Cara membuka blokir Video YouTube dengan VPN | Tinjauan VPNO

Kita semua mengenali YouTube sebagai laman web perkongsian video dengan bekalan video baru yang tidak pernah habis. Anda boleh menemui sejumlah besar video pada setiap subjek yang boleh difikirkan. Namun, kadang-kadang anda dapat menghadapi sekatan yang menghalang anda menonton video tertentu. Baca di sini mengapa beberapa video disekat dan bagaimana anda boleh melewati sekatan geografi ini dengan VPN.


video tidak tersedia di youtube

Mengapa Beberapa Video YouTube Disekat?

Apabila anda mendapat notis ralat di YouTube kemungkinan besar disebabkan oleh salah satu sebab berikut. Untuk mengutip platform, video mungkin tidak tersedia untuk Anda kerana “pemilik video telah memilih untuk menyediakan kandungannya hanya untuk negara tertentu (biasanya disebabkan oleh hak pelesenan)” atau “YouTube dapat menyekat konten tertentu untuk mematuhi undang-undang tempatan . ” Ini adalah dua sebab utama. Namun, ada juga negara yang menyekat akses ke platform secara keseluruhan. Dalam kes terakhir ini, mereka tidak menyekat video tertentu tetapi mereka menyekat keseluruhan laman web.

Disekat oleh Pemuat Naik

YouTube adalah laman web di mana semua orang dapat membuat kandungan. Apabila anda memuat naik video di saluran YouTube anda, anda dapat menentukan di negara mana orang dapat menonton video anda. Lebih-lebih lagi, anda boleh menyekat akses ke video anda di negara tertentu.

Walaupun kebanyakan YouTubers akan membenarkan semua orang mengakses video, terdapat beberapa syarikat yang menimbulkan sekatan. Syarikat besar dalam industri muzik atau filem kadang-kadang menyekat kandungan berdasarkan tarikh pelepasan atau hak pengedaran. Sekiranya mereka tidak mempunyai hak untuk menunjukkan video di negara tertentu, mereka akan menyekat penonton dari negara tersebut.

Disekat oleh YouTube

YouTube harus mematuhi undang-undang setiap negara di mana undang-undang itu tersedia. Oleh kerana undang-undang berbeza di setiap negara, YouTube harus menyesuaikan diri. Ini bermaksud YouTube akan menyekat kandungan di beberapa negara. Sebilangan besar sekatan berkaitan dengan undang-undang mengenai hak cipta dan perlindungan harta intelek. Contoh yang paling terkenal mengenai konflik yang dimiliki oleh Youtube terhadap hak cipta adalah dengan GEMA (Gesellschaft für musikalische Aufführungs- und mechanische Vervielfältigungsrechte). Syarikat Jerman ini, yang mewakili pemuzik dan komposer, menyekat sejumlah besar video pada tahun 2009. Mereka menuntut agar pemuzik dibayar untuk penggunaan lagu mereka di YouTube. Setelah bertungkus lumus, YouTube dan GEMA mencapai penyelesaian pada tahun 2016. Namun, tidak diketahui berapa lama kedamaian itu akan bertahan.

Anda hanya boleh memintas sekatan jenis ini jika video tersedia di sekurang-kurangnya satu negara. Lebih-lebih lagi, penyedia anda perlu mempunyai akses ke sekurang-kurangnya satu pelayan di negara yang tidak disekat oleh video.

Kerajaan Mengehadkan penggunaan YouTube Sendiri

Kadang kala pemerintah akan menyekat akses ke YouTube. Dalam kes ini, ia lebih berkaitan dengan platform secara umum daripada kandungan tertentu. Di negara-negara seperti China dan Korea Utara, YouTube disekat kerana dipercayai menyebarkan mesej haram. YouTube dilihat sebagai ancaman terhadap rejim kerana semua orang dapat menyebarkan pemikiran dan kepercayaan mereka sendiri di platform ini. Sebilangan besar rejim totaliter tidak membenarkan mesej yang bertentangan dengan kebenarannya. Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai jenis sekatan ini dalam artikel kami mengenai penapisan dalam talian.

Negara
Sebab untuk menyekat YouTube

ChinaTidak diketahui
EritreaPertimbangan lebar jalur yang mungkin
Korea UtaraDilarang oleh undang-undang
PakistanKandungan ‘anti-islamik’
selatan SudanKandungan ‘anti-islamik’
TajikistanVideo presiden menyanyikan lagu
TurkmenistanSebab keselamatan
UzbekistanTidak diketahui

Akses ke Video YouTube yang Disekat dengan VPN

VPN-sambungan-internetVPN dapat membantu anda membuka blokir semua video, apa pun alasan di sebalik sekatan tersebut. VPN menyulitkan semua lalu lintas internet anda. Lebih-lebih lagi, ia menyembunyikan alamat IP anda. Apabila anda menggunakan VPN komputer anda menggunakan alamat IP pelayan VPN yang anda sambungkan. Laman web dan lain-lain akan melihat alamat IP yang lain. Nampaknya anda mengakses internet dari mana sahaja pelayan yang anda sambungkan. Dengan cara ini, anda boleh berpura-pura berada di tempat yang anda tidak berada!

