Zoom and Houseparty: Połączenia wideo na własne ryzyko (prywatność) VPNoverview.com

Wiele osób pracuje z domu z powodu kryzysu koronowego, dlatego niedawno opublikowaliśmy obszerny przewodnik na temat bezpiecznej pracy z domu. W obecnej sytuacji wiele firm organizuje spotkania za pośrednictwem połączeń wideo. Aplikacje takie jak Google Hangouts, Skype i Zoom są obecnie bardzo popularnymi usługami. Zoom może jednak nie być najlepszą opcją dla twojej prywatności. Wiele osób korzysta również z podobnych aplikacji do organizowania połączenia grupowego ze znajomymi. Ważne jest, aby spojrzeć na stronę prywatności i bezpieczeństwa tych usług. Nie chcesz, aby ktoś przyłączył się do twojego Houseparty bez zaproszenia.


Zoom stworzony dla pracodawców

Zoom wyraźnie skonfigurował swoją aplikację z korzyścią dla pracodawcy. Prywatność pracowników wydaje się pod tym względem mniej ważna. W aplikacji Zoom pracodawcy mogą śledzić uwagę innych uczestników rozmowy wideo za pomocą tzw. „Attendee Attention Tracker”.

Działa to w następujący sposób: jeśli pracownik nie jest aktywny w Zoom przez 30 sekund, pracodawca zostanie o tym powiadomiony. Jeśli pracownik wysyła wiadomość e-mail lub szuka czegoś w przeglądarce, to według Zoom nikt nie zwraca uwagi na spotkanie online.

Ta aplikacja działa tylko wtedy, gdy ktoś zainstalował wersję 4.0 lub nowszą. Ale ponieważ większość ludzi dopiero niedawno przeniosła się do pracy z domu, istnieje duża szansa, że ​​wielu dopiero niedawno zainstalowało program.

Aktualizacja: 2 kwietnia Zoom ogłosił, że będzie pracował nad poprawą prywatności i bezpieczeństwa platformy.

Rozmowy zapisane przez Zoom

Płatni użytkownicy mogą również nagrywać rozmowy w trybie Zoom. W ten sposób wszystko, co jest omawiane, jest przechowywane jako plik audio i transkrypt (tekst pisany). Wiadomości czatu wysłane między uczestnikami są również zapisywane.

Pracodawcy korzystający z tej opcji mogą pobierać czaty między pracownikami, nawet jeśli nie brali udziału w rozmowie.

Zoom Przekazywanie danych użytkownika

Zoom stwierdza w swoich warunkach, że nie odsprzedaje danych użytkowników stronom trzecim. Jednak firmy takie jak Google mogą przeglądać dane w celach marketingowych. Okazało się również, że Zoom udostępnia dane użytkownika (takie jak informacje o urządzeniu) Facebookowi, nawet użytkownikom Zoom, którzy nie posiadają konta na Facebooku.

Poprzez gromadzenie i udostępnianie informacji Zoom może reklamować się na innych platformach i stronach internetowych. Innymi słowy, technicznie nie jest to sprzedaż danych, ale można ją uznać za sprzedaż na podstawie niektórych przepisów regionalnych lub krajowych.

Aktualizacja: Według stanu na 29 marca 2020 r. Zoom zaprzestał udostępniania danych użytkowników Facebookowi.

Niektórzy użytkownicy Twittera wyrażają swoje obawy (zobacz cały tweet tutaj):

twitter Zoom

Czy kamery Zoom można zhakować?

Ponadto wcześniej pokazano, że Zoom nie jest najbezpieczniejszą aplikacją dla użytkowników i ich urządzeń. Zeszłego lata widzieliśmy, że użytkownicy komputerów Mac, którzy rozpoczęli rozmowę o Zoomie przez Safari 12, byli podatni na ataki i ich kamery mogły zostać zhakowane. Ponadto Zoom skonfigurował swoją usługę w taki sposób, że użytkownicy nie musieli udzielać zgody na korzystanie z kamery.

Po oficjalnych skargach na ten temat Zoom postanowił dostosować ustawienia latem 2019 r. Użytkownicy muszą teraz wyraźnie wyrazić zgodę na korzystanie z ich kamer. Na szczęście utrudniło włamanie się do czyjejś kamery podczas korzystania z Zoomu.

Prywatne połączenia wideo z Houseparty są naprawdę prywatne?

Inną aplikacją, która jest obecnie szeroko stosowana ze względu na koronę, jest Houseparty. Osoby prywatne używają go do prowadzenia rozmów wideo z przyjaciółmi i rodziną. Pojawiły się jednak pewne problemy z prywatnością, co ilustrują poniższe tweety (zobacz tweety tutaj i tutaj).

Twitter Houseparty

Na przykład konto jest domyślnie publiczne. Oznacza to nie tylko, że inni mogą Cię znaleźć w aplikacji, ale także, że nieznajomi mogą po prostu pojawiać się w rozmowach wideo, oglądać obrazy wideo i rozmawiać z Tobą.

Aby tego uniknąć, po prostu dostosuj ustawienia. Naciśnij i przytrzymaj blokadę u dołu ekranu. Jeśli zamek jest zamknięty, tryb prywatny jest włączony, a nieznajomi nie mogą już brać udziału w rozmowach.

Zgoda nie zawsze jest wymagana w Houseparty

Podczas otwierania Houseparty aplikacja prosi o pozwolenie na korzystanie z kamery i mikrofonu. Jest to niezbędne do korzystania z aplikacji.

Houseparty prosi również o dostęp do twoich kontaktów i lokalizacji. Nie musisz dawać aplikacji uprawnień, aby móc z niej korzystać. Więc jeśli chcesz chronić swoją prywatność, upewnij się, że nie dajesz Houseparty dostępu do swoich kontaktów i lokalizacji.

Wkraść się do domu

Czy chcesz zadzwonić tylko do jednej osoby i nie mówić innym, że jesteś online w Houseparty? Następnie możesz zalogować się niewidocznie. Aby to zrobić, otwórz aplikację, naciskając i przytrzymując ikonę aplikacji. Zobaczysz menu, w którym możesz wybrać „Zakradnij się do domu”.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map