Penapisan di Turki: Baca semua di sini! | Tinjauan VPNO

Sejak tahun 2010, kebebasan akhbar dan kebebasan untuk mengakses internet di Republik Turki semakin menurun. Wartawan sering dipenjarakan atau pergerakannya dibatasi. Beberapa anggaran menunjukkan bahawa Turki bertanggungjawab terhadap satu pertiga daripada semua wartawan yang dipenjarakan di seluruh dunia.


Sejak percubaan rampasan kuasa 2016, penapisan internet juga meningkat dengan ketara. Lebih 100,000 laman web telah disekat secara kekal atau berulang kali, termasuk YouTube, Twitter, Facebook, Dropbox, Wikipedia, WhatsApp, Periscope, dan Imgur.

Selain menyekat dan menapis laman web, Kerajaan Turki mempunyai banyak cara untuk menyekat penggunaan internet. Kadang kala mereka mengamalkan penggunaan jalur lebar atau mematikan internet sepenuhnya. Selanjutnya mereka memantau komunikasi dan menuntut individu kerana pernyataan yang dibuat di media sosial. Tindakan ini telah menyebabkan Freedom House menurunkan negara ke peringkat “Tidak Percuma”.

Dalam artikel ini, kita akan meneliti bagaimana dan mengapa Kerajaan Turki menyensor akses internet. Selain itu, anda dapat membaca media apa yang boleh dan tidak dapat diakses di Republik. Akhirnya anda dapat mengetahui bagaimana warganegara Turki berusaha untuk mengelakkan sekatan ini.

Mengapa Internet Disensor di Turki?

Keadaan politik di Turki dalam dekad yang lalu semakin tidak stabil. Sejak 2016 negara itu telah mengalami lebih dari selusin serangan pengganas, masalah ekonomi, dan rampasan kuasa tentera yang gagal.

Sebagai tindak balas terhadap pergolakan politik ini, Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP), di bawah kepemimpinan Presiden Recep Tayyip Erdoğan, telah menerapkan sekatan luas terhadap kebebasan bersuara. Tambahan pula, mereka telah meningkatkan pengaruh Islam terhadap dasar pemerintahan.

Sebab-sebab yang diberitahu oleh Kerajaan Turki untuk sekatan media, internet, dan akhbar yang luas. Mereka mengatakan bahawa mereka ingin menstabilkan negara dan memantau kegiatan pengganas. Mereka juga melarang media yang dilarang di bawah Islam dan mereka mengadili insiden fitnah atau fitnah.

Sebagai tindak balas terhadap tuntutan ini, beberapa organisasi, termasuk Rumah Kebebasan, Pelapor Tanpa Sempadan, dan Pesuruhjaya Hak Asasi Manusia Majlis Eropah mendapati bahawa sekatan terhadap akses media, kebebasan bersuara dan ekspresi, dan akses ke internet sangat menguntungkan tujuan sosial dan politik AKP.

Bagaimana Kerajaan Turki Menapis Internet?

Penapisan boleh mengambil pelbagai bentuk. Di bawah ini anda dapat membaca undang-undang apa yang digunakan pemerintah Turki untuk mengenakan penapisan. Selain itu, anda dapat mengetahui kapan dan bagaimana mereka menggunakan kaedah penapisan ini.

Peraturan

Sejak 20 Julai 2016, Turki berada dalam keadaan “darurat”, memberikan Presiden Erdoğan dan kabinetnya kuasa luar biasa. Ini telah membolehkan pemerintah memintas pemeriksaan parlimen dan perlembagaan. Akibatnya mereka dapat mengeluarkan serangkaian keputusan eksekutif yang telah menyekat laman web, menutup jaringan komunikasi, dan mengakibatkan 50.000 penangkapan.

Pada 15 Ogos 2016, Presiden Erdoğan menerbitkan Keputusan No. 671, yang mengubah Undang-Undang Komunikasi Digital. Keputusan itu memberi pemerintah kuasa untuk mengambil “segala tindakan yang diperlukan” untuk menyekat laman web, menyekat akses internet dan menyensor media terkait dengan “keamanan nasional, ketertiban umum, pencegahan jenayah, perlindungan kesehatan masyarakat dan moral masyarakat, atau perlindungan hak dan kebebasan “.

