Beste VPN for Kina: Omgå den kinesiske brannmuren | VPNoverview.com

Kina er et land med enestående økonomisk vekst. På kort tid har Kina blitt en av verdens største makter. Dessverre er Kina også et land der gratis internett ikke er så bredt tilgjengelig som det er i vesten. Alle som reiser til Kina vil finne at nettsteder som Gmail, Facebook og YouTube ikke lenger fungerer. Det er synd fordi det skremmer vestlige turister, bedrifter og utvandrere. Dessuten har kinesiske borgere ikke tilgang til all informasjonen som finnes der ute.


Heldigvis er det en måte å omgå kinesiske barrierer. Løsningen er ganske enkel: Bruk en VPN. En VPN er et program som beskytter internettforbindelsen din og kobler deg til internett via en server i et annet land. Fortsett å lese for å finne ut nøyaktig hvordan dette fungerer og hvilke VPN-er som er det beste valget å bruke i Kina.

Den store brannmuren i Kina: Hvorfor blokkerer Kina nettsteder?

Kina med lås

The Great Firewall of China, også kjent som ‘Golden Shield’, er det største internettsensursystemet i verden. Ikke alle deler av internett som du lett får tilgang til i USA, er også tilgjengelige i Kina. Google, Facebook, Twitter, YouTube og mange andre nettsteder er blokkert. Men hvorfor?

Saken er: Ved å blokkere nettsteder prøver den kinesiske regjeringen å beskytte innbyggerne mot innhold som kan anses som farlig eller upassende. Imidlertid er det den kinesiske regjeringen som bestemmer hva som ikke er egnet og hva som ikke er det. Dessuten betyr dette at kinesiske selskaper også er beskyttet mot konkurranse fra utlandet. Ettersom borgere for eksempel bare har tilgang til den kinesiske versjonen av Facebook, blir de tvunget til å bruke det i stedet for en konkurrent utenfor Kina. Det gjør det også lettere for myndighetene å sjekke data fra kinesiske selskaper og borgere.

For å oppnå dette, består brannmuren av en rekke teknologier. Dette innebærer å blokkere IP-adresser på nettsteder, samt filtrere domenenavnsystemer (DNS), URLer og pakker. Kina blokkerer også VPN-er aktivt. Men Kina er et enormt land, så det er umulig for regjeringen å følge med på all internettaktiviteten til innbyggerne sine i detalj. Som et resultat kan brannmuren være veldig inkonsekvent: Et nettsted som er blokkert i en provins kan være tilgjengelig i en annen provins.

Dette betyr at den enorme brannmuren ikke er perfekt sikret. Det er et pågående spill med katt og mus mellom blokkerte nettsteder og kinesiske myndigheter. Først finner noen et hull i veggen, så lukker Kina dette hullet og starter sirkelen igjen.

Hvilke nettsteder er blokkert i Kina?

Den kinesiske regjeringen har flere grunner til å sperre nettsteder. Noen ganger er det et spørsmål om å ‘beskytte’ innbyggerne, noen ganger om å forhindre konkurranse utenfra og noen ganger om å håndheve eller forby en bestemt ideologi. Uansett årsak er det irriterende for vestlige besøkende i dette vakre landet.

Det er en oversikt over blokkerte nettsteder nedenfor. Vi nevner ikke alle nettstedene som er blokkert (den listen er rett og slett altfor stor), men vi gir deg noen kjente og ofte brukte blokkerte nettsteder.

BLOKKET STED 
BLOKKERT SINNE 
Kinesisk Wikipedia (del)Mai 2015
splidJuli 2018
DropboxJuni 2014
duckduckgoSeptember 2014
FacebookJuli 2009
FlickrJuli 2014
Google (Maps, Docs, Gmail osv.)Mai 2014
HBOJuni 2018
InstagramSeptember 2014
Microsoft OneDriveJuli 2014
NetflixUkjent
PinterestMars 2017
pornhubMai 2012
RedditAugust 2018
SlideshareUkjent
The Pirate BayFebruar 2012
tinderUkjent
Torproject2008
Twitch.tvSeptember 2018
TwitterJuni 2009
VimeoOktober 2009
Hva skjerSeptember 2017
YouTubeMars 2009

