Penapisan Bypass Online: Cara mengakses internet secara bebas

Kami mengaitkan penapisan dalam talian dengan negara-negara seperti China dan Turki tetapi akan mengejutkan anda betapa besarnya masalah ini. Untuk memotong sekatan geografi seperti ini, anda boleh menggunakan VPN. Jika, misalnya, penggunaan Facebook dilarang di negara Anda, Anda dapat mengakses laman web ini melalui pelayan VPN di negara lain. Dengan cara ini, sepertinya anda mengakses internet seolah-olah anda berada di negara lain, sehingga memperoleh akses ke laman web dan perkhidmatan yang dilarang.


Dalam artikel ini, anda dapat membaca semua tentang pelbagai bentuk penapisan dalam talian dan bagaimana anda boleh memintasnya dengan VPN. Di mata kita, kebebasan bersuara adalah salah satu hak asasi manusia yang paling penting dan kita harus melindunginya setiap masa. Anda akan mengetahui semua yang perlu anda ketahui mengenai penapisan media sosial, laman berita, dan perkhidmatan lain di bawah. Lebih-lebih lagi kami akan menerangkan bagaimana VPN atau Tor dapat membantu anda.

VPN tidak hanya dapat membantu anda untuk melewati sekatan geografi ini; ia mempunyai banyak kelebihan lain. Ia menawarkan kebebasan, keselamatan, dan tanpa nama. Apabila anda mengakses internet melalui pelayan penyedia VPN anda, perisian menyulitkan semua lalu lintas internet anda dan menyembunyikan alamat IP peribadi anda. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai bagaimana VPN berfungsi dan kelebihan apa yang dapat ditawarkan kepada anda. Tor adalah penyemak imbas yang dapat membantu anda memintas semua penapisan dalam penyemak imbas. Seperti yang akan kami jelaskan, ini tidak akan cukup untuk membantu anda mengakses semua laman web dan perkhidmatan terlarang.

Penapisan Media Sosial

Gerai Media Sosial adalah tempat di mana orang dapat meluahkan pemikiran dan pendapat mereka yang tidak difilter. Ini boleh menjadi ancaman bagi beberapa pemerintah. Media sosial adalah cara yang sempurna untuk kumpulan besar orang yang mempunyai idea yang sama untuk berkumpul. Kerajaan yang tidak membenarkan ada pembangkang takut bahawa media sosial boleh mencetuskan penentangan. Atas sebab ini mereka akan menyekat atau melarang sepenuhnya penggunaan media tertentu di negara mereka. Nasib baik, ada cara untuk mengatasi ini dan salah satunya adalah penggunaan VPN.

Penapisan Facebook dan Twitter

Twitter dan Facebook dilarang di beberapa negara, seperti China dan Korea Utara. Lebih-lebih lagi, terdapat beberapa keadaan di mana negara melarang penggunaan platform perkongsian ini buat sementara waktu. Selalunya ini berlaku sebagai tindakan yang cepat terhadap pemberontakan. Facebook sangat sesuai untuk membuat acara dan mengumpulkan kumpulan orang ramai. Oleh itu, ia sangat berguna apabila anda ingin mengadakan tunjuk perasaan. Rezim totaliter, yang tidak membenarkan penentangan, menonton media sosial dengan teliti dan dalam beberapa keadaan terus melarang mereka. Sudah tentu, kami akan melabelnya sebagai penapisan terang-terangan.

Melarang Twitter selalunya bertepatan dengan pengharaman Facebook. Begitu juga dengan Facebook, Twitter juga kadang-kadang dilarang atau dibatasi buat sementara waktu. Sebilangan pemerintah menganggap Twitter sebagai ancaman kerana anda dapat menggunakannya untuk menyebarkan pesan yang tidak amanah. Jangkauan pendapat pembangkang mereka mungkin hebat di Twitter yang boleh mengancam rejim mereka. Semua orang boleh mengeluarkan permintaan untuk dikeluarkan di Twitter. Terutama, Twitter menerbitkan bahawa 90% dari semua permintaan penghapusan berasal dari Turki. Sehingga kini, Turki belum menyekat Twitter sepenuhnya, hanya untuk sementara waktu.