Keputusan No. 671 juga mewajibkan syarikat-syarikat Telekomunikasi untuk mematuhi sebarang perintah pemerintah dalam 2 jam setelah menerimanya.

Dalam hal di mana Keputusan No. 671 tidak berlaku, Pasal 7 Undang-Undang Anti-Keganasan sering digunakan untuk menyensor liputan media. Mereka akan menyatakan bahawa “menghalalkan, memuliakan atau menghasut kaedah atau ancaman yang ganas”. Artikel 7 sering digunakan untuk menapis liputan media berita tentang tindakan polis dan ketenteraan. Terutama di wilayah tenggara Kurdi yang berpolitik secara politik.

Kritikan terhadap Presiden Erdogan atau pemerintahnya di media cetak atau di media sosial sering mengakibatkan individu diadili. Untuk laman web ini boleh bermaksud disekat atau dihapuskan di bawah Artikel 125 kanun jenayah Turki.

Artikel 125 membawa hukuman minimum 1 tahun karena memfitnah pegawai awam. Artikel 299 menjatuhkan hukuman penjara hingga empat tahun karena menghina presiden.

Sekatan ke atas Kesambungan

Tulang belakang untuk infrastruktur internet Turki disediakan oleh Penyedia Perkhidmatan Internet (ISP) TTNET, anak syarikat Türk Telekom. Sekretariat Perbendaharaan Turki memiliki 30% saham Türk Telekom. Ini membolehkan mereka mengawal secara signifikan terhadap penyedia internet terbesar di negara ini.

Kerajaan Turki telah berulang kali menggunakan throttling lebar jalur untuk menolak akses warganya ke internet pada masa kerusuhan awam. Pada tahun 2016, penutupan telefon dan internet mempengaruhi lebih 12 juta penduduk di 10 bandar Turki selama 6 jam. Sebulan kemudian, penutupan serupa menghentikan akses internet bergerak dan darat ke 11 bandar. Ini bermaksud 6 juta warganegara terputus dari internet.

Akses ke laman web media berita dan media sosial tertentu telah dilakukan secara selektif untuk mengurangkan penyebaran maklumat. Sambungan ke Facebook, Twitter, YouTube, dan WhatsApp dibendung atau disekat sepenuhnya semasa serangan pengganas Bandara Ataturk Istanbul, cubaan rampasan kuasa 2016, pengeboman Gaziantep 2016, dan pembunuhan duta besar Rusia, Andrey Karlov.

Penyingkiran dan Penapisan Kandungan

Kerajaan Turki secara proaktif menyaring kandungan internet dan menyekat akses ke lebih dari 100,000 laman web. Dengan menggunakan Deep Packet Inspection (DPI), ISP menganalisis lalu lintas internet yang tidak disulitkan. Dengan cara ini mereka juga dapat menyekat pengguna mengakses kandungan yang telah disenarai hitam oleh pemerintah.

Pihak Berkuasa Teknologi Maklumat dan Komunikasi (BTK) Turki menghendaki semua ISP mendaftar untuk mendapatkan sijil aktiviti sebelum memberikan perkhidmatan sambungan. Sebagai sebahagian daripada pendaftaran ini, ISP dan kafe internet wajib mematuhi sekatan pemerintah. Sekiranya mereka tidak mematuhi mereka berisiko dibatalkan sijilnya.

Kerajaan Turki bertanggungjawab untuk lebih dari 75% semua permintaan penghapusan yang diserahkan ke Twitter. Mereka secara konsisten mengemukakan jumlah permintaan penghapusan terbesar, setiap tahun, sejak 2016.

Sejak 2016, BTK dan Perkhidmatan Keselamatan Turki secara aktif berusaha untuk menyekat VPN dan e-mel atau perkhidmatan pesanan yang disulitkan. Sekatan-sekatan ini telah dibenarkan dengan menyarankan pesanan atau e-mel yang disulitkan memudahkan komunikasi oleh kumpulan pengganas.