Sebilangan besar penyedia VPN menawarkan pelayan di banyak negara yang berbeza. Sekiranya kandungan disekat oleh pemilik atau YouTube, anda harus menyambung ke negara di mana video tersebut tersedia. Sekiranya anda tidak dapat mengakses YouTube kerana kerajaan anda telah menyekat laman web ini secara keseluruhan, anda harus menyambung ke pelayan di negara yang tidak seperti ini. Terdapat banyak penyedia VPN. Kami telah menyenaraikan dua penyedia di bawah yang paling sesuai jika anda ingin menonton video YouTube dengan VPN. Sekiranya anda merancang untuk menggunakan VPN untuk tujuan yang berbeza, anda boleh menyemak senarai penyedia peringkat 1 serba terbaik kami.

1. ExpressVPN

ExpressVPN mempunyai lebih daripada 3000 pelayan di lebih dari 90 negara yang berbeza. Dengan pemilihan pelayan ini, anda akan sentiasa mencari jalan keluar dari sekatan di YouTube. Pelayan ExpressVPN mempunyai sambungan pantas dan stabil sehingga anda dapat mengalirkan video dengan mudah. Lebih-lebih lagi, aplikasi mereka mesra pengguna dan mereka mempunyai sokongan pelanggan yang hebat.

ExpressVPN berada di hujung spektrum harga yang lebih tinggi, tetapi anda mendapat nilai wang anda. Dengan ExpressVPN anda boleh melayari internet dengan selamat dan tanpa nama tanpa sekatan.

2. Surfshark

Surfshark mempunyai lebih daripada 500 pelayan di lebih daripada 50 negara di seluruh dunia. Itu cukup untuk selalu mencari pelayan yang membolehkan anda memintas sekatan di YouTube. Surfshark menawarkan sambungan yang sangat pantas yang membolehkan anda menstrim video YouTube dengan mudah. Anda boleh menggunakan perkhidmatan mereka pada jumlah peranti yang tidak terhad pada masa yang sama. Akhirnya, protokol keselamatan mereka membolehkan anda menonton video YouTube tanpa nama dan tanpa bimbang. Ketahui lebih lanjut mengenai perkhidmatan super cepat ini dalam ujian Surfshark kami yang luas.

Cara Mengetahui Di Mana Video YouTube Disekat

Sekarang, bagaimana anda mengetahui pelayan yang harus anda sambungkan untuk menonton video anda? Terdapat beberapa laman web yang dapat membantu anda mengetahui perkara ini. Contohnya adalah Unblockvideos, di mana anda boleh memasukkan url video yang ingin anda tonton dan mereka akan memberitahu anda semua yang perlu anda ketahui. Laman web ini menunjukkan peta dunia yang komprehensif yang menunjukkan kepada anda di mana video anda disekat. Peta ini, misalnya, menunjukkan negara di mana video Skyfall Adele disekat:

Sekatan YouTube

Setelah anda mengetahui di mana video anda tidak disekat, anda menyambung ke pelayan di negara itu dan memuat semula halaman YouTube. Itupun dia! Sekarang tidak ada lagi sekatan untuk anda.

Tonton Video YouTube tanpa nama

Dengan pilihan VPN yang disebutkan di atas, anda dapat menonton video YouTube tanpa nama. Namun, jangan lupa untuk keluar dan menggunakan mod penyamaran di penyemak imbas anda. Jika tidak, YouTube akan mengingati carian anda dan menunjukkan kepada anda video yang dihubungkan dengan video yang ditonton sebelumnya ketika anda seterusnya mengunjungi laman web ini. YouTube mempunyai perkhidmatan ini untuk membantu anda mencari video yang anda sukai. Walau bagaimanapun, jika anda mahu menjadi tanpa nama, mereka akan menyukarkannya.

Pemikiran Akhir

Terdapat tiga kemungkinan sebab mengapa anda tidak dapat menonton video di YouTube. Pertama, pengguna yang memuat naik video mungkin telah menyekat negara tempat anda dapat melihat videonya. Kedua, YouTube dapat menyekat video di negara tertentu, jika kandungannya tidak mematuhi undang-undang negara. Akhirnya, mungkin kerajaan anda menyekat penggunaan laman web secara keseluruhan.

Anda boleh memotong semua jenis sekatan ini dengan VPN. Dengan menyambung ke pelayan VPN di negara lain, anda dapat menonton video YouTube pilihan anda. Sekiranya tujuan anda menonton video YouTube tanpa nama, VPN tidak mencukupi. Anda harus ingat untuk keluar dari akaun YouTube anda dan menghidupkan mod penyamaran di penyemak imbas anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me