Gmail, Facebook og YouTube i Kina

Heldigvis er en VPN en enkel og ganske kjent løsning for å motvirke kinesisk internettsensur. Med en VPN kan du enkelt omgå barrierer når den kobler deg til internett via en server som ligger utenfor Kina. Internett-trafikk kan omdirigeres via Tyskland, for eksempel. Den kinesiske brannmuren kan bare se at du kobler til en tysk server, og ikke at du kobler til Google. Denne serveren er tillatt, så forbindelsen din kan opprettes. Kina vet ikke at du faktisk bruker Google via den eksterne serveren. Det kan være vanskelig å forstå nøyaktig hvordan en VPN fungerer, men det fungerer generelt som følger:

Få tilgang til YouTube fra Kina uten VPN

Youtube i Kina uten PVN

Uten VPN ser den kinesiske brannmuren at du prøver å få tilgang til et nettsted som de har blokkert. Du vil få en melding om at nettstedet du prøver å besøke ikke er tilgjengelig.

Få tilgang til YouTube fra Kina med en VPN

Youtube Kina med VPN

Med en VPN blir dataene dine kryptert og den kinesiske brannmuren vil bare se at du vil koble til en server i et annet land. Den kinesiske brannmuren anerkjenner ikke dette som et blokkert nettsted og vil tillate tilkoblingen. Nettstedet du prøver å besøke vil nå være tilgjengelig.

De tre viktigste VPN-ene for Kina

Det er VPN-er som har spesielle funksjoner som lar dem omgå den kinesiske brannmuren uten å bli oppdaget. Du kan ofte installere disse VPN-ene på smarttelefonen eller nettbrettet slik at du kan bruke dem fritt i Kina. Nedenfor finner du en oversikt over de beste VPN-leverandørene for Kina. Leter du etter mer? Sjekk ut vårt VPN-sammenligningsverktøy.

ExpressVPN for Kina

ExpressVPN er ikke den billigste VPN-tjenesten, men den er en av de beste for Kina. Den bruker stealth-servere i Hong Kong som er spesielt designet for å omgå brannmuren. ExpressVPN har også servere i nærheten av Kina for et sensurfritt internett så raskt som mulig. ExpressVPN bruker en kill switch for personvernet til kundene. Dette stopper alle Internett-applikasjoner så snart VPN er koblet fra. Dette betyr at ingen informasjon vil bli eksponert gjennom en usikker tilkobling. VPN-tjenesten gir også DNS-lekkasjebeskyttelse, WebRTC lekkasjebeskyttelse og OpenVPN-kryptering med perfekt taushetsplikt for å kryptere informasjonen din og sikre ditt personvern. Det høres kanskje litt teknisk ut, men poenget er at du forblir trygg og anonym, også i Kina.

NordVPN for Kina

NordVPN bruker en annen metode for å omgå brannmuren kalt ‘Obfsproxy VPN technology’. Dette er den samme robuste teknologien som Tor bruker for å overvinne barrierer. Med denne tjenesten trenger du ikke å bekymre deg for personvernet. NordVPN bruker også en kill switch og gir DNS-lekkasjebeskyttelse. NordVPN har OpenVPN-kryptering med perfekt fremoverhemmelighet. Du må koble deg opp via en spesiell NordVPN-server fordi du må bruke Obfsproxy.

VyprVPN for Kina

VyprVPN bruker portvalg og stealth-teknologi kalt ‘Chameleon’. Denne teknologien er spesielt designet for å omgå brannmuren. Det får den krypterte VPN-trafikken til å se ut som vanlig internettrafikk. Det mest slående med denne VPN-tjenesten er at den har full kontroll over hele infrastrukturen. Det er ingen tredjeparter som øker både hastigheten og personvernet. Ulemper er at tilkoblingslogger oppbevares (når du kobler til VPN) og at P2P (torrenting) ikke er tillatt.

Installere en VPN for Kina

Du trenger praktisk talt ingen teknisk kunnskap for å installere en VPN. Du kan installere en VPN ganske enkelt ved å laste ned en fil og kjøre den. Det fungerer på samme måte som å installere Spotify, for eksempel. Installer en VPN på skrivebordet ditt ved hjelp av denne trinnvise guiden:

  • Gå til nettstedet til din valgte VPN-leverandør
  • Velg et abonnement form og Opprett en konto
  • Last ned VPN-installasjonsfilen for operativsystemet ditt eller logg deg på nettstedet og last ned installasjonsfilen fra kontosiden
  • Kjør installasjonsfilen så snart den er ferdig lastet ned
  • Kjør installasjonsveiviseren fra den nedlastede filen
  • Når VPN-programvaren er installert, kan du gjøre det åpen den
  • Etter å ha åpnet programvaren kan du logg inn med kontoen du opprettet
  • Når du har logget deg inn, er du i VPN-programvaren. Du kan etterhvert endre innstillinger og velg en server
  • Slå på VPN. Det er vanligvis en åpenbar knapp eller bryter i VPN-programvaren. Når VPN er koblet til, kan du glede deg over sensurfritt internett i Kina