Pemantauan Aktiviti Pengguna

Pada tahun 2014, Organisasi Perisikan Nasional (MİT) diberi kuasa yang diperluas untuk mengakses data komunikasi tanpa memerlukan perintah pengadilan. Kekuatan yang diperluas melindungi agen MİT dari pendakwaan di bawah undang-undang sivil.

Terdapat banyak kes individu yang ditangkap, diadili dan dipenjarakan kerana membuat pernyataan anti-pemerintah atau menyebarkan “propaganda pengganas” di media sosial.

ISP diperlukan untuk menyimpan log pengedaran IP dalaman menggunakan perisian yang dibekalkan oleh BTK. Log ini mesti disimpan selama 1 tahun dan disediakan untuk BTK atas permintaan. Sekali lagi mereka dapat memperolehnya tanpa perintah mahkamah. Sejak 2011, semua pembekal perisian enkripsi diminta untuk memberikan kunci penyulitan mereka kepada BTK sebelum mereka dapat menawarkan produk mereka kepada warganegara atau syarikat Turki.

Apa Yang Tepat Ditapis oleh Kerajaan Turki?

Peraturan Penerbitan di Internet dan Penindasan Jenayah yang Dilakukan dengan Cara Undang-Undang Penerbitan tersebut melarang ISP memberikan akses ke kandungan yang berkaitan dengan “penyalahgunaan seksual kanak-kanak, penggunaan dadah, penyediaan bahan berbahaya, pelacuran, cabul, perjudian, promosi bunuh diri , dan jenayah terhadap Mustafa Kemal Atatürk, pengasas Republik Turki “.

Kekaburan

90% daripada semua laman web yang disenarai hitam oleh BTK disenaraikan sebagai “cabul”. Ini bermakna mereka disekat kerana memaparkan kandungan seksual, pornografi atau mempunyai kata kunci seksual tertentu dalam domain mereka. Ini meluas ke laman web LGBTQ.

Kritikan terhadap Islam

Laman web juga boleh disekat kerana mengkritik atau merendahkan Islam, tokoh Islam atau mempromosikan ateisme. Laman web yang menyokong teori evolusi juga didapati disaring secara aktif.

Kritikan Negara

Oleh kerana definisi tertentu yang tidak jelas di bawah undang-undang Turki baru-baru ini, laman web dapat disekat atau ditutup kerana “mengkritik negara Turki” atau menampilkan “propaganda organisasi pengganas”. Ini menyebabkan tindakan keras di laman web berita yang menampilkan sudut pandang yang bertentangan dengan pandangan pemerintah.

Antara tahun 2016 dan 2017, BTK menyenarai hitam 17 laman web berita yang dianggap mengkritik negara, pemerintah atau presiden. Sebab lain yang popular untuk menyenarai hitam laman web adalah menunjukkan rasa simpati dengan minoriti Kurdi. Contohnya, kedai berita yang merangkumi peristiwa semasa dengan cara yang bersimpati dengan penduduk Kurdi Turki atau Parti Pekerja Kurdistan (PKK) disenarai hitam.

Wikipedia disekat secara kekal di Turki setelah enggan mengeluarkan artikel mengenai konflik di Syria dan keganasan yang ditaja oleh negara yang dianggap kritikal terhadap negara Turki. Laman web media sosial seperti Twitter, Facebook, Whatsapp dan Periscope dan disekat atau disekat secara rutin.

Akses ke Dropbox, OneDrive, GitHub, dan Google Drive juga selalu dibatasi. Ini disebabkan oleh pengeluaran ribuan e-mel tahun 2016 dari Menteri Kewangan dan Perbendaharaan, Berat Albayrak, ke perkhidmatan tersebut oleh kumpulan penggodam Redhack.

