De beste VPN-providers voor Linux | VPNoverzicht

Ben je het blauwe scherm des doods van Windows zat? Of misschien ben je het beu om de volgende generatie hardware na te jagen die nodig is om op de hoogte te blijven van de Mac-gemeenschap. Of misschien houdt u gewoon van de flexibiliteit van een volledig aanpasbaar besturingssysteem. Langzaam ontdekken steeds meer mensen de voordelen die Linux-distributies te bieden hebben. Natuurlijk is een VPN handig, ongeacht het besturingssysteem waarmee u werkt. Als je Linux gebruikt, is het echter belangrijk om de juiste VPN te kiezen voor je Linux-distributie.


Er zijn aanzienlijke verschillen in de kwaliteit, bruikbaarheid en gebruikerservaring van een VPN voor Linux-gebruikers, afhankelijk van welke provider ze kiezen. De simpele waarheid is dat sommige VPN-providers de moeite hebben genomen om een ​​goed werkende app (voor de terminal of met een eigen gebruikersinterface) voor Linux-gebruikers te bieden, terwijl anderen hun bestaan ​​nauwelijks erkennen. Hieronder vind je onze top drie beste VPN’s voor Linux, elk met hun eigen unieke voordelen. Als u een van deze VPN-providers kiest, kunt u er zeker van zijn dat uw Linux-ervaring aanzienlijk zal worden verbeterd.

Linux en privacy gaan hand in hand 

Linux Logo LaptopEr is een langdurige rivaliteit tussen gebruikers van het Windows-besturingssysteem van Microsoft en gebruikers van Apple Macs. Beiden beweren altijd dat hun eigen besturingssysteem het allerbeste is. Er is één ding dat beide besturingssystemen gemeen hebben: hun broncode is geheim en eigendom. Telkens wanneer de broncode van een programma niet kan worden ingezien, kunnen uw privacy en veiligheid in gevaar komen. Hierdoor is er geen manier om zeker te weten wat de software achter de schermen doet. Bovendien hebben de meeste succesvolle technologiebedrijven de gewoonte om informatie over hun gebruikers te verzamelen. Je zult dit probleem niet hebben met Linux, omdat de code open source is en voor iedereen beschikbaar.

Linux gebruiken

Als een volledig open-source besturingssysteem is Linux een populaire keuze voor gebruikers die met privacy te maken hebben. Iedereen kan de broncode zien, wat betekent dat degenen die weten hoe de code werkt, precies weten waartoe hij in staat is. Als uw Linux-besturingssysteem code zou bevatten om informatie over zijn gebruikers te verzamelen, zou iemand dit opmerken en het als een lopend vuurtje verspreiden. Die openheid draagt ​​bij aan uw gevoel van privacy en bescherming.

Een VPN gebruiken

Als dit gevoel van privacy je aanspreekt, is de kans groot dat je ook baat zou hebben bij een VPN. Een goede VPN versleutelt de gegevens die van en naar uw apparaat gaan. Dit voorkomt man-in-the-middle-aanvallen en houdt uw gegevens veilig. Uw gegevensverzoeken gaan niet rechtstreeks naar de website, maar worden eerst verzonden via een anonieme VPN-server. Als gevolg hiervan kunnen de sites die u bezoekt de gegevens niet naar u herleiden. Uw locatie, browsergeschiedenis en zoekopdrachten blijven privé. Bovendien kunt u met behulp van een VPN geo-geblokkeerde inhoud omzeilen. Kortom, een VPN biedt meer online anonimiteit, vrijheid en veiligheid.

De beste VPN’s voor uw Linux

Het koppelen van uw Linux-systeem met een VPN-service is een winnende combinatie als het gaat om privacy. Helaas werken niet alle VPN-services op elke Linux-distributie. Het is belangrijk om te weten welke VPN op welk systeem werkt en welke opties beschikbaar zijn voor elke VPN, aangezien deze behoorlijk kunnen verschillen. Als u een van de volgende VPN’s gebruikt, profiteert u bijna gegarandeerd enorm van de service. Het spreekt voor zich dat alle volgende VPN-services een strikt no-logs-beleid hebben.