Walaupun menyekat sepenuhnya laman web ini adalah penapisan terang-terangan, kes lain sedikit lebih rumit. Telah terbukti sukar bagi Facebook dan Twitter untuk memeriksa laman web mereka untuk kandungan haram, seperti ucapan kebencian dan keganasan. Lebih-lebih lagi, undang-undang berbeza di semua negara. Beberapa kerajaan telah menekan Facebook untuk membuat halaman tertentu di luar talian. Selalunya ini adalah halaman yang bertentangan dengan undang-undang negara itu. Anda mungkin tidak menganggap pelarangan halaman pengganas sebagai penapisan, kerana nampaknya untuk melindungi anda. Tetapi bayangkan kerajaan anda memilikinya untuk anak kucing dan mereka melarangnya di semua media sosial, adakah anda masih menganggapnya wajar? Maklum, tindakan penapisan kerajaan telah mencetuskan perbincangan besar. Nasib baik, kita dapat mencari jalan penapisan dengan VPN.

Di China, di mana Facebook dan Twitter dilarang, mereka telah mencipta alternatif untuk perkhidmatan ini. Perkhidmatan yang dipanggil Weibo adalah platform perkongsian yang besar. Walau bagaimanapun, kerajaan China memantau dan menapis Weibo. Anda tidak akan dapat menghantar semua yang anda mahukan di Weibo. Terdapat senarai panjang perkataan dan frasa terlarang. Oleh itu, walaupun ia hadir sebagai alternatif, sebenarnya tidak. Oleh itu, jika negara anda menawarkan alternatif untuk perkhidmatan yang dilarang, adalah baik untuk memeriksa kebebasan sebenar yang akan ditawarkan oleh platform kepada anda.

Penapisan WhatsApp dan Skype

Komputer riba yang Disekat Skype

Aplikasi seperti WhatsApp dan Skype yang menawarkan komunikasi percuma dan mudah boleh menimbulkan ancaman kepada kedua-dua syarikat telekomunikasi dan kerajaan. Aplikasi ini menawarkan perkhidmatan VoIP yang dipanggil. Perkhidmatan VoIP (protokol suara melalui internet) adalah cara berkomunikasi secara percuma, melalui internet. Kerajaan yang menyekat penggunaan perkhidmatan ini sering mengatakan bahawa mereka melakukannya untuk melindungi penyedia telekomunikasi dan internet. Atau penyedia internet mungkin menyekat perkhidmatan ini kerana selalunya mereka juga memiliki syarikat telekomunikasi. Syarikat-syarikat ini yang anda bayar sehingga anda dapat menghubungi atau menghantar SMS kepada seseorang, kehilangan banyak pendapatan apabila perkhidmatan VoIP dibenarkan. Dengan cara tertentu, mereka secara tidak sengaja membuat syarikat tetap bertahan yang sebaliknya akan merosot.

Terdapat juga pemerintah yang menyekat penggunaan Skype dan WhatsApp dengan alasan lain. Seperti media sosial yang disebutkan sebelumnya, Skype dan WhatsApp boleh menimbulkan ancaman kepada rejim totaliter. Ini adalah cara komunikasi yang mudah dan tidak diawasi. Atas sebab ini, beberapa negara memutuskan untuk melarangnya. Dalam beberapa kes, mereka membenarkan perkhidmatan VoIP tetapi menggunakan perisian intip kepada mereka untuk memantau perbualan. Sebagai contoh, di China anda hanya boleh memuat turun versi Skype yang disesuaikan. Versi ini mempunyai perisian intip yang membolehkan pemerintah China mengawasi sembang dan memeriksa kata-kata yang dilarang.

