En översikt över de bästa VPN-routrarna VPNOverview

Genom att ställa in en VPN-anslutning på din router, ser du till att all data som passerar genom routern automatiskt krypteras och anonymiseras. Vilket innebär att du inte behöver installera ett VPN på alla dina enheter separat; allt är krypterat när det passerar genom routern. Nedan förklarar vi hur allt fungerar och ger dig några tips om hur du väljer den bästa VPN-routern.


Anledningar till att installera ett VPN på din router

De flesta installerar helt enkelt ett VPN direkt på sin dator, laptop, surfplatta eller smartphone. Detta är ofta det enklaste och snabbaste sättet att få tillgång till internet säkert och anonymt. Mer avancerade användare kanske emellertid vill ställa in ett VPN på sin router. Det finns flera skäl till varför du kanske vill göra detta:

 • Genom att ställa in en VPN-anslutning på routern går all din internettrafik via VPN-servern. Du behöver inte installera VPN-programvara separat på varje enhet.
 • Vissa smarta TV-apparater eller enheter har inte angiven VPN-programvara. Att installera VPN på din router ger dig fortfarande alla fördelar med ett VPN. En av fördelarna är att kunna spärra olika streamingwebbplatser.
 • Säkerhetsföretag upptäcker ofta säkerhetsbrott i offentlig Wi-Fi, vilket visar att även säkra Wi-Fi-nätverk är sårbara för hackare. Detta gäller även våra hemnätverk. Genom att använda ett VPN gör du det extra svårt för hackare att bryta sig in i ditt Wi-Fi-nätverk.

Så snart VPN-klienten på routern har konfigurerats korrekt är alla enheter i nätverket anslutna till resten av internet via en säker VPN-anslutning. Följande grafik visar hur det ser ut när din router konfigureras som VPN-klient.

VPN-anslutningsrouter blinkade

Vad ska du leta efter i en VPN-router?

Precis som att köpa annan hårdvara finns det några viktiga saker att tänka på när du väljer en VPN-router. Förutom allmänna saker som hastighet är det bra att kolla in följande saker:

 • Installationsprocess: För att installera ett VPN på din router måste du ställa in routern på ett mycket specifikt sätt. Denna process kallas blinkande. När du väljer en VPN-router kan du få en förblixt router. Du måste ofta beställa dessa från Amerika, men de är ett alternativ om du inte vill blixta din router själv. När vi sätter ihop vår lista över de bästa VPN-routrarna uppmärksammade vi routrar som enkelt kan blixtade eller routrar som är förblinkade.
 • Nätverksportar och anslutning: med routrar kan du ställa in olika nätverksportar eller anslutningar. Detta gör att du kan använda ett VPN på vissa anslutningar, men inte alla. Dessutom ger det dig möjlighet att ställa in olika VPN-servrar på olika nätverksportar. På så sätt kan du ha en lokal VPN-tunnel på en hamn och en amerikansk på den andra. Detta kan vara användbart för att titta på amerikanska Netflix, utan att behöva använda en (långsammare) amerikansk VPN-anslutning för alla dina enheter (om du inte bor i USA).
 • Pris: Naturligtvis är pris också en mycket viktig aspekt att ta hänsyn till när du väljer en VPN-router. Skillnaden i pris mellan vissa routrar är enorm. Vissa VPN-routrar är fyra gånger så dyra som andra. Det är viktigt att överväga om du verkligen behöver alla de extra alternativ som dessa dyrare routrar erbjuder. Av denna anledning tittade vi också på priset på VPN-routrarna när vi sammanställde vår lista över de bästa routrarna.
 • Processorkraft: Vanligtvis när du väljer en router behöver du inte vara mycket uppmärksam på processorn. Detta är dock en viktig aspekt när man tittar på VPN-routrar. Eftersom routern måste kryptera och dekryptera dina data via VPN-leverantören måste VPN-routern arbeta lite hårdare än en vanlig router. Det är därför vi också tittade på de olika routrarnas bearbetningskraft.

Dessutom måste du också vara uppmärksam på priset på själva VPN-programvaran. När allt kommer omkring är de flesta VPN inte fria. För att kunna använda VPN-funktionen för dessa routrar måste du också få ett VPN-abonnemang.

De bästa VPN-routrarna (för att blixta dem själv)

För att komma igång kommer vi att diskutera fem routrar som du själv kan ställa in. Dessa är så kallade VPN-klientrutrar, som du kan ställa in för att ansluta till VPN-leverantören. Om den här processen med att installera din egen router verkar för komplex för dig kanske du föredrar en router som redan är inställd av butiken eller tillverkaren. Vidare i den här artikeln kommer vi därför också att diskutera var du kan köpa routrar som redan är inställda för VPN-användning (förblinkade routrar).

