Penapisan di Mesir – Inilah cara untuk mendapatkan semula kebebasan dalam talian anda

Setelah Revolusi Januari, Mesir menikmati jangka masa akses percuma ke internet. Namun, sejak Jenderal Abdel Fattah el-Sisi terpilih sebagai presiden keenam Mesir pada tahun 2014, pemerintah Mesir telah menghentikan akses terhadap jenis kandungan dan kebebasan bersuara di internet.


Bermula dengan penyaringan berita serantau pada tahun 2015, Mesir kini telah menyenarai hitam hampir lima ratus laman web, kebanyakannya laman berita, dan media, dan telah menangkap dan menahan lebih daripada tiga puluh lima wartawan dan blogger kerana aktiviti dalam talian mereka.

Dalam artikel ini, kita akan melihat bagaimana dan mengapa pemerintah Mesir menapis internet, kandungan apa yang mereka menapis, bagaimana untuk mengelakkan penapisan jika anda berada di Mesir, dan yang mana penyedia rangkaian swasta maya terbaik untuk digunakan di Mesir.

Mengapa Mesir Menapis Internet?

Sebilangan besar penapisan internet di Mesir dilakukan kerana alasan politik. Kerajaan Mesir, di bawah presiden Abdel Fattah el-Sisi secara aktif mensasarkan media, kumpulan media sosial, dan blogger yang mengkritik atau mengejek rejim semasa.

Dari laman web yang disekat oleh pemerintah Mesir, penyelidikan oleh Open Observatory of Network Interference menunjukkan bahawa 62% daripadanya adalah laman web berita, dan selebihnya dibahagikan antara kumpulan hak asasi manusia, laman politik, dan laman web dan perkhidmatan yang menawarkan cara untuk mengelakkan penapisan.

Sebagai peraturan umum, pemerintah Mesir membenarkan penapisan senarai hitam kandungan dan laman web sebagai langkah anti-pengganas. Sebagai contoh, pemerintah telah berulang kali menutup perkhidmatan telefon dan internet di Semenanjung Sinai, seolah-olah untuk mengelakkan penggunaannya oleh militan Islam.

Apa Yang Disensor Kerajaan Mesir?

Kerajaan Mesir menapis banyak kandungan dalam talian, seperti pemerintah Iran dan China misalnya. Kami akan menyelidiki ini dengan lebih terperinci di bawah.

Berita media

Sebilangan besar laman web yang disensor oleh pemerintah Mesir adalah laman web berita, baik asing dan tempatan.

Berikutan krisis diplomatik 2018 antara sejumlah negara Timur Tengah dan Qatar, Mesir secara permanen menyekat akses ke 21 laman web berita, membenarkan tindakan mereka dengan mendakwa laman web tersebut mempromosikan keganasan.

Senarai hitam ini merangkumi laman al-Jazeera, sebuah rangkaian televisyen milik Qatar, yang dilarang di Mesir kerana sokongan editorialnya untuk Ikhwanul Muslimin dan mantan presiden Mesir, Mohamed Morsi.

Komedi

Majlis Tertinggi untuk Peraturan Media Mesir, sebuah organisasi perundangan yang ditubuhkan pada tahun 2016 dengan keputusan dari presiden el-Sisi untuk memastikan media Mesir mematuhi “standard moral” tertentu, melarang empat pertunjukan hiburan dan sindiran atas dasar moral pada tahun 2018. Semua rancangan yang dilarang terkenal kerana telah mengejek pemerintah atau el-Sisi sebelum ditutup.

Aktivisme Digital

Sejajar dengan retorik anti-akhbar yang datang dari presiden el-Sisi, aktivisme digital dan organisasi politik melalui internet telah dibatasi dengan keras, dengan mereka yang berusaha untuk mempromosikan perubahan politik atau mengkritik pemerintah yang boleh ditangkap, hukuman penjara panjang, dan di kes Shaimaa al-Sabbah, kematian.