Sekali lagi, kerajaan China telah membenarkan perkhidmatan alternatif China untuk mengambil alih pasaran yang di banyak negara lain milik WhatsApp. Perkhidmatan ini dinamakan WeChat, dan seperti Weibo, pemerintah China sangat mengawasinya.

Penapisan YouTube

Pemblokiran YouTube sering mempunyai motivasi yang serupa dengan perkhidmatan yang disebutkan di atas. Kebebasan untuk menyiarkan apa yang anda mahukan dan, mungkin, menjangkau khalayak ramai adalah ancaman kepada rejim totaliter. Namun, di YouTube juga terdapat isu hak pengedaran. Begitu juga dengan perkhidmatan streaming seperti Netflix, YouTube kadang kala berurusan dengan hak cipta dan pengedar. Pengedar menyekat negara di mana video ditayangkan. Anda akan melihat mesej seperti ini:

Tegasnya ini bukan penapisan tetapi anda juga boleh memintasnya dengan VPN. Cukup pilih negara yang akan memberi anda akses video pilihan anda. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai proses ini dalam artikel kami mengenai menonton Netflix Amerika di seluruh dunia.

Laman Web yang Disekat

Seperti platform media sosial yang besar ini, laman web individu juga dikenakan penapisan. Mereka mungkin menimbulkan ancaman kepada pemerintah atau ketertiban sosial di sebuah negara. Terlalu banyak laman web yang dilarang. Kami akan membincangkan penyekatan laman Berita kerana ini merupakan pelanggaran penting terhadap kewartawanan bebas.

Laman Berita Disensor

Penyekatan laman berita adalah bahaya besar bagi kebebasan bersuara. Amalan ini mungkin merupakan contoh penapisan yang paling jelas. Sekiranya sebuah negara tidak membenarkan kewartawanan bebas, ia melanggar kebebasan bersuara. Selalunya mereka akan menyekat laman berita yang menyokong pembangkang, atau laman berita asing. Contoh negara di mana akhbar banyak ditapis ialah Turki dan Iran. Nasib baik, laman berita ini sering kali dapat diakses dengan menggunakan VPN. Kesan sampingan dari penyekat laman berita oleh pemerintah adalah bahawa laman web berita lain akan memerhatikan kandungannya. Mereka menapis diri kerana tidak mahu disekat. Dengan cara ini, tidak ada kedai wartawan bebas yang tersisa.

Baru-baru ini, negara telah mula menyekat laman “berita palsu”. Ini adalah sesuatu yang harus diperhatikan, kerana siapa yang dapat menentukan apa itu dan bukan berita palsu? Sebagai contoh, EU telah membentuk pasukan petugas yang akan memeriksa internet untuk mengetahui berita palsu, terutama tertarik dengan berita palsu dari Rusia. Berita palsu boleh menjadi sangat berbahaya tetapi penapisan mungkin berlaku. Walaupun penyebaran maklumat semakin menjadi masalah, kita mesti berhati-hati dengan pemerintah yang terlalu bersemangat menyekat laman web.

Google Disensor

Google akan menyekat laman web tertentu jika mereka berpendapat bahawa ia boleh digambarkan sebagai penapisan yang dibenarkan. Ini adalah halaman yang melanggar undang-undang di kebanyakan negara seperti, keganasan dan pornografi kanak-kanak. Namun, mereka jelas mengenai hakikat bahawa mereka tidak mahu membantu dalam penapisan politik. Kerana Google tidak akan memenuhi semua permintaan yang diterima, beberapa negara memutuskan untuk menyekat aplikasi mereka. Sebagai contoh, China pada masa ini melarang semua aplikasi Google.

Laman Web Lucah Disensor

Laman web pornografi adalah jenis laman web lain yang banyak ditapis. Beberapa negara tidak membenarkan sebarang bahan lucah di web. Tidak semua pemerintah dan budaya sepakat mengenai perkara yang cabul dan apa yang tidak. Walaupun satu negara hanya melarang laman web pornografi, negara lain bahkan boleh melarang laman web yang menjual bikini. Untuk mengenakan moral tertentu kepada warga negara mereka, negara-negara ini menggunakan penapisan.

