin bahawa tidak ada yang mengesan aktiviti internet anda. Sambungan VPN yang dienkripsi bermaksud pemerintah atau penjenayah siber tidak akan dapat mengakses data anda.

Sekiranya anda peminat sukan, atau hanya ingin menonton BBC iPlayer dari luar negara, maka VPN adalah apa yang anda cari. Oleh kerana trafik anda nampaknya berasal dari mana-mana negara, VPN membuat anda dapat melumpuhkan geo-blocking. Dengan cara ini anda dapat menonton rancangan kegemaran anda dan mengemas kini media sosial anda tanpa sekatan sama sekali.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map