På Android eller iOS fungerer dette stort sett det samme, men du kan bare laste ned programvaren fra App Store eller Google Play. Det er også nyttig at du ikke trenger å ha en egen konto for hver enhet. Du kan installere VPN på alle enhetene dine, og du trenger bare en konto og abonnement for å logge inn.

Vær oppmerksom på dette: Noen VPN-leverandørsider er blokkert i Kina. Dette betyr at du ikke kan laste ned og installere VPN mens du er i Kina. Så sørg alltid for å installere VPN før du drar til Kina. Det kan være vanskelig å avslutte et VPN-abonnement fra Kina.

Er VPN-er lovlige i Kina?

Fordi Kina blokkerer VPN-er, kan du lure på om VPN-er er ulovlige i Kina. Dette er litt av et grått område. Det har foreløpig ikke blitt rapportert om tilfeller av at noen har problemer med å bruke en VPN, men Kina prøver å gjøre det så vanskelig som mulig å bruke en VPN. VPN-nettsteder er blokkert, og VPN-programvaren for Android og iOS er ikke tilgjengelig i App Stores. I 2015 ble telefonforbindelsene til alle VPN-brukere i Xinjiang koblet fra. Denne forbindelsen ble ikke gjenopprettet før VPN-programvaren ble fjernet. Dette var imidlertid en engangs.

Som utlending vil du få svært få problemer hvis du bruker en VPN i Kina. Selv om VPN-er som ikke er godkjent av staten nylig har blitt utestengt i Kina, er det ennå ikke gjort noe med dette. Kort sagt: Det er ingenting å bekymre seg for ennå, men det er en god ide å holde seg oppdatert om nyheter om VPN-bruk i Kina.

Kinesiske alternativer til vestlige nettsteder

Kanskje du ikke vil bruke en VPN, eller er du nysgjerrig på de kinesiske alternativene til vestlige nettsteder. Kina har sin egen motpart for nesten alle kjente vestlige nettsteder. De har egne søkemotorer, video nettsteder og sosiale medier. Det er litt interessant å se. Kanskje du til og med kan få bedre kontakt med lokalbefolkningen ved å bruke disse nettstedene. WeChat er spesielt populær i Kina. Det brukes til nesten hva som helst, og du ville virkelig tapt hvis du er i Kina i lang tid og ikke bruker det. I alle fall viser tabellen nedenfor noen vanlige vestlige nettsteder og tjenester sammen med sin kinesiske motpart. Det er ikke alltid bare et forbud. Noen ganger er det andre grunner til at nettsteder fungerer godt i Vesten, men ikke i Kina (som konkurranse, lovgivning osv.).

FELLES NETTSTED ELLER SERVICE 
KINESISK ALTERNATIV 
FacebookWeChat *, QQ
GoogleBing, Google.cn (fungerer ikke alltid), Baidu
Google KartGoogle.cn, Baidu-kart, åpent gatekart, Mapquest
Nyhetssider Quartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Nettbutikker på nettetTaobao, Tmall
PinterestWoxihuan
Resteraunt gjennomgang nettsteder Dianping
tinderTantan
TwitterWeibo
uberDiDi, Mobike (for sykler)
YouTubeYouko Tudou, Bilibili

* Å sammenligne WeChat (Weixin) med Facebook gjør det virkelig ikke noe rettferdighet. WeChat er mye større og brukes til mange flere formål. Det er en slags megaplattform bestående av Instagram, Facebook, WhatsApp, Uber, Apple Pay og mer. Du kan stille spørsmål, bestille taxi, betale på restauranter og så videre. Kineserne bruker det til nesten hva som helst, og det anbefales derfor sterkt at du tar en titt på det og bruker det hvis du skal være i Kina i lang tid. Det er også noen kinesiske nettsteder og tjenester som vi faktisk ikke har noe alternativ til. Et eksempel på dette er Douban. Douban er en kombinasjon av IMDb, Spotify, SoundCloud og Myspace. Det er en møteplass for alle slags kulturelle interesser som filmer og musikk.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me