Mengakses WhatsApp di luar negara: Cara mengelakkan sekatan

Perkhidmatan pesanan pesanan popular WhatsApp membolehkan pengguna bertukar-tukar pesanan teks, panggilan video, dan fail dengan selamat antara satu sama lain. Pada masa ketika pelanggaran data sering terjadi, WhatsApp menarik bagi banyak orang. Malangnya, WhatsApp dilarang di China dan Emiriah Arab Bersatu dan dilarang di beberapa negara lain. Namun, pengguna WhatsApp boleh mengakses perkhidmatan di negara-negara ini. Berikut adalah gambaran umum mengenai sekatan WhatsApp di luar negara dan cara mengatasinya.


Negara Yang Mengehadkan WhatsApp dan Mengapa?

China telah banyak melarang WhatsApp dalam beberapa tahun kebelakangan ini. Pada bulan Julai 2017, pemerintah China mula menyekat banyak fungsi WhatsApp. Ini termasuk perkongsian fail, video, dan sembang suara. China melepaskan blok itu beberapa minggu kemudian. Tetapi pada bulan September 2017, pemerintah menyekat semua ciri aplikasi tersebut. Larangan itu masih berlaku, walaupun ada kebimbangan bahawa mengganggu perniagaan China.

Walaupun larangan China untuk WhatsApp terkenal, negara-negara lain juga menyekat aplikasinya. Qatar dan Emiriah Arab Bersatu melarang WhatsApp, serta Snapchat dan FaceTime. Arab Saudi mengehadkan beberapa ciri WhatsApp pada masa lalu, terutama panggilan suara, tetapi mencabut larangan itu pada tahun 2016. Negara-negara lain yang menutup sementara WhatsApp termasuk Brazil, Uganda, Zimbabwe, Mesir dan Maghribi.

Mengapa Mereka Melarang WhatsApp?

Logo WhatsappPerlu diterokai mengapa beberapa negara melarang atau mematikan WhatsApp buat sementara waktu. Warganegara Brazil mempunyai kebebasan dalam talian lebih banyak. Negara ini bahkan mengadopsi perlembagaan internet yang menyokong netraliti bersih pada tahun 2014. Tetapi pada tahun 2015 dan 2016, pemerintah menyekat WhatsApp dua kali. Ini kerana pemerintah memiliki perselisihan dengan pemilik WhatsApp Facebook untuk menyerahkan data untuk menyiasat jenayah siber. Sejak itu pemerintah Brazil telah meluluskan lebih banyak undang-undang yang memerangi jenayah siber. Tetapi undang-undang ini juga membatasi kebebasan internet banyak orang Brazil.

Turki menyekat WhatsApp pada November 2016 setelah penangkapan anggota Parti Demokrasi Rakyat (PDP) yang disokong oleh Kurdi. Kerajaan Turki semakin menggunakan penapisan internet. Ini kebanyakannya untuk mengelakkan liputan media mengenai peristiwa politik tertentu. Mereka mendakwa tindakan ini adalah untuk mengelakkan kerusuhan awam. Namun, mereka sangat menyekat kebebasan internet warganegara Turki.

Arab Saudi melarang panggilan suara pada perkhidmatan WhatsApp, Skype dan VoIP lain (Voice over Internet Protocol) sebelum tahun 2017. Ini menjadikan penduduk Saudi lebih sukar untuk berkomunikasi dengan dunia luar. Tujuannya adalah untuk menyekat aliran idea dan maklumat asing ke negara ini. Kerajaan mencabut larangan itu pada 2017 untuk mempromosikan pertumbuhan perniagaan dan ekonomi. Idea bahawa perkhidmatan seperti WhatsApp dan Skype harus dibatasi untuk mempertahankan diri daripada pengaruh negatif dikongsi oleh China.

Sekatan WhatsApp dan Firewall Besar China

Larangan WhatsApp China berkaitan dengan percubaan negara untuk menapis komunikasi bebas dan terbuka. Program penapisan internet China, yang dikenali sebagai Great Firewall of China, adalah salah satu yang paling ketat di dunia. Pemerintah merancang Firewall untuk menyekat maklumat yang mengancam prinsip Komunisnya. Ini juga berfungsi untuk membatasi penyebaran idea asing dan Barat di negara ini.

WhatsApp menjadi perhatian khusus pemerintah China kerana mempunyai ciri enkripsi yang canggih. Teknologi penyulitan menghalang pihak ketiga daripada melihat perbualan dan mesej yang dihantar melalui WhatsApp. Akibatnya, pemerintah takut bahawa warganegara China akan menukar kandungan anti-Komunis melalui WhatsApp. Inilah sebabnya mengapa aplikasi ini dibatasi bersama dengan banyak laman web lain.

China mempunyai perkhidmatan pesanan lain seperti WeChat, yang serupa dengan WhatsApp tetapi tanpa ciri enkripsi. Tidak menghairankan, perkhidmatan seperti WeChat sering dipantau oleh pemerintah. Sebagai tambahan, WeChat memberikan maklumat kepada pemerintah China berdasarkan permintaan. Amalan ini menunjukkan bahawa pemerintah sangat curiga terhadap komunikasi swasta. Akibatnya, China sangat menyensor warganya.

Cara Mengatasi Sekatan Ini

Penting untuk memahami bagaimana kerajaan mengehadkan WhatsApp untuk mengatasi sekatan ini. Apabila pemerintah memutuskan untuk menyekat WhatsApp, mereka memberitahu semua penyedia perkhidmatan internet (ISP) di negara ini. ISP diminta untuk menyekat sambungan pengguna mereka ke aplikasi sehingga mereka tidak lagi dapat mengaksesnya. Oleh kerana semua ISP mesti dipatuhi, aplikasi disekat pada setiap sambungan internet di negara ini.

