Bästa VPN för Kina: Omgå den kinesiska brandväggen | VPNoverview.com

Kina är ett land med en aldrig tidigare skådad ekonomisk tillväxt. På nästan ingen tid har Kina blivit en av världens största makter. Tyvärr är Kina också ett land där gratis internet inte är så allmänt tillgängligt som i väst. Alla som reser till Kina kommer att upptäcka att webbplatser som Gmail, Facebook och YouTube inte längre fungerar. Det är synd eftersom det skrämmer västerländska turister, företag och utlandsstationerade. Dessutom har kinesiska medborgare inte tillgång till all information som finns ute.


Lyckligtvis finns det ett sätt att kringgå kinesiska hinder. Lösningen är ganska enkel: Använd ett VPN. En VPN är ett program som skyddar din internetanslutning och ansluter dig till internet via en server i ett annat land. Fortsätt att läsa för att ta reda på exakt hur detta fungerar och vilka VPN: er som är det bästa valet att använda i Kina.

The Great Firewall of China: Varför blockerar Kina webbplatser?

Kina med lås

The Great Firewall of China, även känd som ‘Golden Shield’, är världens största censur på internet. Inte alla delar av internet som du enkelt kan komma åt i USA är också tillgängliga i Kina. Google, Facebook, Twitter, YouTube och många andra webbplatser är blockerade. Men varför?

Saken är: Genom att blockera webbplatser försöker den kinesiska regeringen att skydda sina medborgare från innehåll som kan anses vara farligt eller olämpligt. Det är dock den kinesiska regeringen som bestämmer vad som är olämpligt och vad som inte är det. Dessutom innebär detta att kinesiska företag också skyddas mot konkurrens från utlandet. Till exempel, eftersom medborgare bara har tillgång till den kinesiska versionen av Facebook, tvingas de att använda det snarare än en konkurrent utanför Kina. Det gör det också lättare för regeringen att kontrollera uppgifterna från kinesiska företag och medborgare.

För att uppnå detta består brandväggen av en mängd olika tekniker. Det handlar om att blockera IP-adresser på webbplatser, samt att filtrera Domain Name Systems (DNS), URL: er och paket. Kina blockerar också VPN: er aktivt. Men Kina är ett enormt land, så det är omöjligt för regeringen att hålla ett öga på alla medborgarnas internetaktiviteter i detalj. Som ett resultat kan brandväggen vara mycket inkonsekvent: En webbplats som är blockerad i en provins kan vara tillgänglig i en annan provins.

Detta innebär att den enorma brandväggen inte är perfekt säkrad. Det är ett pågående spel med katt och mus mellan blockerade platser och de kinesiska myndigheterna. Först hittar någon ett hål i väggen, sedan stänger Kina detta hål och startar cirkeln igen.

Vilka webbplatser är blockerade i Kina?

Den kinesiska regeringen har flera skäl för att blockera webbplatser. Ibland handlar det om att “skydda” sina medborgare, ibland att förhindra konkurrens utanför och ibland att upprätthålla eller förbjuda en viss ideologi. Oavsett anledning är det irriterande för västerländska besökare i detta vackra land.

Det finns en översikt över blockerade webbplatser nedan. Vi nämner inte alla webbplatser som är blockerade (den listan är helt enkelt för stor), men vi ger dig några kända och vanligt använda blockerade webbplatser.

BLOCKAD WEBBPLATS 
BLOCKED SINCE 
Kinesisk Wikipedia (del)Maj 2015
DisharmoniJuli 2018
DropboxJuni 2014
DuckDuckGoSeptember 2014
FacebookJuli 2009
FlickrJuli 2014
Google (Maps, Docs, Gmail etc.)Maj 2014
HBOJuni 2018
InstagramSeptember 2014
Microsoft OneDriveJuli 2014
NetflixOkänd
PinterestMars 2017
pornhubMaj 2012
RedditAugusti 2018
SlideshareOkänd
The Pirate BayFebruari 2012
tinderOkänd
Torproject2008
Twitch.tvSeptember 2018
TwitterJuni 2009
VimeoOktober 2009
WhatsAppSeptember 2017
YoutubeMars 2009