Undang-undang yang diluluskan pada bulan November 2013 melarang protes tanpa kekerasan dan menjadikan penganjuran protes tersebut melalui saluran media digital atau sosial sebagai kesalahan jenayah. “Undang-undang Jenayah Anti-Siber dan Teknologi Maklumat”, yang disahkan pada Mei 2018, juga memungkinkan penuntutan individu yang mengunjungi laman web yang dianggap oleh pemerintah Mesir sebagai “ancaman terhadap keselamatan negara” atau “ekonomi nasional.”

Kandungan LGBTQ

Walaupun homoseksual tidak secara terang-terangan ilegal di Mesir, ada beberapa kasus di mana individu telah diadili karena mempromosikan “penyimpangan seksual” dan “pertengkaran.” Dalam kes berprofil tinggi baru-baru ini, puluhan ditangkap selepas konsert oleh kumpulan Lebanon Mashrou ’Leila, yang penyanyi utamanya adalah gay.

Pihak berkuasa menggunakan gambar individu yang memegang bendera pelangi di konsert itu, yang diambil dari media sosial, untuk mensabitkan mereka kerana “perundingan dan maksiat”, menjatuhkan hukuman penjara antara satu hingga enam tahun.

Pada tahun 2014, aplikasi temu janji Grindr melumpuhkan penggunaan data geolokasi di Mesir dan memaparkan peringatan kepada semua pengguna tempatan bahawa polis Mesir menggunakan aplikasi tersebut untuk mengesan dan menangkap lelaki homoseksual. The New York Times menganggarkan bahawa antara tahun 2013 dan 2016, sekurang-kurangnya 250 orang gay, lesbian, dan transgender Mesir ditangkap kerana maklumat yang diambil dari aktiviti media sosial mereka.

Perkhidmatan Penyemakan Imbas Tanpa Nama

Pemerintah Mesir secara rutin menyekat laman web alat dan perkhidmatan yang dapat digunakan untuk menghindari penapisan. Ini termasuk laman web Rangkaian Tor, TunnelBear, CyberGhost, Hotspot Shield, TigerVPN, ZenVPN, dan rangkaian VPN dan perkhidmatan proksi lain.

Panggilan VoIP

Perkhidmatan VoIP telah disekat sekejap oleh rangkaian mudah alih Mesir. Walaupun tidak secara terang-terangan menyalahi undang-undang, pengguna VoIP mengalami gangguan teruk ketika berusaha membuat panggilan suara melalui aplikasi seperti WhatsApp, FaceTime Apple, Viber, Skype, dan Facebook Messenger. Telah diperhatikan bahawa gangguan perkhidmatan ini bertepatan dengan masa kerusuhan politik di Mesir.

Aplikasi Disulitkan

Sehingga Disember 2016, pihak berkuasa Mesir telah secara permanen menyekat akses aplikasi komunikasi yang dienkripsi Signal, serta laman web pengendali Open Whisper Systems. Walaupun ini merupakan kejadian pertama yang diketahui oleh pihak berkuasa Mesir menyekat aplikasi secara keseluruhan, pengguna aplikasi lain yang disulitkan, seperti Telegram, telah melaporkan kesukaran sambungan yang disebabkan oleh pendaratan lebar jalur.

Bagaimana Kerajaan Mesir Menapis Internet?

Peraturan

Sehingga Ogos 2018, pemerintah Mesir telah memberlakukan Undang-Undang Jenayah Anti-Siber dan Teknologi Maklumat. Undang-undang ini memungkinkan pemerintah Mesir menyapu kebebasan bersuara digital dan mengizinkan mereka menyekat laman web yang mereka anggap sebagai “ancaman terhadap keselamatan negara” atau “ekonomi nasional.”

Peruntukan lain yang termasuk dalam undang-undang memungkinkan hukuman penjara yang keras dijatuhkan kepada mereka yang enggan memberikan maklumat mengenai aktiviti dalam talian mereka kepada polis, menggodam sistem pemerintahan apa pun, atau menerbitkan maklumat mengenai pergerakan tentera atau polis. Penyedia perkhidmatan internet (ISP) juga diminta untuk menyimpan maklumat mengenai aktiviti pengguna mereka dan menyerahkannya ke perkhidmatan keselamatan Mesir atas permintaan.