Kerajaan Turki baru-baru ini mengambil langkah untuk mengatur perkhidmatan streaming. Draf keputusan yang dikeluarkan oleh pemerintah pada Februari 2018 akan memerlukan perkhidmatan streaming global seperti Netflix, Spotify, dan YouTube untuk mendapatkan lesen siaran dari Majlis Tertinggi Radio dan Televisyen (RTÜK).

Bagaimana Warganegara Turki Mengenai Penapisan Internet?

Oleh kerana blok di media sosial, liputan berita non-partisan, dan sudut pandang politik yang bertentangan dengan peningkatan pemerintahan semasa, warga Turki semakin mencari jalan untuk mengelakkan sekatan ini.

VPN-sambungan-InternetPerkhidmatan VPN terus menjadi kaedah paling popular untuk mendapatkan akses tanpa had ke internet. Namun, BKT terus berusaha untuk menyekat akses ke perkhidmatan VPN yang popular.

Dengan menggunakan perisian Deep Packet Inspection (DPI), BTK dapat mengenal pasti dan menyekat lalu lintas dari port VPN. Sekiranya anda seorang penduduk Turki, atau hanya mengunjungi Turki, memilih perkhidmatan VPN yang dapat menyamarkan trafiknya sebagai lalu lintas HTTPS biasa adalah langkah penting untuk dapat mengakses kandungan yang disaring secara konsisten.

Aplikasi pemesejan yang disulitkan, seperti Telegram, tetap popular, walaupun angka pengguna di Turki menurun sejak 2016. Ini kerana, setelah beratus-ratus warga Turki ditangkap kerana menggunakan aplikasi Bylock pada tahun 2016, banyak pengguna berhati-hati menggunakan aplikasi yang serupa.

Pada bulan Disember 2017, BTK mengarahkan IPS untuk mula aktif menyekat alamat IP yang biasa digunakan oleh rangkaian anonimitas Tor. Walaupun ISP Turki sangat berjaya dalam menyekat alamat IP dari node keluar Tor yang tersedia untuk umum, pengguna penyemak imbas web Tor telah menyerang dengan menghasilkan jumlah “jambatan” Tor yang semakin meningkat.

Jambatan ini tidak disenaraikan dalam direktori Tor utama. Mereka menggunakan sejumlah alat manipulasi lalu lintas untuk mencegah mereka dikenali sebagai lalu lintas Tor oleh DPI. Penciptaan jambatan Tor tambahan telah membolehkan penggunaan Tor di Turki tetap stabil walaupun BTK cuba menyekat akses ke sana.

Pemikiran Akhir

Sejak percubaan rampasan kuasa pada tahun 2016, kebebasan pers dan kebebasan untuk mengakses internet di Turki ada pada apa yang digambarkan oleh Freedom Hours sebagai “lintasan negatif yang sangat”.

Penyedia media berita berasaskan laman web disekat atau ditutup kerana mengkritik Parti Keadilan dan Pembangunan (AKP) yang berkuasa. Turki menuntut orang biasa kerana menyiarkan pandangan politik di media sosial. Lebih-lebih lagi negara ini memimpin dunia dalam wartawan yang dipenjarakan.

Akses ke kandungan di internet sangat dibatasi. Pengguna boleh menjangkakan pembatasan dan penyekat jalur lebar laman web sosial seperti Twitter dan Facebook.

Perkhidmatan keselamatan Turki memantau banyak komunikasi. Ketika cuba mensabitkan seseorang yang menghina pemerintah atau menyokong keganasan, mereka sering menggunakan e-mel dan siaran media sosial.

Nampaknya tidak ada harapan sekatan ini dicabut dalam masa terdekat. Oleh itu, warga Turki terus mencari jalan untuk mengelakkannya. Mereka melakukannya dengan menggunakan perkhidmatan VPN, aplikasi pesanan terenkripsi dan penyemak imbas tanpa nama. Dengan cara ini mereka dapat mengakses kandungan yang dianggap tidak sesuai oleh BTK. Yang paling penting, mereka dapat dengan bebas menyatakan pandangan politik mereka tanpa rasa takut akan pembalasan.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me