ExpressVPN

Best voor: Snelheid en betrouwbaarheid

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, Arch, Raspbian

ExpressVPN is ongetwijfeld een van de beste opties voor Linux-gebruikers. Als u een Linux-systeem gebruikt, wordt uw distributie waarschijnlijk gedekt door ExpressVPN. Het lijdt geen twijfel dat ExpressVPN’s sterkste functie het servernetwerk is, dat divers, betrouwbaar en ongelooflijk snel is. Van alle VPN-providers die er zijn, is ExpressVPN de meest consistente manier om het beste uit uw internetverbinding te halen. Bovendien is de beveiliging van ExpressVPN vergelijkbaar met die van andere geweldige VPN’s in de branche. U hoeft zich nooit zorgen te maken over onopzettelijke IP- of DNS-lekken die afkomstig zijn van een van de servers van ExpressVPN.

ExpressVPN heeft een eenvoudig te gebruiken terminal-app die kan worden bediend met een paar basisopdrachten. Het is ook mogelijk om een ​​kill-schakelaar aan en uit te zetten. Kortom, u zult geen problemen ondervinden bij het gebruik van deze service. Voor meer informatie, bekijk onze gedetailleerde beoordeling van deze provider. Het enige nadeel van ExpressVPN is de relatief hoge prijs. Aan de andere kant weet u tenminste dat u betaalt voor kwaliteit.

NordVPN 

Best voor: Beveiliging en extra functies

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora, CentOS, openSUSE, RHEL, QubesOS

Als privacy en beveiliging uw eerste zorg zijn, dan is NordVPN de VPN voor u. NordVPN ondersteunt verschillende beveiligingsprotocollen, waaronder OpenVPN – de gouden beveiligingsstandaard. Waar de meeste VPN’s 256-bit encryptie gebruiken, wat al erg sterk is, gebruikt NordVPN 2048-bit SSL-encryptie. Dit betekent dat uw gegevens niet veilig zijn.

Met de terminal-app voor Linux kunt u ook een aantal extra beveiligingsfuncties toevoegen: u kunt uw eigen DNS-servers kiezen, IPv6 uitschakelen of een SOCKS5-proxy, multi-hop of Cybersec toevoegen (een extra tool die u helpt beschermen tegen advertenties, trackers en malware). Deze extra tools maken NordVPN heel anders dan ExpressVPN. Terwijl Express een lichte voorsprong heeft in snelheid, biedt NordVPN meer technische functionaliteit. U vindt meer tools om mee te spelen in de NordVPN-toolbox.

NordVPN heeft servers in 59 landen. De dienst maakt in veel landen ook gebruik van een unieke dubbele VPN-verbinding. Verbinding maken met een VPN in Rusland gebeurt bijvoorbeeld via een VPN-server in Nederland. Dit maakt het volgen van uw online activiteiten nog moeilijker. NordVPN biedt ook de keuze uit een dedicated IP-adres. Dit is handig om de maatregelen te omzeilen die sommige websites nemen om de toegang vanaf VPN-servers te blokkeren. NordVPN presteert ook erg goed in snelheidstests, waardoor het na ExpressVPN de snelste VPN-provider voor Linux is. 

NordVPN is niet minder indrukwekkend als het gaat om zijn klantenservice en bruikbaarheid. De VPN is eenvoudig in te stellen, zelfs op Linux-platforms. De terminal-app heeft een selectie van intuïtieve commando’s, waardoor deze zeer gebruiksvriendelijk is. Als u echter problemen ondervindt op Linux, is er een brede selectie van handleidingen die u kunt raadplegen. Bovendien, als u problemen of vragen heeft, heeft u 24/7 toegang tot live chat-ondersteuning. Ten slotte is NordVPN goedkoper dan Express en ze hebben vaak een aantal geweldige aanbiedingen en promoties.

Private Internet Access (PIA)

Best voor: Prijs en gebruikersinterface

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, (Fedora), Arch, (Slackware)

Een interessante toevoeging aan deze lijst is. Terwijl NordVPN en ExpressVPN de top van de lijsten in de meeste categorieën domineren, is PIA erin geslaagd een nichepositie in de markt te vinden: het is een zeer betrouwbare, gebruiksvriendelijke en betaalbare VPN voor Linux-gebruikers die een gebruiker willen interface (gebruikersinterface).

