Akses Skype di Luar Negara: Cara Mengabaikan Blok! | Tinjauan VPNO

Sejak dimulakan pada tahun 2003, perisian telekomunikasi VoIP (Voice Over Internet Protocol) Skype telah membolehkan penggunanya menghabiskan sekitar 2 trilion minit untuk menjangkau orang-orang yang mereka sayangi di seluruh dunia. Dengan 300 juta pengguna bulanan dan lebih dari satu bilion muat turun di Android, Skype telah menjadi sangat popular bahkan telah memasuki bahasa kami. Dengan “Skyping” mengambil tempat di Oxford English Dictionary bersama istilah lain yang diilhami oleh teknologi seperti “Googling,” “Whatsapping” dan “Facetiming.”


Komputer riba yang Disekat SkypeSelain menjadi sebahagian daripada kamus kami, Skype juga telah menjadi salah satu perkhidmatan VoIP yang paling banyak dibatasi. Di lebih daripada 20 negara Skype, bersama dengan alternatif VoIP lain, disekat atau dihalang. Syukurlah, Skype yang disekat di negara yang anda tinggali, atau lawati, bukanlah akhir dunia. Terdapat beberapa cara untuk mengatasi sekatan tersebut, yang paling mudah adalah mendaftar ke perkhidmatan rangkaian peribadi maya (VPN). Dalam artikel ini, kita akan melihat negara mana yang menyekat Skype dan perkhidmatan serupa. Selain itu, kami akan menerangkan mengapa ia disekat dan bagaimana anda dapat mengatasi sekatan tersebut. Selepas itu, anda dapat kembali berbual dengan rakan dan keluarga anda.

Mengapa Skype Disekat di Negara-negara Tertentu?

Terdapat banyak sebab mengapa Skype mungkin disekat atau dibatasi di setiap negara. Namun, dalam sebagian besar kasus, ini terjadi pada salah satu dari tiga faktor: proteksionisme, pengawasan pemerintah atau sekatan peraturan.

Perlindungan

Sebilangan besar blok dan sekatan perkhidmatan VoIP dilaksanakan sebagai bentuk proteksionisme oleh syarikat telekomunikasi. Kemampuan Skype untuk menawarkan panggilan suara dan video percuma di seluruh dunia berpengaruh negatif terhadap pendapatan yang dihasilkan oleh perkhidmatan syarikat telekomunikasi itu sendiri. Atas sebab ini mereka menyekat penggunaan Skype dan platform serupa.

Ini berlaku terutamanya di Amerika Selatan dan Tengah, di mana syarikat yang sama sering mengendalikan akses telefon dan internet. Skype disekat oleh penyedia telekomunikasi di Belize, Brazil, Mexico dan Venezuela untuk memaksa pengguna berkomunikasi melalui telefon atau menggunakan perkhidmatan VoIP syarikat telekomunikasi itu sendiri. Kurangnya persaingan telekomunikasi di negara-negara ini hanya meningkatkan masalah. Sebagai contoh, di Belize, Belize Telemedia Limited milik kerajaan adalah satu-satunya penyedia telekomunikasi. Mereka menyekat penggunaan Skype untuk melindungi pendapatan telefon mereka dan untuk mempromosikan perkhidmatan VoIP mereka sendiri.

Pengawasan

Di beberapa negara, terutama China dan sejumlah negara Timur Tengah, pemerintah menguatkuasakan sekatan Skype dan perkhidmatan VoIP lain. Mereka mendakwa bahawa kebebasan platform dan kebijakan “tanpa penjejakan telefon” menimbulkan risiko keselamatan.

Skype dikeluarkan dari semua kedai aplikasi tempatan di China pada bulan Disember 2017. Mereka bergabung dengan Gmail, Facebook, Snapchat, Twitter, Line, dan Pinterest dalam senarai perisian bukan milik negara yang telah disensor oleh Pemerintah China. Kerajaan Mesir mempunyai dasar rasmi untuk menyekat perkhidmatan yang tidak dapat mereka pantau, termasuk Skype.