Gmail, Facebook och YouTube i Kina

Lyckligtvis är en VPN en enkel och ganska välkänd lösning för att motverka kinesisk internetcensur. Med en VPN kan du enkelt kringgå barriärerna eftersom den ansluter dig till internet via en server utanför Kina. Internettrafik kan till exempel omdirigeras via Tyskland. Den kinesiska brandväggen kan bara se att du ansluter till en tysk server och inte att du ansluter till Google. Denna server är tillåten, så din anslutning kan skapas. Kina vet inte att du faktiskt använder Google via den externa servern. Det kan vara svårt att förstå exakt hur en VPN fungerar, men det fungerar i allmänhet enligt följande:

Åtkomst till YouTube från Kina utan VPN

Youtube i Kina utan PVN

Utan VPN ser den kinesiska brandväggen att du försöker komma åt en webbplats som de har blockerat. Du får ett meddelande om att webbplatsen du försöker besöka inte är tillgänglig.

Åtkomst till YouTube från Kina med en VPN

Youtube Kina med VPN

Med en VPN kommer dina data att krypteras och den kinesiska brandväggen ser bara att du vill ansluta till en server i ett annat land. Den kinesiska brandväggen känner inte igen detta som en blockerad webbplats och tillåter anslutningen. Webbplatsen du försöker besöka kommer nu att vara tillgänglig.

De tre bästa VPN: erna för Kina

Det finns VPN som har specialfunktioner som gör att de kan kringgå den kinesiska brandväggen utan att upptäckas. Du kan ofta installera dessa VPN på din smartphone eller surfplatta så att du kan använda dem fritt i Kina. Nedan hittar du en översikt över de bästa VPN-leverantörerna för Kina. Letar du efter mer? Kolla in vårt VPN-jämförelseverktyg.

ExpressVPN för Kina

ExpressVPN är inte den billigaste VPN-tjänsten men den är en av de bästa för Kina. Den använder stealth-servrar i Hong Kong som är speciellt utformade för att kringgå brandväggen. ExpressVPN har också servrar nära Kina för ett censurfritt internet så snabbt som möjligt. ExpressVPN använder en kill-switch för sina kunders integritet. Detta stoppar alla internetapplikationer så snart VPN kopplas bort. Detta innebär att ingen information kommer att exponeras genom en osäker anslutning. VPN-tjänsten ger också DNS-läckskydd, WebRTC-läcksskydd och OpenVPN-kryptering med perfekt sekretess framåt för att kryptera din information och säkerställa din integritet. Det kanske låter lite tekniskt, men i första hand är du säker och anonym, även i Kina.

NordVPN för Kina

NordVPN använder en annan metod för att kringgå brandväggen som heter ‘Obfsproxy VPN-teknik’. Detta är samma robusta teknik som Tor använder för att övervinna barriärer. Med den här tjänsten behöver du inte oroa dig för sekretess. NordVPN använder också en kill switch och ger DNS-läckageskydd. NordVPN har OpenVPN-kryptering med perfekt sekretess framåt. Du måste ansluta via en speciell NordVPN-server eftersom du måste använda Obfsproxy.

VyprVPN för Kina

VyprVPN använder portval och stealth-teknik som kallas ‘Chameleon’. Denna teknik är specifikt utformad för att kringgå brandväggen. Det gör att din krypterade VPN-trafik ser ut som vanlig internet-trafik. Det mest slående med denna VPN-tjänst är att den har full kontroll över hela sin infrastruktur. Det finns inga tredje parter som ökar både hastighet och integritet. Nackdelarna är att anslutningsloggar bevaras (när du ansluter till VPN) och att P2P (torrenting) inte är tillåtet.

Installera ett VPN för Kina

Du behöver praktiskt taget ingen teknisk kunskap för att installera ett VPN. Du kan installera ett VPN helt enkelt genom att ladda ner en fil och köra den. Det fungerar på samma sätt som att till exempel installera Spotify. Installera ett VPN på skrivbordet med hjälp av den här steg-för-steg-guiden:

  • Gå till webbplatsen för din valda VPN-leverantör
  • Välj ett prenumeration form och skapa ett konto
  • Ladda ner VPN-installationsfilen för ditt operativsystem eller logga in på webbplatsen och ladda ner installationsfilen från din kontosida
  • Kör installationsfilen så snart den har laddats ner
  • Kör installationsguiden från den nedladdade filen
  • När VPN-programvaran är installerad kan du göra det öppna den
  • När du har öppnat programvaran kan du logga in med det konto du skapade
  • När du har loggat in är du i VPN-programvaran. Du kan så småningom ändra inställningar och välj en server
  • Slå på VPN. Det finns vanligtvis en uppenbar knapp eller switch i VPN-programvaran. När VPN är anslutet kan du njuta av censurfritt internet i Kina