Pada saat yang sama dengan Undang-Undang Jenayah Anti-Siber dan Teknologi Maklumat disahkan, parlimen Mesir meluluskan undang-undang yang akan memperlakukan mana-mana akaun media sosial atau blog dengan lebih daripada 5,000 pengikut sebagai “saluran media.”

Dengan mengklasifikasikan akaun dan blog media sosial peribadi sebagai saluran media, pemerintah Mesir membukanya untuk menuntut untuk melakukan jenayah seperti menerbitkan berita palsu atau “menghasut untuk melanggar undang-undang.”

Infrastruktur milik negara

Walaupun ISP yang beroperasi di Mesir kebanyakannya dimiliki secara peribadi, infrastruktur internet terpusat dan semua kabel serat optik dimiliki dan dikendalikan oleh Telecom Egypt, sebuah syarikat milik negara.

Kerana semua infrastruktur komunikasi berada di tangan syarikat milik pemerintah, pihak berwenang memiliki kemampuan untuk mencurigai akses ke internet atau menggunakan pendikit untuk menurunkan kecepatan internet ke tahap yang hampir tidak dapat digunakan.

Dalam beberapa kesempatan, pemerintah telah melarang akses ke internet pada masa kerusuhan politik.

Pada tahun 2011 pihak berkuasa Mesir melumpuhkan Laluan Protokol Sempadan Gerbang negara, yang mengakibatkan semua lalu lintas internet ditutup sepenuhnya dalam masa kurang dari satu jam. Kerana syarat-syarat yang ketat dari perjanjian yang diperlukan oleh pengawal selia Mesir, syarikat telekomunikasi kemudian diperintahkan untuk memotong semua perkhidmatan internet mudah alih dan pesanan teks. Pemadaman hubungan penuh ini dibenarkan oleh agensi perisikan negeri sebagai tindakan pencegahan untuk menghentikan kegiatan pengganas.

Pengawasan

Seperti sejumlah negara lain di Timur Tengah, pemerintah Mesir secara aktif memperoleh teknologi pengawasan yang memungkinkan mereka untuk membatasi, memantau, dan mengarahkan lalu lintas internet.

Pengambilalihan teknologi seperti itu dari syarikat antarabangsa seperti Blue Coat, Nokia Siemens Network, dan Hacking Team telah membolehkan pemerintah mempunyai tahap kawalan negara yang signifikan terhadap internet dan peningkatan kemampuan untuk mengesan aktiviti internet warganya.

Serangan Digital

Selama 2016/17 aktivis hak asasi manusia dan organisasi bukan kerajaan di Mesir mengalami gelombang serangan pancingan data yang begitu canggih dan meluas sehingga diberi nama “NilePhish.”

Dalam tempoh satu tahun, hingga 92 serangan phishing canggih didokumentasikan. NilePhish menyasarkan kedua-dua organisasi dan akaun peribadi aktivis hak asasi manusia dari tujuh NGO terkemuka Mesir. Semua individu yang menjadi sasaran NilePhish juga dituduh menerima dana asing secara haram sebagai sebahagian daripada perbicaraan yang lebih besar dan lama.

Serangan pancingan data itu adalah percubaan untuk mendapatkan maklumat peribadi dan bukti kelayakan akaun, dan e-mel tersebut nampaknya berasal dari syarikat dan perkhidmatan yang dipercayai, seperti Google dan Dropbox, atau dari aktivis hak asasi manusia yang lain.

Adakah Haram Menggunakan VPN di Mesir??

Penggunaan VPN belum sah di Mesir. Namun, Undang-Undang Anti-Siber dan Teknologi Maklumat Jenayah memang mengandungi peruntukan yang memungkinkan seseorang diadili kerana melihat kandungan yang disekat ketika berada di Mesir.

Undang-undang anti-keganasan yang sering digunakan sebagai pembenaran penghapusan laman web cukup samar-samar sehingga dapat dibayangkan pengguna VPN dapat dihukum karena “menghasut untuk melanggar undang-undang” kerana definisi pengganas termasuk “siapa pun yang mengancam ketenteraman awam oleh mana-mana bermaksud, ”walaupun, hingga kini, belum ada pendakwaan untuk penggunaan VPN.