Pada bulan Januari 2018, Microsoft mengumumkan bahawa Skype akan melaksanakan fungsi “Panggilan Peribadi” yang akan menawarkan enkripsi end-to-end. Pengumuman ini telah menimbulkan spekulasi bahwa setiap negara akan bergerak untuk menyekat Skype. Dengan cara yang sama seperti mereka telah meletakkan sekatan pada WhatsApp dan Telegram dan Calling. Negara membenarkan ini dengan mengatakan bahawa mereka tidak lagi dapat memantau panggilan Skype dan lokasi pemanggil.

Sekatan Peraturan

Di negara-negara tertentu, perkhidmatan VoIP seperti Skype harus mendapatkan lesen untuk beroperasi. Contoh yang sangat baik adalah Emiriah Arab Bersatu (UAE), yang memerlukan perkhidmatan VoIP dilesenkan oleh Lembaga Pengawalseliaan Telekomunikasi mereka. Skype kini tidak tersedia di UAE kerana mereka tidak dapat memperoleh lesen yang betul untuk beroperasi.

Negara di mana Skype Disekat atau Terhad

Disekat Sepenuhnya

 • Guyana
 • Venezuela
 • Kuwait
 • Libya
 • Korea Utara
 • Oman
 • Qatar
 • UAE

Sekatan Perkhidmatan

 • Belize – Skype kini disekat oleh Belize Telemedia Limited, satu-satunya penyedia telekomunikasi Belize, yang menawarkan perkhidmatan panggilan VoIP mereka sendiri.
 • Brazil – Penyedia telekomunikasi terbesar di Brazil, Brazil Telecom, menyekat Skype tetapi membenarkan panggilan VoIP melalui perkhidmatan mereka sendiri.
 • Caribbean – LIME, penyedia telekomunikasi yang dominan di Caribbean, menyekat pelanggannya daripada tidak menggunakan Skype.
 • China – Semua perkhidmatan VoIP disekat kecuali yang disediakan oleh China Unicom dan China Telecom.
 • Cuba – Skype tersedia di Cuba, tetapi panggilan berharga $ 1.15 seminit, dan kelajuan internet yang sangat perlahan menyekat penggunaannya.
 • Mesir – Kerajaan Mesir secara berkala mengganggu atau menyekat semua perkhidmatan VoIP yang tidak dapat dipantau secara langsung.
 • Iran – Skype nampaknya tersedia, tetapi penyambungannya sangat teruk sehingga perkhidmatan pada dasarnya tidak dapat digunakan.
 • India – Panggilan Skype di India dari Skype ke telefon bimbit dan sambungan darat tidak lagi tersedia. Walau bagaimanapun, panggilan Skype ke Skype percuma di India masih berfungsi.
 • Jordan – Semua perkhidmatan VoIP disekat kerana keselamatan.
 • Myanmar – Skype, dan perkhidmatan VoIP lain hanya tersedia pada waktu tertentu dan di wilayah tertentu.
 • Pakistan – Panggilan Skype, walaupun dari komputer ke komputer, sangat banyak wang, berharga $ 0.14 seminit.
 • Panama – Mengenakan cukai 12% untuk semua panggilan VoIP.
 • Syria – Akses Skype adalah terhad dan tidak terdapat di kafe internet.
 • Vietnam – Akses Skype adalah terhad. Walau bagaimanapun, perkhidmatan proksi yang disediakan untuk memudahkan panggilan Skype tersedia di beberapa kafe internet.
 • Venezuela – ISP tempatan menyekat Skype dan perkhidmatan VoIP lain di kawasan tertentu tetapi menawarkan alternatif mereka sendiri.

Bagaimana Saya Mengabaikan Blok VoIP?

Sekiranya anda mendapati diri anda tinggal di, atau melancong ke, negara yang secara rutin menyekat atau menyekat perkhidmatan VoIP seperti Skype, jangan panik. Terdapat cara untuk mengatasi sekatan tersebut. Laman web proksi, perisian Tor dan VPN adalah beberapa kaedah terbaik untuk mengatasi sekatan Skype. Anda boleh kembali berbual dalam masa yang singkat.

Laman Web Proksi

Oleh kerana Skype dapat dikonfigurasikan untuk berjalan melalui proksi, merutekan panggilan Skype anda melalui laman web proksi percuma adalah salah satu cara untuk mengatasi sekatan Skype. Oleh kerana laman web proksi dihoskan di negara tanpa batasan Skype, sambungan tidak dapat disekat oleh Kerajaan tempatan atau ISP.