1. Asus RT-AC88U – Bästa alternativet med 8 nätverksportar

Asus RT-AC88UAsus RT-AC88U är en utmärkt router-VPN med 8 nätverksportar. På grund av sin hastighet, antalet portar, enkla att installera VPN-programvara och det rimliga priset har denna router förtjänat den första platsen på denna lista. De högsta hastigheterna med denna router kan uppnås med enheter som stöder en 5GHz-anslutning. Sammantaget är detta ett bra val: utmärkt prestanda, många portar, lätt att installera programvara och fortfarande ett bra pris.

2. Asus ROG Rapture GT-AC5300 – Fantastisk prestanda men lite dyrare.

Asus ROG Rapture GT-AC5300Asus ROG Rapture GT-AC5300 är en imponerande teknik. Den här routern ser mer ut som ett rymdskepp än en vanlig router. Det som är väldigt trevligt med den här routern är att du kan använda en nätverksport för att avgöra om en VPN-anslutning ska användas. På detta sätt kan du välja att vidarekoppla och kryptera endast en del av dina enheter via VPN-anslutningen. Föregångaren till denna router brukade vara vår favorit, men med ankomsten av Asus RT-AC88U har denna router tappat lite.

Du kan också välja att ställa in flera VPN-tunnlar. Till exempel kan en enhet anslutas till en lokal VPN-server via routern, medan en annan enhet (på samma nätverk) är ansluten till en amerikansk VPN-server. Användbart om du vill titta på till exempel amerikanska Netflix. Med knappen nedan kan du beställa Asus ROG Rapture GT-AC5300.

3. Linksys WRT3200ACM – Fast alternativ

Linksys WRT3200ACMLinksys WRT3200ACM är extremt lätt att installera i kombination med de flesta VPN: er. Speciellt ExpressVPN, vår favorit VPN-leverantör, fungerar mycket bra med denna Linksys-router. När du har en prenumeration med ExpressVPN får du en aktiveringskod. Ange den här koden i din nya Linksys WRT3200ACM-router så är du redo att använda internet säkert och anonymt med alla dina enheter!

Du kan använda OpenVPN TCP och UDP som VPN-protokoll. Att växla mellan servrar är också mycket enkelt. Denna router är baserad på OpenWRT och den här versionens firmware är specifikt utvecklad för ExpressVPN. Trots att denna router fortfarande fungerar mycket bra med andra VPN-leverantörer.

4. TP-Link Archer C2300 – billigast

TP-Link Archer C2300TP-Link Archer C2300 är kanske inte den bästa routern på listan när det gäller prestanda, men det fungerar fortfarande bra. Det är därför vi rekommenderar det som en startmodell. Online-säkerhet och sekretess måste vara tillgängliga för alla, inklusive de som inte har pengar för en av de nämnda VPN-routrarna.

Med detta sagt är denna router förmodligen den bästa VPN-routern för tillfället i sitt prisklasse. Du kan uppnå utmärkta hastigheter med denna router, även om de bästa hastigheterna uppnås när de anslutna enheterna stöder 5GHz.

5. Asus ROG Rapture GT-AX11000 – Fantastisk router men mycket dyr och uppnår höga hastigheter på Wireless AX.

Asus ROG Rapture GT-AX11000Även om denna router kommer att vara för kraftfull för många användare, ville vi fortfarande nämna den som nummer 5 i vår VPN-routeröversikt. Det är förmodligen den bästa routern som finns för tillfället, men nackdelen är att du bara kan nå de högsta hastigheterna med enheter som stöder Wireless AX-teknik. Kanske den här routern förtjänar en högre plats i framtiden, men för tillfället är detta alternativ för dyrt för många användare och inte alla dess funktioner kommer att vara relevanta för avarage-användaren.

Hur blinkar du din router?

För att blinka din router och därmed se till att de anslutna enheterna är anslutna till Internet via en VPN-anslutning måste du ta följande steg:

 • Hitta din router i routerdatabasen för DD-WRT (på den här sidan) och ladda ner .bin-filen;
 • Kontrollera de specifika anvisningarna på den här DD-WRT-sidan för att ta reda på hur du installerar den nya firmware exakt. Om din router inte är listad här, vänligen Google din router i kombination med DD-WRT;
 • Det enklaste sättet är att ändra firmware är att använda Web-GUI:
  • Återställ din router (via knappen på din router);
  • Logga in på din routers hanteringssystem via din dator, som kan nås via din routers IP-adress;
  • Sök i hanteringssystemet där du kan blixta ny firmware;
  • Blinka fast programvaran (den här processen kan inte avbrytas, annars kan routern skadas permanent);
  • Återställ routern;
 • Din router har nu blinkat.