På Android eller iOS fungerar det ungefär samma, men du kan bara ladda ner programvaran från App Store eller Google Play. Det är också användbart att du inte behöver ha ett separat konto för varje enhet. Du kan installera ditt VPN på alla dina enheter och du behöver bara ett konto och prenumeration för att logga in.

Vänligen notera: Vissa webbplatser för VPN-leverantörer är blockerade i Kina. Det betyder att du inte kan ladda ner och installera VPN när du är i Kina. Så se alltid till att installera VPN innan du åker till Kina. Det kan vara svårt att säga upp ett VPN-abonnemang från Kina.

Är VPN: er lagliga i Kina?

Eftersom Kina blockerar VPN: er kan du undra om VPN: er är olagliga i Kina. Detta är lite av ett grått område. Hittills har det inte rapporterats några fall av att någon har haft problem för att använda ett VPN, men Kina försöker göra det så svårt som möjligt att använda ett VPN. VPN-webbplatser är blockerade och VPN-programvaran för Android och iOS är inte tillgänglig i App Butikerna. Under 2015 kopplades telefonanslutningarna från alla VPN-användare i Xinjiang bort. Denna anslutning återställdes inte förrän VPN-programvaran togs bort. Detta var emellertid en engång.

Som utlänning kommer du att få mycket få problem om du använder ett VPN i Kina. Även om VPN som inte har godkänts av staten nyligen har förbjudits i Kina, har ingenting ännu gjorts med detta. Kort sagt: Det finns inget att oroa sig för än, men det är en bra idé att hålla sig uppdaterad om nyheter om VPN-användning i Kina.

Kinesiska alternativ till västerländska platser

Kanske vill du inte använda ett VPN eller är du nyfiken på de kinesiska alternativen till västerländska webbplatser. Kina har sin egen motsvarighet för nästan alla välkända västerländska platser. De har sina egna sökmotorer, videowebbplatser och sociala medier. Det är lite intressant att se. Kanske kan du till och med ansluta bättre med lokalbefolkningen genom att använda dessa webbplatser. WeChat är särskilt populärt i Kina. Det används för nästan vad som helst och du skulle verkligen förlora om du är i Kina under lång tid och inte använder det. I alla fall visar tabellen nedan några vanliga västerländska webbplatser och tjänster tillsammans med deras kinesiska motsvarighet. Det är inte alltid bara ett förbud. Ibland finns det andra skäl till att webbplatser fungerar bra i väst men inte i Kina (som konkurrens, lagstiftning osv.).

GEMENSAMT WEBBPLATS ELLER SERVICE 
KINESISK ALTERNATIV 
FacebookWeChat *, QQ
GoogleBing, Google.cn (fungerar inte alltid), Baidu
Google kartorGoogle.cn, Baidu-kartor, Öppen gatukarta, Mapquest
Nyhetssidor Quartz, Asia Times, China Daily, The Diplomat, South China Morning Post
Online shopping webbplatserTaobao, Tmall
PinterestWoxihuan
Resteraunt granskar webbplatser Dianping
tinderTantan
TwitterWeibo
UberDiDi, Mobike (för cyklar)
YoutubeYouko Tudou, Bilibili

* Att jämföra WeChat (Weixin) med Facebook gör det verkligen inte rättvisa. WeChat är mycket större och används för många fler ändamål. Det är en slags megaplattform bestående av Instagram, Facebook, WhatsApp, Uber, Apple Pay och mer. Du kan ställa frågor, beställa en taxi, betala på restauranger osv. Kineserna använder det för nästan vad som helst och det rekommenderas därför starkt att du tittar på det och använder det om du ska vara i Kina under lång tid. Det finns också några kinesiska webbplatser och tjänster som vi faktiskt inte har något alternativ till. Ett exempel på detta är Douban. Douban är en kombination av IMDb, Spotify, SoundCloud och Myspace. Det är en mötesplats för alla slags kulturella intressen som filmer och musik.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me