Perlu diingatkan bahawa sekitar 40% laman web yang disenarai hitam oleh pemerintah Mesir adalah laman web yang menawarkan perkhidmatan VPN atau kaedah penapisan penapisan lain, jadi jika anda berencana untuk menggunakan VPN ketika dalam perjalanan, lebih baik mendaftar ke perkhidmatan tersebut sebelum anda tiba di Mesir.

Apakah Perkhidmatan VPN Terbaik untuk Digunakan di Mesir?

Terdapat beberapa pilihan VPN yang baik bagi kita yang melancong ke Mesir. Kami boleh mengesyorkan perkhidmatan VPN berikut:

NordVPN

Dengan enkripsi canggih, perkhidmatan pantas, dan sebilangan besar pelayan di negara-negara di seluruh dunia, NordVPN mewakili salah satu perkhidmatan VPN terbaik yang boleh anda pilih. Di negara yang mempunyai sejarah pengawasan dan pemantauan aktiviti internet, NordVPN memberikan anda semua privasi yang anda perlukan.

NordVPN menjalankan polisi “tanpa pembalakan” dan, kerana mereka berpusat di Panama, mereka tidak berkewajiban untuk menyimpan rekod aktiviti dalam talian anda, dan pastinya tidak akan menyerahkannya kepada sesiapa.

Sekiranya anda ingin menikmati perkhidmatan streaming dari seluruh dunia, maka NordVPN adalah perkhidmatan yang anda mahukan. VPN mereka membolehkan anda memintas sekatan perkhidmatan streaming seperti Hulu dan Netflix dan menonton rancangan yang ingin anda lihat, tidak kira di mana anda berada.

ExpressVPN

Sekiranya anda mencari VPN dengan sambungan pantas untuk permainan atau streaming, maka ExpressVPN adalah pilihan yang hebat. Dengan pilihan lebih dari 3000 pelayan di seluruh dunia, anda sentiasa dapat mencari sambungan pantas, dan rangkaian VPN mereka mesra torrent.

Sekiranya anda memilih ExpressVPN, maka anda tidak perlu bimbang tentang OS mana anda memuatkannya, kerana aplikasi mesra pengguna mereka berfungsi pada Android, iPhone, Windows, dan OS x. Untuk memperhebat perjanjian, jika anda mendaftar rancangan setahun dengan ExpressVPN menggunakan pautan kami, anda boleh mendapatkan tawaran eksklusif selama 3 bulan percuma.

CyberGhost

Penyedia VPN yang terkenal dengan fokus yang kuat pada keramahan pengguna perisian mereka, CyberGhost beroperasi di luar Romania dan Jerman dan mempunyai pangkalan pengguna yang lebih daripada 15 juta orang.

Sebagai penyokong dan penyokong hak sivil, masyarakat bebas, dan internet tanpa sensor, pasukan CyberGhost memberi tumpuan kepada membiarkan pengguna menggunakan internet secara bebas dan tanpa nama. Perisian mereka dienkripsi dengan baik, mesra pengguna, dan cepat. Pakej langganan mereka murah, dan mereka menawarkan jaminan wang yang banyak jika anda tidak sepenuhnya berpuas hati.

Pemikiran Akhir

Meskipun secara singkat mengizinkan warga negara mereka mengakses internet secara percuma, pemerintah Mesir, dan khususnya pemerintahan el-Sisi, telah mengawasi tindakan keras terhadap kebebasan bersuara, hak-hak pers dan kebebasan bersuara di Mesir.

Tindakan keras ini juga menyebar ke penapisan internet yang signifikan, dengan pemerintah menggunakan infrastruktur milik negara untuk memantau, menyensor, dan kadang-kadang menutup akses ke internet. Seperti banyak negara di rantau ini, satu-satunya cara untuk mendapatkan akses internet percuma dan tanpa pengawasan ketika mengunjungi Mesir adalah menggunakan VPN untuk menyulitkan sambungan anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me