Kelemahan menggunakan laman web proksi percuma ialah mereka menarik sebilangan besar pelanggan dan lebar jalur terhad mereka dimakan oleh ribuan orang yang semuanya berusaha untuk mengakses perkhidmatan terhad. Ini menghasilkan panggilan berkualiti rendah pada masa-masa terbaik. Lebih-lebih lagi, perkhidmatan VoIP pada dasarnya tidak dapat digunakan pada waktu penggunaan puncak.

Perisian Tor

Perisian Tor berfungsi sama dengan laman web proksi. Mereka menggunakan rangkaian overlay sukarelawan di seluruh dunia dengan lebih daripada tujuh ribu relay. Ini membolehkan mereka menyembunyikan lokasi dan negara asal pengguna mereka. Seperti laman web proksi, Tor membolehkan penggunanya menyambung ke Skype dengan menghindari alamat IP yang telah disekat oleh pemerintah, atau ISP tempatan, dengan kelihatan berada di negara lain.

Seperti laman web proksi, masalah utama perisian Tor adalah kependaman. Untuk menyembunyikan lokasi penggunanya dan mengelakkan pengawasan, Tor menyampaikan lalu lintasnya di beberapa nod. Ini menghasilkan kelewatan yang dapat dilihat yang sangat mengganggu semasa panggilan suara atau video. Juga, tidak semua perkhidmatan VOIP serasi dengan Tor, kerana Tor hadir dalam bentuk penyemak imbas web. Banyak perkhidmatan dan aplikasi VOIP tidak tersambung ke internet melalui penyemak imbas, dan oleh itu tidak menggunakan rangkaian overlay Tor.

VPN

VPN-sambungan-InternetPerisian VPN boleh dikatakan cara terbaik untuk mengelakkan sekatan VoIP, yang membolehkan anda menyambung ke perkhidmatan dan laman web yang disekat tanpa sekatan lebar jalur yang teruk atau masalah latensi yang berkaitan dengan laman web Tor atau proksi.

VPN membolehkan anda menyambung ke internet melalui pelayan proksi, memberikan anda alamat IP asing dan melewati sekatan pada perkhidmatan VoIP. Perbezaan utama dengan perkhidmatan proksi biasa adalah bahawa VPN juga sangat menyulitkan sambungan anda untuk mengelakkan pengawasan lebih lanjut. Kerana kebanyakan perkhidmatan VPN menawarkan langganan berbayar, mereka dapat memberikan kelajuan dan kebolehpercayaan yang jauh lebih baik daripada perkhidmatan VPN atau proksi percuma.

Selain kelajuan, keselamatan dan kebolehpercayaan yang lebih tinggi, perkhidmatan VPN premium sering menawarkan sokongan pelanggan yang berkualiti. Kakitangan sokongan teknikal biasanya ada untuk membantu anda berhubung dengan perkhidmatan terhad melalui perisian VPN. Ini bermakna anda mempunyai pilihan untuk memanggil pasukan sokongan teknikal mereka jika anda menghadapi masalah untuk membuat Skype berfungsi.

Banyak perkhidmatan VPN juga menawarkan perkhidmatan “IP Dedicated”, yang memungkinkan anda memiliki IP peribadi anda sendiri berbanding yang dikongsi bersama. Manfaat memiliki IP khusus termasuk dapat mengakses perkhidmatan streaming video seperti Netflix, akaun perbankan dalam talian dan laman web permainan dalam talian, yang secara rutin menyekat alamat IP yang dikongsi. Sekiranya IP khusus anda akhirnya ditemui dan disekat, perkhidmatan VPN anda akan dapat menawarkan yang baru kepada anda dengan cepat.

Pemikiran Akhir

Dari semua kemungkinan pilihan untuk mengatasi sekatan VoIP dan perkhidmatan akses seperti Skype, VPN mewakili gabungan kelajuan, utiliti, kebolehpercayaan dan keselamatan terbaik. Oleh itu, jika anda melancong ke negara dengan sekatan VoIP, atau anda orang tempatan yang hanya ingin berbual di Skype, melanggan perkhidmatan VPN akan membolehkan anda terus berkongsi pengalaman anda tanpa sekatan. Untuk membantu anda memilih perkhidmatan VPN yang sesuai untuk anda, kami telah mengumpulkan senarai penyedia VPN terbaik di luar sana.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me