Langkau Penapisan dengan VPN

VPN adalah penyelesaian yang baik untuk masalah penapisan dalam talian. Dengan VPN, anda boleh memintas sekatan geografi di negara anda. Apabila anda menggunakan VPN, anda boleh memilih daerah tempat anda ingin mengakses internet. VPN menghantar lalu lintas anda melalui pelayan di negara itu dan anda mengakses internet bukan dengan alamat IP anda sendiri, tetapi dengan alamat IP pelayan tersebut. Ke laman web nampaknya anda mengaksesnya dari negara yang anda pilih. Dengan cara ini anda dapat dengan mudah memotong penapisan dalam talian di negara anda.

VPN juga mempunyai banyak faedah lain. Anda mendapat kebebasan dengan kemungkinan melewati sekatan geografi. Contohnya, ini dapat membantu anda menonton kandungan Netflix dari negara lain. Tetapi ada banyak lagi! VPN juga menyediakan anda tanpa nama kerana alamat IP anda sendiri tidak akan dapat dilihat oleh sesiapa pun. Dengan VPN tidak ada yang dapat menghubungkan tindakan anda secara dalam talian ke lokasi atau orang anda. Baca lebih lanjut mengenai faedah penyemakan imbas tanpa nama ini. Terakhir, VPN menawarkan hebat keselamatan. Perisian VPN menyulitkan semua data di komputer anda. Tidak ada penggodam atau pemerintah yang dapat menguraikan lalu lintas yang disulitkan ini. Maklumat peribadi dan lalu lintas internet anda selamat dengan penggunaan VPN.

Penyedia VPN Terbaik untuk Mengabaikan Penapisan

Kami telah membuat senarai tiga penyedia VPN terbaik yang dapat membantu anda memintas penapisan. Untuk senarai ini, kami telah menggabungkan senarai umum penyedia VPN terbaik kami, dengan ciri yang harus dimiliki oleh VPN untuk melawan penapisan. Satu kesukaran adalah bahawa beberapa negara kini mula menyekat laman penyedia VPN. Kami telah memilih penyedia yang berjaya kekal tersedia (hampir) di mana sahaja. Ciri penting lain adalah jaminan wang dikembalikan. Dengan cara ini anda boleh mencuba perkhidmatan dengan mudah untuk melihat apakah ia berfungsi. Sekiranya tidak sesuai dengan keinginan anda, anda boleh membatalkan langganan dan mengembalikan wang anda. Walaupun ada penyedia VPN percuma yang layak, kami tidak akan mengesyorkannya dengan tujuan melewati penapisan dalam talian.

Ada rancangan untuk menggunakan VPN kerana anda akan bercuti di negara di mana perkhidmatan disekat? Kami menasihati anda untuk memasang VPN anda sebelum pergi. Kerana, seperti yang telah disebutkan sebelumnya, situs penyedia dapat diblokir di negara itu.

Penapisan Bypass dengan ExpressVPN

ExpressVPN berada di bahagian atas sebahagian besar senarai kami dengan alasan. ExpressVPN membantu anda mendapatkan sambungan yang stabil dan selamat di mana sahaja anda berada. Mereka mempunyai aplikasi sokongan pelanggan dan mesra pengguna yang hebat. ExpressVPN agak mahal tetapi anda mendapat kualiti terbaik sebagai balasannya. Anda tidak perlu bimbang tentang penapisan dalam talian dengan ExpressVPN kerana anda dapat dengan mudah membuat sambungan yang melewati batasan geografi. Mereka menawarkan jaminan wang dikembalikan selama 30 hari, jadi anda boleh meluangkan masa untuk mencuba aplikasinya.