För mer information om hur du flashar din router, se vår DD-WRT-artikel, som förklarar mer detaljerat hur du flashar din router.

De bästa VPN-routrarna med förinstallerad VPN-firmware

Istället för att blinka din router själv kan du också välja att köpa en router som redan är korrekt konfigurerad för att fungera korrekt i kombination med en specifik VPN. Detta kallas en förblixt router. Vi har valt några routrar som redan är konfigurerade för att fungera bra med en specifik VPN-leverantör. Nedan hittar du de bästa routrarna för ExpressVPN. Vi valde ExpressVPN eftersom det är vår nummer 1-föredragna VPN-leverantör, enligt våra tester och recensioner.

För att använda VPN-funktionen måste du få ett prenumeration på VPN-leverantören som routern stöder. Observera att alla förblinkade routrar kommer från Amerika och att du måste betala med kreditkort eller Paypal. Du måste också beställa en speciell adapter om du bor utanför USA och har en annan typ av eluttag.

1. Asus RT-AC5300 DD-WRT FlashRouter för ExpressVPN

Asus-RT-AC5300Den första routern vi valde för ExpressVPN är Asus RT-AC5300. Detta är en riktigt fantastisk router. Den här routern ser inte bara ut som ett kraftverk, det är det. Internt hittar du en mycket snabb 1,4 GHz-processor, externt kan du se inte mindre än 8 antenner. Det låter dig enkelt ansluta 10 eller fler enheter samtidigt. Denna router beskrivs också som det optimala valet för onlinespel och titta på videor i 4K-kvalitet.

Denna kombination är idealisk för att strömma Netflix i hög kvalitet eller titta på BBC iPlayer. Med knappen nedan kan du beställa Asus RT-AC5300. Denna router är konfigurerad för att fungera perfekt i kombination med ExpressVPN.

.

2. Linksys WRT3200ACM för ExpressVPN

Linksys WRT3200ACMVi har redan diskuterat Linksys WRT3200ACM i våra topp 5, men eftersom den här routern fungerar så bra med ExpressVPN, sätter vi den också på vår lista över förblixtade routrar. Det är en utmärkt VPN-router för ExpressVPN, och om du beställer den med knappen nedan behöver du inte blinka den själv.

.

Hur ställer du in ett VPN på din router?

Att konfigurera och konfigurera VPN korrekt på din router är ganska enkelt. Denna process kallas blinkande, där du justerar routerns firmware. Du behöver dock rätt instruktioner, eftersom det finns en liten chans att routern skadas om du gör det fel.

OpenWRT är det vanligaste open source-paketet som gör dina routrar redo för en VPN-anslutning. Vi har skrivit en omfattande manual för hur du installerar DD-WRT och VPN på din router. I den här manualen förklarar vi processen steg för steg och har lagt till bilder för att göra det ännu enklare.

Jag har redan ett Wi-Fi-modem, tillhandahållet av min internetleverantör, hur fungerar det med en VPN-router?

Chansen är stor att du har fått ett Wi-Fi-modem från din internetleverantör (ISP). Om du fortfarande vill ansluta dina enheter till en VPN-router måste du köpa dem separat och ansluta dem till Wi-Fi-modemet på din ISP. Det bästa sättet är att använda en kabel för att ansluta din VPN-router till ditt Wi-Fi-modem. Detta gör att du når högsta hastigheter. Du måste också ställa in ditt Wi-fi-modem till “bridge-läge”. Detta säkerställer att ditt Wi-Fi-modem bara sänder internet till nästa router och inte fungerar som en router själv. På så sätt kan du fortfarande ansluta en VPN-router till ett standard Wi-Fi-modem från din internetleverantör.

Slutsats VPN-router

Om du letar efter en bra VPN-router, var uppmärksam på faktorer som installationsprocessen, antalet nätverksportar, priset och processorkraften. För att ge dig en klar överblick över de bästa VPN-routrarna genomförde vi en jämförande undersökning av de bästa VPN-routrarna själva. Våra topp 5 av routrar som du måste ställa in ditt eget VPN på är:

 1. Asus RT-AC88U
 2. Asus ROG Rapture GT-AC5300
 3. Linksys WRT3200ACM
 4. TP-Link Archer C2300
 5. Asus ROG Rapture GT-AX11000

Du kan också välja att beställa en förblixt router från Amerika. Du behöver inte installera ett VPN själv, men det kommer att kosta dig lite mer pengar och du kanske behöver köpa en separat adapter för att driva din router. Vi rekommenderar därför att du själv blinkar din router med vår steg-för-steg-plan för DD-WRT. Fortfarande intresserad av en förblixt router, rekommenderar vi dessa två för ExpressVPN:

 1. Asus RT-AC5300
 2. Linksys WRT3200ACM
Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me