Walaupun terdapat larangan di WhatsApp, anda dapat mengakses perkhidmatan menggunakan rangkaian peribadi maya (VPN). Anda juga dapat menggunakan VPN untuk mengakses kandungan web yang dilarang. VPN mengenkripsi data anda dan menghantarnya melalui pelayan proksi, yang memberikan anda alamat IP yang berbeza. Ini menyembunyikan alamat dan lokasi IP sebenar anda dan menghantar data anda ke negara lain. Dengan cara ini, seseorang di China dapat mengelilingi blok WhatsApp.

Pilihan VPN yang sesuai untuk Buka Sekatan WhatsApp

Untuk mengakses WhatsApp di negara yang membataskan penggunaannya, anda perlu menyambung ke perkhidmatan VPN terlebih dahulu. Kemudian anda dapat mengatasi sekatan dan menggunakan semua ciri aplikasi. Pada masa yang sama, tidak semua VPN boleh dipercayai. Anda perlu mencari perkhidmatan VPN dengan ciri keselamatan canggih, rangkaian pelayan yang besar, dan kelajuan sambungan yang cepat. Berikut adalah beberapa pilihan VPN yang sangat sesuai untuk membuka blokir WhatsApp.

Akses WhatsApp dengan ExpressVPN

ExpressVPN dinilai sebagai perkhidmatan VPN keseluruhan terbaik pada masa ini dari segi kelajuan, kebolehpercayaan dan keselamatan. Ini membolehkan anda menyambung ke rangkaian lebih dari 3000 pelayan di lebih dari 90 negara. Ini bermakna anda dapat menjelajahi blok WhatsApp di banyak negara, termasuk China. Sebenarnya, ExpressVPN adalah salah satu VPN terbaik yang boleh anda gunakan semasa melawat China.

Terdapat banyak ciri keselamatan yang berbeza di ExpressVPN untuk memastikan anda selamat semasa anda menggunakan WhatsApp. Ciri-cirinya merangkumi enkripsi 256-bit untuk melindungi data anda, perlindungan kebocoran DNS, dan suis kill untuk menghentikan data daripada dihantar melalui sambungan yang tidak dilindungi. Ciri tambahan merangkumi pemeriksa IP dan polisi tanpa log untuk melindungi data peribadi anda.

Perkhidmatan ini juga terkenal dengan kelajuan tinggi, yang membolehkan anda menghantar teks, mesej dan panggilan suara melalui WhatsApp tanpa kelewatan. Ia juga mudah dinavigasi dan dipasang, yang menjadikannya pilihan yang baik untuk pemula VPN dan juga pengguna yang lebih berpengalaman.

Akses WhatsApp dengan CyberGhost

CyberGhost adalah salah satu pilihan VPN termudah yang tersedia, yang menjadikannya sesuai untuk pengguna VPN baru. Anda tidak perlu berteknologi tinggi atau mempunyai pengalaman sebelumnya dengan VPN untuk mengetahui CyberGhost.

Proses untuk menyahsekat WhatsApp adalah mudah. Yang perlu anda buat hanyalah membuka perisian CyberGhost dan pilih pilihan Buka Sekatan Laman Web Asas. Dari sana anda boleh membuka blokir WhatsApp hanya dengan satu klik. Program ini juga akan mengkonfigurasi semua tetapan untuk anda secara automatik.

Selain kemudahan penggunaan, CyberGhost mempunyai banyak ciri penting lain. Rangkaiannya terdiri daripada ribuan pelayan di 60+ negara yang berbeza. Seperti ExpressVPN, ia menawarkan penyulitan 256-bit, tidak mempunyai dasar log, dan mempunyai kelajuan yang cepat. Ini memudahkan penggunaan semua fungsi WhatsApp dengan selamat.

Menggunakan VPN di China

Terlepas dari pilihan mana yang anda pilih, jika anda melancong ke China ada pertimbangan tambahan. Sekiranya anda berencana menggunakan VPN di China, ingatlah untuk memilih penyedia anda dengan berhati-hati dan memuat turun VPN sebelum anda meninggalkan rumah. Ini kerana China juga melarang perkhidmatan VPN. Dengan mengikuti langkah-langkah ini, anda seharusnya tidak menghadapi masalah menggunakan WhatsApp di China.

Pemikiran Akhir

Banyak negara mengehadkan perkhidmatan seperti WhatsApp kerana pelbagai sebab. Beberapa negara seperti China bimbang orang menghantar mesej anti-kerajaan. Atau mereka prihatin dengan menjauhkan pengaruh yang tidak diingini dari warganya. Larangan WhatsApp sementara sering berlaku dalam tempoh kerusuhan awam atau tunjuk perasaan antikerajaan. Sering kali negara menggunakan penapisan untuk mengurangkan kerusuhan atau rusuhan. Bagaimanapun, kesediaan pemerintah untuk menyekat kebebasan warganya adalah amalan yang sangat kontroversial.

Berita baiknya adalah bahawa walaupun terdapat sekatan pemerintah, rakyat dan pengunjung masih boleh mengakses WhatsApp. Sekiranya anda membeli VPN dari penyedia terkemuka, anda mempunyai semua yang anda perlukan untuk menggunakan WhatsApp di luar negara. Selama anda menyediakan VPN sebelum anda meninggalkan rumah, ada kemungkinan untuk mengatasi sekatan WhatsApp di mana-mana negara.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me