Penapisan Bypass dengan NordVPN

NordVPN adalah penyedia VPN yang sangat baik dan kukuh yang pastinya tergolong dalam kedudukan teratas. Mereka menawarkan lebih dari seribu pelayan di seluruh dunia dengan harga yang sangat berpatutan. Terutama jika anda menjaga privasi anda dalam talian, mereka adalah penyedia untuk anda! NordVPN sangat mengambil berat tentang keselamatan dalam talian anda dan tidak menyimpan log. Mereka juga mempunyai jaminan pengembalian wang 30 hari sehingga anda dapat meluangkan masa untuk menguji apakah perkhidmatan mereka sesuai dengan keperluan anda.

Penapisan Bypass dengan PureVPN

PureVPN juga merupakan penyedia VPN yang besar dengan lebih daripada 500 pelayan di hampir 200 negara yang berbeza. Mereka adalah penyedia yang bagus untuk memintas penapisan dalam talian. Dengan kelajuan yang baik dan sambungan yang stabil, mereka menjadikan pelayaran di web secara anonim sangat mudah. Keselamatan mereka tidak sekuat NordVPN tetapi ini tidak akan menimbulkan ancaman jika anda pengguna internet biasa. Mereka berada di akhir senarai ini kerana jaminan pengembalian wang mereka hanya bertahan selama tujuh hari. Ini harus cukup untuk menguji sama ada ia berfungsi untuk anda atau tidak. Tetapi tempoh percubaan yang lebih lama pasti menyenangkan. Baca ulasan penuh PureVPN kami untuk maklumat lebih lanjut.

Gunakan Tor untuk Mengabaikan Penapisan

Tor (Onion Router) adalah rangkaian dalam talian yang berfungsi sebagai penyemak imbas internet. Ia digunakan untuk komunikasi tanpa nama yang disulitkan. Rangkaian Tor terdiri daripada ribuan pelayan di seluruh dunia. Trafik data dipotong kecil-kecil yang kemudiannya disulitkan dan dihantar melalui beberapa pelayan sebelum berakhir dengan pengguna. Proses ini memakan masa dan untuk sebab itu penyemak imbas Tor agak lambat. Tetapi walaupun lambat, ia memastikan tidak ada yang dapat melihat apa yang anda lakukan dalam talian.

Nota sampingan penting ialah Tor memberi pengguna akses ke laman web gelap. Melayari laman web gelap harus dilakukan dengan berhati-hati. Bahagian internet itu tidak dikawal selia dan mudah membuat perisian hasad di sana. Bagi kebanyakan orang yang ingin tetap tidak dikenali dalam talian, VPN akan menjadi pilihan yang lebih mudah, lebih baik dan lebih selamat daripada Tor.

Tor berfungsi sebagai mesin pencari, yang bermaksud ia boleh menjadi penyelesaian untuk memintas sekatan pada perkhidmatan yang anda akses melalui penyemak imbas, seperti Twitter dan YouTube. Walau bagaimanapun, perkara yang beroperasi di luar penyemak imbas tidak dipengaruhi oleh Tor. Oleh itu, untuk melewati sekatan pada program seperti Skype dan aplikasi laman web seperti Twitter dan Facebook, hanya dapat dilakukan dengan VPN. Kami akan mengesyorkan penggunaan VPN berbanding penggunaan Tor, kerana faedah tambahan kebebasan, anonimiti, dan keselamatan yang ditawarkannya.

Pemikiran Akhir

Beberapa aktiviti dalam talian menapis kerajaan. Outlet seperti media sosial dan laman berita merupakan ancaman terhadap peraturan mereka. Atas sebab ini, laman web dan perkhidmatan dilarang di negara-negara tertentu. Cara untuk mendapatkan akses ke laman web terlarang ini adalah dengan menggunakan VPN. Ini akan membolehkan anda menukar lokasi maya anda. Walaupun Tor berguna untuk mengunjungi laman web yang disekat, untuk kebebasan internet secara umum, kami akan mengesyorkan VPN. Lihat senarai penyedia VPN serba terbaik kami!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me