Zeer weinig VPN’s bieden apps voor Linux aan. In plaats daarvan moeten ze de terminal gebruiken of handmatig OpenVPN-servers toevoegen om de service te laten werken. PIA heeft het eenvoudiger gemaakt door u de mogelijkheid te bieden om hun standaard UI op Linux te installeren. Als gevolg hiervan is de Linux-ervaring met PIA precies hetzelfde als met Windows. Houd er echter rekening mee dat de gebruikersinterface alleen beschikbaar is voor gebruikers van Ubuntu, Debian en Arch.

Het servernetwerk en de snelheden van de PIA-servers zijn niet zo goed als die van NordVPN en ExpressVPN, maar ze zijn nog steeds meer dan genoeg voor de meeste gebruikers. Wat nog belangrijker is, ze zijn betrouwbaar: de servers hebben stabiele snelheden en lekken nooit IP- of DNS-informatie. In zekere zin, wat u snel opgeeft, bespaart u in termen van geld. Voor bijna de helft van de prijs van ExpressVPN krijg je een service die voor de meeste gebruikers meer dan voldoende is. Voor onervaren Linux-gebruikers maakt de gebruikersinterface het ook een stuk toegankelijker.

Ten slotte heeft PIA een aantal extra functies die u helpen beschermen tegen advertenties, trackers en malware en u de mogelijkheid bieden om aangepaste DNS-servers of een SOCKS5-proxy toe te voegen. Dit alles bij elkaar maakt PIA een van de beste en meest betaalbare VPN-providers voor Linux-gebruikers.

Mullvad

Best voor: algemene ervaring en bruikbaarheid

Beschikbaar voor: Ubuntu, Debian, Fedora

Mullvad is de vreemde eend in de bijt. In tegenstelling tot de meeste andere VPN-providers die een Linux-optie aanbieden, heeft Mullvad de Linux-ervaring zo gemakkelijk en gestroomlijnd gemaakt alsof je niet eens op Linux zit. Ze zijn, net als PIA, een van de weinige providers die u de mogelijkheid bieden om hun Windows user inferface (UI) te gebruiken. Het hele proces van het opzetten van uw VPN-verbinding gaat moeiteloos. Zodra je je inlogcode hebt verkregen, ga je naar hun Linux-pagina en download je de repository. Open vervolgens de gebruikersinterface en selecteer een van hun vele servers. Dat is het. Bijna geen enkele VPN-installatie werkt zo gestroomlijnd op Linux.

Het servernetwerk van Mullvad is niet het allerbeste, maar wel een van de betere. Hun netwerk heeft 492 servers in 36 landen. Deze servers zijn over het algemeen zeer snel en zeer veilig. We hebben geen enkele instantie van DNS-lekken of problemen met het verbinden met een server aangetroffen. Ze werken alleen via de OpenVPN- en Wireguard-protocollen, de veiligste die momenteel beschikbaar zijn. Mullvad heeft ook zijn eigen bridge-servers om sterke firewalls te omzeilen. Ten slotte is er ook de standaard kill-schakelaar.

Met een vaste prijs van € 5 per maand is Mullvad iets duurder dan de andere VPN’s, maar voor die prijs krijg je een betrouwbare, zeer bruikbare VPN-ervaring voor Linux van een bedrijf dat vaak wordt geprezen vanwege zijn toewijding aan anonimiteit en privacy. Het enige nadeel dat echter belangrijk is om op te merken, is dat Mullvad een Zweeds bedrijf is en dus gevestigd is in een 14-ogen-natie. Voor Linux-gebruikers is Mullvad een van je beste opties en een van onze favoriete keuzes!

Laatste gedachten

Linux gebruiken is een geweldige manier om uw informatie privé te houden. Bovendien maakt het verbinden via een VPN uw online privacy en veiligheid alleen maar sterker. Hoewel er honderden VPN-services zijn, is het vrij zeldzaam om er een te vinden die u niet alleen beschermt, maar ook met uw Linux-besturingssysteem werkt. Afhankelijk van waarvoor u uw VPN-verbinding wilt gebruiken, kan elk van deze drie VPN-services gemakkelijk voldoen aan uw eisen voor een privé, snelle en veiligere online ervaring. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me